arrow_drop_up arrow_drop_down
26 augustus 2015 
in Overig

Ilse vertelt over haar carrièreswitch; Hoe leukemie haar bij haar nieuwe missie bracht...

Waarom klopte je aan bij Passion for Work?

In 2009 werd ik ernstig ziek. Ik had net beslist om mijn job als business process manager in de chemie op te geven voor iets nieuws. Leukemie en de levensnoodzakelijke behandelingen staken daar een stokje voor.
Twee jaar later kon ik voorzichtig weer aan het werk. Eerst werkte ik een jaar halftijds aan een project voor mijn vroegere werkgever. Toen wees een vriend mij op een nieuw postgraduaat aan HoGent: trendwatching. Het leek ideaal om mijn blik te verruimen na 15 jaar in dezelfde sector. Mijn focus lag dat academiejaar op de zorg, want daarin was ik intussen ervaringsdeskundige. Als zorgcliënt kwam ik in contact met competente, warme zorgprofessionals en zag ik het belang van communicatie, sfeer én inrichting. Met mijn extra diploma op zak wilde ik weer aan de slag. Maar wat wilde ik doen? En zou mijn ziekteverleden daarbij een zegen of een vloek zijn? Om een antwoord te zoeken op die vragen klopte ik in 2013 aan bij Passion for Work.

Hoe heb je de begeleiding ervaren?

Ik volgde het individuele programma “In 5 stappen weten wat ik wil” af. Dit stappenprogramma heeft mij veel geleerd over mezelf, wat ik wél en niet wilde doen, welke waarden voor mij belangrijk waren in een nieuwe job. Het werd helderder in mijn hoofd. De toolkit met de waarden- en competentiekaartjes kwam nadien nog regelmatig van pas. Later volgde ik de workshop Personal Branding en het vervolgprogramma “In 7 stappen bereiken wat ik wil” in groep, Ik vroeg nadien nog bijkomende coaching rond ondernemerschap, wat individueel en op maat is.

Wat was je grootste inzicht?

Dankzij het 5-stappenplan kon ik op een A4-tje een samenvatting maken van mezelf, mijn waarden en competenties. Dat kwam meteen van pas tijdens mijn eerste sollicitatiegesprek. Belangrijker nog was dat ik leerde dat als een bedrijf moeite heeft met mijn medisch verleden, dat bedrijf niet de juiste werkplek is voor mij. Dus dat ik het niet moest proberen verbergen. Gelukkig kwam ik in een bedrijf terecht waar ze mijn projectervaring én mijn ervaring als zorgcliënt als een voordeel beschouwden.

Wat heb je als het moeilijkste ervaren in je carrièreswitch?

Het pendelen naar Brussel bleek al snel een zware last voor ons gezin (incl. zoon met autisme). Dus die job was geen oplossing op lange temijn. Daarom besloot ik in 2015 om zelfstandig te worden zodat ik meer rekening kon houden met ons gezin én doen wat ik graag wil doen. Het werd een “eenvrouwszaak met zorgambities”, meer bepaald om verantwoordelijken in de zorg professioneel advies te geven voor een warme zorgomgeving. Mijn loopbaancoach Ingrid  was daarbij een grote hulp. Het moeilijkste aan mijn carrièreswitch vond ik het loslaten van wat ik goed kon, en waarvan mensen weten dat je er goed in bent, om je op een nieuw domein te gaan bewijzen. Dat maakt(e) me soms onzeker. Vooral omdat ik koos om zelfstandig te zijn, en dus niet het comfort van een grote organisatie heb. Daarom overleg ik graag eens een uurtje met mijn coach. Ik wil ook graag een mastermindgroep van een vijftal gelijkgestemde personen op poten zetten om regelmatig onze uitdagingen en ideeën te bespreken.

Wat heeft ervoor gezorgd dat je de stap naar het ondernemerschap toch durfde zetten?

Door mijn eigen ervaring als zorgcliënt geloof ik in het belang van een warme doordachte zorgomgeving als deel van kwalitatieve dienstverlening in de zorg. Voor warme zorg wil ik mijn nek uitsteken, met mijn passie voor kleur & interieur. Het is mijn manier om bij te dragen aan het welbevinden van cliënten, hun naasten en de medewerkers. Nu kan ik als onafhankelijke partner organisaties helpen om daar werk van te maken. Mijn echtgenoot gaf mij het spreekwoordelijke ‘duwtje in de rug’

Hoe heb je het concreet aangepakt?

Om op te starten heb ik het stappenplan van mijn sociaal secretariaat gebruikt, en ook meteen een boekhouder aangezocht. De loopbaanbegeleiding – kleine prijs dankzij de loopbaancheques! – heeft me geholpen om de juiste focus te vinden. Ik leg contacten met mensen in de zorg en licht mijn missie toe. Verder ga ik naar (netwerk)evenementen in de sector. Ik ga helpen in een woonzorgcentrum om ook daar nog meer voeling mee te krijgen. Ik heb een e-book geschreven met advies voor het zorginterieur. En sinds kort heb ik mijn eigen website klaar (zelfgebouwd!). Nu is het tijd om daar te bloggen!

Wat is jouw advies aan mensen die uitgekeken zijn op hun job?

Je spendeert zó veel uren aan je werk, dat het jammer zou zijn om een job te doen die je niet (meer) leuk vindt. Kijk wat je kan veranderen om er toch weer werkplezier aan te beleven. En als dat niet lukt, zoek uit wat wel bij jou past en waar jij je energie uit kan halen. Veel succes!

Hartelijke groeten van iemand die letterlijk en figuurlijk een tweede leven kon beginnen,
ilse.de.cauwer@co-thinking.be 
https://www.linkedin.com/in/ilsedecauwer/

http://www.co-thinking.be

En jij?

Inspireert dit verhaal je? Droom jij ook van een carrièreswitch? Wil je iets anders, maar weet je niet wat?
Dan is ons programma In 5 stappen weten wat ik wil’ wellicht iets voor jou.  Je leest er hier meer over. Je kan dit programma betalen met loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80..
Je vindt een Passion for Work-coach in elke Vlaamse provincie en Brussel. Maak hier een afspraak voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek.

We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres in te vullen hieronder op de site. Meer dan 13.000 mensen gingen je reeds voor. Veel leesplezier!

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Het is ook altijd fijn als je hieronder een reactie achterlaat.

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt!

Nele Pessemier

Door

Nele Pessemier

op 17 August 2017

Inspirerend verhaal. Hopelijk kom ik dankzij mijn loopbaancoaching ook zo ver!

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 4 September 2017

Dag Nele, dank voor je reactie! We helpen je graag om ook jouw professionele dromen te realiseren!

Reactie plaatsen

Wil jij je droombaan of
droombedrijf realiseren?

Personal Branding wijst je de weg!
Koekje erbij?