Page content

Na een burn-out weer aan de slag: wanneer en hoe? Door Passion for Work-collega Mieke Meynen

article content

Na een burn-out weer aan de slag: wanneer en hoe? Door Passion for Work-collega Mieke Meynen

Om terug aan het werk te gaan na een burn-out, heb je een officiële toelating nodig van een arts. Hij/zij onderzoekt medische en fysieke zaken en beslist of je in staat bent om het werk te hervatten.

Het verloop van een burn-out en de herstelperiode ervan is voor iedereen anders. Of je klaar bent om de draad weer op te pikken, is dus erg persoonlijk. Vanuit haar job als stress- en burnout-coach, loopbaancoach én ervaringsdeskundige geeft Mieke Meynen je graag advies.

Burn-out overwinnen: laat je coachen!

Tijdens een burn-out is het belangrijk om op zoek te gaan naar hulp. Een stress- en burn-out coach helpt je doorheen de herstelperiode en bereidt je ook voor op een reïntegratie.

Hij/zij overloopt onder meer samen met jou een wetenschappelijke vragenlijst, die je meer inzicht geeft op de vraag of je klaar bent om terug te gaan werken. Met deze lijst kan je dan naar je arts gaan.

Hoe bereid je jezelf voor op een geslaagde reïntegratie?

Zoek uit wat de aanleiding was van je burn-out en wat je aan je job kan aanpassen om dit te vermijden. Een gesprek met je leidinggevende of HR-manager aan de hand van je carrièrepaspoort kan je al een eind op weg helpen. Bespreek jouw stressbronnen, energiegevers en talenten. Belangrijk: je hoeft niet 100% klachtenvrij zijn om succesvol te integreren.

Lukt het je al om, gedurende een viertal weken, huishoudelijke taken en andere activiteiten uit te voeren in blokken van twee uur met een pauze? Dan kan je, in overleg met je arts, het werk weer voorzichtig hervatten. Bouw daarbij langzaam op. Begin bijvoorbeeld met een kort bezoekje aan je collega’s en praat wat bij met een kop koffie. Start nadien eventueel met een paar halve dagen of een paar uurtjes per week. Luister daarbij vooral goed naar je eigen lichaam en forceer niets. Een stress- en burnout-coach maakt samen met jou een persoonlijk plan op om het werk weer te hervatten.

Terug aan het werk na een burn-out: 7 tips

Ga je weer aan het werk na een burn-out? Best wel spannend en toch wat onwennig. Deze tips helpen je zeker op weg:

  1. Na een burn-out is het mogelijk dat je voor een langere periode last hebt van concentratieproblemen. Is dat het geval? Verminder je workload en bespreek je takkenpakket met je leidinggevende. Start bijvoorbeeld met minder taken en beperkte werkuren. Bouw nadien stilaan op en bespreek dit op je werk.
  2. Een goed time management is cruciaal. Inventariseer alles wat je doet en bekijk dan hoeveel tijd je besteed hebt aan taken die echt functiegerelateerd zijn.
  3. Waak goed over je pauzes. Als je in de flow van je werk zit, is het verleidelijk om geen pauzes te nemen. Toch is het wetenschappelijk bewezen dat je efficiënter werkt als je af en toe pauzeert.
  4. Een gezonde geest in een gezond lichaam wordt jouw levensmotto! Eet gezond, beweeg en zorg voor voldoende ontspanning.
  5. Leer ‘nee’ zeggen als je te veel hooi op je vork hebt. Durf zeggen hoe je je voelt. Opkroppen vraagt immers erg veel energie.
  6. Plan goed en leer prioriteiten stellen. Wil je weten of je er goed in bent? Doe hier de test.
  7. Terugvalpreventie is nodig! De weg naar een herstel is immers vaak bezaaid met allerlei valkuilen. Zo is de verleiding groot om je weer te laten meesleuren in de ratrace van weleer. Laat je daarom ook na je burn-out nog begeleiden. Op die manier vermijd je de valkuilen en leer je je grenzen respecteren. Bovendien blijkt uit cijfers dat burn-out patiënten zonder goede coaching en begeleiding langer thuis zijn en moeilijker de weg vinden naar een geslaagde reïntegratie.


Wil jij je carrièrepaspoort kennen en weten hoe je energie krijgt van werk? Bekijk dan ons programma. Je kan bij ons terecht met loopbaancheques (ook voor zelfstandigen!), waardoor je 8u coaching krijgt voor €80.

We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt! Veel van onze coaches volgden een extra opleiding rond stress en burn-out.

Comment Section

3 reacties op “Na een burn-out weer aan de slag: wanneer en hoe? Door Passion for Work-collega Mieke Meynen


Door Anna Berg op 15 september 2017

Hoe kun je in een klas met 25 leerlingen re-integreren als je concentratie nog niet oké is, vraag ik me af.


Door Annelies op 25 oktober 2017

Heb ook dat probleem. Stilletjes aan starten in het onderwijs is moeilijk. Je kan niet zeggen dat je slechts 2 lesuren per dag zal geven en geen vergaderingen zal bijwonen, geen bijwerklessen zal geven, niet zal verbeteren en niet zal voorbereiden.
Op welke manier start je best in het onderwijs na een burn-out? Heeft iemand hier ervaring mee?
Ik word wel begeleid, maar op welke manier ik best terug zal starten, is nog niet duidelijk.


Door Vicky op 27 oktober 2017

Ik heb na 16 jaar trouwe dienst mijn ontslag gekregen tijdens mijn burnout wegens niet stressbestendig. Dit is zo hard aangekomen dat ik waarschijnlijk nooit meer in staat zal zijn om te werken.

Plaats een reactie


*