arrow_drop_up arrow_drop_down
1 juni 2014 
in Overig

Weinig zelfvertrouwen kost veel! Door Inge Ketels

Mensen die hun zelfvertrouwen een stimulans willen geven, zijn bereid om 30% meer te betalen voor een designjeans, dan iemand met een positief zelfbeeld. De aankoop van luxeproducten zorgt voor een tijdelijk herwinnen van eigenwaarde (onderzoek van de London Business School en de Cornell University bij een groep universiteitsstudenten).

Minder zelfvertrouwen kost dus geld. Niet alleen echter door de aanschaf van duurdere producten.

Ook in je job/je bedrijf kan een negatief zelfbeeld je veel kosten. Zo twijfel je mogelijk aan jezelf, durf je niet ingaan op een vraag voor een ander project en verlies je aan promotiekansen en inkomen. Of je vindt het lastig om contact te leggen, jij en je prestaties zijn eerder onzichtbaar en zijn het je (concu)collega’s die met de leukste klusjes gaan lopen.

Naast geld kost je het ook je goed voelen en je wel-zijn: je bent eerder gespannen, voelt je minder, piekert gemakkelijk.

Dit heeft een effect op je presteren: je bent minder makkelijk in staat het optimale uit jezelf te halen.

Eigenwaarde, zelfbeeld  en zelfvertrouwen liggen gelukkig niet vast. Je kan hierin groeien. Veel heeft te maken met hoe je naar jezelf kijkt en wat je tegen jezelf zegt.

 

4 tips voor een meer zelfvertrouwen:

1.Stop met negatief praten over jezelf
Je hebt er geen voordeel mee om jezelf naar beneden te halen door bijvoorbeeld te vinden dat je het anders moest doen. Je krijgt er alleen twijfel en onzekerheid door.
Ga eens na of jij jezelf steunt of naar beneden haalt. Hoe je dat weet? Je voelt je slecht over jezelf als je kritisch bent voor jezelf, je voelt je goed als je jezelf steunt. Oefen jezelf in achter je keuzes staan. ‘Ik heb dit besloten en het is oké.’

2.Geef jezelf vaak een compliment
‘Ik voel me niet gewaardeerd’ is een opmerking die ik vaak hoor. Belangrijk dan is alvast jezelf te leren waarderen. Waardeer de kleine dingen die je doet, de energie die je erin stopt, de intentie waarmee je iets startte. Of het nu het  resultaat heeft dat je wil – of niet – je hebt het gedaan.
Waardeer jezelf daarvoor, complimenteer jezelf daarmee.
Als je dit een dagje volhoudt, voel je je op het einde van de dag een ander (en beter) mens.
Voor de bescheiden Vlaming: nee, dit heeft niets te maken met arrogantie en eigendunk, wel met jezelf naar waarde schatten. Iemand die zichzelf naar waarde kan schatten, kan ook ten volle stralen, heeft ook ’t meeste impact op een waarde voor zijn omgeving.

 3.Vergelijk jezelf enkel en alleen met de vroegere versie van jezelf
Jezelf vergelijken met anderen is doorgaans destructief. Er is altijd wel iemand beter dan jij. Zo vergelijken maakt dat je je minderwaardig voelt.
Interessanter is je te vergelijken met je vroegere zelf: waarin ben je gegroeid? Wat kan je nu beter? Waarin ben je sterker geworden? Wat gaat nu makkelijker?

4.Accepteer jezelf zoals je bent
Het lichaam, de intelligentie, de handigheid, de patronen die je hebt, heb je. Je zal ’t er mee moeten doen. Soms verlang je dat je iemand anders zou zijn. Dan ga je echter voorbij aan wie je bent en wat jij in je mars hebt. Dan verhinder je je zelfs om dat te ontdekken.
Streven naar groei is prima. Doe het vanuit tevredenheid met jezelf, vanuit jezelf willen verrijken, en niet vanuit jezelf niet accepteren en waarderen waar je nu staat. Dat laatste werkt eerder ondermijnend.

Je bent wie je bent en dat is prima!

Aan de slag met je zelfvertrouwen?  Volg de training Zelfvertrouwen en Assertiviteit bij Inge Ketels.

Een deelnemer die eerder dit programma volgde vertelt: “Je kan het leren. En het is eigenlijk simpel. Als je weet hoe!; Ik heb heel veel opgestoken van deze dag!; Ik ben met de tools aan de slag gegaan. Ik sta sterk en voel me beter in mijn vel!”

Kennismaken? Download het gratis, inspirerende e-book ‘Test je Innerlijk Leiderschap’ en test je zelfvertrouwen! Klik op deze link en vul je naam en mailadres in. Je ontvangt tevens maandelijkse inspirerende artikels rond goed voelen in je vel, van stress naar rust en optimaal leven.

Inge Ketels, Zelvertrouwencoach, Spreker Meet The Expert, 20/09/2014.

Inge Ketels, Zelfvertrouwencoach

*Inge Ketels is zelfvertrouwencoach en eigenaar van Bureau Stroom. Ze ondersteunt je om van stress naar topprestatie te gaan. Ze helpt hoger opgeleiden die worstelen met een gevoel van vast zitten. Soms voelen ze zich onzeker, overstelpt, willen ze meer uit zichzelf of hun leven halen en weten ze niet hoe. Inge helpt je uit jezelf te halen wat erin zit en je leven maximaal te leven vanuit vertrouwen en flow.

 


 

 

 

 

Reactie plaatsen

Wil jij je droombaan of
droombedrijf realiseren?

Personal Branding wijst je de weg!
Koekje erbij?