arrow_drop_up arrow_drop_down
28 september 2015 
in Overig

Wie zijn jouw grootste supporters?

Ik hoorde ooit in een training: “Je leven wordt voor een groot stuk bepaald door de 5 mensen waar je het meest close mee bent…”
Dit bekent dat het van belang is om deze mensen zorgvuldig te kiezen als je de beste versie van jezelf wil zijn!
Dit bekent dat het van belang is dat deze mensen je ook steunen in je groei, en omgekeerd… en dat je elkaar helpt en naar een hoger plan tilt als dat is wat je wil.
Dit bekent ook dat het van belang is dat deze mensen je energie geven ipv energie kosten…
Maar ook je ruimere cirkel van contacten beïnvloedt je…

We denken vaak dat we alles alleen moeten doen en vinden hulp vragen soms moeilijk. Je mag er echter van uit gaan dat mensen elkaar graag helpen!

Zelf begon ik twee maal een nieuw leven in het buitenland. Ooit verhuisde ik naar Nederland, later naar Spanje. Telkens ging ik op zoek naar nieuwe restaurantjes, kapper, werk… en had ik op dat moment geen groot netwerk terplaatse. Ik ontdekte de kracht van vragen stellen… en hoe leuk dat kan zijn.

Vaak komt hulp uit onverwachte hoek. Een terloops gesprek met je buurman kan bijvoorbeeld van grote betekenis zijn bij je zoektocht naar je volgende baan. Iedereen om je heen kan een waardevolle supporter zijn.

Hoe herken je je supporters? 
 • Ze gunnen je alle succes
 • Ze luisteren goed naar wat je vertelt
 • Ze leveren bijdragen aan je plannen die ze verrijken met feedback en tips
 • Ze hebben verworven kennis en ervaring die jij nog niet hebt
Welke soorten supporters zijn er?
 1. De cheerleader
  Het is heerlijk om mensen om je heen te hebben die je toejuichen, wat er ook gebeurt. Ze geven je energie, beuren je op als je het even niet ziet zitten en zijn blij met jouw successen.
  Ze vormen de brandstof in je motor om door te gaan.
  Geniet ervan! Zoek ze  op als je het zwaar hebt en je moeite hebt om je focus te houden.
 2. Een maatje
  Dit is een supporter die in hetzelfde schuitje zit als jij. De hulp gaat over en weer en jullie kunnen elkaar goed ondersteunen in je activiteiten. Jullie leren van elkaars zoektocht. Maatjes spreken elkaar  je aan op je voortgang en vormen een stok achter de deur.
 3. De mentor
  Dit is iemand die jou helpt. Hij of zij is minstens 1 stap verder dan jij.  Je vraagt hem om jou te helpen met de vragen die je hebt. Via je mentor kom je tot inzichten, zie je ‘de weg’ en jij neemt de verantwoordelijkheid om in actie te komen.
Waar vind je supporters?
 1. Ga naar buiten
  Help het toeval door naar buiten te gaan. Dan kan je supporter jou vinden. Kom onder de mensen en deel wat van belang is. Geef meer aandacht aan mensen in je omgeving die aan bovenstaande criteria voldoen.
 2. Geef vertrouwen
  Vertrouwen geven vraagt een mate van overgave. Dat is een actieve daad die van moed getuigt. Als je dingen achter houdt kan je er niet mee geholpen worden.
 3. Geef specifieke informatie
  Wanneer je specifiek bent in wat je zoekt kunnen mensen gericht helpen. Zorg ervoor dat je een specifiek antwoord hebt op de vraag: ‘waar kan ik je mee helpen?’

En… het gaat niet alleen om vragen en ontvangen, maar ook delen, en bedanken!

En jij?

Heb jij supporters in je naaste omgeving? En in je ruimere kring?
Wil je extra support op vlak van je loopbaan of bij de uitbouw van je bedrijf? Dan kunnen we je helpen. Als je bij ons een programma volgt, krijg je een mentor (je coach) en maatjes (andere mensen die een programma volgen en elkaar live en online ontmoeten).

Interesse?

Maak hier een afspraak voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek.
Je vindt een Passion for Work-coach in elke Vlaamse provincie en Brussel. 
Je kan bij ons terecht met de loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80 (subsidie van de Vlaamse overheid). Ook ondernemers hebben hier recht op. Zij kunnen ook kiezen voor KMO-portefeuille.

We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres in te vullen hieronder op de site. Meer dan 13.000 mensen gingen je reeds voor. Veel leesplezier!

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Het is ook altijd fijn als je hieronder een reactie achterlaat.

Graag tot kijk!

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt!

Reactie plaatsen

Wil jij je droombaan of
droombedrijf realiseren?

Personal Branding wijst je de weg!
Koekje erbij?