Gratis eBook
TestDOWNLOAD NU

HSP

Loopbaanbegeleiding voor HSP: tips tijdens Facebook Live sessie

We merken dat heel wat van onze klanten geboeid zijn door het thema HSP (HSP is de afkorting voor High Sensitive Person). Vandaar dat we er een Facebook Live aan besteed hebben. Passion for  Work-collega Ingeborg Leën beantwoordde met plezier vragen van lezers, waaronder deze:

“Welke ultieme tip kan u geven voor een HSP om zich goed te voelen op de werkvloer? (bv een druk landschapsbureau, veel omringende geluiden + door de aard van het werk is er geen mogelijkheid om je af te zonderen)”

Hoogsensitief extra gevoelig

Hoogsensitieve personen (HSP’s) hebben een gevoelig zenuwstelsel. Ze worden dus sterker geprikkeld dan andere mensen. Hooggevoeligheid is aangeboren en werd bekend door het werk van de Amerikaanse psychologe Elaine Aron.Maar liefst 15 tot 20 procent van de bevolking is hoogsensitief, maar de meerderheid beseft het niet.

Werken en HSP

Wat jij als HSP-er nodig hebt om je goed te voelen op de werkvloer, kunnen wij niet invullen voor jou. Omdat dat voor elke HSP-er anders is. We gaan daar samen naar op zoek in het programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’ , waarin we je carrièrepaspoort opmaken. We brengen dan letterlijk en figuurlijk in kaart wat voor jou belangrijk is in je werk, wat jij goed kan en graag doet, en wat jij graag zou willen ontwikkelen. Al deze componenten zorgen ervoor dat jij energie krijgt van je werk. Zaak is om deze componenten te kunnen benoemen voor jezelf, en ook voor je werkgever, zodat jullie samen kunnen zoeken naar een oplossing die voor jou werkt. Want zo krijg je een win-win voor werknemer en werkgever!

Loopbaanbegeleiding voor HSP’ers

We kunnen ook met jou kijken hoe jij buiten het werk ontspanning kan inbouwen. Zoals ik net aangaf kan je door inzet van je loopbaancheques 8 u coaching krijgen voor €80. Contacteer ons als je hiermee aan de slag wil.

Meer over HSP?


Bekijk de volledige video in onze masterclass over HSP

HSP-ers lopen meer risico op een burn-out! Ik geef je 5 redenen waarom…

Sinds de ontdekking dat ik een Hoog Sensitief Persoon ben zijn veel puzzelstukjes op z’n plek gevallen. Helaas moest ik eerst een burn-out ervaren voordat ik erachter kwam dat ik HSP ben, maar nu ik het begrijp kan ik anderen waarschuwen voor de signalen van een burn-out.

Maar liefst 15-20% van de mensen is HSP, dat komt neer op 1 op de 5 personen. Als je dit niet herkent of erkent, kost het je veel energie om ‘normaal’ te doen, en je aan te passen aan de mensen om je heen. Pas wanneer je naar jezelf gaat luisteren, en je jezelf (durf ik het te zeggen?) omarmt, ontdek je wat je wel en niet nodig hebt om te kunnen groeien en bloeien.

HSP-ers lopen dus meer risico op een burn-out, ik geef je hieronder 5 redenen waarom dat zo is.

 1. Je beleeft de wereld heel intens.
  De hele dag door ontvang je talloze prikkels, van mensen, gebeurtenissen of simpelweg uit de omgeving. Waar het merendeel van de mensen deze misschien niet eens opmerken, zuig jij ze als een spons op. Hierdoor raak je overprikkeld, je hebt bijna geen rust in je hoofd of om je heen. Verantwoordelijkheden op het werk, interactie met mensen, huishoudelijke taken, nieuws of programma’s op tv – het komt allemaal harder bij je binnen en je kunt het, of gedachten eraan, moeilijker loslaten. Ontzettend vermoeiend dus.
 2. Je denkt eerder aan de ander dan aan jezelf.
  Je gaat als een kameleon door het leven. Je voelt andere mensen en situaties haarscherp aan, dus je weet ook precies wat anderen van je verwachten – en hier gedraag je je naar. Je focust je op de ander en je vergeet naar jezelf te luisteren. Je bent een ‘people-pleaser’, ook al denk je misschien dat dit wel meevalt. Dit is uiteindelijk voor niemand vol te houden. Je raakt uitgeput en leeft een leven dat ten dienste staat van anderen, terwijl je juist vaak voor jezelf en je eigen geluk moet kiezen, en je eigen grenzen moet trekken.
 3. Je bent een perfectionist.
  Als perfectionist heb je graag de touwtjes in handen en heb je een goed oog voor detail. Visuele en mentale wanorde maken je zenuwachtig of van slag, ook al heb je niet de tijd of de energie om die innerlijke en huiselijk rommel op te ruimen. Je houdt van orde en structuur, en het voelt alsof je faalt wanneer je achter de feiten aanloopt. Die constante druk om er maar bovenop te blijven zitten is slopend. Perfect bestaat immers niet. Als je de lat constant zo hoog blijft leggen ligt een burn-out op de loer.
 4. Je twijfelt aan jezelf en je intuïtie.
  Door je altruïsme en drang naar perfectionisme kan je moeilijk onderscheid maken tussen wat jouw echte gevoelens zijn en de energie die je overneemt van anderen. Hierdoor raakt jouw intuïtie van slag. Je bent zo ingesteld op verwachtingen en gevoelens van anderen dat jouw beslissingen hierdoor beïnvloed worden. Zijn jouw keuzes dan nog wel jouw keuzes? Als jij niet authentiek jezelf bent leef je een leven dat niet de jouwe is. En wanneer de afstand tussen jou als persoon en je authentieke ik steeds groter wordt, heb je grote kans dat een burn-out toeslaat.
 5. Je ervaart meer stress dan anderen.
  Behalve dat je veel meer prikkels moet verwerken en graag controle houdt, is het stresshormoon cortisol ook in grotere maten aanwezig bij HSP-ers. Cortisol wordt geproduceerd in de bijnieren, het zijn organen die hard moeten werken om allerlei gevoeligheden (ook gevoeligheden voor voeding) te verwerken. Hierdoor schiet cortisol, en dus je stressniveau, omhoog. Langdurige stress en overprikkeling van de bijnieren kunnen leiden tot bijnieruitputting. De symptomen hiervan lijken voor op die van een burn-out.

Maar het is niet allemaal slecht nieuws voor HSP-ers. Het goede nieuws is dat je, wanneer je je bewust wordt van bovenstaande punten, en tijd en aandacht aan jezelf spendeert, niet in een burn-out terecht hoeft te komen en je kan genieten van de kwaliteiten die HSP zijn met zich meebrengt!

Wil je weten of je hoogsensitief bent, doe dan de test.

Ben jij hoogsensitief en wil je meer energie krijgen van je werk en burn-out vermijden?

Schrijf je in voor ons Gratis Webinar ‘Hét geheim om (weer) energie te krijgen van je werk’ en ontdek dé magische formule die ik ontdekte!

Wil je hier concreet mee aan de slag?  Volg dan ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’:

 • je maakt je carrièrepaspoort: je professionele gebruiksaanwijzing met jouw waarden, je talenten en beroepen die bij je passen
 • je stuurt je carrière in de richting die je energie geeft
 • je timmert aan je eigen weg en wisselt ervaringen uit met andere deelnemers

Dit programma kan je betalen met loopbaancheques. Door inzet van je loopbaancheques ontvang je 8 u coaching voor €80.

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt. Veel van onze coaches volgden een extra opleiding rond stress en burn-out en ze zijn vertrouwd met HSP!

 

Ik ben hoogsensitief (HSP). Hoe vertel ik dit in mijn werkomgeving?

15 tot 20% van de mensen is hoogsensitief. Velen van hen weten het niet.

Als mensen hier dan over gaan lezen, vallen er vaak kwartjes...

Gelukkig komt er meer en meer bekendheid over de laatste jaren.

Ook in de pers (Feeling, VDAB online, diverse blogs, Facebookgroepen…) lees je er meer over. Dit is allemaal nog vrij recent.

Coming out…

Zelf schreef ik 4 jaar geleden een artikel over HSP, wat opgenomen werd in Jobat. Ik herinner het me als de dag van gisteren, hoe spannend ik het vond… In Vlaanderen sprak niemand erover. Zelf had ik tijdens mijn burn-out veel gelezen over HSP en herkende ik me er zo in. Ik begon mezelf eindelijk te snappen. Voorheen probeerde ik me vaak ‘aan te passen’ om ‘normaal’ te doen en erbij te horen, zowel professioneel als privé. Uiterlijk werkte dit redelijk, innerlijk voelde ik dat het niet klopte en dat het me energie kostte. Een stevige burn-out was het gevolg…

Puzzelstukken vallen in elkaar

Omdat ik in coachingsgesprekken zo vaak warme blikken van herkenning kreeg, en zuchten van opluchting besloot ik dat dit thema meer bekendheid mocht krijgen. Veel van onze klanten, zijn HSP. Dit is geen toeval.

HSP-ers zijn de kanariepietjes van een organisatie

Als mensen bij ons komen aankloppen, voelen ze dat er iets niet klopt op werkvlak en dat hen dat energie kost. Lachend vertel ik vaak dat ik HSP-ers als de kanariepietjes van een organisatie zie. In de kolenmijnen van weleer hadden ze ook kanaries. Als die niet meer floten, wisten ze dat er te weinig zuurstof in de gangen was en dat er gevaar dreigde… Een HSP-er voelt snel aan wat er mis is in een team of organisatie, en krijgt daar last van...

Weten dat je HSP bent is één ding, hoe vertel je het in je werkomgeving?

Zeggen dat je hoogsensitief bent en het daarbij laten, zou ik niet doen. Velen weten niet wat dat betekent en je wil niet met een waas van vaagheid bekeken worden. Bovendien is elke HSP-er anders. Vandaar dat het van belang is om je carrièrepaspoort te kennen, en heel duidelijk te kunnen benoemen wat voor jou belangrijk is. De ene is gevoelig aan licht, de andere aan geluid, geur enz. Ook waarden als eerlijkheid en schoonheid zijn typisch voor een HSP-er. Zelf vond ik het vb prettig om als ik in een landschapskantoor werkte, af en toe in een aparte ruimte te kunnen zitten omdat ik me dan beter kon concentreren.

Je hoeft zelfs in een sollicitatie- of evaluatiegesprek niet te zeggen dat je HSP bent, wel concreet aan te halen wat jij nodig hebt om goed te kunnen functioneren en met energie te kunnen werken. Dit is nl een win-win voor jou én het bedrijf, dus dit is alleen maar constructief!

En hoe maak je het kenbaar aan je dierbaren?

Ook hier raad ik aan om zo concreet mogelijk te zijn, en te benoemen welke typische dingen voor jou belangrijk zijn. Zodat zij hier rekening mee kunnen houden. Als je voelt dat iemand in je omgeving meer wil weten over HSP, kan je hen een boek aanraden. Of misschien wil je zelf meer lezen over HSP?

En ja, hoogsensitief zijn heeft ook voordelen!

Doordat ik geleerd heb mezelf niet meer aan te passen, ervaar ik de nadelen van HSP zijn quasi niet meer en ontdekte ik een schat aan voordelen. Ik beleef het leven intenser, heb diepgaandere contacten, kan snel beslissingen nemen omdat ik mijn gevoel volg... Deze voordelen kunnen ook voor je pleiten in een werkomgeving. Benoem deze ook!

En jij?
 • Heb jij nog boekentips die voor anderen interessant kunnen zijn?
  Deel deze op onze blog en inspireer anderen.
 • Wil jij je carrièrepaspoort kennen? Bekijk dan ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’ en leer welke ingrediënten voor jou noodzakelijk zijn om met energie te kunnen werken. Je kan dit programma betalen met loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching ontvangt voor €80. 
 • Wat is jouw ervaring? Hoe maak jij je (werk)omgeving duidelijk dat je HSP bent? We zijn benieuwd naar je reactie. Je mag ze hieronder delen.

Onze filosofie
We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Wat dit is, waarom het steeds belangrijker wordt en hoe je er zelf mee aan de slag kan, lees je in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach uit je buurt!

Hoogsensitief (HSP)? Wij geven je 6 boekentips

Naar aanleiding over het artikel in Jobat over hoogsensitiviteit (HSP) kreeg ik heel wat vragen van mensen die hierover meer wilden weten en lezen.

Ik kan je volgende boeken over HSP aanraden:

Hoogsensitiviteit algemeen:


Hoog Sensitieve Personen

Elaine Aron

Bekijk boek

 


Hoogsensitiviteit als kracht

Carolina Bont

Bekijk boek

 


Leven met hoogsensitiviteit: van opgave naar gave

Susan Marletta-Hart 

Bekijk boek

 

Hoogsensitiviteit en werk:


Making Work Work for the Highly Sensitive Person

Barrie Jaeger

Bekijk boek

 

Hoogsensitiviteit en relaties:


Hoogsensitieve personen in de liefde

Elaine Aron

Bekijk boek

 

Hoogsensitiviteit en kinderen:

De hoogsensitiviteit survivalgids


De hoogsensitiviteit survivalgids

An Michiels

Bekijk boek

 

Heb jij nog andere interessante boekentips over HSP? Deel ze hieronder zodat we elkaar en anderen inspireren. Dank alvast!

Ben jij hoogsensitief en wil je je carrièrepaspoort (je professionele gebruiksaanwijzing) kennen, zodat jij weet welk werk en welke omgeving bij je past en wat je energie geeft?  Je kan deze info gebruiken om de balans op te maken van je huidige job en/of in een sollicitatie- en evaluatiegesprek. Volg dan ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’.  Al onze coaches zijn vertrouwd met en/of ervaringsdeskundige in HSP!

Je kan bij ons terecht met loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80. Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt!

Onze filosofie
We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Wat dit is, waarom het steeds belangrijker wordt en hoe je er zelf mee aan de slag kan, lees je in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

Wil je reageren?
Ik ben erg benieuwd naar je reactie, die je  hieronder mag plaatsen. Dank alvast!

Hoogsensitief (HSP)? Ken je gebruiksaanwijzing!

Begin 2013 verscheen een variant op dit artikel in Jobat. Sindsdien werd het +143.000 keer  gelezen. Meer dan 4.000 mensen schreven zich in op onze nieuwsbrief en onze mailbox werd overspoeld door reacties van herkenning. Bedankt daarvoor!

Hoogsensitieve personen (HSP’s) hebben een gevoelig zenuwstelsel. Ze worden dus sterker geprikkeld dan andere mensen. Hooggevoeligheid is aangeboren en werd bekend door het werk van de Amerikaanse psychologe Elaine Aron.

HSP’s weten het vaak niet

Maar liefst 15 tot 20 procent van de bevolking is hoogsensitief, maar de meerderheid beseft het niet. HSP’s voelen zich vaak anders maar weten niet hoe verschillend ze zijn. Omdat ze dit niet kunnen plaatsen, gaan ze ervan uit dat andere mensen op min of meer dezelfde manier denken en voelen. Of proberen ze zich aan te passen. En daar loopt het vaak fout.

Ben jij hoogsensitief?

Het is heel belangrijk om te weten of je hoogsensitief bent. Pas dan kan je je levensstijl aanpassen en er de vruchten van plukken. Herken je dit bij jezelf?


Bekijk de hele masterclass video waarin ik je precies vertel wat hoogsensitiviteit is en hoe je ermee kan omgaan in je werk.

En daarnaast:

 • Onrecht en onechtheid maken je kwaad
 • Je bent op zoek naar zingeving
 • Je voelt je anders en soms eenzaam
 • Je hebt een aparte kijk op de dingen
 • Je kan en wil niet in de pas lopen
 • Je wil voortdurend nieuwe dingen bijleren
 • Je beleeft je emoties heel intens
 • Je wil graag iets bijdragen aan de wereld

Dan is er een kans dat je hoogsensitief bent. Wil je meer zekerheid, doe dan de test.

Ken je gebruiksaanwijzing

Toen ik ontdekte dat ik hoogsensitief was, kon ik dingen beter plaatsen. Het was net alsof ik mijn eigen gebruiksaanwijzing kreeg en bepaalde aspecten van mezelf accepteerde. Ik kreeg zicht op mijn waarden en talenten en ging er rekening mee houden. Sindsdien leef ik anders, heb ik meer energie en ben ik gelukkiger!

Ben je hoogsensitief, dan heb je sneller last van stress, lange werkdagen en een drukke werkomgeving. Vermijd problemen en hou alvast rekening met deze tips:

 • Neem meer rust, je zal productiever zijn
 • Reserveer tijd alleen of zoek de natuur op
 • Vermijd drukke, competitieve omgevingen
 • Laat schuldgevoelens los over wie je bent
 • Wees jezelf, pas je niet aan anderen aan

HSP en werk

Een hoogsensitief persoon voelt zaken snel aan en kan informatie beter en uitgebreider verwerken. De voorwaarde: een rustige werkomgeving zonder teveel druk of kritiek. Bovendien is een HSP vaak gewetensvol, loyaal, gericht op kwaliteit en met veel inzicht in mensen en processen.

Meer lezen over HSP?

Ik verzamelde HSP-boekentips voor jou.

Aan de slag? In 5 stappen weten wat je wil

Ben je hoogsensitief? En wil je meer energie in je werk? Wil je zicht krijgen op je professionele gebruiksaanwijzing? In het programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’:

 • maak je je carrièrepaspoort: je professionele gebruiksaanwijzing met jouw waarden, je talenten en beroepen die bij je passen
 • stuur je je carrière in de richting die je energie geeft
 • timmer je aan je eigen weg en wissel je ervaringen uit met andere deelnemers

Ontdek de 5 stappen

loopbaancheques

Dit programma kan je betalen met loopbaancheques.

Door inzet van je loopbaancheques ontvang je 8 u coaching voor €80 (werkelijke waarde is €1100, Vlaamse subsidie).
Onze filosofie
We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Wat dit is, waarom het steeds belangrijker wordt en hoe je er zelf mee aan de slag kan, lees je in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach uit je buurt!

 

Hoogsensitief (HSP) en ondernemer: (mis)match?

Een carrière als ondernemer biedt veel voordelen als je hoogsensitief bent. Twijfel je of ben je bang om de stap te zetten? Ik toon je hoe je groeit in ondernemerschap.

Ben jij (on)bewust hoogsensitief?

15 tot 20 procent van de bevolking is hoogsensitief (HSP), maar de meerderheid beseft het niet. HSP’s voelen zich anders maar weten niet hoe verschillend ze zijn. Vaak ontdekken ze pas na jaren en enkele crisissen dat ze hoogsensitief zijn.

Dat besef is cruciaal. Pas als je weet dat je hoogsensitief bent, kan je je levensstijl aanpassen en er de vruchten van plukken. Je krijgt a.h.w. je eigen gebruiksaanwijzing. Ontdek of je hoogsensitief bent in Hoogsensitief? Ken je gebruiksaanwijzing!

Hoe herken je hoogsensitiviteit en hoe kun je ermee omgaan?


Bekijk de hele masterclass video waarin ik je concrete tips geef om om te gaan met hoogsensitiviteit.

Ondernemer worden: iets voor jou?

Ben je hoogsensitief, dan heb je sneller last van stress, lange werkdagen en een drukke werkomgeving. Vaak kan je ook moeilijk om met het gevoel dat het ‘niet klopt’. En dus ben je kwetsbaar voor een burn-out of bore-out.

Vermijd je dus best een carrière als ondernemer? Integendeel. Als ondernemer deel je zelf je tijd in, werk je waar en wanneer je wil, geef je zelf zin aan je werk en word je niet gecontroleerd door een baas. Stuk voor stuk zaken die een HSP’er gelukkig maken.

Anderzijds is het natuurlijk een grote stap. Ondernemer worden trekt je aan, maar maakt je misschien ook bang. Er spoken dan allerlei vragen door je hoofd:

 • Zal ik het wel kunnen?
 • Wat zal ik aanbieden?
 • Zit er wel iemand op mij te wachten?
 • Zal ik ervan kunnen leven?
 • Hoe ga ik om met de onzekerheid?

Freelancer of ondernemer

Het kan helpen om in stapjes te werken. Eerst als freelancer, dan als ondernemer. Dit is het verschil:

Een freelancer werkt als zelfstandige voor één of meer bedrijven. Hij/zij gaat ‘solliciteren’ voor een freelancecontract. De voordelen: je hebt collega’s, je moet niet verkopen en je kan de methodes van het bedrijf gebruiken. Je bent dus a.h.w. een zelfstandige werknemer.

Een ondernemer gaat een stapje verder. Hij/zij ontwikkelt zelf een aanbod en gaat dat verkopen aan zoveel mogelijk klanten. Ondernemers zijn zichtbaar en werken – zeker in het begin – vaak zonder collega’s. Het voordeel: je bent nog vrijer om je eigen ding te doen, je kan jezelf verder ontwikkelen als ondernemer en op termijn mogelijk meer verdienen.

Groei in je ondernemerschap

Wil je ondernemer worden? Bereid je dan goed voor, besef dat ondernemerschap een vak is en gun jezelf de tijd om te groeien in je nieuwe rol. Door te starten als freelancer, bijvoorbeeld. Ik heb die weg ook afgelegd en geloof dat jij ook geld kan verdienen met je passie. Daarom ontwikkelde ik een programma op maat van (bijna-)ondernemers:

Hoe kunnen wij je helpen?

 • Lees meer over HSP. Ik verzamelde voor jou enkele boekentips.
 • In 5 stappen weten wat ik wil | Je wil kijken of ondernemerschap past bij wie je bent en wie je wil zijn? Schrijf je dan in!
 • In 7 stappen bereiken wat ik wil | Weet je wel wat je wil, maar niet weet hoe dit te bereiken? Dan is dit programma geknipt voor jou!
 • VIP-coaching | Droom je ervan om ondernemer te worden? Laat je begeleiden door een business coach en neem een vliegende start!
loopbaancheques Je kan onze programma’s betalen met loopbaancheques of KMO-portefeuille. Door inzet van je loopbaancheques ontvang je 8 u coaching voor €80 (werkelijke waarde is €1100, Vlaamse subsidie).


Maak een afspraak
voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek.

Onze filosofie
We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Wat dit is, waarom het steeds belangrijker wordt en hoe je er zelf mee aan de slag kan, lees je in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

Referenties
Reacties van mensen die aan de slag gingen met hun Personal Branding, lees je bij recommendations op LinkedIn.

Wil je reageren?
Ik ben erg benieuwd naar je reactie, die je  hieronder mag plaatsen. Dank alvast!

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt!