arrow_drop_up arrow_drop_down
11 november 2015 
in Overig

Kristof legde zijn ondernemers-ei: ICT-consultant werd ijsbereider...

Turbulent cv

Mijn CV is een unicum beweer ik steeds: van marketeer bij Unilever, over people manager bij Colruyt, naar project manager en business analist in de ICT-sector. Gemiddeld 2 jaar bij dezelfde werkgever, en daarna begon hetzelfde proces telkens opnieuw: ik begon me te storen aan de koers die gevaren werd, voelde frustratie, begon minder te presteren, werd ongelukkig. Net in die periodes schreef ik ondernemingsplannen, zocht ik telkens opnieuw naar de ultieme startup en droomde ik van een eigen zaak. Moedeloos omdat het gat in de markt blijkbaar toch niet zo voor het grijpen lag, startte ik dan maar bij een ander bedrijf waarvan ik overtuigd was dat het gras daar zeker groener was.

VIP-coaching bij Passion for Work

Enkele jaren geleden vond ik het welletjes geweest en klopte ik aan bij Katrin Van de Water, Passion for Work, en volgde VIP-coaching, een programma voor mensen die ondernemersbloed voelen stromen. En neen, alles werd niet ineens rozegeur en maneschijn, maar ik had wel een belangrijke stap genomen en dankzij enkele nieuwe inzichten werd een nieuw denkproces in werking gezet. Het opstarten van een eigen zaak was plots geen science fiction meer, maar wel een realistische opportuniteit. Het ‘gat in de markt’ lag misschien wel korterbij dan eerst gedacht. Vanuit mijn kwaliteiten en interesses kwam ik er achter wat ik nu écht graag zou doen.

Briljant idee

Zelfs met 2 eigen kinderen, 2 pleegkinderen en een tweeling op komst, werd het opstarten van een eigen onderneming steeds concreter. Ik had al enkele jaren door dat een ijsjeszaak in mijn geboortedorp een grote kans op slagen kon hebben, en begon me om te scholen tot ijsbereider. Hoe langer hoe meer krijgt de ijsmicrobe me in haar greep. De bouw van het pand waar ik mijn zaak zou openen, duurde langer dan verwacht en op 15 april (een week na de geboorte van onze tweeling) besloot ik in ‘pop-up modus’ in een tijdelijk pand een ijsjeszaak te openen. In 6 weken tijd richtte ik het pand in, kocht machines en apparatuur, ontwikkelde recepturen,… en op 4 juni opende ik ‘mijn eigen zaak’ nICE! – roomijs & sorbet.

Avontuur gestart

De warme zomer van 2015 werd 1 groot avontuur en inmiddels heb ik 4 verdeelpunten en bereid ik de opening van een 2e zaak voor en heb ik de ambitie de ijsdesserten-specialist van de Druivenstreek te worden. Er zijn opportuniteiten zat en het te volgen pad is voor mij nog nooit zo helder geweest. Elke dag maak ik met veel plezier, en met veel trots, mijn dagvers artisanaal room- en sorbetijs, ijstaarten,…

Reactie van de omgeving

Mijn omgeving kon in eerste instantie moeilijk geloven dat ik net na de tweeling in zo’n tempo een zaak uit de grond stampte. Ze zagen echter wel dat het voor mij thuiskomen was en dat ik mijn plaats had gevonden.
Sommigen maakten zich soms zorgen dat ik teveel werkte en het misschien niet ging volhouden.
Mijn vrouw was ongetwijfeld steun en toeverlaat op de moeilijke momenten en ook tijdens de dagelijkse gang van zaken.
In de bredere omgeving waren de meesten blij met de komst van de zaak en er wordt soms gezegd dat de ijsjeszaak voor de dorpskern een zekere dynamiek heeft gecreëerd. In juni ben ik aan het IJscentrum in Nederland jaarlaureaat geworden, dat was ook een mooie opsteker na de start.

Work-life balans

Mijn vrouw heeft een ongelooflijke rol gespeeld deze zomer en heeft het gezin zowat alleen beredderd, met de hulp van directe familie en soms vrienden.
Tijdens de zomer was de work-life balans inderdaad wat zoek en telde elke minuut om de ijsproductie, verkoop en evenementen rond te krijgen.
Sinds half juli kon ik met enkele fantastische dames samenwerken die me hebben geholpen in de verkoop.

Het moeilijkste in heel het opstartproces

De moeilijkste stap in heel het proces was wellicht de financiële onzekerheid die me als een groot monster aankeek. Eenmaal die financiële impact uitgeklaard was, vond ik de energie om er vol voor te gaan. Ik heb de laatste maanden nog nooit zo hard gewerkt, maar heb ook nog nooit met zoveel plezier en voldoening gewerkt. Dat alleen al is een wereld van verschil met mijn loopbaan in de privé-sector.

De grootste uitdaging nu

Het ‘werken’ (al zie ik het eigenlijk niet als werk) even kunnen loslaten, is ongetwijfeld een gevaarlijke valstrik. Daarnaast mis ik soms de quality time met de kindjes heel hard. Ik probeer dat nu in het ‘tussen-seizoen’ goed te maken.

Anderen inspireren

Omdat ik zelf zo blij ben dat ik mijn weg heb gevonden en mezelf daar ongelooflijk goed bij voel, heb ik meegedaan aan de wedstrijd van Selor “De grootste carrièreswitch”. Ik hoop dat mijn ervaringen op één of andere manier inspirerend kunnen zijn en anderen kunnen aanmoedigen om bovenal hun hart te volgen.

Kristof helpen

Momenteel behoor ik tot de 10 finalisten en wordt via een Facebook-wedstrijd de winnaar gekozen door het grote publiek. Stemmen op Kristof De Bois kan via de facebookpagina van Selor. Dank alvast voor je stem!

Meer info over nICE vind je hier: http://www.n-ice.be/.

En jij?

-Hoeveel energie krijg jij van je werk? (cijfer van 0 tot 10)
-Wil jij je droombaan of droombedrijf realiseren? Kijk dan hier voor ons aanbod.Je kan een gratis telefonisch kennismakingsgesprek aanvragen met een coach in je buurt. We kijken ernaar uit je binnenkort te ontmoeten!
-Je kan bij ons terecht met loopbaancheques! Hierdoor krijg je 8 u coaching voor €80 (werkelijke waarde is €1100,  Vlaamse subsidie).

-Vraag alvast het gratis eBook Personal Branding aan! Daar lees je meer over de filosofie van waaruit we werken! Je ontvangt het door je naam en mailadres hieronder in te vullen. Veel leesplezier!
Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Het is ook altijd fijn als je hieronder een reactie achterlaat.

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt!

 

Reactie plaatsen

Wil jij je droombaan of
droombedrijf realiseren?

Personal Branding wijst je de weg!
Koekje erbij?