Gratis eBook
TestDOWNLOAD NU

Loopbaanbegeleiding

Het belang van zinvol werk, door Passion for Work-coach Linda Kleingeld

Het belang van zinvol werk, door Passion for Work-coach Linda Kleingeld

Een ‘droombaan’ hebben en niet gelukkig zijn? Schandalig! In dit artikel vertelt Passion for Work-coach Linda Kleingeld wat het belang is van zinvol werk.

Marc, 31 jaar, alle (groei)kansen gekregen en gegrepen, snel doorgegroeid naar een gewaardeerde leidinggevende, expat-functie. Het is alles wat hij wilde, en toch…

Laura, 48 jaar, gewaardeerde HR development manager, mooi loon, veel vrijheid, werkzekerheid… Het is een droombaan, en toch…

Beiden klopten aan bij Passion for Work voor loopbaanbegeleiding.

Het gemis van zingeving in je werk

Probleemgevallen? Nee hoor! Dit zijn mensen met veel potentieel én een sterke intuïtie waardoor ze actie ondernemen en met een coach onder de loep nemen wat er scheelt en welke actie nodig is. Het treft ook lang niet alleen de millennials (mensen na 1980 geboren die vanaf de jaren ’00 op de arbeidsmarkt zijn gekomen). Als coach heb ik hier veel ervaring mee en zie ik patronen terugkomen. Na een paar sessies zitten ze weer op het juiste spoor en weten ze wat ze zoeken én waar ze het kunnen vinden – niet dat die zoektocht altijd even gemakkelijk verloopt.

Wat als je hetzelfde knagende gevoel hebt en hiermee blijft zitten of erger nog, het gevoel ontkent? Het leidt tot onverschilligheid en verzuring en in veel gevallen helaas tot burn-out of bore-out.  Mensen kwijnen weg, tellen de jaren af tot het einde van hun loopbaan en ontkennen daarmee een essentiële menselijke behoefte of vallen ziek en zijn zo nóg verder van huis… De spreekwoordelijke gouden kooi

Een belangrijke reden om onvoldaan niet-zingevend werk te blijven doen is uiteraard het feit dat er brood op de plank moet komen.

Echt problematisch wordt het als er niet voldoende energie overblijft om in de vrije tijd die zingeving op te zoeken. Een andere oorzaak is de beperkende overtuiging “ik heb alles al dus wat kan er dan nog beter?” De angst om de comfortzone te verlaten is vaak groot…

Of schuldgevoel… want er zijn toch mensen die het veel slechter hebben?

Een vaak gehoord argument van onze klanten als ik vraag hoe het komt dat ze al jaren met dit gevoel rondlopen voordat ze uit-ein-de-lijk dan toch loopbaancoaching nemen, is dat ze er zich schuldig over voelen. Ze vergelijken zich vaak met mensen uit andere lagen van de bevolking: “Ik heb het recht niet om ontevreden te zijn terwijl er zoveel mensen in armoede of moeilijke leefomstandigheden alleen maar kunnen dromen van wat ik heb. Het is ook vaak met de paplepel meegegeven door hun ouders die op hun beurt zijn opgevoed door een generatie die de tweede wereldoorlog en barre leefomstandigheden heeft meegemaakt: “Wees blij dat je werk hebt en klaag niet”. En in vergelijking met mensen uit hun eigen omgeving (die misschien wel hun plek hebben gevonden) schamen ze zich erover: ze hebben een droombaan of droomleven op papier en tóch zijn ze niet gelukkig…

Luxeprobleem? Niets is minder waar!

Wat ze voelen is een essentiële menselijke behoefte. Als je deze te lang negeert, kan je daar ziek van worden!

Menselijke behoeften in 5 niveaus volgens Maslov

In de jaren 40 van de vorige eeuw werden de universele menselijke behoeften in kaart gebracht door Maslov. Hij verdeelde ze in vijf niveaus en stelde dat je pas een volgende behoefte ervaart als aan de voorgaande voldaan is.

passion for Work - Piramide van Maslov

Piramide van Maslov uitgelegd

 1. Als je honger hebt en er geen eten is, voel je je slecht.
 2. Als je buik vol is maar je hebt geen veilige plek, voel je je slecht.
 3. Als je met je volle buik thuis zit maar je hebt in je leven niemand om mee te praten of iets te delen, voel je je slecht.
 4. Als je met je volle buik thuis met vrienden of familie zit maar niets te vertellen hebt waardoor je ook echt gezien of gehoord wordt, voel je je slecht.
 5. Als je genoeg eten hebt, en een thuis, vrienden, werk, een goed loon maar geen zingeving ervaart, voel je je slecht! EN DAT IS NORMAAL.

Een dakloze ervaart voldoening bij het vinden van onderdak. Als je huis is afgebrand of je hebt een relatiebreuk te verwerken, heb je even andere prioriteiten dan zingeving in het werk zoeken en ben je blij dat je steun van je collega’s krijgt.

Ben je in alle 5 behoeftes van de piramide van voorzien?

Maar als je in de vier eerste behoefteniveaus rijkelijk voorzien bent en je voelt de vijfde behoefte (niet iedereen ervaart dit even sterk maar veel hoger opgeleide mensen bereiken dit punt vroeg of laat wel, zeker als ze hoogsensitief zijn, dan kan je maar beter actie ondernemen want vroeg of laat gaat het je parten spelen als je er niets mee doet. En krijgt het een negatief effect op je gezondheid, je relatie enz…

Schuldgevoel of schaamte is hier echt niet op z’n plaats.

Wat kan je dan doen om wél zingeving te vinden?

Er hoeven niet altijd drastische dingen te veranderen zoals ontslag geven. Wat helpt is je bestemming, je roeping of je passie te vinden en je ziel te voeden…

En daar helpen we graag bij! Bekijk zeker ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’. Samen met jou gaan we op zoek naar wat voor jou belangrijk is, wat jij goed kan en graag doet, wat jij graag zou willen ontwikkelen en welke beroepen er passen bij je persoonlijkheid!

En het hele goede nieuws is, dat je dit programma kan betalen met loopbaancheques waardoor je 8 u coaching kan krijgen voor €80 (werkelijke waarde is €1.100).

Vraag snel een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

Uitstelgedrag aanpakken en patronen doorbreken, door Passion for Work-coach Catherine Hoogmartens

Uitstelgedrag aanpakken en patronen doorbreken, door Passion for Work-coach Catherine Hoogmartens

Patronen doorbreken: waarom kom jij niet in actie?

Catherine geeft de gouden tip om wél in beweging te komen!

Herken je de volgende vragen?
⇒ Wat heb ik nodig om (duurzaam) meer energie te krijgen van mijn werk?
⇒ Ik wil professioneel iets anders, maar weet niet wat.
⇒ Wat zijn mijn talenten en welke job en werkomgeving passen bij wie ik ben?

Ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’ geeft je antwoorden op deze vragen. Samen gaan we op zoek naar wat voor jou belangrijk is in je werk, naar wat je goed kan én graag doet, naar wat jij graag zou willen ontwikkelen en welke beroepen er passen bij je persoonlijkheid.

Dan is het natuurlijk de bedoeling om hiermee aan de slag te gaan.

Na ‘denken en voelen’ (het interne werk), komt er natuurlijk het ‘doen’ (het externe werk: gesprekken aangaan met je leidinggevende en/of HR, meelopen met iemand die doet wat jij wil doen om te kijken of het beeld wat je hebt van die functie klopt met de realiteit).

Patronen doorbreken: dit is vaak een moeilijke stap…

Waarom? Dit heeft alles te maken met ons brein. Ons brein laat ons namelijk niet snel dingen doen waar we ons niet comfortabel bij voelen, ook al wil je dit en voel je je erg gemotiveerd. Wat doe je dan met je nieuwe inzichten over je loopbaan? Want… jij wil wel diegene worden die je écht wil zijn. Je wil wel je talenten inzetten en tot bloei laten komen in de job die je het liefst wil doen. Jij wil graag die droombaan, die eigen zaak of een betere work-life balans.

Niet dan? Je hersenen doen je echter aarzelen. Net voor er iets moet gebeuren, geven je hersenen een signaal van twijfel, net als je uit je comfortzone stapt. Ons brein zorgt voor onze ‘veiligheid’. We kennen het allemaal. Het is het moment wanneer je bij de bakker voorgestoken wordt door een onbekende, die later binnenkwam, maar toch nu doodleuk zijn broodje bestelt. Tijdens een fractie denk je ‘zeg ik hier nu iets van of niet’? Ofwel zeg je dadelijk iets, ofwel schud je even met je hoofd en laat je het moment voorbijgaan.

Herkenbaar?

Terug naar je loopbaan…

Stel je wil iets veranderen in je werksituatie. Wat is dan de ‘truc’ om je doel te bereiken? Wacht niet op je ‘motivatie’ alleen om de stap te zetten. Dit is vaak onvoldoende. De stappen die nodig zijn om nieuwe dingen te proberen, zullen altijd angst en onzekerheid oproepen. ALTIJD. Dus wen er maar aan.

Want … één beslissing tot een nieuwe stap brengt je weer dichter naar je doel, naar wat jij zo graag wilt. Als het dan niet de juiste stap is (dat kan natuurlijk), kan je hierdoor helemaal je moed en je zelfvertrouwen verliezen. Niets lijkt meer te kloppen, en er komen vragen. Je blijft cirkels draaien in je hoofd…
Hoe kom je hieruit? Wel, zo snel mogelijk actie ondernemen, zodat je niet KAN nadenken. Als je weet wat je wil en weet dat je het moet doen, doe het dan!

Open deur? Je hersenen houden van opdrachten en lijstjes. Echt waar! Als je plannen, doelen en intenties helder zijn, zal je brein je helpen met hier de nodige aandacht aan te besteden. Door wat te doen?

Gebruik de 5 seconden regel

Zie boek  en TEDxtalk van Mel Robbins ‘how to stop screw you’.

De 5 seconden regel gebruiken om patronen te doorbreken

Dat wil zeggen: kom je in een nieuwe situatie of wil je iets doen, tel van 5 naar 1 en ga dan gewoon in actie. Want na 5 seconden gewoon wachten, vertelt je brein je sowieso dat het veiliger is te wachten om iets te ondernemen en zal je innerlijke stem je kracht wegnemen.

Wanneer je 5-4-3-2-1 telt (dus zeker achteruit tellen!), onderbreek je je gewoonte (je automatische piloot). Je prefrontale cortex wordt wakker gemaakt. Dit is nodig om tot nieuwe dingen te komen en succesvol te worden.

Gebruik de 5 seconden regel om patronen te doorbreken en om nieuwe inzichten om te zetten in actie. Je zal uiteraard weerstand ondervinden, maar door het vaak te doen, wordt het een gewoonte en ga je je vertrouwen versterken.

Zo kan ook jij concrete stappen zetten naar de werksituatie van je dromen

 • Neem de telefoon en bel de werkgever/recruiter voor meer details over de vacature
 • Maak een afspraak met je leidinggevende om je functie te herbekijken
 • Schrijf je in voor dat netwerkevent om potentiële klanten te ontmoeten
 • Contacteer iemand die momenteel jouw droomjob uitoefent en ga met hem/haar praten
 • Zet de stap naar loopbaancoaching en vraag een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

Resultaten van loopbaancoaching. Door Passion for Work-coach Ingeborg Leën

Resultaten van loopbaancoaching. Door Passion for Work-coach Ingeborg Leën

Sandra, 20 jaar ervaring in het onderwijs, klopt aan voor  loopbaancoaching: “Er moet iets veranderen, maar wat?”

Een loopbaancoachingtraject bij Passion for Work start steeds met een gratis telefonisch kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek krijg ik regelmatig de vraag: “Als ik loopbaanbegeleiding volg, moet ik dan van job veranderen? Ik wil immers in dezelfde job blijven (denk ik) maar er moet iets veranderen.”

Uiteraard is het antwoord op deze vraag: “NEE, je MOET niet van job veranderen”.

Er zijn immers 4 mogelijke resultaten van een loopbaancoachingstraject:

 1. Je blijft in dezelfde job in hetzelfde bedrijf
 2. Je gaat intern iets anders doen
 3. Je blijft dezelfde functie doen maar in een ander bedrijf, eventueel als freelancer/ondernemer
 4. Je gaat een andere functie doen in een ander bedrijf, eventueel als freelancer/ondernemer

De essentie van loopbaancoaching is stil staan bij en reflecteren over wat jou energie geeft in je job.

 1. Welke waarden zijn voor jou belangrijk?
 2. Wat kan jij goed én doe jij graag?
 3. Wat wil je graag ontwikkelen?
 4. Wij brengen dit letterlijk én figuurlijk in kaart met je carrièrepaspoort (Emc²). Hierdoor kan je een balans opmaken van je huidige job: past jouw werkomgeving én de functie bij wie jij bent en wil zijn?

Verrassende resultaten van loopbaancoaching

Ik zie heel wat coachees die verrast zijn door de uitkomst van deze match. Soms is dit zelfs een echte “aha-belevenis” met een grote zucht van opluchting erbij: ‘mijn job past wél bij mij!’
In een volgende stap gaan we dan analyseren wat jij nodig hebt én wat jij zelf kan doen om (terug) energie en voldoening van je job te krijgen.

Wil je ook aan de slag met loopbaancoaching?

Maak kennis met Sandra, die al meer dan 20 jaar werkt in het secundair onderwijs, en bij ons aanklopte.

Wat deed je de stap zetten om loopbaancoaching te volgen?

“Ik ben altijd een sportieve en actieve persoon geweest. Via mijn vak probeer ik dit al jaren aan mijn leerlingen door te geven. Ik merkte echter al langer dat mijn energieniveau heel laag zat: de uitdagingen op school werden obstakels, thuiskomen en nergens zin meer in hebben, geen energie voor mijn gezin en huishouden, geen fut meer voor mijn hobby’s en als ik getroffen werd door een banaal virusje had mijn lichaam weken nodig om er terug bovenop te geraken. Door een informeel contact met mijn loopbaancoach en door het lezen van de testimonials en artikels van Passion for Work werd het me op het einde van het schooljaar duidelijk: “Er MOET iets gebeuren, er moet iets veranderen. Maar wat?”

Resultaat: Wat heeft loopbaancoaching je gebracht?

Het bracht me heel wat bevestigende inzichten:

 • De bevestiging dat ik mijn job wel graag doe en dat ik er de talenten voor heb: het behouden van mijn huidige job is ok, work-life balance kan verbeteren.
 • De bevestiging dat ik een aantal competenties niet ten volle kan benutten in het lesgeven: als er intern een vacature komt waarin deze zaken aan bod komen, stel ik me kandidaat.
 • De bevestiging dat ik ook heel veel energie haal uit manuele creatieve bezigheden en dat ik dat te weinig doe: ik wil een manier vinden om meer te investeren in creativiteit.
 • De bevestiging van mijn hoogsensitiviteit en herkenning van overprikkeling op school doordat ik mij op alles en iedereen in mijn directe omgeving focus en mezelf hierdoor soms verlies.

Welke acties ondernam je intussen zelf en tot welke resultaten heeft dit geleid?

 • Ik ben in gesprek gegaan met mijn directeur en ben 4/5e gaan werken.
 • Naast het lesgeven ging ik de uitdaging aan van een vervangende opdracht als mentorcoach (begeleiding van beginnende leerkrachten).
 • Ik heb meer tijd gemaakt voor creatieve me-time: wekelijks vind je mij aan mijn naaimachine en maak ik mijn eigen kledij, handtassen, decoratie… Onze caravan heb ik helemaal gepimpt! Dit geeft me heel veel energie!
 • Op aanraden van mijn loopbaancoach volgde ik een tweedaagse vorming die me heel wat tools bood om in het klasgebeuren in mijn eigen energie en kracht te blijven.
 • Door alle inzichten vond ik meer mentale rust en acceptatie en daardoor meer energie voor mijn gezin. Ik kan mij ook beter afsluiten van negativiteit rondom mij.

Wat vind jij de meerwaarde van loopbaancoaching?

“Via de ogen van mijn loopbaancoach kreeg ik een objectief beeld van mezelf en kon ik vanuit de buitenkant mijn gouden kooi  inkijken.
Vooral de oefening met de competentie- en waardenkaartjes deed me anders naar mezelf kijken. Hierdoor kan ik nu bewuster keuzes maken zonder schrik te hebben voor het onbekende.
De bewustwording van mijn  E=mc2 geeft me het lef om veel meer dingen te durven en te doen. Ik weet nu wat ik nodig heb om energie te krijgen en ik durf het aan te pakken. Mijn energieniveau is ook enorm gestegen: van een 3/10 ervaar ik het nu gemiddeld als een 8/10!”

Wat is jouw verrassende resultaat na een loopbaancoachingstraject?

Wil jij jezelf ook de kans gunnen om stil te staan, te reflecteren en inzichten te verwerven én hierdoor meer energie te krijgen? Bekijk dan ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’. Dit programma komt in aanmerking voor loopbaancheques waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80 (werkelijke waarde is €1.100).

Neem contact met ons op voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt

Loopbaancoaching: egoïstisch geld uitgeven of een investering in het geluk van jezelf en je omgeving?
Door Passion for Work-coach Sabine Havelaerts

Loopbaancoaching: egoïstisch geld uitgeven of een investering in het geluk van jezelf en je omgeving? Door Passion for Work-coach Sabine Havelaerts

Wie leuk werk heeft, is vaak ook een leuker mens

Je bent geen eilandje en hoe jij je voelt op je werk, heeft ook effect op je andere levensgebieden:  je mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling, je financiën, je gezondheid, je relatie en/of gezin en je sociale contacten…

Ik deel je graag het verhaal van klant Miriam. Miriam voelt zich al een tijdje niet gelukkig in haar job. Ze heeft altijd veel tijd geïnvesteerd in haar carrière, kon de nodige opleidingen volgen en heeft een aantal keer promotie gemaakt binnen het bedrijf. Op dit moment loopt het niet lekker. Ze heeft steeds vaker het gevoel dat ze op een andere golflengte zit dan haar collega’s, vindt geen gehoor bij haar leidinggevende en begint zich steeds meer te fixeren op de negatieve punten van haar job. Het gevoel van “Is dit het nu?” bekruipt haar steeds meer en als ze met vriendinnen op stap is, luistert ze met een jaloers gevoel naar het enthousiasme waarmee zij vertellen over hun job.

Dat enthousiasme wil Miriam ook terug. Doordat ze zich slecht in haar vel voelt op het werk, heeft ze ook de energie niet meer om ’s avonds nog die sportschoenen aan te trekken, ze blijft meer en meer thuis en de kilootjes vliegen erbij. Voor Miriam het beseft, krijgt ze ook van haar man te horen: “Hé, waar is mijn vrolijke Miriam van vroeger? Vroeger deden we van alles samen en nu lijkt alles je te veel en ben je kortaf tegen de kinderen.”
Laat je zo’n situatie escaleren? Of pak je het probleem aan bij de oorzaak? Op dat moment is er professionele hulp die je kan ondersteunen. Van job veranderen is in sommige gevallen makkelijk, maar weet je dan ook zeker dat het probleem is opgelost?

Daarom is een loopbaancoach aangewezen!

Samen ontdek je wat voor jou belangrijk is en welke talenten je graag inzet, waar je energie van krijgt, welke beroepen er passen bij je persoonlijkheid… Door dit te ontdekken, kan je nagaan waar het schoentje wringt in je huidige job. Zo kan je ook beslissen of het nog de moeite loont om dat volgende gesprek aan te gaan met je leidinggevende of niet. Ga je toch op zoek naar een andere job dan kan je de verschillende pistes die je overweegt, evalueren aan de hand van jouw waarden en talenten en zo een weloverwogen keuze maken. Je leest er hier meer over hoe we dit met ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’ praktisch mee aan de slag gaan!

Het goede nieuws is dat je door inzet van je loopbaancheques slechts €80 betaalt voor 8 u coaching!

Ook Miriam volgde ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’ en ging van een kantoorfunctie naar een leidinggevende job in een bio-natuurwinkel. Vandaag komt ze met een glimlach thuis, trekt weer haar sportschoenen aan en trekt er weer op uit met man en kinderen. En om niet meer in dezelfde situatie terecht te komen, maakt Miriam elk jaar opnieuw haar carrièrepaspoort op, iets wat ze heeft geleerd van haar loopbaancoach. Zo kan ze zelf nagaan of haar job nog in lijn licht met haar waarden en talenten en heeft ze een praktische tool om haar energie duurzaam hoog te houden!

€80 investering om opnieuw die gelukkige en zelfzekere persoon te worden, om opnieuw die enthousiaste collega te zijn maar evengoed die spontane partner en lieve ouder … dat is geen egoïstisch geld uitgeven maar een investering in jezelf én je omgeving!

Vraag een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

Persoonlijk leiderschap. Door Passion for Work-coach Karolien Embo

Persoonlijk leiderschap. Door Passion for Work-coach Karolien Embo

Persoonlijk leiderschap, je zou het ook kunnen omschrijven als zelfsturing. De woorden die ik associeer met het opnemen van persoonlijk leiderschap zijn balans, vervulling, intuïtie… maar ook kracht, plezier, vrijheid, zelfvertrouwen, volle potentie, zingeving…

In het voorjaar volgde ik een inspirerende training rond persoonlijk leiderschap bij Quinx. Zij bekijken persoonlijk leiderschap als het pad en het groeiproces van het gevangen zelf naar het vrije zelf.

Jouw unieke zelf heeft de wereld iets te bieden. Om meer voeling te krijgen met wie je bent, hoe je wil groeien, wat je missie is, is het nodig om te vertragen, te verstillen en te verdiepen.

Zelfkennis en zelfsturing

Het is belangrijk om een goede zelfkennis op te bouwen en hierbij niet alleen aandacht te besteden aan je mentale processen, maar ook oog te hebben voor lichamelijke signalen. Ontwikkel je lichaamsbewustzijn. Je lichaam is je levensenergie, je diepste identiteit. Zijn je mentale processen en je lichaamssignalen synchroon? Zijn ze met elkaar verbonden? Wat vertellen je cognitieve en je somatische zelf jou? Iemand die gebalanceerd is, weet beide delen te verbinden.

In het proces naar het vrije zelf lopen we natuurlijk tegen een aantal beperkende en belemmerende overtuigingen aan die ervoor zorgen dat we niet in beweging komen. Een overtuiging waar ik zelf nog regelmatig tegenaan loop, is dat: “Het leven best zwaar kan zijn en er veel moeilijkheden en drempels zijn. Dat je bijgevolg verantwoordelijkheid dient op te nemen, voor anderen dient te zorgen en serieus dient te zijn.” Deze beperkende overtuiging wil ik graag omzetten in de volgende nieuwe positieve overtuiging:

“Niet alles hoeft zo zwaar te zijn, ik kan ermee lachen en sta luchtig in het leven. Ik mag plezier maken.”

Natuurlijk verval ik regelmatig in mijn oude overtuiging, toch tracht ik hier elke dag bewust bij stil te staan. Ja ja, je kan dit oefenen! Bewegen, dansen en muziek werken geweldig voor mij… Brigitte Kraandorp ondersteunt me hierin 😉!

Toon persoonlijk leiderschap om jouw onvervulde behoeftes te vervullen

Een andere vraag die je kan stellen om meer persoonlijk leiderschap op te nemen, is welke onvervulde behoeftes je hebt. Wat staat er in de weg? En wat kan je vooral zelf doen om die behoefte beter te vervullen? Een grote behoefte die ik heb, is de wereld ontdekken en meer in contact te komen met de natuur. Zeker, ik kan niet zomaar een wereldreis maken, maar 1 week/jaar een trip voor mezelf zonder gezin is wel haalbaar. Ik ben ook fan van micro-avonturen in eigen land. Zo heb ik recent 2 mooie natuurgebieden ontdekt dicht bij huis, ben ik gaan kamperen en kajakken met een vriendin in de Ardennen, heb ik meegewandeld in de Great Breweries Marathon, heb ik een keramiekcursus gevolgd … In een ideale wereld kan ik het coachen, reizen, bewegen en natuur beleven combineren in het aanbieden van inspiratiereizen. Work in progress😊…

Persoonlijk leiderschap is een circulair proces waarbij je steeds een ontwikkeling doorgaat om dan op een punt te komen dat het te comfortabel wordt en er weer een nieuwe ontwikkeling start…

Je kan persoonlijk leiderschap toepassen in al je levensgebieden: familie en vrienden, relatie, hobby’s, financiën, persoonlijke groei, spiritualiteit … én ook in je professionele leven!

Persoonlijk leiderschap en jouw werk

Ik doe een warme oproep aan jou om ook persoonlijk leiderschap op te pakken in je werk en zelf aan het stuur van de bus van je leven te zitten en niet als passagier afwachtend mee te reizen. Durf opkomen voor jezelf, je waarden. Durf je kwetsbaar opstellen en eerlijk zijn. Durf je te laten inspireren door anderen. Durf middelmatigheid achter je te laten en te gaan voor méér. Durf wakker in het leven te staan en kleur te bekennen!

Ik geef je graag een aantal vragen die je kunnen helpen om persoonlijk leiderschap op te pakken op werkvlak:

 • Wat maakt je uniek? Wat maakt dat je bent wie je bent? Wat zijn je kwaliteiten? Kan je deze voldoende inzetten?
 • Wat zijn je uitdagingen? Kan je in je werkcontext hierin groeien?
 • Wie bewonder je? En wat bewonder je in die persoon? Vaak is dit een deel in jou wat nog ontwikkeld wil worden…
 • Heb je een buddy met wie je kan “sparren”? Een persoon die je steunt, met je meedenkt en je uitdaagt?
 • Welke signalen krijg je van je lichaam?
 • Welke overtuiging zorgt ervoor dat je niet in beweging komt? Het is niet omdat je een eerste stap zet om iets te exploreren dat je een beslissing dient te nemen…
 • Welke onvervulde behoefte hebt je op werkvlak? Wat mis je? En wat kan je hier zelf aan doen?
 • Waarover kan je de dialoog met je werkgever aan gaan?
 • Welke concrete eerste stap wil je zetten om meer naar je vrije zelf te evolueren ook in je loopbaan?

Misschien ben je al erg bewust bezig en leef je je gedroomde professionele leven?

Misschien loop je  vast en kan je een duwtje gebruiken? Zet de eerste stap naar loopbaancoaching om meer zicht te krijgen op je sterktes en je uitdagingen, te weten te komen wat je cruciale waarden zijn, te weten hoe je meer persoonlijk leiderschap kan opnemen. Het biedt je de kans om stil te staan, te reflecteren en inzichten te verwerven. Dit alles komt aan bod in ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’. Dit programma komt in aanmerking voor loopbaancheques waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80 (werkelijke waarde is €1.100).

Weet je wat zo leuk is? Dat er deze week twee mensen waren die zelf aan hun werkgever vroegen of ze een coachingstraject bij Passion for Work konden krijgen! Mooi staaltje Persoonlijk Leiderschap he:-)! Misschien staat jouw werkgever hier ook voor open. We zijn er graag voor je! Neem contact met ons op voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

Wat is de impact van een echtscheiding op je loopbaan?
Door Passion for Work-coach Isabelle Dewinkeler

Wat is de impact van een echtscheiding op je loopbaan? Door Passion for Work-coach Isabelle Dewinkeler

Als echtscheidingsconsulente én loopbaancoach vind ik dat de impact van een echtscheiding op een loopbaan zeer ernstig genomen dient te worden. Ik weet het wel: er gaan jaarlijks heel wat mensen uit elkaar. Het is bijna een algemeen goed geworden, maar toch… Wist je dat dit life event zoveel impact heeft op het werk dat heel wat mensen tijdens hun echtscheiding uitvallen? Meer nog, bij sommigen leidt dit zelfs tot burn-out!

Tips bij echtscheiding & loopbaan

Hieronder geef ik een kort overzicht van alle grote veranderingen die na een echtscheiding plaatsvinden in het privéleven. Het spreekt voor zich dat deze veranderingen een impact hebben op het werk én ook op de toekomstige loopbaan. Ik geef daarnaast ook een aantal tips die van belang kunnen zijn voor mensen in deze situatie. Stuur dit artikel dus gerust door als er mensen in je omgeving zijn die dit herkennen….

Met dit artikel hoop ik mensen te helpen om in een moeilijke periode toch structuur en overzicht te houden over privé en werk zodat de juiste keuzes gemaakt kunnen worden.

Vertel ik mijn werkgever dat ik ga scheiden?

Vroeg of laat vertel je best aan je werkgever en je collega’s dat je gaat scheiden. Jij bepaalt zelf wanneer je hier klaar voor bent en hoe je dit op de werkvloer wil vertellen (indien gewenst kan je hier overleggen met HR).

Het kan prettig zijn om je werkgever en collega’s op de hoogte te brengen van je echtscheiding omdat ze op dat moment meer begrip kunnen tonen voor je situatie en je misschien ook kunnen ontlasten waar nodig. Weet dat heel wat collega’s vaak zelf in jouw schoenen gestaan hebben (1/3 van de huwelijken eindigt namelijk in een scheiding) en dus weten wat je doormaakt.

Alles hangt natuurlijk af van de omstandigheden op je werk… Stel dat je een heel slechte relatie hebt met je werkgever, er een promotie in de lucht hangt, er heel veel werkonzekerheid is op je werk… dan ga je best zelf na wanneer en hoe je dit best aan boord brengt. Je kan je wel voorstellen dat je werkgever en collega’s misschien ook soms een beetje ongerust zijn over wat de echtscheiding met jou gaat doen op werkvlak.

Veranderingen bij echtscheiding

Een echtscheidingsproces kan je vergelijken met een rouwproces wat je doormaakt bij de dood van een geliefde. Of je nu eerste of tweede beslisser bent of jullie hebben samen beslist om de relatie stop te zetten, het blijft een emotioneel zware periode. Concreet kan je deze periode opdelen in verschillende fases: ontkenning, boosheid, het gevecht aangaan, depressieve gedachten en tot slot aanvaarding.

Daarnaast zijn er ook heel wat keuzes die gemaakt moeten worden waarvan de gevolgen ook merkbaar zijn voor je werk en toekomstige loopbaan. Ik overloop ze kort:

 • Financiële gevolgen: alles dient verdeeld te worden (van de inboedel en het huis tot en met de rekeningen, het opgebouwde pensioen tijdens het huwelijk…). Dit bezorgt koppels vaak veel stress en spanning. Mensen maken zich zorgen over hun financiële toekomst. Hoe je het ook draait of keert, een scheiding heeft altijd financiële gevolgen. Meestal zal je met minder dan voorheen moeten rondkomen. Je werkzekerheid alsook je inkomen winnen dus aan belang.
 • Verhuis: bij een echtscheiding is er altijd een verhuis (van één partner of van beide partners). Het huis leegmaken, een nieuwe woonst zoeken en deze gezellig inrichten vraagt veel organisatie. In een stabiele periode vraagt verhuis al heel veel geduld en tijd. Verhuizen tijdens een echtscheidingsproces is dus zeker een intensieve gebeurtenis. Ook dit heeft zijn weerbots op je werk. Naast het organisatorische verhuisaspect kan het ook zijn dat je rijtijd naar het werk ook anders wordt.
 • Kinderen: niet alleen jouw wereld maar ook de wereld van je kinderen staat helemaal op zijn kop. Je zit zelf emotioneel helemaal in de knoop en nu moet je ook je kinderen troosten… Ook hier staat één ding meestal vast, je zal hoogstwaarschijnlijk je kinderen minder zien dan voor de echtscheiding. Bovendien wordt het nog een grotere uitdaging om werk en privé op elkaar af te stemmen.
 • Status: ineens verander je van status voor de maatschappij. Van getrouwde persoon ga je naar alleenstaand en gescheiden of beland je in een nieuw samengesteld gezin. Ook hier zal je een nieuw evenwicht moeten zoeken. Wat met Kerst? Wat met vakanties? En hoe reageert mijn omgeving (vrienden, kennissen en familie) op dit alles?

Impact echtscheiding op werk en loopbaan

Rekening houdend met het bovenstaande is het eigenlijk heel normaal dat je tijdens je echtscheiding minder productief bent. Niemand is perfect. De hoge mate en lange duur van stress zorgen dat je vermogen om te plannen en organiseren achteruit gaan. Daarnaast lijdt je gezondheid ook onder de stresssituatie. Je voelt je vaak moe en prikkelbaar. Het werk stapelt zich langzaam op, totdat je vastloopt, je ziek moet melden en mogelijk in een burn-out terecht komt. Onderzoek heeft aangetoond dat werknemers in een echtscheiding een dubbel verzuim vertonen.

Hoe blijf je tijdens je echtscheiding op je werk functioneren?

Het zou goed zijn indien je werk en je werkomgeving tijdens je echtscheidingsproces een soort van rustmoment en rustplaats kunnen betekenen. Het geeft een goed gevoel als je naast je woelige thuissituatie ergens terecht kan waar het goed gaat en waar je je goed voelt. Enkele tips kunnen hierbij misschien helpen:

 • Hou voldoende contact met mensen op je werk die je vertrouwt. Sluit je niet helemaal af.
 • Praat voldoende met je HR-verantwoordelijke zodat je op de hoogte bent van al je mogelijkheden (verlof, ziekte,…) en zodat zij op de hoogte zijn van je situatie.
 • Geef tijdig aan wanneer het niet meer gaat. Op die manier kan je werkgever ingrijpen en begeleiding voorzien waar nodig.
 • Indien gewenst en mogelijk (financieel en organisatorisch) kan je tijdelijk 4/5 gaan werken of na overleg je werk meer van thuis uit doen.

Veranderen van werk tijdens of na de echtscheiding of toch maar niet? De uitdaging van de echtscheiding…

Veranderen van werk tijdens een echtscheiding lijkt me niet onmiddellijk de beste keuze. De zee waarin je zwemt is zo troebel dat je niet altijd helder kan denken in deze periode. Belangrijk is wel dat je na een bepaalde periode best nagaat of je job nog steeds aanleunt bij jouw waarden en vaardigheden. Wat zijn je waarden? Waarin ben je goed? Wat doe je graag? Wat wil je nog ontwikkelen? Logisch dat de antwoorden op deze vragen voor en na de echtscheiding anders zullen zijn. Ik begeleid vaak mensen waarbij hun leven (meestal zowel privé als werk) na de echtscheiding een heel andere wending nemen….

Herken jij je in dit verhaal of ken jij mensen in deze situatie?
Heb jij ook het gevoel dat je na je echtscheiding (door keuzes die je moest maken in je privéleven) vragen hebt gekregen over je loopbaan? Dat je door deze verandering in je privé ook in je werk op zoek wil gaan naar nieuwe uitdagingen binnen of buiten je bedrijf? Heb jij ook het gevoel dat je gezien je nieuwe situatie je niet meer kan identificeren met je job en wil je hier iets aan doen? Wij kunnen je zeker helpen in je zoektocht naar nieuwe energie!

Neem deel aan het programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’.
Stap voor stap maak je samen met een Passion for Work-coach je carrièrepaspoort op. Je brengt in kaart wat voor jou belangrijk is, wat je talenten zijn, wat je wil ontwikkelen en welke beroepen passen bij je persoonlijkheid, zodat jij met een heldere focus en energiek vorm kan geven aan je zoektocht naar een nieuwe job die bij jou past! Jij gaat ontdekken waar je ‘ja’ op wil zeggen, en wat een ‘nee’ wordt, gewoon omdat het niet (meer) bij je past…

Dit programma komt in aanmerking voor loopbaancheques , waardoor je 8 uren coaching krijgt voor €80 (Vlaamse subsidie, werkelijke waarde is €1.100). Neem contact met ons op voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een  Passion for Work-coach in je buurt.

 

Hoogbegaafd? Zo zet je jouw talenten in! Door Passion for Work-coach Catherine Hoogmartens

Hoogbegaafd? Zo zet je jouw talenten in! Door Passion for Work-coach Catherine Hoogmartens

Hoe kan loopbaancoaching helpen?

Regelmatig ontmoet ik hoogbegaafde klanten… sommigen van hen zijn zich hier bewust van, anderen niet. Je kan jezelf afvragen of we er een sport van maken om mensen in hokjes te delen. Eerder schreven we een artikel over hoogsensitiviteit. We merken dat het handig is om jezelf te kennen, omdat je dan ook beter de reacties van anderen begrijpt.

Wat is hoogbegaafdheid?

Hoogbegaafdheid heeft vele gezichten. Die inzichten kreeg ik door boeiende gesprekken met mijn vriendin professor dr. Ir. Kathleen Venderickx. Met hun boek ’Meer dan intelligent’ geven professoren Kathleen Venderickx en Tessa Kieboom hierop een vernieuwende kijk.

In eerste instantie is het een ‘denktalent’. Een talent dat aangeboren is, maar ook nog te ontwikkelen is en dat op verschillende domeinen. Denk maar aan mensen met een talent voor sport. Zij gaan immers ook nog hun talent verder moeten ‘trainen’.

Maar hoogbegaafdheid is meer dan intelligentie alleen. Het is een samenspel van IQ, motivatie en creativiteit.

Hoogbegaafdheid een luxeprobleem

Hoogbegaafdheid is, in tegenstelling tot wat er vaak gedacht wordt, geen garantie op succes tijdens studies en carrière. Het wordt vaak gezien als een luxeprobleem. Het is een mooi geschenk, maar kan ook een valkuil zijn. Mensen verschillen sowieso van elkaar, dus ook hoogbegaafden zijn divers. Hun eigen persoonlijkheid, vaardigheden en opgebouwde ervaring spelen een rol.

Als we dan kijken naar werk of studies, zien we dat er ook een ‘zijnsluik’ meespeelt (naast het luik denken en de leerhonger).

Het zijn vijf opvallende eigenschappen van hoogbegaafden :

 1. Groot rechtvaardigheidsgevoel. Afspraken zijn heilig, normen en waarden cruciaal om samen te werken.
 2. Kritische instelling: snel hiaten ontdekken, opportuniteiten detecteren.
 3. Gevoeligheid: snel zorgen maken, boodschap achter de boodschap voelen.
 4. De lat ligt altijd hoog.
 5. Zinvol bezig willen zijn en doelen bereiken.

Voor alle sterke eigenschappen geldt, dat er ook steeds een keerzijde of belemmering mogelijk is:

 1. Moeilijke samenwerking
 2. Overkomen als betweterig of zelfs arrogant
 3. Onderpresteren of overpresteren/overwerken (met kans op bore -out of burn-out; insert https://passionforwork.be/bore-out-burn-out/)
 4. Zichzelf als norm zien
 5. Zeer directe (soms harde) communicatie
 6. Vermijden van moeilijke situaties (door een beperkte ervaring met falen)…

Waarom halen zo veel hoogbegaafden geen diploma?

Dit zijn mogelijk hindernissen waar sommige hoogbegaafden en hun omgeving mee te maken kunnen krijgen. Om dit denk- en zijnsluik optimaal in te zetten is jobcrafting vaak cruciaal. Net zoals leerkrachten een grote rol spelen tijdens de studies van kinderen, is het belangrijk voor leidinggevenden het intellectueel talent van hun medewerkers te herkennen, te begeleiden en te stimuleren. De werknemer kan dan actie ondernemen zodat cognitieve voldoening wordt ervaren. Zowel nieuwe kennis opdoen als vaardigheden ontwikkelen zijn noodzakelijk.

Hoogbegaafden hebben het moeilijk met repetitieve en louter uitvoerende taken

In de werkcontext wordt dit soms opgelost door meer werk of  een extra project te geven. Vaak is dit niet voldoende en is het nodig om de ‘complexiteit’ van de taakinhoud te vergroten om de motivatie te verhogen. Een nieuwe baan is dan vaak ook niet voldoende. Het geeft even de kans om nieuwe dingen te leren (de uitdaging is ‘het nieuwe’), maar vaak hebben hoogbegaafden juist een stijging in ‘moeilijkheidsgraad’ nodig.

Laten we besluiten dat hoe meer iemand zijn aanwezige potentieel kan benutten, hoe gelukkiger hij kan zijn.

Daarom :

 1. Zoek een uitdaging binnen je interesse om je intellectueel talent te doen groeien en uit je ‘comfortzone’ te stappen.
 2. Wat boeit mij?
 3. Waar ben ik goed in?
 4. Wat wil ik graag verder ontwikkelen?
 5. Waar vind ik mijn energie?
 6. Kies een omgeving die overeenkomt met je waarden, die je uitdaagt en je een warm gevoel geeft.

Facebook Live van 30 mei met Kathleen Venderickx

Prof Kathleen Venderickx (bestuurder Exentra VZW – UHasselt) beantwoord 6 vragen over dit thema.

 1. Welke bijzondere persoonskenmerken hebben hoogbegaafden?
 2. Welke problemen en welke voordelen kan dit met zich meebrengen?
 3.  Zijn hoogbegaafden gevoeliger voor burn out en bore out?
 4. Kunnen we er iets aan doen? Hoe kunnen we die sterke eigenschappen naar boven halen?
 5. Waar en hoe vind je bedrijven en jobs die geschikt zijn voor hoogbegaafden? 6. Waarop moet je als hoogbegaafde letten bij het zoeken naar een job?

Loopbaanbegeleiding bij hoogbegaafdheid

Tijdens loopbaanbegeleiding gaan we samen op zoek naar je ideale denk- en zijnsluik, door stil te staan bij je competenties en je waarden. Dit komt aan bod in ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’. Dit programma komt in aanmerking voor loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80 (Vlaamse subsidie, werkelijke waarde is €1.100, ook voor zelfstandigen).

Contacteer ons voor een gratis vrijblijvend kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

Teamwork! Hoe draag je zélf bij aan een bevlogen team? Door Passion for Work-coach Ellen Vanbuel

Teamwork! Hoe draag je zélf bij aan een bevlogen team? Door Passion for Work-coach Ellen Vanbuel

Maak jij deel uit van een bevlogen team? Dan weet je dat dat fun en inspirerend is, dat je betrokken bent en met plezier iets extra doet voor de organisatie, dat je elkaar motiveert om te presteren en productief te zijn. Prikkelt dit jou? Lees dan zeker verder, want ik heb het geluk gehad jarenlang leiding te geven aan een bevlogen team en deel je graag mijn aanpak.

Of je nu leidinggevende bent of medewerker, je kan elk bijdragen aan een bevlogen team. Als leidinggevende ben je vaak in de positie om hierin de lead te nemen. En ook als medewerker kan je het heft in handen nemen.

Investeren in teamspirit

Wat maakt het zo belangrijk om te investeren in een bevlogen team? Laten we even uitgaan van het omgekeerde. Je maakt deel uit van een team met weinig teamspirit. Er ontstaan frustraties en onderhuidse spanningen, wat onverschilligheid, stress en een inefficiënte werking met zich meebrengt. Hierdoor geraak je gedemotiveerd en er gaan tonnen energie verloren. Dit heeft vaak een negatieve impact op de resultaten.

Deel uitmaken van een bevlogen team, levert je aanstekelijk veel werkplezier en energie op. En daaruit vloeien automatisch inkomsten uit.

Wat kan je dan doen om de teamspirit te verbeteren en een bevlogen team te creëren?

Communicatie, menselijke relaties, mogelijkheid tot persoonsontwikkeling, heldere doelen en duidelijke afspraken om tot deze doelen te komen, zijn belangrijke drijfveren van een bevlogen team.

Om een bevlogen team te creëren, heb je in eerste instantie nood aan oprechtheid en veiligheid. Een veilige sfeer schept vertrouwen en zorgt ervoor dat je open en verbindend kan communiceren. Dit kan je doen aan de hand van de 4 pijlers van geweldloze communicatie, ontwikkeld door Marshall Rosenberg:

 • Benoem feiten zoals ze zich voordoen, zonder iemand te veroordelen bvb ‘Ik stel vast dat je te laat bent voor ons overleg’ en toets de reactie bij de ander af. Neem een houding aan van onwetendheid en empathie: jij weet niet wat maakt dat hij te laat is
 • Maak duidelijk wat de feiten voor je betekenen, door je gevoelens te benoemen bvb ‘Ik voel me weinig gerespecteerd omdat ik ervan uitging dat we op tijdstip x zouden starten en ik hiervoor bewust tijd vrijmaak’
 • Uit je behoeften door te schetsen wat maakt dat het zo belangrijk is voor je bvb ‘Het is voor mij belangrijk om respect te hebben voor elkaars tijd’
 • Formuleer een verzoek en verwoord dit positief. Zo neem je verantwoordelijkheid voor het vinden van een oplossing die tegemoet komt aan jouw behoeften bvb ‘Kan je me in de toekomst verwittigen per sms zodra je weet dat je niet op tijd kan komen? Dan kan ik mijn tijd nuttig invullen.’

Deze manier van communiceren versterkt de onderlinge relaties in het team. Je kan hierover meer lezen in onderstaand boek.

Geweldloze communicatie, Marshall B. Rosenberg

Om deze manier van communiceren toe te passen, is het noodzakelijk dat je elk teamlid respecteert in zijn eigenheid. Hoe doe je dat als leidinggevende?

Beter samenwerken door oprechte persoonlijke interesse

Dit is makkelijk als je te weten komt wie je collega’s zijn. Je collega’s leren kennen, doe je door oprecht interesse te tonen naar wie ze zijn als mens: wat is belangrijk voor hen, wat bezielt en inspireert hen, wat maakt dat ze doen wat ze doen, waar zijn ze goed in en wat hebben ze nodig binnen de professionele context? Hoe zien zij hun plek binnen het team en de organisatie? Doe dit op een milde en empathische manier en luister ook naar mogelijke gevoelens achter woorden. Zorg hierbij dat je er niet je eigen verhaal van maakt. Toets daarom steeds af of wat jij gehoord hebt, ook is wat de ander bedoelt. Wanneer je dit goed aanpakt, doorprik je de dagdagelijkse oppervlakkigheid en kom je in contact met de mens achter je collega. En als mens hebben we allemaal onze noden en behoeften, kwaliteiten en valkuilen.

Fijner samenwerken door oprechte interesse in het team

Daarnaast is het belangrijk om dezelfde vragen te stellen op teamniveau: wat is voor ons als team belangrijk, wat is onze plek in de organisatie, wat bezielt en inspireert ons, wat maakt dat we doen wat we doen en waar zijn we goed in? Wat hebben we nodig om de doelstellingen te behalen? En hoe voelen we ons daarbij als team? Door dit te weten te komen, ontstaat er drive.

Van daaruit kan je zorgen voor een optimale taakverdeling, zoveel mogelijk afgestemd op de individuen in het team. Om hiertoe te komen, is het nodig dat de team- en individuele doelstellingen duidelijk en motiverend zijn: de doelstellingen drukken een resultaat uit dat nog niet behaald is (er is vooruitgang mogelijk), specifiek (wie, hoeveel, wanneer, waar), meetbaar, aanvaardbaar (er is geen nadeel wanneer het doel bereikt wordt), realistisch en tijdsgebonden. Hierbij houden de individuele doelstellingen zoveel mogelijk rekening met de noden van elk teamlid: Wat is voor hem/haar belangrijk en zinvol? Welke competenties kan hij/zij inschakelen om optimaal bij te dragen aan de teamdoelstellingen? Welke competenties wenst hij/zij te ontwikkelen zodat persoonlijke groei mogelijk is? Elke mens heeft nood aan groei en ontwikkeling. Wanneer je dit als organisatie begrijpt, groeit ook je organisatie mee. Toon binnen de dagelijkse werking geregeld waardering voor de bijdrage van je collega’s, zo benadruk je het feit dat je hen respecteert in hun eigenheid.

In mijn team had ik bijvoorbeeld mensen die ervan hielden relaties uit de bouwen met klanten terwijl anderen meer voldoening haalden uit snelle resultaten. Ieder van hen kon ik bepaalde taken toekennen en er ontstond wederzijds begrip voor de verschillen tussen collega’s. Elk teamlid was gemotiveerd om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn taken en als team streefden we samen naar uitdagende jaardoelstellingen. Als we die behaalden, vierden we ons succes samen. En dat was dan weer een ideale gelegenheid om opnieuw contact te zoeken met de mens achter je collega.

Met loopbaanbegeleiding leren overbrengen wat jouw noden zijn

Het is niet altijd makkelijk om als werknemer over te brengen wat jouw noden zijn. Om dit op een congruente manier te doen, is vaak zelfinzicht en moed nodig. Hier helpen we je graag mee verder vanuit Passion for Work. In het programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’ maken we samen je carrièrepaspoort op, dat je ondersteunt om te verwoorden wat voor jou belangrijk is, wat je goed kan en graag doet en wat je graag wil ontwikkelen. Je kan dit programma betalen met loopbaancheques, waardoor je 8u coaching krijgt voor 80 euro. Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work coach in je buurt! Zo neem jij zélf het heft in handen om van jouw team een bevlogen team te maken.

Ben je een werkgever die op basis van een bevlogen team zijn resultaat wil doen stijgen? Dan is het handig om het carrièrepaspoort van je medewerkers te kennen. Met ons aanbod voor bedrijven gingen we al eerder succesvol aan de slag met medewerkers van VUB, Akzo Nobel, Kluwer, Kanselarij van de Premier, Belfius Insurance, Europese Commissie, DSM Nederland en Zwitserland… Vraag een gratis gesprek aan met ons en vermeld hierbij dat je via je bedrijf een aanvraag plaatst.

 

Succesvol netwerken én jezelf verkopen? Zo maak je een krachtige elevator pitch.

Succesvol netwerken én jezelf verkopen? Zo maak je een krachtige elevator pitch.

Tijdens een netwerkmoment heb je niet altijd een zee van tijd om jezelf, je bedrijf én je troeven voor te stellen aan je potentiële klant(en). Daarom is het belangrijk om alle noodzakelijke informatie te bundelen in een elevator pitch. Kort en krachtig. Zo’n pitch is een beknopte presentatie van jezelf in een tweetal minuten -precies de tijd die je in een lift staat-, en is een uitstekende tool om succesvol te netwerken of jezelf te verkopen in een sollicitatiegesprek.  Ik bundel in dit artikel hapklare tips die helpen om je pitch te maken of te verbeteren.

Jouw elevator pitch & Gouden cirkel

elevator-pitch-wat-hoe-waarom-cirkel

Het geheim van een goede pitch vindt zijn kern in ‘The golden circle’. Simon Sinek,  de Amerikaanse schrijver en marketing consultant Simon Sinek, bedacht dit en dit maakte hem meteen tot een referentie in de marketingwereld.

Wat is nu die ‘golden circle’? Stel je drie cirkels voor: de buitenste cirkel= WAT, de volgende cirkel= HOE en binnenin= WAAROM.

Volgens Simon Sinek is het belangrijk om van binnen naar buiten te werken, in plaats van buiten naar binnen. En die laatste fout maken veel bedrijven. De WAAROM-cirkel heeft immers de meeste impact. Het is de drijfveer achter je organisatie en net dié ‘raakt’ je gesprekspartners. Het is bewezen dat bedrijven die vanuit dit standpunt vertrekken, succesvoller zijn.

Elevator pitch: een voorbeeld

Een pitch zou als volgt kunnen klinken: ik ben Mieke Meynen, loopbaancoach voor hoogopgeleiden (WAT). We brengen je talenten en waarden in kaart, wat je wil ontwikkelen, welke job bij jou past en we helpen je om je droomjob te bereiken (HOE).

Maar met een subtiele golden circle-touch kan je hem naar een hoger niveau tillen: Ik ben Mieke Meynen, ik begeleid als loopbaancoach hoogopgeleiden met het bereiken van hun droomjob of droombedrijf (WAT).  Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen professioneel gelukkiger te maken, zodat ze ook op professioneel vlak hiervan de vruchten plukken. Ik geniet ervan om mensen te inspireren en te laten ontdekken wat ze in hun mars hebben (WAAROM).  Met loopbaancoaching brengen we je talenten en waarden in kaart, wat je wil ontwikkelen, welke job bij jou past en we helpen je om je droomjob te bereiken.(HOE).

Voeg hier eventueel nog aan toe wat je wil bereiken op je netwerkevent. Zoals: ik ben op zoek naar bedrijven die hun medewerkers loopbaancoaching willen aanbieden.

Zelf aan de slag met deze gouden tips voor jouw elevator pitch

Neem je eigen elevator pitch nu eens onder de loep aan de hand van deze tips:

Tip 1: Als je meerdere jobs uitoefent,  kies dan in functie van de doelgroep en je doel met welke functie je uitpakt.

Tip 2: Denk eens na over jouw favoriete doelgroep: door wie wil jij gebeld worden? Wie heeft baat bij wat jij aanbiedt? “Ik ben carrièrecoach voor hoogopgeleiden” is krachtiger dan  “Ik ben coach”.

Tip 3: Beschrijf beknopt wat je doelgroep wil of nodig heeft. Welke problemen van je doelgroep los jij op? Dit is jouw professionele reden van bestaan. Als ze geen probleem hebben, zullen ze jou niet inschakelen. In ons voorbeeld: “bereiken van hun droomjob of droombedrijf”.

Tip 4: Denk na over het waarom, dat is het voordeel voor de ander. Hoe help je hem? In ons voorbeeld: “zoveel mogelijk mensen professioneel gelukkiger te maken, zodat ze ook privé hiervan de vruchten plukken.”

Tip 5: Laat in een paar woorden zien waar je goed in bent. Dit geeft een persoonlijke toets aan jouw elevator pitch. In ons voorbeeld: “Ik geniet ervan om mensen te inspireren en te laten ontdekken wat ze in hun mars hebben”.

Tenslotte: schrijf je elevator pitch op, laat hem enkele dagen liggen en herlees hem dan. Oefen hardop voor de spiegel. Let ook op je lichaamstaal: oogcontact, een glimlach en een (niet té) stevige handdruk vanuit de hand (in plaats vanuit de schouder). Succes ermee!

Aan de slag?

Hulp nodig bij het opstellen van jouw elevator pitch? Dit is een onderdeel van ons programma ‘In 7 stappen bereiken wat ik wil’. Ben je werknemer of freelancer, dan lees je er hier meer over. Ben je ondernemer, lees dan hier meer.

Dit programma komt in aanmerking voor loopbaancheques. Hierdoor krijg je 8 coachingsuren voor slechts €80 (werkelijke waarde is €1.100). Ook met één cheque of zonder loopbaancheques, ben je welkom!

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek.

Hoe vind ik mijn droomjob?
Door Anja Van Nueten

Hoe vind ik mijn droomjob? Door Anja Van Nueten

Hoe vind ik mijn droomjob?

Soms word je door het leven zo hard neergehaald, dat het lijkt alsof er geen mogelijkheden meer voor je zijn. Laat staan dat je nog durft te dromen. En toch is er vaak nog meer mogelijk dan je initieel zelf had gedacht. Zoals Margot. Ze was naar me doorgestuurd door haar huisarts, vertelde ze me. Omdat ze zo graag terug aan het werk wilde gaan, maar door haar medisch verhaal beperkt was in wat ze nog kon doen. Misschien kon een loopbaancoaching helpen nieuwe mogelijkheden te zien?

Twee maal had ze een zeer zware ziekte overwonnen, en haar lichaam was nog volop aan het herstellen. Wat maakte dat haar job als verzorgende in een rust- en verzorgingscentrum op de helling stond. “Maar ik doe dit werk zo graag, Anja! Mijn hart ligt bij die mensen. Ik wìl zo graag terug werken, maar het lukt me niet.” Haar loopbaanvraag was heel duidelijk: “Welke job kan ik nog doen, rekening houdend met mijn lichamelijke beperkingen?”

De Mirakel-vraag

Margot gaat aan de slag met de Passion for Work-toolkit. Al snel blijkt hieruit dat de plek waar ze nu werkt prima bij haar waarden past. Ze brengt ook in kaart welke dingen ze goed kan én graag doet, en wat ze mogelijk nog verder wil ontwikkelen. Deze info bundelen we in haar carrièrepaspoort, dit zal haar helpen om tijdens het geplande gesprek met haar directie te benoemen welke taken ze kan en wil opnemen bij haar terugkeer.

Zo teer en breekbaar Margot eruitziet, zo gaan haar ogen glanzen en licht haar gezicht op als ik haar de “mirakel-vraag” stel: “Wat is jouw grote droom, Margot? Stel, je gaat straks slapen en deze nacht gebeurt er een mirakel. Als je morgenvroeg opstaat, is alles veranderd, er is een wonder gebeurd en al jouw wensen zijn in vervulling gegaan…. Welke job doe je dan?”

Geen vijf seconden moet ze er over nadenken, haar ogen stralen en ik geloof zelfs dat haar staart kwispelt als ze uitlegt: “Dan werk ik met demente bejaarden. Samen maken we muziek met instrumenten en we zingen samen, we werken in onze groentetuin, we knutselen dingen in elkaar, ik vertel verhalen, … Oh Anja, dat is écht mijn droomjob als ik dat zou kunnen doen.“

Dit is zo’n moment dat je als coach kippenvel krijgt; omdat het zo oprecht, zo recht uit iemand z’n hart komt dat je weet dat er maar één juiste keuze is. Dus ik zeg: “Ok Margot, daar gaan we voor! We gaan niet voor minder dan jouw droom.” Gezien Margots creatieve kant, leg ik uit dat het helpt als je je droom visualiseert. Of zoals Walt Disney zei: “If you can dream it, you can do it”.

Het droombord voor jouw droomjob

Een droombord maken, is op zich erg simpel. Je neemt een stapel tijdschriften en knipt elke afbeelding, foto, woorden en teksten uit die resoneren met jouw droom. Plak dit op een groot blad papier of een stuk karton en zet het zichtbaar zodat je dagelijks jouw droom ziet. Automatisch en onbewust ga je acties nemen die passen bij jouw droom.

Twee weken later staat Margot aan mijn deur te blinken met een groot karton onder haar arm. “Ik ben direct aan de slag gegaan”, zo vertelt ze. “Mijn zus heeft me geholpen met de tekeningen. Ik voelde me zo gelukkig toen ik hier mee bezig was, dit klopt helemaal. En je gelooft nooit wat er gebeurd is! Ik heb het aan mijn verantwoordelijke laten zien en die keek me verrast aan en haalde toen een folder uit haar schuif: “Margot, wat jij wil doen dat bestaat gewoon; dat zijn Contact Clowns, daar kan je een opleiding voor volgen!” En Margot vervolgt: “Ik was bijna als contact clown naar hier gekomen. Ik weet al helemaal hoe ik er uit ga zien, welke kledij ik ga dragen!”.

 

Sometimes dreams do come true

Het carrièrepaspoort

Als we vervolgens Margots carrièrepaspoort naast haar droomjob leggen, dan passen haar talenten en waarden perfect in de nieuwe jobinhoud die ze voor ogen heeft. Wat haar nog meer sterkt om hier werk van te maken. Eerste belangrijke stap: een gesprek met haar directeur om dit aan te kaarten. We bereiden dit gesprek samen voor en spreken af dat ze me op de hoogte houdt. Als ik haar de vraag stel; “Wat als hij hier niet in meegaat?” komt een kordaat: “Dan ga ik er sowieso voor! Ik ga de opleiding volgen.” De volgende dagen spookt Margot geregeld door mijn hoofd: Oh wat hoop ik zo dat het haar lukt. Enkele dagen later een mail om te laten weten dat het een fijn gesprek was en dat ze begin volgend jaar aan de opleiding begint.

Droom – Plan – Durf – Doe!

Zo zie je maar dat ook al lijken dromen soms te mooi om waar te zijn, het vaak toch lukt. En er is maar één manier om hierin te lukken: er gewoon aan beginnen en dat start bij…tataaa!: de eerste stap. Zet die stap en kijk wat er gebeurt, wat er verandert. Zet dan de tweede stap enz. Dromen maak je niet waar door te blijven dromen (of piekeren in veel gevallen), maar wel door ze uit te voeren, in actie te komen, door te doen!

En jij? Wat is jouw droom?

“A  dream written down becomes a goal.
A goal broken down into steps, becomes a plan.
A plan backed up by actions makes your dreams come true”

Wil jij ook een dreambord maken? Lees dan het artikel wat Katrin hier eerder over schreef.
Zet je nu de eerste stap naar jouw droomjob? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan bij één van onze coaches bij jou in de buurt. We hebben programma’s om helder te krijgen WAT je droomjob is, maar ook over HOE die te realiseren. In het gesprek luisteren we naar je verhaal en leggen we je uit hoe we je het beste kunnen helpen. Door inzet van je loopbaancheques kan je 8 u coaching krijgen voor €80 (ook als zelfstandige).

Pagina 1 van 512345