3 valkuilen als multipotential in je carrière!

Om even te kaderen: wat is multipotentialisme?

Emilie Wapnick is de eerste die de term ‘multipotentialisme’ introduceerde in een Ted-talk.

Een multipotentialist is een persoon met veel en brede interesses en vaardigheden. Ze doen dus veel dingen graag en kunnen deze ook vaak goed. Soms zie je ook termen terug komen als multipod, multigetalenteerde, creatieve generalist, scanner, polymath, slashie en Renaissance man/vrouw. Een multipotential heeft veel verschillende interesses en creatieve doelen en zich daar het liefst allemaal tegelijk mee bezighoudt of ontwikkelt deze één na één. Dit is in onze maatschappij niet altijd zo aanvaard. Vaak wordt een carrièrepad waar je verder bouwt op je ervaringen nog altijd als de norm aanzien.

Dit maakt dan ook dat multipotentials voor een aantal valkuilen komen te staan.

Valkuil 1: Hoe start ik nu een carrière?

Multipotential zijn, start niet bij je professionele carrière. Waarschijnlijk had je als kind al vele interesses, hobby’s, bezigheden. Misschien deed je op school wel vele dingen graag en gaf het je al stress op een studierichting te kiezen. Vaak wordt het aanzien als ‘fear of commitment’ en heb je ook het gevoel dat kiezen verliezen is. Wat als je de foute keuze maakt en je de rest van je loopbaan in de foute job zit?

Tip voor wie hier zit: Je opleiding is enkel de start. Weinig mensen werken 100% in lijn met hun diploma of blijven hun hele leven hetzelfde werk doen. Je kan een bijkomende of aanvullende opleidingen doen in uiteenlopende richtingen. Bekijk ook wat je kan leren ‘on the job’.

 

Valkuil 2: Hoe bepaal ik mijn loopbaan?

Misschien krijg je als multipotential even goed de vraag:  “wat wil ik nu écht?”. Doordat ze zien dat hun mede-collega’s zich specialiseren in iets en zicht verder ontwikkelen en ze zelf de afwisseling en uitdagingen nodig hebben, hebben ze vaak zelf het gevoel van niets te kunnen en te generalistisch te zijn. Vaak vragen multipotentials zich af of er dan nog een ander veld is waarin ze zich wel zouden kunnen specialiseren.

Bekijk dan je carrièrecompas en vraag je af “Wat wil ik NU echt?” Anticipeer op het feit dat je afwisseling nodig hebt. Dit kan gaan over nieuwe taken, nieuwe inhoud, een nieuwe omgeving. Door nieuwe dingen te leren, te ervaren en te ontdekken kan je voor jezelf je energie hoog houden. Dit kan zowel binnen als buiten je job zijn. Wil je dit binnen je job doen, dan kijken we met het carrièrecompas naar die competenties die je verder wil ontwikkelen. Door dit als multipotential regelmatig te doen, neem je zelf ook weer je loopbaan in handen en kan je zelf nagaan wat je kan doen om je motivatie en uitdaging te houden.

 

Valkuil 3: Hoe uiteenlopende interesses overbrengen bij een sollicitatie?

Veel interesses betekent voor sommige multipotentials ook regelmatig van job veranderen. Hoe leg je dit dan uit bij een sollicitatie?

 

We hadden het daarnet al over je carrièrecompas. Door niet alleen te kijken naar wat je hebt gedaan maar ook naar welke competenties je hier gebruikte en ook de ‘why’ te bekijken achter de verschillende jobs, kan je vaak voor jezelf een rode draad vinden. Deze kan je dan tot uiting brengen in je cv door geen anti-chronologische cv op te stellen maar een cv die opgebouwd is rond je competenties. Zo kan je deze waardig in de schijnwerpers zetten. Benadruk ook de voordelen van een multipotential:

  • heel goed verschillende aandachtsvelden combineren en zo met vernieuwende ideeën komen. Je bent een echte innovator.
  • snel en goed leren. Je bent gewend aan het beginnersgevoel dat met iets nieuws leren gepaard gaat, omdat je telkens aan iets nieuws begint.
  • je goed aanpassen naar wat nodig is in een bepaalde situatie. Aanpassingsvermogen wordt in onze snel veranderende economie beschouwd als een heel belangrijke vaardigheid.
  • goed het groter geheel van iets zien. Je vindt het leuk om te brainstormen en te bedenken hoe zaken beter kunnen.
  • goed contact maken met anderen en verbindingen leggen tussen mensen. Door de vele verschillende ervaringen die je hebt kun je je goed inleven in anderen.

 

Vind je het lastig om voor jezelf te bepalen welke vaardigheden jij het allerliefst gebruikt en wat je graag wil ontwikkelen? Kan je wat hulp gebruiken bij het verwoorden van jouw belangrijkste waarden en kwaliteiten? Dan is loopbaanbegeleiding wellicht iets voor jou.

 

Travvant is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hiervoor betaal je slechts 40 euro per cheque. Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.[tm_button btn_design_style=”btn-theme-colored2″ button_size=”” button_alignment=”text-center” btn_round=”true” button_text=”Vraag nu je vrijblijvend kennismakingsgesprek aan” link_url=”url:https%3A%2F%2Fwww.travvant.be%2Fcontact%2F|||”]

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: