arrow_drop_up arrow_drop_down
31 juli 2017 

HSP-ers lopen meer risico op een burn-out! Ik geef je 5 redenen waarom...

Sinds de ontdekking dat ik een Hoog Sensitief Persoon ben zijn veel puzzelstukjes op z’n plek gevallen. Helaas moest ik eerst een burn-out ervaren voordat ik erachter kwam dat ik HSP ben, maar nu ik het begrijp kan ik anderen waarschuwen voor de signalen van een burn-out.

Maar liefst 15-20% van de mensen is HSP, dat komt neer op 1 op de 5 personen. Als je dit niet herkent of erkent, kost het je veel energie om ‘normaal’ te doen, en je aan te passen aan de mensen om je heen. Pas wanneer je naar jezelf gaat luisteren, en je jezelf (durf ik het te zeggen?) omarmt, ontdek je wat je wel en niet nodig hebt om te kunnen groeien en bloeien.

HSP-ers lopen dus meer risico op een burn-out, ik geef je hieronder 5 redenen waarom dat zo is.

 1. Je beleeft de wereld heel intens.
  De hele dag door ontvang je talloze prikkels, van mensen, gebeurtenissen of simpelweg uit de omgeving. Waar het merendeel van de mensen deze misschien niet eens opmerken, zuig jij ze als een spons op. Hierdoor raak je overprikkeld, je hebt bijna geen rust in je hoofd of om je heen. Verantwoordelijkheden op het werk, interactie met mensen, huishoudelijke taken, nieuws of programma’s op tv – het komt allemaal harder bij je binnen en je kunt het, of gedachten eraan, moeilijker loslaten. Ontzettend vermoeiend dus.
 2. Je denkt eerder aan de ander dan aan jezelf.
  Je gaat als een kameleon door het leven. Je voelt andere mensen en situaties haarscherp aan, dus je weet ook precies wat anderen van je verwachten – en hier gedraag je je naar. Je focust je op de ander en je vergeet naar jezelf te luisteren. Je bent een ‘people-pleaser’, ook al denk je misschien dat dit wel meevalt. Dit is uiteindelijk voor niemand vol te houden. Je raakt uitgeput en leeft een leven dat ten dienste staat van anderen, terwijl je juist vaak voor jezelf en je eigen geluk moet kiezen, en je eigen grenzen moet trekken.
 3. Je bent een perfectionist.
  Als perfectionist heb je graag de touwtjes in handen en heb je een goed oog voor detail. Visuele en mentale wanorde maken je zenuwachtig of van slag, ook al heb je niet de tijd of de energie om die innerlijke en huiselijk rommel op te ruimen. Je houdt van orde en structuur, en het voelt alsof je faalt wanneer je achter de feiten aanloopt. Die constante druk om er maar bovenop te blijven zitten is slopend. Perfect bestaat immers niet. Als je de lat constant zo hoog blijft leggen ligt een burn-out op de loer.
 4. Je twijfelt aan jezelf en je intuïtie.
  Door je altruïsme en drang naar perfectionisme kan je moeilijk onderscheid maken tussen wat jouw echte gevoelens zijn en de energie die je overneemt van anderen. Hierdoor raakt jouw intuïtie van slag. Je bent zo ingesteld op verwachtingen en gevoelens van anderen dat jouw beslissingen hierdoor beïnvloed worden. Zijn jouw keuzes dan nog wel jouw keuzes? Als jij niet authentiek jezelf bent leef je een leven dat niet de jouwe is. En wanneer de afstand tussen jou als persoon en je authentieke ik steeds groter wordt, heb je grote kans dat een burn-out toeslaat.
 5. Je ervaart meer stress dan anderen.
  Behalve dat je veel meer prikkels moet verwerken en graag controle houdt, is het stresshormoon cortisol ook in grotere maten aanwezig bij HSP-ers. Cortisol wordt geproduceerd in de bijnieren, het zijn organen die hard moeten werken om allerlei gevoeligheden (ook gevoeligheden voor voeding) te verwerken. Hierdoor schiet cortisol, en dus je stressniveau, omhoog. Langdurige stress en overprikkeling van de bijnieren kunnen leiden tot bijnieruitputting. De symptomen hiervan lijken voor op die van een burn-out.

Maar het is niet allemaal slecht nieuws voor HSP-ers. Het goede nieuws is dat je, wanneer je je bewust wordt van bovenstaande punten, en tijd en aandacht aan jezelf spendeert, niet in een burn-out terecht hoeft te komen en je kan genieten van de kwaliteiten die HSP zijn met zich meebrengt!

Wil je weten of je hoogsensitief bent, doe dan de test.

Ben jij hoogsensitief en wil je meer energie krijgen van je werk en burn-out vermijden?

Schrijf je in voor ons Gratis Webinar ‘Hét geheim om (weer) energie te krijgen van je werk’ en ontdek dé magische formule die ik ontdekte!

Wil je hier concreet mee aan de slag?  Volg dan ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’:

 • je maakt je carrièrepaspoort: je professionele gebruiksaanwijzing met jouw waarden, je talenten en beroepen die bij je passen
 • je stuurt je carrière in de richting die je energie geeft
 • je timmert aan je eigen weg en wisselt ervaringen uit met andere deelnemers

Dit programma kan je betalen met loopbaancheques. Door inzet van je loopbaancheques ontvang je 8 u coaching voor €80.

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt. Veel van onze coaches volgden een extra opleiding rond stress en burn-out en ze zijn vertrouwd met HSP!

 

Alex

Door

Alex

op 13 November 2017

Ik ken dit, exact, zo op en top HSP als ik ben. Inmiddels beschik ik wel over "gereedschap" en (zelf)kennis. Toch is dit nog een behoorlijk ondergeschoven onderwerp in, met name, de technische wereld. ref: https://hoogsensitief.nl/ = bijzonder goed bezig. Echte professional.

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 20 November 2017

Dag Alex, Dank voor je reactie en tip! Fijn dat je handvatten vindt! Vele groeten, Katrin

jochen

Door

jochen

op 26 November 2018

zijn er ook groepen van mensen met hsp? dit zou mij al veel kunnen helpen hun ervaringen te horen.

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 26 November 2018

Dag Jochen, Kijk zeker eens op HSP-Vlaanderen: https://www.hspvlaanderen.be/. Wij hebben ook een besloten mastermindgroep voor onze klanten met bijna 1800 leden, velen van hen zijn HSP. Als je bij ons een programma volgt, krijg je toegang. Wij hebben een programma om je 'professionele gebruiksaanwijzing' op te maken, heel handig als je HSP-er bent! Je kan dit volgen voor €80 door inzet van je loopbaancheques. Neem gerust contact met ons op voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt via https://passionforwork.be/gratis-kennismakingsgesprek/. Groeten, Katrin

Reactie plaatsen

Wil jij je droombaan of
droombedrijf realiseren?

Personal Branding wijst je de weg!
Koekje erbij?