arrow_drop_up arrow_drop_down
31 oktober 2016 

4 tips bij ontslag van ervaringsdeskundige Catherine

Na 25 jaar in verschillende functies bij dezelfde multinational te werken, kwam er in het bedrijf een reorganisatie. Twee dagen voor mijn 50ste kreeg Catherine Hoogmartens de boodschap dat zij er niet meer paste. Ze vertelt zelf hoe ze van deze shock bijkwam en haar leven een nieuwe draai gaf. Ook geeft Catherine tips voor wie zelf met ontslag te maken krijgt.

Een nieuw leven begon…

Na een gesprek van 2 minuten stond ik terug buiten. Van een verjaardagsgeschenk gesproken:-)!

Een zeer raar gevoel, dat hoef ik niet te vertellen. De helft van mijn leven had ik daar gewerkt, mijn persoonlijke vaardigheden kunnen ontwikkelen, fijne relaties opgebouwd en bijgedragen aan mooie bedrijfsresultaten.  Daar sta je dan… Met een blanco professionele toekomst in het vooruitzicht…

Ik geloof echter sterk in ‘everything happens for a reason’. Maar op zo’n moment is dat niet altijd duidelijk. Dat is het addertje onder het gras.

Ik deel graag met jou welke inzichten, stappen en akties mij geholpen hebben. Natuurlijk is dit voor iedereen anders, en ik hoop dat je ze nooit nodig hebt. Indien wel, pik er deze uit waar je iets bij voelt en/of stuur dit door aan iemand in deze situatie.

1. Model  van Kübler- Ross uit 1969

In de periode na het ontslag voel je je in een emotionele achtbaan. Het model  van Elisabeth Kübler-Ross gaf houvast. Zij beschrijft de stadia in een rouwproces. En dat is een ontslag zeker. Je krijgt dus te maken met ongeloof, boosheid, verdriet en apathie en uiteindelijk echte aanvaarding. Oef! Iedereen maakt dit door, op een ander ritme, soms in een andere volgorde. Want zo’n proces is niet louter lineair. Al je gevoelens zijn oké en je mag je tijd nemen om er mee om te gaan!

2. Ontspan. Geniet!

Geef jezelf te tijd om te ‘helen’, te verwerken, te aanvaarden.

Klinkt dit raar? Vanuit rust en ontspanning kom je terug bij jezelf, bij je diepste kern en je zal weten wat je precies wil (of niet meer wil) in de toekomst die nu voor je ligt. Het voelt aan als een lege ruimte, maar jij kan die straks ‘zelf’ invullen.

Ikzelf heb tijd genomen om mijn huis op te ruimen (opgeruimd huis, opgeruimd hoofd) en vaak af te spreken met vriendinnen om lekker bij te kletsen. Ik maakte ook tijd om opleidingen te volgen over zaken die ik altijd interessant vond, maar waarvoor ik geen tijd gemaakt had. Naast het feit dat je iets nieuw leert, verrijkt het je als persoon, het ontspant je geest en je leert weer nieuwe mensen kennen. Doe dit alleen, zonder vriend of vriendin, en ervaar hoe dit voelt om zo weer in contact te komen met wie je bent. Pure ‘me-time’!

3. Geloof in jezelf

Blijf in jezelf geloven. Kijk naar wat er goed ging. Iedereen heeft waardevolle competenties én heeft een unieke mix hiervan. Giet hierover het sausje van je persoonlijkheid…. en je bent een ‘personal brand’.  Soms ‘pas’ je gewoon niet meer op je werkplek. Pijnlijk, maar alles is altijd in beweging en groei. Jijzelf, maar ook organisaties. Niet zo duidelijk wie je nu echt bent en wat je wil ? Bij een zoektocht naar je competenties en je persoonlijkheid kan een loopbaancoach je helpen.

4. Je ideale werkdag als realiteit!

Neem even rustig de tijd en beschrijf je ideale werkdag. Hoe begint je dag? Waar ben je? Wat doe je precies? In welke omgeving ben je? Wat zie je?  Wie is er bij je?….

Je mag helemaal wegdromen in je werksituatie.

Ik deed dit, eerlijk gezegd half lachend. Het was een opdracht van mijn coach tijdens mijn outplacementtraject. Ik dacht ‘ik laat lekker mijn fantasie de vrije loop’. Twee jaar erna vond ik toevallig mijn verhaal terug. Echt waar, het beschrijft helemaal wat ik nu doe!

Ik werk nu als zelfstandige en heb thuis mijn eigen coach- en werkruimte. Ik begeleid mensen naar een leven waarin ze hun talenten maximaal kunnen inzetten, hoe ze burn-out kunnen voorkomen en de kracht van hun persoonlijkheid leren kennen. Kortom, ik geef hun inzichten voor een zinvol leven.

Als Passion for Work coach kan ik mijn droom helemaal leven.

Mooi, niet ?

Of : hoe een deur die dicht gaat, een andere kan openen…

Ik wens je een mooie dag !

Hartelijke groet,
Catherine

En jij?

Hangt er ontslag in de lucht bij jou? Wist je dat je zelf een outplacementkantoor kan voorstellen en dat wij ook outplacementtrajecten aanbieden?
Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt en vermeld zeker dat het om een outplacement gaat in je aanvraag. Zolang je in je opzegperiode zit, heb je ook recht op loopbaancheques.

Onze filosofie
We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Wat dit is, waarom het steeds belangrijker wordt en hoe je er zelf mee aan de slag kan, lees je in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

Wil je reageren?
Ik ben erg benieuwd naar je reactie, die je  hieronder mag plaatsen. Dank alvast!

Reactie plaatsen

Wil jij je droombaan of
droombedrijf realiseren?

Personal Branding wijst je de weg!
Koekje erbij?