Ik ben hoogsensitief (HSP). Hoe vertel ik dit in mijn werkomgeving?

15 tot 20% van de mensen is hoogsensitief. Velen van hen weten het niet.

Als mensen hier dan over gaan lezen, vallen er vaak kwartjes…

Weet ook dat hoog sensitiviteit ook gelinkt kan zijn met perfectionisme. Als beide aanwezig zijn ontstaat er vaak een gevaarlijke combinatie en kan burn-out op de loer liggen. Belangrijk dus om ermee aan de slag te gaan.

Eén van de tips naar omgaan met je hoog sensitiviteit is om erover te praten met anderen en het eventueel ook aan te geven binnen je werkomgeving. Zeker de laatste jaren is HSP meer en meer bespreekbaar en geven ook meer en meer mensen aan dat ze specifieke noden hebben op het werk.

Specifieke noden? HSP-ers zijn de kanariepietjes van een organisatie

Heel wat mensen binnen loopbaanbegeleiding hebben HSP. Ze voelen dat er iets niet klopt op werkvlak en dat kost hen veel energie. Vaak helpt het bij HSP-ers om te weten dat zij gezien kunnen worden als de kanariepietjes van een organisatie zie. En ja, dit bedoelen we met alle respect. In de kolenmijnen van weleer hadden ze ook kanaries. Als die niet meer floten, wisten ze dat er te weinig zuurstof in de gangen was en dat er gevaar dreigde… Een HSP-er voelt snel aan wat er mis is in een team of organisatie, en krijgt daar last van… Hier oren en ogen voor open houden is dus cruciaal voor een organisatie.

Weten dat je HSP bent is één ding, hoe vertel je het in je werkomgeving?

Zeggen dat je hoogsensitief bent en het daarbij laten, zou ik niet doen. Alhoewel de term HSP meer en meer bekend is, is het toch niet altijd voor iedereen duidelijk wat dit betekent. Bovendien is elke HSP-er anders. Vandaar dat het van belang is om je carrièrepaspoort te kennen, en heel duidelijk te kunnen benoemen wat voor jou belangrijk is. De ene is gevoelig aan licht, de andere aan geluid, geur enz. Ook waarden als eerlijkheid en schoonheid zijn typisch voor een HSP-er. Zelf vind ik het nog altijd prettig om te kunnen werken met meditatiemuziek als ik me volledig moet kunnen focussen. Maar ik hoor ook van anderen die in een landschapskantoor werken dat het fijn is om af en toe in een aparte ruimte te kunnen zitten om dan beter te kunnen concentreren.

Zeg dus niet: “Ik ben HSP-er” maar eerder “Ik heb het af en toe nodig om me even in een aparte bureau te zetten om me die rapporten af te werken en met goed te kunnen concentreren.”

Dit kan even goed binnen een sollicitatie- of evaluatiegesprek. Geef aan wat je nodig hebt om goed te kunnen functioneren en met energie te kunnen werken. Op dit manier maak je er een win-win van voor jou én het bedrijf.

En mochten ze je de vraag stellen “ja, hoogsensitief zijn heeft ook voordelen!”

Als je leert hoe ermee om te gaan, kan je ook de nadelen beperken en ontdek je de voordelen zoals het leven intenser beleven van het leven, diepgaandere contacten hebben, beslissingen nemen ook op basis van je gevoel… Deze voordelen kunnen ook voor je pleiten in een werkomgeving. Benoem deze dus zeker ook!

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: