arrow_drop_up arrow_drop_down
23 november 2017 

Help, ik heb een burn-out!
Kan een loopbaancoach mij helpen?

Ok, laat mij van bij de start duidelijk zijn : ja én nee ! Dit zal afhankelijk zijn van de fase waarin je je bevindt en voor welk aspect je begeleiding nodig hebt.

Van wie kan je dan professionele hulp verwachten bij een burn-out ?

Je huisarts, een psycholoog, een voedingsdeskundige en een  loopbaancoach (gecertifieerd stress – en burn- outcoach). Een optimaal resultaat bereik je door de samenwerking van deze  experten, ieder in zijn vakgebied en ieder in een bepaalde fase van het proces. Oeps, verwarrend ?!

Ik zet je graag even op een rij wie wat voor jou kan betekenen:

 1. De huisarts
  De huisarts is vaak je eerste aanspreekpunt. Hij sluit medische oorzaken uit van je klachten en houdt je lichamelijke vooruitgang bij. Hij verwijst idealiter door naar psycholoog of loopbaancoach (afhankelijk van de klachten). Een huisarts heeft in zijn drukke praktijk niet altijd veel tijd voor uitleg en specifieke oefeningen. Hij heeft ook geen zicht op de verschillende functies en organisatieaspecten.
 2. De psycholoog
  De psycholoog behandelt psychische problemen, wanneer een ontwikkelingsvraag belemmerd wordt door hindernissen uit het verleden. Hij is gericht op het helpen verwerken van trauma’s, minder op een werkcontext op zich. Indien een burn-out een depressie wordt of gecombineerd gaat met bijvoorbeeld verslavingsproblematieken, is de psycholoog de meest aangewezen hulpverlener.
 3. Een voedingsdeskundige
  Je bent wat je eet. En voeding is energie. Dus het is aan te raden om bewuster om te gaan met wat je tot je neemt. Een voedingsdeskundige kan je hierbij helpen.
 4. Loopbaancoach en idealiter ook stress- en burn-outcoach
  De loopbaancoach/stress- en burn-outcoach zal je het best kunnen bijstaan in preventie van burn-out en bij re-integratie na burn-out. Coaching richt zich op het heden en op de stappen te nemen naar een nieuwe toekomst. Een coach zorgt ervoor dat een persoon zijn eigen talenten leert kennen en benutten. Een coach is dus eerder een gids en fungeert als een klankbord en wegwijzer totdat de persoon de weg zelfstandig kan verder zetten.De loopbaancoach heeft een doorgedreven kennis van functies, competenties, leiderschap en organisatiecultuur. Midden in je burn-out zal je coach je eerst laten rusten vooraleer aan de slag te gaan met gerichte akties.

Wanneer neem je dan best contact op met een loopbaancoach of stress- en burn-out coach ?

 • Preventief : Je voelt weinig energie, je werk is niet meer zoals vroeger, je voelt je moe. Je wil weten hoe dit komt en je wil erger voorkomen. Je wil inzicht krijgen : wie ben ik en wat wil ik ? Wat is belangrijk voor mij? Wat is zinvol werk?
 • Na herstel van burn-out. Je moet terug aan het werk. Hoe pak je dit aan? Is het nog wel wat je wil?

Je leest hier meer over hoe we concreet aan de slag gaan met deze vragen.

Een gecertificeerd loopbaancoach zal altijd doorverwijzen naar huisarts of psycholoog indien hij /zij van oordeel is dat er meer aan de hand is of als de timing nog niet oké is voor coaching.

De coördinatie tussen deze actoren is heel belangrijk om optimaal en snel weer terug met energie te leven en te werken. En hier pleit ik zeker voor nog meer transparantie, samenwerking en doorverwijzingen !

Gratis Webinar ‘Hét geheim om (weer) energie krijgen van je werk’:

Schrijf je snel in via deze link en ontdek hoe Katrin Van de Water, zaakvoerster van Passion for Work en ervaringsdeskundige met burn-out én bore-out, dé formule vond om duurzaam energie te krijgen van werk!

Roept dit artikel vragen bij je op?

Wil je vrijblijvend weten wat een loopbaancoach in jouw situatie kan betekenen? Neem dan contact op met een Passion for Work-coach in je buurt. In een gratis  telefonisch kennismakingsgesprek luisteren we naar jouw behoefte en kijken we samen of loopbaancoaching nu geschikt voor jou is.  We werken steeds op maat van wie jij bent en wat jij nodig hebt. Onze dienstverlening komt in aanmerking voor loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80.

Reactie plaatsen

Wil jij je droombaan of
droombedrijf realiseren?

Personal Branding wijst je de weg!
Koekje erbij?