Page content

Zet de pauzeknop op je carrière. Thuisblijven voor de kinderen

article content

Zet de pauzeknop op je carrière. Thuisblijven voor de kinderen

Dit artikel is het gevolg van een gesprek dat Heidi Schoefs met me had n.a.v. een artikel voor het tijdschrift Goed Gevoel.

‘Thuisblijven heeft enkel nut als je er 100% achterstaat’. ‘Veranderingen in je carrière hebben een diepe impact op je leven’, zegt carrièrecoach Katrin Van de Water. Dat komt hoofdzakelijk omdat werken in deze tijd méér betekent dan gewoon de kost verdienen.

Minstens één van onze zes levensgebieden wordt beïnvloed als je veranderingen in je loopbaan aanbrengt:

tk_cirkel_levensgebiedenwerk, gezin en relatie, financiën, sociale contacten, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling.
Deze bepalen grotendeels waar je staat in het leven en hoe je je voelt. Wil je evenwicht bewaren, dan zal je hiermee aan de slag moeten.

 

 

 

 

 

Thuisblijven voor je kids heeft enkel nut als je er 100 % achterstaat.

Kinderen zijn het meest gediend met een ouder die zich goed voelt. Je moet bedenken dat je dezelfde persoon blijft als voorheen: met behoefte aan me-time, diepgaande gesprekken en zelfontplooiing. Wil je dus pur sang genieten van je tijd thuis en voorkomen dat je in een gat valt of in een isolement terechtkomt, dan zal je je eigen behoeften moeten respecteren. Een nieuwe fase brengt nieuwe uitdagingen, zoals heroriëntatie en reorganisatie. Vanaf nu ben je je eigen CEO. Een herziening van je waardebepalingen en flexibiliteit kunnen je helpen om deze tijd tot een leuke en leerrijke periode te maken. Met je herintrede op de arbeidsmarkt in gedachten is het goed je vrije tijd doelgericht in te vullen. Kies daarom voor activiteiten die een meerwaarde beiden in je vakgebied, of waarvan je weet dat ze nuttig zijn voor je persoonlijke ontwikkeling.

Zingevingstips:
 • volg een cursus die je leuk vindt
 • verdiep je in een hobby
 • lees boeken en tijdschriften die je boeien
 • onderhoud je sociale contacten
 • breng structuur aan in je dagen
 • verzorg jezelf, als je gaat werken tut je je automatisch op, nu moet je daar soms moeite voor doen
 • blijf up-to-date in jouw vakgebied, zodat je reïntegratie makkelijker verloopt
Een kleine waarschuwing om frustraties te voorkomen:

als je full-time thuis bent, kan je in de verleiding komen de rol van de ‘eeuwig dienende’ te gaan vervullen. Het kan zijn dat je gezinsleden, wellicht in alle onschuld, ervan uitgaan dat jij nu alle tijd van de wereld hebt. Voor je het weet ben je het huisslaafje. Dat is dus niet de bedoeling. Bespreek dit met je gezin. Je zelfvertrouwen en je eigenwaarde moet je koesteren en beschermen.

Overweeg je een pauze? Enkele gouden tips:
 • Raadpleeg eerst een arbeidsjurist via je vakbond of de RVA voor je beslist of je part-time, 4/5 of een carrièrepauze wil. Er zijn tal van interessante regelingen waar je gebruik van kan maken, denk aan tijdskrediet enz.
 • Maak een kostenberekeing van de verhouding tussen een fulltime baan, de crèchekosten en een parttime betrekking.
 • Steek je licht op bij vrienden die 4/5 werken. Vaak krijg je fulltime taken die je in minder tijd moet waarmaken. Dit is niet de bedoeling.
 • Bespreek je wensen met je werkgever. Het kan zijn dat hij met een aangenaam voorstel komt.
 • Houd er rekening mee dat minder werken of tijdelijk stoppen invloed kan hebben op je pensioenrechten.
Reïntegratie

Vaak wordt me de vraag gesteld: Speelt de periode dat ik thuis was in mijn nadeel bij een herintrede? Grotendeels heb je dit zelf in de hand. Alles hangt af van je ‘personal brand’, of de manier waarop je je talenten zichtbaar maakt en ze versterkt. Dit is een onderscheidende waarde om meer plezier, energie en succes te realiseren. Thuisblijven wil niet zeggen dat je hebt stilgestaan in je ontwikkeling.

De STAR-methode

Eén van de grootste uitdagingen bij reïntegratie is het benoemen van je kwaliteiten die je hebt verworven toen je thuis was. Een grote hulp is gebruik maken van de STAR-methode (Situatie, Taken, Activiteiten, Resultaat): je schrijft je eigen ‘succesverhalen’ op, en filtert hieruit welke kwaliteiten je nodig had om ze te realiseren. Je hebt misschien een buurtfeest georganiseerd. Dan is organiseren zeker één van je kwaliteiten. Maar ook: netwerken, sponsors zoeken, delegeren, communicatie… Veel dingen vind jij misschien vanzelfsprekend, maar door ze op te schrijven maak je jezelf bewust van de waarde ervan. Bovendien geeft het je zelfvertrouwen een boost. Als je je focus legt op je kwaliteiten, en hoe deze een meerwaarde kunnen zijn voor de nieuwe job, zal je je kansen vergroten. Het hiaat in je cv kan je benoemen als een sabattical waarin je verschillende vaardigheden hebt ontwikkeld.

Carrièreswitch

Velen komen na een pauze tot verrassende conclusies in verband met hun carrière. De kans is heel reëel dat je tot de ontdekking komt dat je je leven een andere richting wil geven. Je opgedane kennis in combinatie met de rust die je gehad hebt, kunnen hieraan ten grondslag liggen. Ik heb méér dan eens gezien dat mensen na een carrièrepauze sterker, overtuigder en met veel meer voldoening weer aan de slag gaan!

Heb je nood aan een sparringpartner om je herintreding optimaal te laten verlopen? We helpen je graag!

Onze filosofie
We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Wat dit is, waarom het steeds belangrijker wordt en hoe je er zelf mee aan de slag kan, lees je in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

Wil je reageren?
Ik ben erg benieuwd naar je reactie, die je  hieronder mag plaatsen. Dank alvast!

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt!

Comment Section

0 reacties op “Zet de pauzeknop op je carrière. Thuisblijven voor de kinderen

Plaats een reactie


*