Gratis eBook
TestDOWNLOAD NU

Loopbaanbegeleiding

Hoogbegaafd? Zo zet je jouw talenten in!

Hoogbegaafd? Zo zet je jouw talenten in!

Hoe kan loopbaancoaching helpen? Door Passion for Work-coach Catherine Hoogmartens

Regelmatig ontmoet ik hoogbegaafde klanten… sommigen van hen zijn zich hier bewust van, anderen niet. Je kan jezelf afvragen of we er een sport van maken om mensen in hokjes te delen. Eerder schreven we een artikel over hoogsensitiviteit. We merken dat het handig is om jezelf te kennen, omdat je dan ook beter de reacties van anderen begrijpt.

Wat is hoogbegaafdheid?

Hoogbegaafdheid heeft vele gezichten. Die inzichten kreeg ik door boeiende gesprekken met mijn vriendin professor dr. Ir. Kathleen Venderickx. Met haar boek ’Meer dan intelligent’ geeft ze hierop een vernieuwende kijk.

In eerste instantie is het een ‘denktalent’. Een talent dat aangeboren is, maar ook nog te ontwikkelen is en dat op verschillende domeinen. Denk maar aan mensen met een talent voor sport. Zij gaan immers ook nog hun talent verder moeten ‘trainen’.

Maar hoogbegaafdheid is meer dan intelligentie alleen. Het is een samenspel van IQ, motivatie en creativiteit.

Hoogbegaafdheid een luxeprobleem

Hoogbegaafdheid is, in tegenstelling tot wat er vaak gedacht wordt, geen garantie op succes tijdens studies en carrière. Het wordt vaak gezien als een luxeprobleem. Het is een mooi geschenk, maar kan ook een valkuil zijn. Mensen verschillen sowieso van elkaar, dus ook hoogbegaafden zijn divers. Hun eigen persoonlijkheid, vaardigheden en opgebouwde ervaring spelen een rol.

Als we dan kijken naar werk of studies, zien we dat er ook een ‘zijnsluik’ meespeelt (naast het luik denken en de leerhonger).

Het zijn vijf opvallende eigenschappen van hoogbegaafden :

 1. Groot rechtvaardigheidsgevoel. Afspraken zijn heilig, normen en waarden cruciaal om samen te werken.
 2. Kritische instelling: snel hiaten ontdekken, opportuniteiten detecteren.
 3. Gevoeligheid: snel zorgen maken, boodschap achter de boodschap voelen.
 4. De lat ligt altijd hoog.
 5. Zinvol bezig willen zijn en doelen bereiken.

Voor alle sterke eigenschappen geldt, dat er ook steeds een keerzijde of belemmering mogelijk is:

 1. Moeilijke samenwerking
 2. Overkomen als betweterig of zelfs arrogant
 3. Onderpresteren of overpresteren/overwerken (met kans op bore -out of burn-out; insert https://passionforwork.be/bore-out-burn-out/)
 4. Zichzelf als norm zien
 5. Zeer directe (soms harde) communicatie
 6. Vermijden van moeilijke situaties (door een beperkte ervaring met falen)…

Waarom halen zo veel hoogbegaafden geen diploma?

Dit zijn mogelijk hindernissen waar sommige hoogbegaafden en hun omgeving mee te maken kunnen krijgen. Om dit denk- en zijnsluik optimaal in te zetten is jobcrafting vaak cruciaal. Net zoals leerkrachten een grote rol spelen tijdens de studies van kinderen, is het belangrijk voor leidinggevenden het intellectueel talent van hun medewerkers te herkennen, te begeleiden en te stimuleren. De werknemer kan dan actie ondernemen zodat cognitieve voldoening wordt ervaren. Zowel nieuwe kennis opdoen als vaardigheden ontwikkelen zijn noodzakelijk.

Hoogbegaafden hebben het moeilijk met repetitieve en louter uitvoerende taken

In de werkcontext wordt dit soms opgelost door meer werk of  een extra project te geven. Vaak is dit niet voldoende en is het nodig om de ‘complexiteit’ van de taakinhoud te vergroten om de motivatie te verhogen. Een nieuwe baan is dan vaak ook niet voldoende. Het geeft even de kans om nieuwe dingen te leren (de uitdaging is ‘het nieuwe’), maar vaak hebben hoogbegaafden juist een stijging in ‘moeilijkheidsgraad’ nodig.

Laten we besluiten dat hoe meer iemand zijn aanwezige potentieel kan benutten, hoe gelukkiger hij kan zijn.

Daarom :

 1. Zoek een uitdaging binnen je interesse om je intellectueel talent te doen groeien en uit je ‘comfortzone’ te stappen.
 2. Wat boeit mij?
 3. Waar ben ik goed in?
 4. Wat wil ik graag verder ontwikkelen?
 5. Waar vind ik mijn energie?
 6. Kies een omgeving die overeenkomt met je waarden, die je uitdaagt en je een warm gevoel geeft.

Gratis Facebook Live door Kathleen Venderickx op 30 mei om 20 u.

Heb jij een vraag voor Prof Kathleen Venderickx over dit thema? Mail ze ons via admin@passionforwork.net mvv vraag hoogbegaafdheid en volg op 30 mei om 20 u de gratis Facebook Live die we hiervoor organiseren.

Loopbaanbegeleiding bij hoogbegaafdheid

Tijdens loopbaanbegeleiding gaan we samen op zoek naar je ideale denk- en zijnsluik, door stil te staan bij je competenties en je waarden. Dit komt aan bod in ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’. Dit programma komt in aanmerking voor loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80 (Vlaamse subsidie, werkelijke waarde is €1.100, ook voor zelfstandigen).

Contacteer ons voor een gratis vrijblijvend kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

Teamwork! Hoe draag je zélf bij aan een bevlogen team?

Teamwork! Hoe draag je zélf bij aan een bevlogen team?

Door Passion for Work-coach Ellen Vanbuel

Maak jij deel uit van een bevlogen team? Dan weet je dat dat fun en inspirerend is, dat je betrokken bent en met plezier iets extra doet voor de organisatie, dat je elkaar motiveert om te presteren en productief te zijn. Prikkelt dit jou? Lees dan zeker verder, want ik heb het geluk gehad jarenlang leiding te geven aan een bevlogen team en deel je graag mijn aanpak.

Of je nu leidinggevende bent of medewerker, je kan elk bijdragen aan een bevlogen team. Als leidinggevende ben je vaak in de positie om hierin de lead te nemen. En ook als medewerker kan je het heft in handen nemen.

Investeren in teamspirit

Wat maakt het zo belangrijk om te investeren in een bevlogen team? Laten we even uitgaan van het omgekeerde. Je maakt deel uit van een team met weinig teamspirit. Er ontstaan frustraties en onderhuidse spanningen, wat onverschilligheid, stress en een inefficiënte werking met zich meebrengt. Hierdoor geraak je gedemotiveerd en er gaan tonnen energie verloren. Dit heeft vaak een negatieve impact op de resultaten.

Deel uitmaken van een bevlogen team, levert je aanstekelijk veel werkplezier en energie op. En daaruit vloeien automatisch inkomsten uit.

Wat kan je dan doen om de teamspirit te verbeteren en een bevlogen team te creëren?

Communicatie, menselijke relaties, mogelijkheid tot persoonsontwikkeling, heldere doelen en duidelijke afspraken om tot deze doelen te komen, zijn belangrijke drijfveren van een bevlogen team.

Om een bevlogen team te creëren, heb je in eerste instantie nood aan oprechtheid en veiligheid. Een veilige sfeer schept vertrouwen en zorgt ervoor dat je open en verbindend kan communiceren. Dit kan je doen aan de hand van de 4 pijlers van geweldloze communicatie, ontwikkeld door Marshall Rosenberg:

 • Benoem feiten zoals ze zich voordoen, zonder iemand te veroordelen bvb ‘Ik stel vast dat je te laat bent voor ons overleg’ en toets de reactie bij de ander af. Neem een houding aan van onwetendheid en empathie: jij weet niet wat maakt dat hij te laat is
 • Maak duidelijk wat de feiten voor je betekenen, door je gevoelens te benoemen bvb ‘Ik voel me weinig gerespecteerd omdat ik ervan uitging dat we op tijdstip x zouden starten en ik hiervoor bewust tijd vrijmaak’
 • Uit je behoeften door te schetsen wat maakt dat het zo belangrijk is voor je bvb ‘Het is voor mij belangrijk om respect te hebben voor elkaars tijd’
 • Formuleer een verzoek en verwoord dit positief. Zo neem je verantwoordelijkheid voor het vinden van een oplossing die tegemoet komt aan jouw behoeften bvb ‘Kan je me in de toekomst verwittigen per sms zodra je weet dat je niet op tijd kan komen? Dan kan ik mijn tijd nuttig invullen.’

Deze manier van communiceren versterkt de onderlinge relaties in het team. Je kan hierover meer lezen in onderstaand boek.

Geweldloze communicatie, Marshall B. Rosenberg

Om deze manier van communiceren toe te passen, is het noodzakelijk dat je elk teamlid respecteert in zijn eigenheid. Hoe doe je dat als leidinggevende?

Beter samenwerken door oprechte persoonlijke interesse

Dit is makkelijk als je te weten komt wie je collega’s zijn. Je collega’s leren kennen, doe je door oprecht interesse te tonen naar wie ze zijn als mens: wat is belangrijk voor hen, wat bezielt en inspireert hen, wat maakt dat ze doen wat ze doen, waar zijn ze goed in en wat hebben ze nodig binnen de professionele context? Hoe zien zij hun plek binnen het team en de organisatie? Doe dit op een milde en empathische manier en luister ook naar mogelijke gevoelens achter woorden. Zorg hierbij dat je er niet je eigen verhaal van maakt. Toets daarom steeds af of wat jij gehoord hebt, ook is wat de ander bedoelt. Wanneer je dit goed aanpakt, doorprik je de dagdagelijkse oppervlakkigheid en kom je in contact met de mens achter je collega. En als mens hebben we allemaal onze noden en behoeften, kwaliteiten en valkuilen.

Fijner samenwerken door oprechte interesse in het team

Daarnaast is het belangrijk om dezelfde vragen te stellen op teamniveau: wat is voor ons als team belangrijk, wat is onze plek in de organisatie, wat bezielt en inspireert ons, wat maakt dat we doen wat we doen en waar zijn we goed in? Wat hebben we nodig om de doelstellingen te behalen? En hoe voelen we ons daarbij als team? Door dit te weten te komen, ontstaat er drive.

Van daaruit kan je zorgen voor een optimale taakverdeling, zoveel mogelijk afgestemd op de individuen in het team. Om hiertoe te komen, is het nodig dat de team- en individuele doelstellingen duidelijk en motiverend zijn: de doelstellingen drukken een resultaat uit dat nog niet behaald is (er is vooruitgang mogelijk), specifiek (wie, hoeveel, wanneer, waar), meetbaar, aanvaardbaar (er is geen nadeel wanneer het doel bereikt wordt), realistisch en tijdsgebonden. Hierbij houden de individuele doelstellingen zoveel mogelijk rekening met de noden van elk teamlid: Wat is voor hem/haar belangrijk en zinvol? Welke competenties kan hij/zij inschakelen om optimaal bij te dragen aan de teamdoelstellingen? Welke competenties wenst hij/zij te ontwikkelen zodat persoonlijke groei mogelijk is? Elke mens heeft nood aan groei en ontwikkeling. Wanneer je dit als organisatie begrijpt, groeit ook je organisatie mee. Toon binnen de dagelijkse werking geregeld waardering voor de bijdrage van je collega’s, zo benadruk je het feit dat je hen respecteert in hun eigenheid.

In mijn team had ik bijvoorbeeld mensen die ervan hielden relaties uit de bouwen met klanten terwijl anderen meer voldoening haalden uit snelle resultaten. Ieder van hen kon ik bepaalde taken toekennen en er ontstond wederzijds begrip voor de verschillen tussen collega’s. Elk teamlid was gemotiveerd om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn taken en als team streefden we samen naar uitdagende jaardoelstellingen. Als we die behaalden, vierden we ons succes samen. En dat was dan weer een ideale gelegenheid om opnieuw contact te zoeken met de mens achter je collega.

Met loopbaanbegeleiding leren overbrengen wat jouw noden zijn

Het is niet altijd makkelijk om als werknemer over te brengen wat jouw noden zijn. Om dit op een congruente manier te doen, is vaak zelfinzicht en moed nodig. Hier helpen we je graag mee verder vanuit Passion for Work. In het programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’ maken we samen je carrièrepaspoort op, dat je ondersteunt om te verwoorden wat voor jou belangrijk is, wat je goed kan en graag doet en wat je graag wil ontwikkelen. Je kan dit programma betalen met loopbaancheques, waardoor je 8u coaching krijgt voor 80 euro. Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work coach in je buurt! Zo neem jij zélf het heft in handen om van jouw team een bevlogen team te maken.

Ben je een werkgever die op basis van een bevlogen team zijn resultaat wil doen stijgen? Dan is het handig om het carrièrepaspoort van je medewerkers te kennen. Met ons aanbod voor bedrijven gingen we al eerder succesvol aan de slag met medewerkers van VUB, Akzo Nobel, Kluwer, Kanselarij van de Premier, Belfius Insurance, Europese Commissie, DSM Nederland en Zwitserland… Vraag een gratis gesprek aan met ons en vermeld hierbij dat je via je bedrijf een aanvraag plaatst.

 

Succesvol netwerken én jezelf verkopen? Zo maak je een krachtige elevator pitch, door Passion for Work-coach Mieke Meynen

Succesvol netwerken én jezelf verkopen? Zo maak je een krachtige elevator pitch, door Passion for Work-coach Mieke Meynen

Tijdens een netwerkmoment heb je niet altijd een zee van tijd om jezelf, je bedrijf én je troeven voor te stellen aan je potentiële klant(en). Daarom is het belangrijk om alle noodzakelijke informatie te bundelen in een elevator pitch. Kort en krachtig. Zo’n pitch is een beknopte presentatie van jezelf in een tweetal minuten -precies de tijd die je in een lift staat-, en is een uitstekende tool om succesvol te netwerken of jezelf te verkopen in een sollicitatiegesprek.  Ik bundel in dit artikel hapklare tips die helpen om je pitch te maken of te verbeteren.

Jouw elevator pitch & Gouden cirkel

elevator-pitch-wat-hoe-waarom-cirkel

Het geheim van een goede pitch vindt zijn kern in ‘The golden circle’. Simon Sinek,  de Amerikaanse schrijver en marketing consultant Simon Sinek, bedacht dit en dit maakte hem meteen tot een referentie in de marketingwereld.

Wat is nu die ‘golden circle’? Stel je drie cirkels voor: de buitenste cirkel= WAT, de volgende cirkel= HOE en binnenin= WAAROM.

Volgens Simon Sinek is het belangrijk om van binnen naar buiten te werken, in plaats van buiten naar binnen. En die laatste fout maken veel bedrijven. De WAAROM-cirkel heeft immers de meeste impact. Het is de drijfveer achter je organisatie en net dié ‘raakt’ je gesprekspartners. Het is bewezen dat bedrijven die vanuit dit standpunt vertrekken, succesvoller zijn.

Elevator pitch: een voorbeeld

Een pitch zou als volgt kunnen klinken: ik ben Mieke Meynen, loopbaancoach voor hoogopgeleiden (WAT). We brengen je talenten en waarden in kaart, wat je wil ontwikkelen, welke job bij jou past en we helpen je om je droomjob te bereiken (HOE).

Maar met een subtiele golden circle-touch kan je hem naar een hoger niveau tillen: Ik ben Mieke Meynen, ik begeleid als loopbaancoach hoogopgeleiden met het bereiken van hun droomjob of droombedrijf (WAT).  Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen professioneel gelukkiger te maken, zodat ze ook op professioneel vlak hiervan de vruchten plukken. Ik geniet ervan om mensen te inspireren en te laten ontdekken wat ze in hun mars hebben (WAAROM).  Met loopbaancoaching brengen we je talenten en waarden in kaart, wat je wil ontwikkelen, welke job bij jou past en we helpen je om je droomjob te bereiken.(HOE).

Voeg hier eventueel nog aan toe wat je wil bereiken op je netwerkevent. Zoals: ik ben op zoek naar bedrijven die hun medewerkers loopbaancoaching willen aanbieden.

Zelf aan de slag met deze gouden tips voor jouw elevator pitch

Neem je eigen elevator pitch nu eens onder de loep aan de hand van deze tips:

Tip 1: Als je meerdere jobs uitoefent,  kies dan in functie van de doelgroep en je doel met welke functie je uitpakt.

Tip 2: Denk eens na over jouw favoriete doelgroep: door wie wil jij gebeld worden? Wie heeft baat bij wat jij aanbiedt? “Ik ben carrièrecoach voor hoogopgeleiden” is krachtiger dan  “Ik ben coach”.

Tip 3: Beschrijf beknopt wat je doelgroep wil of nodig heeft. Welke problemen van je doelgroep los jij op? Dit is jouw professionele reden van bestaan. Als ze geen probleem hebben, zullen ze jou niet inschakelen. In ons voorbeeld: “bereiken van hun droomjob of droombedrijf”.

Tip 4: Denk na over het waarom, dat is het voordeel voor de ander. Hoe help je hem? In ons voorbeeld: “zoveel mogelijk mensen professioneel gelukkiger te maken, zodat ze ook privé hiervan de vruchten plukken.”

Tip 5: Laat in een paar woorden zien waar je goed in bent. Dit geeft een persoonlijke toets aan jouw elevator pitch. In ons voorbeeld: “Ik geniet ervan om mensen te inspireren en te laten ontdekken wat ze in hun mars hebben”.

Tenslotte: schrijf je elevator pitch op, laat hem enkele dagen liggen en herlees hem dan. Oefen hardop voor de spiegel. Let ook op je lichaamstaal: oogcontact, een glimlach en een (niet té) stevige handdruk vanuit de hand (in plaats vanuit de schouder). Succes ermee!

Aan de slag?

Hulp nodig bij het opstellen van jouw elevator pitch? Dit is een onderdeel van ons programma ‘In 7 stappen bereiken wat ik wil’. Ben je werknemer of freelancer, dan lees je er hier meer over. Ben je ondernemer, lees dan hier meer.

Dit programma komt in aanmerking voor loopbaancheques. Hierdoor krijg je 8 coachingsuren voor slechts €80 (werkelijke waarde is €1.100). Ook met één cheque of zonder loopbaancheques, ben je welkom!

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek.

Hoe vind ik mijn droomjob?
Door Passion for Work-collega Anja Van Nueten

Hoe vind ik mijn droomjob? Door Passion for Work-collega Anja Van Nueten

Hoe vind ik mijn droomjob?

Soms word je door het leven zo hard neergehaald, dat het lijkt alsof er geen mogelijkheden meer voor je zijn. Laat staan dat je nog durft te dromen. En toch is er vaak nog meer mogelijk dan je initieel zelf had gedacht. Zoals Margot. Ze was naar me doorgestuurd door haar huisarts, vertelde ze me. Omdat ze zo graag terug aan het werk wilde gaan, maar door haar medisch verhaal beperkt was in wat ze nog kon doen. Misschien kon een loopbaancoaching helpen nieuwe mogelijkheden te zien?

Twee maal had ze een zeer zware ziekte overwonnen, en haar lichaam was nog volop aan het herstellen. Wat maakte dat haar job als verzorgende in een rust- en verzorgingscentrum op de helling stond. “Maar ik doe dit werk zo graag, Anja! Mijn hart ligt bij die mensen. Ik wìl zo graag terug werken, maar het lukt me niet.” Haar loopbaanvraag was heel duidelijk: “Welke job kan ik nog doen, rekening houdend met mijn lichamelijke beperkingen?”

De Mirakel-vraag

Margot gaat aan de slag met de Passion for Work-toolkit. Al snel blijkt hieruit dat de plek waar ze nu werkt prima bij haar waarden past. Ze brengt ook in kaart welke dingen ze goed kan én graag doet, en wat ze mogelijk nog verder wil ontwikkelen. Deze info bundelen we in haar carrièrepaspoort, dit zal haar helpen om tijdens het geplande gesprek met haar directie te benoemen welke taken ze kan en wil opnemen bij haar terugkeer.

Zo teer en breekbaar Margot eruitziet, zo gaan haar ogen glanzen en licht haar gezicht op als ik haar de “mirakel-vraag” stel: “Wat is jouw grote droom, Margot? Stel, je gaat straks slapen en deze nacht gebeurt er een mirakel. Als je morgenvroeg opstaat, is alles veranderd, er is een wonder gebeurd en al jouw wensen zijn in vervulling gegaan…. Welke job doe je dan?”

Geen vijf seconden moet ze er over nadenken, haar ogen stralen en ik geloof zelfs dat haar staart kwispelt als ze uitlegt: “Dan werk ik met demente bejaarden. Samen maken we muziek met instrumenten en we zingen samen, we werken in onze groentetuin, we knutselen dingen in elkaar, ik vertel verhalen, … Oh Anja, dat is écht mijn droomjob als ik dat zou kunnen doen.“

Dit is zo’n moment dat je als coach kippenvel krijgt; omdat het zo oprecht, zo recht uit iemand z’n hart komt dat je weet dat er maar één juiste keuze is. Dus ik zeg: “Ok Margot, daar gaan we voor! We gaan niet voor minder dan jouw droom.” Gezien Margots creatieve kant, leg ik uit dat het helpt als je je droom visualiseert. Of zoals Walt Disney zei: “If you can dream it, you can do it”.

Het droombord voor jouw droomjob

Een droombord maken, is op zich erg simpel. Je neemt een stapel tijdschriften en knipt elke afbeelding, foto, woorden en teksten uit die resoneren met jouw droom. Plak dit op een groot blad papier of een stuk karton en zet het zichtbaar zodat je dagelijks jouw droom ziet. Automatisch en onbewust ga je acties nemen die passen bij jouw droom.

Twee weken later staat Margot aan mijn deur te blinken met een groot karton onder haar arm. “Ik ben direct aan de slag gegaan”, zo vertelt ze. “Mijn zus heeft me geholpen met de tekeningen. Ik voelde me zo gelukkig toen ik hier mee bezig was, dit klopt helemaal. En je gelooft nooit wat er gebeurd is! Ik heb het aan mijn verantwoordelijke laten zien en die keek me verrast aan en haalde toen een folder uit haar schuif: “Margot, wat jij wil doen dat bestaat gewoon; dat zijn Contact Clowns, daar kan je een opleiding voor volgen!” En Margot vervolgt: “Ik was bijna als contact clown naar hier gekomen. Ik weet al helemaal hoe ik er uit ga zien, welke kledij ik ga dragen!”.

 

Sometimes dreams do come true

Het carrièrepaspoort

Als we vervolgens Margots carrièrepaspoort naast haar droomjob leggen, dan passen haar talenten en waarden perfect in de nieuwe jobinhoud die ze voor ogen heeft. Wat haar nog meer sterkt om hier werk van te maken. Eerste belangrijke stap: een gesprek met haar directeur om dit aan te kaarten. We bereiden dit gesprek samen voor en spreken af dat ze me op de hoogte houdt. Als ik haar de vraag stel; “Wat als hij hier niet in meegaat?” komt een kordaat: “Dan ga ik er sowieso voor! Ik ga de opleiding volgen.” De volgende dagen spookt Margot geregeld door mijn hoofd: Oh wat hoop ik zo dat het haar lukt. Enkele dagen later een mail om te laten weten dat het een fijn gesprek was en dat ze begin volgend jaar aan de opleiding begint.

Droom – Plan – Durf – Doe!

Zo zie je maar dat ook al lijken dromen soms te mooi om waar te zijn, het vaak toch lukt. En er is maar één manier om hierin te lukken: er gewoon aan beginnen en dat start bij…tataaa!: de eerste stap. Zet die stap en kijk wat er gebeurt, wat er verandert. Zet dan de tweede stap enz. Dromen maak je niet waar door te blijven dromen (of piekeren in veel gevallen), maar wel door ze uit te voeren, in actie te komen, door te doen!

En jij? Wat is jouw droom?

“A  dream written down becomes a goal.
A goal broken down into steps, becomes a plan.
A plan backed up by actions makes your dreams come true”

Wil jij ook een dreambord maken? Lees dan het artikel wat Katrin hier eerder over schreef.
Zet je nu de eerste stap naar jouw droomjob? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan bij één van onze coaches bij jou in de buurt. We hebben programma’s om helder te krijgen WAT je droomjob is, maar ook over HOE die te realiseren. In het gesprek luisteren we naar je verhaal en leggen we je uit hoe we je het beste kunnen helpen. Door inzet van je loopbaancheques kan je 8 u coaching krijgen voor €80 (ook als zelfstandige).

Hoe ga je om met angst in je carrière? Door Passion for Work-coach Linda Kleingeld.

Hoe ga je om met angst in je carrière? Door Passion for Work-coach Linda Kleingeld.

Een thema dat ik bij veel klanten zie terugkomen is angst. Angst voor verandering, voor het onbekende. Angst om te falen, om afgewezen te worden, om te laten zien wie je echt bent. Hun loopbaanbegeleidingstraject begint met de vraag ‘wat wil ik?’ maar vaak weten ze diep van binnen al perfect wat ze willen.

De gevolgen van angst

Soms is het verlangen door de angst al geminimaliseerd, over-gerationaliseerd of zelfsvolledig de kop ingedrukt. Handig truckje van de natuur, zo kunnen we nl. veilig in onze comfortzone blijven. Wij mensen zijn immers gewoontediertjes en voelen ons prettig bij het vertrouwde. Angsten zijn reflexen om ons te beschermen, ze houden ons alert en maken ons behoedzaam. Maar soms verlammen ze. En dat is niet zonder gevaar. Als je diepste verlangens (te lang) genegeerd worden, zoeken zij een andere manier om aandacht te vragen en dit kan ons ziek maken, met depressie, burn-out of bore-out tot gevolg. Dit herken ik bij mijn klanten én weet ik uit eigen ervaring. Als angst verlamt blijf je dus in je comfortzone en dat is soms heel jammer want net door onze comfortzone te verlaten, kunnen we groeien! Eenvoudig gezegd, maar hoe doe je dat?

Ik ken ook angst

Als Passion for Work coach word ik 1x per jaar in de kijker gezet. Dit gaat gepaard met het publiceren van een eigen artikel in de nieuwsbrief. Al ruim 8 jaar laat ik me als lezer inspireren, voel ik me begrepen, gesteund en soms ook uitgedaagd door Passion for Work artikels. Ik ben dan ook dankbaar en verheugd om zelf voor het eerst iets te mogen schrijven. Ik schrijf nl. ontzettend graag. Het is één van mijn favoriete vaardigheden. Als kind al hield ik van het schrijven van opstellen en als ik brieven schrijf, moet ik altijd opletten dat het geen boeken worden. Ook als ik het moeilijk heb, grijp ik graag naar de pen. Het laadt me op en geeft me energie. Tonnen inspiratie heb ik dan ook, een lange lijst met mogelijke thema’s maalt al maanden van tevoren in mijn hoofd.

De deadline nadert,
ik word onrustig. Ik heb alleen verschillende halve drafts, ik kan niet kiezen. Wat ik schrijf moet interessant, intelligent, diepgaand en vooral ook origineel zijn. Liefst een thema dat nog nooit aan bod kwam bij Passion for Work, een thema dat 14.500 lezers inspireert en vooruit helpt in het leven… De deadline om het artikel in te dienen passeert, ik vraag uitstel. Het is ook zo druk, een artikel schrijven gaat er nu even niet bij. Tijdens de vakantie zal het wel lukken. Zoiets vraagt rust en creativiteit. De twijfel slaat toe, zou schrijven dan toch niet zo mijn ding zijn? Anders was het allang klaar geweest. En als het zo veel moeite kost, kan ik het dan wel? Ik wil mezelf ook eigenlijk liever niet belachelijk maken, misschien moet ik het maar afblazen. Inmiddels ben ik zo beschaamd dat ik niet eens meer durf toe te geven hoe ik er voor sta. Angst, angst, angst. Angst om te falen, angst om afgewezen te worden en angst om zichtbaar te worden. Angst saboteert.

Hoe ga je om met angst?

Inmiddels herken ik het proces. Ik weet dat de angst me klein houdt, ik weet dat ik deze reflex altijd heb als ik iets voor het eerst doe. Ik deel mijn tips graag met je:

1. Blijf in contact met je verlangen.

Ik zou het gewéldig vinden om af en toe een artikel te schrijven. Als ik deze drempel niet over ga, ontneem ik mezelf iets dat ik heel graag doe en waar ik heel graag in zou groeien.

2. Verlaag de lat/druk.

Moet het perfect zijn? Nee, een middelmatig artikel geeft me de kans om het volgende keer beter te doen (een perfect artikel niet!). Ben ik de beste artikel schrijver? Nee, ik heb het nog nooit gedaan. Is dit erg? Nee.

3. Onderzoek eerlijk je worstcasescenario.

Wat is het ergste dat kan gebeuren? Er komt geen enkele reactie en iedereen vindt het een slecht artikel. Bestaat er een artikel waar alle 14 500 lezers iets aan hebben? Nee. Elk artikel kent voor- en tegenstanders. De meeste mensen lezen het en doen er verder niets mee. Dat zijn feiten.

4. Adem diep in… en ook weer uit. En ga dan.

Eens de eerste stap gezet is ontspan je en dat geeft kracht om verder te gaan. Het hoeft niet helemaal af te zijn, het hoeft niet perfect te zijn. Gewoon een begin maken en van daaruit verder sleutelen en genieten van het proces.

Als angst je toch blijft verlammen, zoek dan hulp. In je familie- of vriendenkring, bij collega, een therapeut of een loopbaancoach.

En jij, waar bij jij bang voor? Hou jij jezelf tegen de beste versie van jezelf te zijn?

Misschien voel je dat het tijd is om de eerste stap te zetten om je verlangen sterker te maken dan je angst. En het leven te gaan leven dat jij graag wilt! Een Passion for Work coach bij jou in de buurt kan je daarbij helpen. Door de inzet van loopbaancheques ontvang je 8 uur coaching voor slechts €80.

Loopbaanbegeleiding: Jill keerde terug naar haar oude job.

Loopbaanbegeleiding: Jill keerde terug naar haar oude job.

Steeds vaker horen we de term vallen: loopbaanbegeleiding. Maar wat is het precies en wat voor resultaten kun je van zo’n traject verwachten?

Wat is loopbaanbegeleiding eigenlijk?

Bij loopbaanbegeleiding sta je samen met een loopbaancoach stil bij je werk, of je nu werknemer, freelancer of ondernemer bent.

Vragen die aan bod kunnen komen zijn:

 • ik wil iets anders, maar ik weet niet wat
 • ik weet wel wat ik wil, maar niet hoe het te bereiken
 • ik loop vast en dit kost me energie
 • ik weet niet hoe mezelf (intern/extern) te verkopen…

In Vlaanderen is hier subsidie voor. Door inzet van je loopbaancheques kan je 8 uur coaching krijgen voor €80. Er is een groot aanbod aan loopbaancentra. Hoe je een goede loopbaancoach kiest, lees je hier. Waarom je voor Passion for Work zou kiezen, lees je hier.

Loopbaanbegeleiding: mogelijke resultaten

We zien verschillende uitkomsten:

 1. Je blijft in dezelfde job in hetzelfde bedrijf
 2. Je gaat intern iets anders doen
 3. Je blijft dezelfde functie doen maar in een ander bedrijf, eventueel als freelancer/ondernemer
 4. Je gaat een andere functie doen in een ander bedrijf, eventueel als freelancer/ondernemer

Hier lees je het verhaal van Jill Heyninck. Jill keerde terug naar haar oude job nadat ze bij ons het programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’ volgde.

Kun je kort iets over jezelf vertellen?

De laatste 17 jaar werkte ik voor dezelfde firma. Ongeveer elke 6 jaar veranderde ik van functie. Ik heb die uitdaging nodig. Maar na 17 jaar kende ik de firma van binnen en van buiten met al zijn voordelen én nadelen. Onze business kende geen geheimen meer voor mij. Ik was mijn enthousiasme kwijt. Dat jaar kreeg ik op persoonlijk vlak ook een harde noot om te kraken. De eerste tekenen van een burn-out kondigden zich aan en ik besloot om een jaar in loopbaanonderbreking te gaan. In dat jaar volgde ik in de eerste plaats het 5-stappenplan van Passion for Work en verder deed ik nog verschillende zaken om mijn persoonlijke groei te bevorderen waaronder een 14-daagse cursus in Indië, compleet in stilte.

Wat heeft je doen besluiten om met Passion for Work aan de slag te gaan? (5 stappen te volgen)

In ons bedrijf heb je de mogelijkheid om te groeien en regelmatig van functie te veranderen maar ik zag geen opportuniteit om een nog interessantere job te vinden dan wat ik de laatste 6 jaar had gedaan. Ik zat vast en wilde weg. Ik was Katrin Van de Water eerder tegen gekomen en voelde meteen een klik met haar. We stonden op dezelfde manier in ’t leven dus ik was ervan overtuigd dat haar manier van aanpakken bij Passion for Work me wel zou liggen. Ik liet er geen gras over groeien en al snel startte ik het 5 stappenplan.

Welke resultaten heb je bereikt sinds de coaching?

Er kwamen 2 zaken heel duidelijk naar voor uit mijn 5-stappenplan: mijn artistieke kant en ‘de natuur’. Niet echt een verrassing voor mij maar wel een fijne bevestiging: ik weet wat ik wil. Ik was al gestart met mijn eigen muziek op de planken maar het idee groeide om een eerste cd te maken. En kijk, 8 maanden na de coaching was mijn debuut-cd geperst, een pareltje waar ik nog steeds erg fier op ben. Dagelijks ben ik bezig met deze passie: repeteren, optreden, marketing, schrijven, componeren… Ik denk niet dat dit ooit nog stopt.

Werken in ‘de natuur’ is een ander paar mouwen. Ik ben er weliswaar in opgeleid maar ben er al jaren uit. Dat in combinatie met het feit dat ik geen twintiger meer ben maakte de sollicitaties niet evident. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het afgelopen jaar niet veel gesolliciteerd heb. Ik heb slechts een 5-tal brieven geschreven (zeer selectief) en ben daarvan 2 keer in de tweede ronde geraakt. Mijn tweede missie, “het vinden van een andere job” is dus niet geslaagd. Ik start terug bij mijn vorige firma. En toch… ben ik geslaagd…

Wat is het belangrijkste inzicht dat je hebt gekregen?

Ik keer terug naar mijn vorige firma en het is helemaal ok! Sterker nog, ik heb er zin in. Ik dacht dat er geen functie meer bestond binnen het bedrijf waar ik mij in zou kunnen vinden, weet je nog? Wel, ik ben gaan praten met mijn vorige chef (waar ik het overigens steeds goed mee kon vinden). Ik zei hem waarom ik niet terug wilde keren naar mijn laatste functie (het heeft 10 maanden geduurd voor ik daar zelf een antwoord op kon geven!). Vanuit mijn hart en met de info uit de loopbaancoaching vertelde ik wat ik wel graag zou doen. Weet je wat hij toen zei: “Ik zit al weken te denken dat ik zo iemand nodig heb.”

We werkten samen een voorstel uit en dat werd aan de directie voorgelegd. Het werd goed gekeurd.

Toeval? Geluk? Niet zo maar. Het inzicht dat ik met jou wil delen is het volgende: Volg je hart! Doe wat je voelt wat je moet doen! En laat de uitkomst los! Ik had nooit gedacht dat ik zou terugkeren naar mijn bedrijf, maar mijn weg is daar blijkbaar nog niet afgelopen. En het is helemaal ok.

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die twijfelen om voor loopbaanbegeleiding te kiezen?

Als je het gevoel hebt dat er iets moet veranderen op professioneel vlak en je hebt de mogelijkheid om er even tussenuit te stappen… DOEN ! Je doet jezelf een enorm cadeau. Als je dan de 5 stappen volgt, dan kan je het ook allemaal laten integreren en verschillende zaken uittesten. Ook als je blijft werken kan het 5-stappenplan een wake-up call zijn voor je bewuste én onbewuste zelf.

Voor mij was het volgen  van het 5-stappenplan een eerste stap in het ‘mezelf terug uitvinden.’ De uitkomst is anders dan wat ik had bedacht maar geloof me, de uitkomst is altijd goed! Volg je gevoel (mijn cd kreeg niet voor niets de titel: ‘Het Gevoel’) en heb vertrouwen.

www.jill-concerten.be of www.facebook.com/jillsmuziek

Levert loopbaanbegeleiding resultaten op? Het verbluffende verhaal van Sara

Levert loopbaanbegeleiding resultaten op? Het verbluffende verhaal van Sara

Steeds vaker horen we de term vallen: loopbaanbegeleiding. Maar wat is het precies en wat voor resultaten kun je van zo’n traject verwachten?

Wat is loopbaanbegeleiding eigenlijk?

Bij loopbaanbegeleiding sta je samen met een loopbaancoach stil bij je werk, of je nu werknemer, freelancer of ondernemer bent.

Vragen die aan bod kunnen komen zijn:

 • ik wil iets anders, maar ik weet niet wat
 • ik weet wel wat ik wil, maar niet hoe het te bereiken
 • ik loop vast en dit kost me energie
 • ik weet niet hoe mezelf (intern/extern) te verkopen…

In Vlaanderen is hier subsidie voor. Door inzet van je loopbaancheques kan je 8 uur coaching krijgen voor €80. Er is een groot aanbod aan loopbaancentra. Hoe je een goede loopbaancoach kiest, lees je hier. Waarom je voor Passion for Work zou kiezen, lees je hier.

Loopbaanbegeleiding: mogelijke resultaten

We zien verschillende uitkomsten:

 1. Je blijft in dezelfde job in hetzelfde bedrijf
 2. Je gaat intern iets anders doen
 3. Je blijft dezelfde functie doen maar in een ander bedrijf, eventueel als freelancer/ondernemer
 4. Je gaat een andere functie doen in een ander bedrijf, eventueel als freelancer/ondernemer

Hier lees je het verhaal van Sara Vanaenrode. Sara ging intern iets anders doen nadat ze bij ons het programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’ volgde.

Kun je kort iets over jezelf vertellen?

Ik ben Sara, bijna 36, vrouw van Tim, mama van vier zonen  (Thieu is 1,5;  Mon is 3; Miel is 4,5 en Fons leeft helaas niet meer) en ik werk nu al bijna 11 jaar bij ING. Ik ben Master in TEW van opleiding en hou van, naast bezig zijn met mijn kroost, yoga, lopen en afspreken met vrienden.

Wat heeft je doen besluiten om met Passion for Work aan de slag te gaan? (5 stappen te volgen)

In 2016 beleefde ik een heftig jaar: Een aangekondigde overname op het werk van mijn man, zoeken naar een nieuw evenwicht in huis nu we drie kinderen hadden, een burn-out, mijn eigen onbegrip voor die burn-out: ik had vijf jaar geleden een kind verloren, hoe kon ik dan nú ongelukkiger zijn dan toen? , een herstructurering die aangekondigd werd op mijn werk, de twijfel of ik meer thuis wilde zijn of juist meer wilde werken… Ik leek mezelf constant voorbij te lopen en vond geen nieuw evenwicht.

Tijdens mijn burnout besloot ik stappen te ondernemen. In mijn zoektocht sprak ik enkele keren met een psycholoog, begon ik een opleiding voor kinderyoga teacher en kwam ik bij Mieke Meynen van Passion For Work terecht. In eerste instantie dacht ik dat ik de herstructurering op mijn werk misschien voor moest zijn. Niet afwachten wie ik zou moeten zien vertrekken, maar de eer aan mezelf houden en iets anders zoeken. Ik zat tegen mijn plafond in mijn job, wilde iets anders, terug een uitdaging om mijn tanden in te zetten. Ik was personal banker en ik had in die functie de langst mogelijke anciënniteit, aangezien ik de allereerste van mijn regio was die de functie mocht gaan uitoefenen. De enige “nieuwe” dingen waarmee ik nog geconfronteerd werd in die functie waren wetswijzigingen die ons nieuwe procedures opdrongen of een wijziging qua kantoren waardoor ik nieuwe klanten leerde kennen. Maar al bij al denk ik dat ik op de job uitgekeken was. Nu mijn gezin gevormd was, mocht er op professioneel vlak wel iets nieuws komen.

Welke resultaten heb je sinds de loopbaanbegeleiding bereikt?

Tegen mijn verwachtingen in kwamen er twee jobaanbiedingen in het vizier: eentje intern en eentje extern. Ik besloot voor beide jobs te solliciteren, onder het motto “dan heb ik toch weer wat ervaring in het solliciteren, ook al wordt dit misschien niks”. Al in de eerste ronde van elke wervingsprocedure kwam mijn resultaat van PFW van pas: op vragen als “wat zijn je sterkte punten” en “wat vind je belangrijk in een job”, kon ik nu perfect naar waarheid antwoorden. Ook over kwesties zoals “wil ik terug fulltime gaan werken of niet” had ik bij Mieke kunnen nadenken. De ene na de andere ronde in beide selectieprocedures volgden. Ik ging de feestdagen in met een goed gevoel: 2016 was achter de rug en ik voelde dat 2017 beter zou worden.

Intussen was mijn opleiding voor kinderyoga teacher ook al wat gevorderd en merkte ik dat ik daar energie uit haalde. Ik informeerde me bij Zenito over een eventueel bijberoep, maar ving helaas bot: aangezien ik 80% werkte met een dag ouderschapsverlof per week, mocht ik geen bijberoep opstarten. En in die job fulltime gaan werken alleen daarom, dat zag ik niet zitten. Het project kinderyoga stopte ik dus even in de koelkast.

En dan kwamen er op een vrijdag halfweg januari op één dag twee telefoontjes.
Het was een koude, zonnige ochtend en ik liep buiten toen de teamleader van de interne job belde: “Goedemorgen! Is het een goede morgen voor jou? Ja? Zal ik hem nog eens beter maken?” Ik maakte letterlijk een sprongetje, zo blij was ik. Ik had tijdens de feestdagen besloten dat deze functie mijn voorkeur kreeg tov de externe transfer. Tegen de middag had ik ongeveer iedereen aan de lijn gehad die ik persoonlijk wilde bellen om te vertellen dat ik van job zou veranderen.

En toen hoorde ik een berichtje op mijn voicemail, van de leidinggevende van de externe job. Ik belde haar terug en vernam dat ik ook die job aangeboden kreeg. Ik vertelde haar dat ik net een andere job had aangenomen en ze reageerde heel attent: ze vond het een goede beslissing, wenste me veel succes, zei dat ik zeker de resultaten van het assessment bureau nog mocht opvragen en dat ik welkom was, mocht ik opnieuw willen solliciteren bij hen.

Eén van de afspraken die ik maakte voor mijn nieuwe job, was dat ik na afloop van mijn ouderschapverlof fulltime zou komen werken, daardoor kon ik ook mijn bijberoep opstarten.

Voilà, intussen ben ik aan de slag in mijn nieuwe job. Er komt heel veel op mij af qua kennis die ik ga moeten opdoen, on the job en door opleidingen. Maar ik ben in een prachtig team terecht gekomen. Er staat altijd wel iemand klaar om mijn vragen te beantwoorden. Ik voel me er echt thuis.

En mijn kinderyoga? Die gaat binnenkort ook van start! Vanaf april rol ik mijn matjes uit en staan er hopelijk vijftien kleuters klaar om mee te komen doen. De naam van mijn kinderyoga project verwijst trouwens naar mijn eerste, overleden, zoon: hij heette Fons, mijn bijberoep heet “Snoffies”. Mijn hoopje competenties en waarden vind je terug in de combinatie van beide “jobs”. En tussendoor ben ik een tevreden mama en echtgenote. Had ik al gezegd dat 2017 mijn jaar zou worden?

Wat is het belangrijkste inzicht dat je hebt gekregen?

Eigenlijk hoopte ik op een proces waar uiteindelijk één woord uit zou voortvloeien: een titel van een functie waarnaar ik op zoek kon gaan in de jobadvertenties. Maar ik kwam niet één woord tegen. Wel een hoopje competenties en een hoopje waarden, die perfect aansloten bij mij. Vrienden aan wie ik vertelde welk profiel er uit de sessies naar voren kwam, lachten en zeiden dat er mij dat ook wel hadden kunnen vertellen zonder loopbaancoach te zijn. Maar vreemd genoeg kon ik dat van mezelf heel moeilijk zeggen.

Gedurende de sessies steeg mijn zelfvertrouwen ook terug. Waar ik in de zomer, in het midden van mijn burn-out, nog vond dat ik niks kon; stond ik nu voor een omgekeerd probleem: ik besefte dat ik een massa competenties had en ik kon duidelijk benoemen welke waarden ik belangrijk vind. Hét belangrijkste inzicht is wel dat ik waarschijnlijk geen job zou vinden waarin ik mijn “hele ei kwijt kan”, vandaar dat de combinatie van mijn nieuwe job, mijn bijberoep én mijn tijd thuis me zo blij maakt.

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die twijfelen om met Passion for Work in zee te gaan?

Eigenlijk zou iedereen geregeld eens een loopbaancoach moeten consulteren, ook als je denkt dat alles goed loopt zoals het is. Je krijgt handige tools aangereikt, waardoor je jezelf als mens en als werknemer een spiegel voor houdt. Als je weer eens beseft wie je bent, wat je kan en wat je belangrijk vindt, dan kan je juiste beslissingen nemen op alle vlakken.

Onze filosofie
We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Wat dit is, waarom het steeds belangrijker wordt en hoe je er zelf mee aan de slag kan, lees je in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

En jij?

Wil jij aan de slag met loopbaancoaching? Vraag een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

Wat doet loopbaanbegeleiding? Klant Els werd onderneemster

Wat doet loopbaanbegeleiding? Klant Els werd onderneemster

Heb je het gevoel hebt dat je, wat je carrière betreft, op een doodlopende weg zit? Job coaching kan dan uitkomst bieden. Maar wat doet loopbaanbegeleiding precies?

Wat het is?

Samen met een loopbaancoach sta je stil bij je werk, of je nu werknemer, freelancer of ondernemer bent.

Vragen die aan bod kunnen komen zijn:

 • ik wil iets anders, maar ik weet niet wat
 • ik weet wel wat ik wil, maar niet hoe het te bereiken
 • ik loop vast en dit kost me energie
 • ik weet niet hoe mezelf (intern/extern) te verkopen…

In Vlaanderen is hier subsidie voor. Door inzet van je loopbaancheques  kan je 8 u coaching krijgen voor €80.
Er is een groot aanbod aan loopbaancentra. Hoe je een goede loopbaancoach kiest, lees je hier. Waarom je voor Passion for Work zou kiezen, lees je hier.

Wat doet loopbaanbegeleiding? Mogelijke resultaten

We zien verschillende uitkomsten:

 1. Je blijft in dezelfde job in hetzelfde bedrijf
 2. Je gaat intern iets anders doen
 3. Je blijft dezelfde functie doen maar in een ander bedrijf, eventueel als freelancer/ondernemer
 4. Je gaat een andere functie doen in een ander bedrijf, eventueel als freelancer/ondernemer

Hier lees je het verhaal van Els Aerts. Els koos voor een andere functie én het ondernemerschap, nadat ze bij ons het programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’.

Kun je kort iets over jezelf vertellen?

Ik ben Els, getrouwd met Raphael en mama van Luna (6 jaar). Ik heb van mijn passie mijn job kunnen maken. Ik ben ondertussen ondernemersfotografe, die het graag net iets anders doet, om zo andere ondernemers te helpen zich te onderscheiden van de massa en de juiste, ideale klanten aan te trekken. Een sterke identiteit is de dag van vandaag super belangrijk en ik hou wel van wat eigen-zinnigheid en eigen-wijsheid! 😉 Verder hou ik van reizen , lezen, schrijven, Afrikaanse dans en uiteraard met mijn fototoestel op stap gaan voor dat aparte en pure beeld.

Wat heeft je doen besluiten om met Passion for Work aan de slag te gaan? (5 stappen te volgen)

In het verleden deed ik voornamelijk customer service functies. Vooraleer ik bij jullie aanklopte, werkte ik in loondienst bij Sereant (Jan de Nul en Dredging) als administratief bediende.  Ik ben daar gestopt met bore-out/burn-out/depressie 2 maanden, toen heb ik Passion for Work gebeld!

De laagdrempelige kennismakingsworkshop Personal Branding heeft me doen besluiten om met Passion for Work aan de slag te gaan. Ik voelde dat het het moment  was om nu te gaan uitzoeken wat ik echt wilde doen…

Wat doet loopbaanbegeleiding uiteindelijk voor jou?

Ik ben intussen zelfstandig in bijberoep als ondernemersfotografe.

Wat is het belangrijkste inzicht dat je hebt gekregen?

Dat je voor je passie moet gaan en dat er meer mogelijk is dan je denkt!

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die twijfelen om met Passion for Work in zee te gaan?

Dat ze het gewoon moeten doen! Een pure ervaring en je zet daarna sowieso stappen!

Onze filosofie
We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Wat dit is, waarom het steeds belangrijker wordt en hoe je er zelf mee aan de slag kan, lees je in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

En jij?

Ben jij overtuigd van wat loopbaanbegeleiding kan doen? Vraag dan een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

Loopbaanbegeleiding-gevolg: Joris vindt functie bij ander bedrijf

Loopbaanbegeleiding-gevolg: Joris vindt functie bij ander bedrijf

Loopbaanbegeleiding doet bij steeds meer mensen een belletje rinkelen. Maar wat is het en wat voor gevolgen kun je van loopbaanbegeleiding verwachten?

Wat het is?

Samen met een loopbaancoach sta je stil bij je werk, of je nu werknemer, freelancer of ondernemer bent.

Vragen die aan bod kunnen komen zijn:

 • ik wil iets anders, maar ik weet niet wat
 • ik weet wel wat ik wil, maar niet hoe het te bereiken
 • ik loop vast en dit kost me energie
 • ik weet niet hoe mezelf (intern/extern) te verkopen…

In Vlaanderen is hier subsidie voor. Door inzet van je loopbaancheques kan je 8 u coaching krijgen voor €80.
Er is een groot aanbod aan loopbaancentra. Hoe je een goede loopbaancoach kiest, lees je hier. Waarom je voor Passion for Work zou kiezen, lees je hier.

Wat heeft loopbaanbegeleiding tot gevolg?

Bij loopbaanbegeleiding zien we verschillende denkbare uitkomsten:

 1. Je blijft in dezelfde job in hetzelfde bedrijf
 2. Je gaat intern iets anders doen
 3. Je blijft dezelfde functie doen maar in een ander bedrijf, eventueel als freelancer/ondernemer
 4. Je gaat een andere functie doen in een ander bedrijf, eventueel als freelancer/ondernemer

Hier lees je het verhaal van Joris, die een andere functie ging doen in een ander bedrijf.
Joris Van der Schoot volgde ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’. Hierdoor heeft hij intussen een andere functie in dezelfde sector gevonden. Zijn oude job was technisch, nu is Joris Shared ICT Manager bij Aurelium.

Kun je kort iets over jezelf vertellen?

Van jongs af aan ben ik gepassioneerd door de wondere digitale wereld van informatica en computertechnologie. Ik ontwikkelde een sterke interesse in de technische kant van IT die ik aanvulde met een bachelor en master ICT. Daarnaast ben ik actief in het organiseren van computer gaming evenementen en ben ik op organisatorisch vlak betrokken bij verschillende verenigingen. Met een brede kijk op de wereld engageer ik me dagelijks om met behulp van IT het leven te vereenvoudigen van mensen die ik ken, organisaties waar ik mee in actief ben en uiteraard ook op professioneel vlak.

Wat deed jou besluiten om bij Passion for Work het 5-stappenprogramma te volgen?

Ik ben iemand die op verschillende niveaus veel afwisseling nodig heeft, daarnaast denk ik graag mee na hoe de zaken op organisatorisch vlak aangepakt kunnen worden. Liefst van al beheer ik mijn eigen planning en sta ik niet elke dag urenlang in de file. Als pas afgestudeerde kwam ik terecht in een boeiende, uitdagende werkomgeving en startte ik als technisch performance tester van software. Ondanks dat ik me helemaal kon geven in mijn job merkte ik na een tijdje dat het niet was wat ik zocht in een full-time job. Ik kwam elke dag vermoeid thuis, had geen energie meer voor andere dingen en voelde me niet lekker in mijn vel. Ik had het gevoel niet meer vooruit te gaan. Het was me niet volledig duidelijk wat dan wel bij me zou passen. Om een antwoord te vinden op de vragen die ik daarover had en zo richting te kiezen startte ik met de loopbaanbegeleiding bij Passion for Work.

Welke gevolgen zie je sinds de coaching?

De loopbaanbegeleiding en oefeningen gaven me de ruimte om mezelf beter te leren kennen op professioneel vlak en om er eens op een andere manier bij stil te staan. Ik kwam meer te weten uit welke competenties en vaardigheden ik energie haal en waar ik mezelf op dat moment nog in wil verbeteren. Zo kreeg ik een duidelijk beeld van het soort job dat bij me past zoals ik nu in het leven sta. Als oefening deed ik enkele sollicitaties in de richting waarvan ik verder wou gaan. De uitkomst daarvan gebruikte ik om mezelf te verbeteren. Niet veel later na de coaching kwam ik als bij toeval terecht bij Aurelium waar ik na een succesvolle sollicitatie aan de slag ben gegaan als Shared ICT Manager. Ik begeleid  een 25-tal klanten omtrent alles wat met IT en digitale strategie te maken heeft, ik coördineer onze projecten bij hen met onze technische afdeling & derde partijen. Voor mij is dit echt een droomjob waarin ik mijn organisatorische feeling kan toepassen met mijn technische kennis als bagage. De job daagt mij ook voldoende uit vanwege de sterke variatie, de flexibele werkomgeving en de nood aan vaardigheden waarin ik wil verbeteren.

Wat is het belangrijkste inzicht dat je hebt gekregen?

De twee voornaamste zaken voor mij zijn:

 • Weet van jezelf wat en waar je naartoe wil, blijf niet met twijfels zitten maar ga de conversatie aan met lotgenoten of zelfs nobele onbekenden. Je kan zelf meebouwen aan de invulling van je (droom)job;
 • Laat je niet afschrikken door vooroordelen en hokjesdenken. Door te werken aan een eigen ‘personal brand’ laat je de buitenwereld zien wie je bent. Je wordt uiteindelijk ook wie je zegt dat je bent.

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die twijfelen om met Passion for Work in zee te gaan?

Als er twijfel bestaat toont dat aan dat je nood hebt aan reflectie of iemand om mee te ‘sparren’. Ik kan alleen maar zeggen, wees eerlijk met jezelf en blijf er niet mee zitten! Het 5-stappenprogramma van Passion for Work is een uniek traject (of zoektocht als het ware ;-)) waarbij je de kans krijgt om helderheid te krijgen door de tools en gesprekken die aangereikt worden. De mensen van Passion for Work gaan jouw professioneel leven niet op de rails zetten, dat moet je zelf doen, maar ze helpen je in ieder geval aardig op weg!

Onze filosofie
We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Wat dit is, waarom het steeds belangrijker wordt en hoe je er zelf mee aan de slag kan, lees je in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

En jij?

Klinken deze loopbaanbegeleiding gevolgen interessant? Vraag een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

Bore-out behandeling leidde Wendy naar haar droombedrijf

Bore-out behandeling leidde Wendy naar haar droombedrijf

Klant Wendy Jambon vertelt hoe de behandeling van haar bore-out haar hielp van een job in de verpleging naar het realiseren van haar droom: een eigen kledingwinkel .

Wanneer mijn bore-out begon?

Laat me zeggen dat ik de verkeerde studiekeuze maakte. Verpleging was nooit mijn ambitie. Maar de richtingen waar ik stiekem van droomde, werden door anderen afgeraden. Ikzelf heb de dingen die ik graag wilde doen ‘bewust’ niet gedaan. Zo vermeed ik dat ik kon falen in iets waarvan ik droomde…

Dus ben ik met de stroom meegegaan en naar het ‘jobzekere’ en de ‘veilige gezondheidszorg’ gegaan. De dag dat ik begon met mijn eerste job, zei ik tegen mezelf ‘hier blijf ik max 1 jaar’. Uiteindelijk werden het 12 jaren. Waarom ik er zo lang bleef?  De gouden kooi: toffe collega’s, flexibel uurrooster, goed betaald…Mijn dagen zaten vol, geen tijd om over alles na te denken, gewoon gaan.

Na de geboorte van mijn zoon 7 jaar geleden werkte ik ook als zelfstandige in bijberoep. Het was een geweldige werkplaats maar ik voelde me minder gemotiveerd en werd moe. Ik switchte tussen de 2 jobs en mijn huishouden,…

Drie jaar geleden ging een collega in de thuisverpleging weg waardoor er meer uren vrijkwamen. Ineens leek de kans op gewoon één job die goed verdiende en terug veel vrije tijd gaf een geweldig cadeau. Dat dit de job was waardoor ik al een heel jaar week in week uit naar de kine moest, maakte niet uit. Dus ik nam ontslag in het ziekenhuis en voelde me bevrijd. Ik ging voor die ene job. Ik beet me erin vast, wilde het super doen, vooral ook mijn collega’s pleasen.  Zo erg dat ik de vakanties erna echt moest afkicken en 2x een maagontsteking kreeg op reis. En toch werden de dagen ineens allemaal dezelfde. Mijn patiënten, heel lieve mensen vertelden alle dagen hetzelfde verhaal, alles moest voor hun ook op identiek dezelfde wijze gebeuren elke dag opnieuw, ik was net een robot.  Het leek alsof ik alles begon uit te stellen. De was, mijn verslagen… die konden morgen ook nog wel gebeuren… tijd genoeg. Maar de dag erna lag het er nog steeds. Kwam ik in de voormiddag van mijn ronde dan ging ik een dutje doen. Volledig goed te praten want ik stond elke morgen om 5u op. Een klein uurtje werd later 2 uur, 3 uur 4 uur … ik moest de wekker zetten om zeker op tijd mijn zoon van school te gaan halen. Moet bekennen dat hij soms in de nabewaking moest blijven omdat ik gewoon niet uit de zetel wilde komen. ’s Nachts lag ik dan weer te draaien en keren. Eten maken was een opgave. Met mijn zoon spelen ook. Ik verdroeg niets meer. Afspreken met vrienden werd minder. Ik nam alles heel persoonlijk. Plots begon mijn rug ook heel hard tegen te sputteren. Ik liep van dokter naar dokter. Van scan naar MRI naar echo en bloednames. Weinig te vinden. Heel frustrerend.

Mijn patiënten hebben de laatste maanden een heel andere Wendy aan hun bed gekregen. Want desondanks dat verpleging nooit mijn droom was, hebben de mensen dat nooit zo ervaren. Ik was altijd lief, sociaal en behulpzaam. Ineens was ik (nu kan ik ermee lachen) the bitch from hell!!! Ik was kortaf en probeerde zoveel mogelijk af te schuiven op anderen. Ik wilde zo snel mogelijk naar huis, gaan slapen en hopen dat de dag snel voorbij was.

Tot ik mij op 1 oktober 2016 niet meer kon bewegen van de pijn. Mijn man moest mij uit de auto helpen om bij de dokter binnen te kunnen. Hier heb ik beslist om te stoppen. De maanden erna heb ik nog steeds veel geslapen en dan heb ik pas ondervonden wat 17 jaar trek- en sleurwerk had opgeleverd. Alle pijn die ik altijd genegeerd had, kwam naar boven.

Ik kan eigenlijk zeggen dat mijn energie sinds een maand pas terug op normaal niveau is gekomen. Ik spring elke morgen uit bed  (ook niet te zot, want die rug is nog niet top :-)) en slaap niet meer tijdens de dag. Kan ’s avonds nog genieten van een filmpje. Ik spreek ook heel veel af nu. Vrienden en familie zijn zo belangrijk. Voel me oprecht gelukkig. Ook al is mijn financiële situatie nog nooit zo sober geweest.  En er loopt weer een blije man en zoon rond thuis!

Ik ben in mei begonnen met de bore-out behandeling van Passion for Work

Naar aanleiding hiervan begon ik in augustus met mijn nieuw projectje. Een webshop voor handtassen. Heel kalm aan. In december besliste ik om een winkelpand te huren en voor mijn droom te gaan. Een leuke kledingwinkel met totaalbeleving. Deze start in augustus. Door hiermee bezig te zijn en naarmate het concreter werd, besefte ik dat ik hierdoor ook nieuwe energie krijg. En het gaat alleen maar beter en beter. Ik ga voor het geluk, de centen zullen daarna wel weer vanzelf volgen. De winkel heet ook Calma mi Alma. Kalmeert mijn ziel. Dat gaat ook lukken met de dingen die ik graag doe.

Ik had dit ook nooit alleen gekund. Mijn echtgenoot heeft me onvoorwaardelijk gesteund, ook al was dat soms heel moeilijk. Ook dankzij  loopbaanbegeleiding heb ik de neerwaartse spiraal kunnen doorbreken. Ja, de échte Wendy is terug :-))

Herken jij je in dit verhaal? Kost je werk je ook energie? Voor €80 kan jij 8 uur lang een bore-out behandeling krijgen door inzet van je loopbaancheques. Neem contact met ons op voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

Onze filosofie
We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Wat dit is, waarom het steeds belangrijker wordt en hoe je er zelf mee aan de slag kan, lees je in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

Pagina 1 van 41234