Is jobhoppen schadelijk voor je carrière?

“Zorg ervoor dat je minstens twee jaar bij je huidige werkgever blijft”, hoor je vaak zeggen in de volksmond.
Klopt dit? En wat doe je als je na 6 maanden beseft dat je job niet is wat je ervan verwachtte?

Het overkwam Wouter die dit onlangs voorlegde in onze online mastermindgroep, een besloten groep voor onze klanten, waar ze hun vragen kunnen stellen, successen kunnen delen, gebruik maken van elkaars netwerk: “Hoe ga je om met vragen van recruiters als je na 6 maanden ander werk zoekt en wil vertrekken van een job die op papier alles heeft wat je zocht? Een job die in realiteit geen energie geeft en enkel energie kost?”

Ons advies:
  • Voel of het de moeite is om eerst intern aan te kaarten wat er voor jou wringt en wat jij nodig hebt om het wel te doen functioneren.
  • Als je toch gaat solliciteren, neem dan zeker je carrièrepaspoort Emc2 mee en laat zien dat de huidige job en/of omgeving jou geen energie geeft en leg dan meteen de link naar de functie en omgeving waar je wel voor solliciteert. De match wordt meteen helder (als er een match is :-))
  • Benoem vooraf voor jezelf wat je niet bevalt aan je huidige job en werkomgeving, draai dit 180 graden om en check of deze elementen zeker vermeld staan in je carrièrepaspoort. Weten wat je niet wil maakt immers heel helder wat je wel wil.
  • Focus in het gesprek niet op het negatieve, op wat je niet wil maar draai alles positief. Vb ‘ik kan niet tegen oneerlijkheid’ versus ‘eerlijkheid is heel belangrijk voor me’. Alles wat aandacht krijgt, groeit en je wil niet geassocieerd worden met oneerlijkheid. Ons brein kent het woord ‘niet’ niet. Denk hierbij aan het voorbeeld ‘Denk niet aan een roze olifant’. Meteen zie je het voor je …
  • Een job en een omgeving die ‘kloppen’ zijn win-win voor werknemer én werkgever. Je hebt energie, bent geëngageerd en dit heeft een positief effect op je andere levensgebieden, klanten en collega’s voelen dit en je bent productiever … Als het niet ‘klopt’, kaart het aan. Het heeft geen zin om elkaar voor de gek te houden. De ‘prijs’ die beide partijen betalen, is te hoog.
Mentaliteitswijziging bij werknemers en werkgevers

Onze snel veranderende economie maakt dat er een mentaliteitswijziging bij zowel werknemers als werkgevers merkbaar is.  Verschillende korte jobepisodes op een cv van jobkandidaten vormen steeds minder een probleem voor bedrijven en de regel van twee jaar lijkt steeds minder relevant. Werknemers veranderen van job omdat ze aansluiting willen met de levens- en carrièrefase waarin ze zich bevinden.

Mobiliteit biedt ook voordelen

Mobiliteit (zowel binnen als tussen organisaties) kan enkele belangrijke voordelen opleveren. Het biedt een grotere verscheidenheid aan leerervaringen waarin steeds andere vaardigheden ontwikkeld worden. Het is eveneens een  uitgelezen kans om verschillende carrièrepaden uit te proberen en om een stevig netwerk uit te bouwen.

Maakt jobhoppen medewerkers minder loyaal?

Zowel werknemer als werkgever dragen de verantwoordelijkheid om na te denken wat nodig is om een duurzame win-win te creëren en te behouden. Jobs hebben immers een houdbaarheidsdatum. Uit onderzoek blijkt dat actief ‘jobhunten’ de kans vergroot dat werknemers effectief van werk zullen veranderen en dat de beste werkkrachten doorgaans ook de beste externe aanbiedingen ontvangen. Daarom is het cruciaal om ruimte te laten voor open en eerlijke communicatie over de verwachtingen die werknemers hebben over de duur en aard van hun samenwerking. Het carrièrepaspoort kan helpen om dit gesprek vlot te laten verlopen.

We live in a small world

Indien werknemers toch beslissen om te vertrekken, hoeft de deur niet definitief gesloten te blijven. Integendeel, organisaties hebben er belang bij dat werknemers in goede verstandhouding het bedrijf verlaten.
Zo stemmen steeds meer organisaties hun HR-strategie af op de verhoogde mobiliteit van werknemers en voorzien zelfs programma’s om terugkerende personeelsleden aan te werven.

En jij?

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: