arrow_drop_up arrow_drop_down

Outplacement.
Ben jij werkgever en stopt de samenwerking met één van je mensen binnenkort? 

Voor wie is outplacement?

Ben jij werkgever en moet je binnenkort aan één van je mensen meedelen dat de samenwerking stopt? Dan is de kans bestaande dat je outplacementbegeleiding ziet als een ‘verplicht nummer’ of als een ‘noodzakelijk kwaad’. Nochtans is een professionele outplacementbegeleiding veel meer dan dat en maakt het deel uit van een waardengedreven HR-beleid.

Een bedrijf is verplicht outplacement aan te bieden aan medewerkers die:

 • Een opzegtermijn van minimaal 30 weken hebben en
 • Zonder dringende reden worden ontslagen

of

 • 45 jaar of ouder zijn en
 • Meer dan 1 jaar ononderbroken in dienst zijn en
 • Zonder dringende reden worden ontslagen

Er zijn ook heel wat bedrijven die hun ex-werknemer outplacement aanbieden zonder dat het verplicht is. Dit is dan een gunst van het bedrijf en draagt absoluut bij tot een positieve noot in het verwerkingsproces!

Voordelen van het al dan niet verplichte outplacementaanbod:

 • Kosten voor outplacement zijn fiscaal aftrekbaar.
 • Het risico op conflicten verkleint en het ontslaggesprek vlotter verloopt.
 • De ex-werknemer krijgt een positief duwtje in de rug om een nieuwe professionele toekomst uit te tekenen, misschien wordt hij wel een ambassadeur van het bedrijf?
 • De werknemers die blijven, zijn gemotiveerd als ze zien dat het bedrijf goed omgaat met mensen ook als de samenwerking om wat voor reden niet meer verder kan. Je creëert hiermee een positief imago als mensgerichte onderneming. Dit heeft een positief effect op de Employer Branding.

Kennismaken?

Vraag een gratis telefonisch kennismakingsgesprek aan

Wat is outplacement precies?

We begeleiden de ontslagen werknemer naar een nieuwe, passende job in loondienst of als zelfstandige en werken hierbij steeds op maat. D.w.z dat we een voorstel maken rekening houdend met het budget (indien outplacement verplicht is kan het sociaal secretariaat op basis van het personeelsdossier kijken welk bedrag voorzien dient te worden) én de behoeften van de ex-werknemer.
We kijken ook welke expertise van de Passion for Work-coaches het best aanleunt bij de behoeften van de persoon. We focussen op een positief eindresultaat en zetten ons enthousiasme, kennis én ervaring in om de persoon te stimuleren de noodzakelijke stappen te zetten.

De volgende elementen kunnen aan bod komen tijdens een outplacement traject:

 • Omgaan met emoties n.a.v. het ontslag. Misschien had de persoon het ontslag zien aankomen, misschien niet, toch breekt er een periode van onzekerheid aan. Het is fijn om dan begeleid te worden door een professional, zowel op emotioneel als op praktisch vlak.
 • Definiëren van wat de talenten en waarden zijn en welke beroepen passen bij de persoonlijkheid zodat we een helder nieuw jobdoelwit kunnen bepalen waar de ex-werknemer helemaal blij van wordt en waarbij deze het gevoel heeft zijn of haar potentieel te kunnen leven!
 • Plan van aanpak om de arbeidsmarkt te benaderen: samen maken we een cv, sollicitatiebrief, LinkedInprofiel op en bereiden we het sollicitatiegesprek voor (incl. het verwoorden van het ontslag), we bespreken de salarisonderhandeling en leggen uit hoe te kiezen tussen verschillende opportuniteiten.
 • Indien er interesse is om ondernemer te worden, denken we graag mee! We verwoorden een heldere niche, leren hoe mindset het nieuwe bedrijf ondersteunt, geven praktische tips ivm netwerken, leren hoe klanten aan te trekken, hoe een goede prijszetting te doen, hoe samenwerkingsverbanden op te zetten enz. We bouwen het bedrijf rond de persoon en houden rekening met de gewenste lifestyle.
 • Indien gewenst begeleiden we ook de eerste weken in de nieuwe job, zodat de ‘overgang’ vlekkeloos verloopt.

Waarom werkgevers kiezen voor outplacement via Passion for Work:

 • We zijn een erkend outplacementkantoor en hebben de afgelopen 12 jaar duizenden tevreden klanten mogen begeleiden
 • Onze consultants hebben ruime ervaring met de arbeidsmarkt, het werken als freelancer, change, burn-out, HSP… Ze zijn een steun in de rug in deze transitieperiode.
 • We werken op maat en individueel. Bij ons heb je geen standaard groepsprogramma’s. Vertrouwen en respect voor het tempo en de noden van de klant staan centraal.
 • We werken vanuit de filosofie van Personal Branding, waarbij we leren hoe je mensen zich kunnen profileren op een manier die bij hen past en die ervoor zorgt dat ze gevraagd worden voor datgene wat ze het liefste willen. Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding.
 • We zetten die filosofie om in de praktijk en zijn erg praktisch en concreet; we helpen bij het verwoorden wat de persoon het liefste wil, zodat deze met energie kan werken en iets vindt wat echt bij hem of haar past. Naast het ‘wat‘ gaan we ook aan de slag met het ‘hoe’.
 • We hebben ervaring in het begeleiden van mensen die de stap willen zetten naar het statuut van freelancer of ondernemer. 
 • Er is een online mastermindgroep met meer dan 1.650 deelnemers waar men vragen kan stellen, successen delen, gebruik maken van elkaars netwerk… Dit zorgt voor continue ondersteuning, 7 dagen op 7!
 • Je vindt altijd een Passion for Work-coach in je buurt.

Een tevreden klant vertelt over outplacementbegeleiding
bij Passion for Work:

In de outplacementbegeleiding waardeerde ik vooral de aanpak op maat...

“Toen ik als gevolg van een onderling overeengekomen uitstapregeling outplacement kreeg aangeboden van mijn werkgever, heb ik niet getwijfeld om dat via Passion for Work te doen. Ik volgde daar immers al eerder loopbaanbegeleiding, waar ik erg tevreden over was. Bovendien richt Passion for Work zich op hoogopgeleide dertigplussers, de doelgroep waartoe ik behoor.


In de outplacementbegeleiding waardeerde ik vooral de aanpak op maat. Door de eerder gevolgde loopbaanbegeleiding had ik iets meer ‘specifieke’ behoeften, die zeker konden ingevuld worden. Als ‘multipotential’ wilde ik enerzijds beter leren aanvoelen wat ik écht graag doe, beter leren kiezen; en anderzijds mijn CV en LinkedIn profiel verbeteren. Ik heb dan ook van twee verschillende coaches van Passion for Work begeleiding gehad, ieder met haar eigen specialiteit. Nog een troef van de begeleiding bij Passion for Work is de online Mastermindgroep. Heel fijn om herkenning te vinden bij andere leden, ervaringen te kunnen delen, tips te krijgen én te kunnen netwerken. In deze groep vond ik trouwens dé vacature voor mijn nieuwe job!


Wat is er ondertussen veranderd? Wel, ik vind het makkelijker om aan te voelen wat ik graag en minder graag doe, en kan dan ook sneller evalueren of een vacature wel bij me past en het de moeite loont ervoor te solliciteren. Mijn CV is ondertussen een stuk overzichtelijker geworden én tegelijkertijd beknopter. Ik kreeg ook hele concrete tips om mijn LinkedInprofiel aan te passen.“


Karen Van den Branden, teamcoach AG Insurance

Ben jij het volgend bedrijf waarmee we succesvol zullen samenwerken?

Neem contact met ons op via info@passionforwork.net mvv outplacement of via onderstaand formulier. 


Wij bellen en maken een concreet voorstel op rekening houdend met het budget én de noden van de
ex-werknemer.

Graag tot binnenkort!

Koekje erbij?