Page content

De waarderingsjunk in elk van ons… 8 tips voor wie te weinig waardering krijgt op het werk.

article content

De waarderingsjunk in elk van ons… 8 tips voor wie te weinig waardering krijgt op het werk.

Passion for Work-collega Karin Cammaerts vertelt…

Een vaak terugkerend fenomeen dat aan bod komt tijdens de loopbaangesprekken is het gebrek aan waardering dat mensen ervaren binnen hun job en/of werkomgeving..

Waardering is een basisbehoefte die elk van ons nodig heeft om zich goed te voelen. Het geeft ons energie en informatie over hoe we ons werk doen. Het laat ons weten of we goed bezig zijn als professional en als mens en of we bepaalde verwachtingen inlossen. Het draagt bij aan de zingeving van werk. Gewaardeerde mensen voelen zich goed in hun vel en presteren beter. Het houdt ons gemotiveerd en betrokken bij wat we doen.

Het ontkennen van het belang van erkenning en waardering kan schadelijke gevolgen hebben maar het voortdurend streven naar erkenning en waardering kan je ook ongelukkig maken. Het risico van dit streven is dat je meer focus legt op wat anderen van je verwachten. Je stemt je gedrag hierop af en dreigt alzo slaaf te worden van je eigen streven naar erkenning en waardering.

Steek de sleutel tot jouw geluk nooit in de achterzak van een ander. Tot op zekere hoogte zijn we allemaal waarderingsjunks en willen we allemaal erkenning voor wat we doen of wie we zijn. Je dreigt echter een hardnekkige junk te worden als je eigenwaarde en je geluk volledig afhangt van de goedkeuring van anderenVerwachten dat iedereen je graag ziet en alles wat je doet fantastisch vindt is een onrealistisch streven.

Wat het ook moeilijk maakt is dat ieder van ons eigen voorkeuren heeft als het gaat over waardering. Wat voor de ene wordt gezien als een teken van waardering is dat niet noodzakelijk voor de andere. De sleutel tot succes hier is om mensen beter te leren kennen.

Hoewel erkenning en waardering een gedeelde verantwoordelijkheid is tussen organisatie, leidinggevende en individu hoef je als individu geen afwachtende houding aan te nemen.

Als je vindt dat je te weinig waardering krijgt voor je werk of voor wie je bent dan geef ik je hier graag 8 concrete tips mee die je kunnen helpen om op een gezonde manier met waardering om te gaan;

  1. Ga eerst na of je gevoel van ‘ik krijg te weinig waardering’ ook echt klopt? Het is helaas eerder regel dan uitzondering om niets te zeggen als iets goed gaat – misschien staat je leidinggevende of je omgeving er niet of onvoldoende bij stil en denken ze dat ze je wel voldoende erkenning en waardering geven. Oordeel niet te snel en toets je gevoel eerst af. Je zou niet de eerste zijn die ontslag indient en vervolgens wordt overtelpt met complimenten en positieve feedback en onbegrip over je vertrek…
  2. Ga na hoe jij graag wordt gewaardeerd? De ene waardering is de andere niet. Er kunnen verschillen zitten op wat mensen als waarderend ervaren. Dat maakt het juist zo moeilijk voor anderen om ‘effectief’ te waarderen. Help ze en geef aan wat jij als teken van erkenning of waardering ervaart (compliment, schouderklopje, overuren compenceren, flexibiliteit – geven/nemen, feedback, luisterend oor, interessant project, successen vieren, opleiding volgen, bos bloemen, informele momenten van samenzijn, verjaardagswensen,…)
  3. Vraag feedback en uit je behoeften. Durf feedback te vragen aan je leidinggevende. Geef aan wat je nodig hebt, vb“ik heb nood aan feedback” ,“het helpt mij om te weten of ik dit of dat goed doe en /of ik bepaalde zaken anders of beter kan aanpakken.”
  4. Laat zien wat je kan. Maak jezelf niet te klein en stel je niet te bescheiden op. Sommigen laten hun talenten en capaciteiten te weinig zien en vinden dat de andere ze maar moet zoeken en vinden. Er is niets mis met het laten zien wat je kan en daar zelf ook blij om te zijn.
  5. Vergeet niet jezelf te waarderen. Als je je zelfvertrouwen teveel laat afhangen van de waardering van anderen is het belangrijk dat je je zelfwaarde en zelfvertrouwen gaat versterken. Zoniet, dan zal je altijd een gebrek aan waardering ervaren. Hoe kan je verwachten dat anderen je waarderen als het je zoveel moeite kost om jezelt te waarderen?
  6. Accepteer complimenten. “Ach, het is graag gedaan”, of”Tja, dat is nu éénmaal mijn job, dat is toch normaal,…”,we maken ons er allemaal wel eens schuldig aan, maar door dit te doen stel je de complimenten gever teleur. Door complimenten te verkleinen of niet te accepteren nodig je de ander niet uit om complimenten te geven. Op een gegeven moment stopt het dan ook.
  7. Help je leidinggevende een handje. Waar ben jij goed in? Wat zijn je talenten? Durf te praten over je eigen successen,je zal er meer waardering voor krijgen. Ga er niet vanuit dat je leidinggevende het allemaal weet en dat het uitsluitend zijn/haar verantwoordelijkheid is om jouw gewaardeerd te laten voelen.
  8. Geef zelf erkenning en waardering aan anderen (collega’s – leidinggevende, …). Mensen die spontaan anderen waarderen gaan spontaan ook meer waardering ontvangen. Denk er dus aan om hier als rolmodel op te treden en zo af en toe ook eens iemand uit je omgeving te erkennen;

En jij?

Weet jij hoe jij wilt gewaardeerd worden? Wil jij helder krijgen wat je professioneel wil, dan kan het carrièrepaspoort je helpen, zodat je weet wat je wil en je je carrière zelf kan sturen. Bekijk zeker ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’. Als je helder hebt WAT je wil, maar ondersteuning nodig hebt in HOE dit te realiseren, bekijk dan ons vervolgprogramma ‘In 7 stappen bereiken wat ik wil’. Beide programma’s komen in aanmerking voor loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching krijgt voor € 80. Neem contact met ons op voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

Onze filosofie
We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Wat dit is, waarom het steeds belangrijker wordt en hoe je er zelf mee aan de slag kan, lees je in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

Comment Section

0 reacties op “De waarderingsjunk in elk van ons… 8 tips voor wie te weinig waardering krijgt op het werk.

Plaats een reactie


*