arrow_drop_up arrow_drop_down
17 december 2013 
in HSP

Hoogsensitief (HSP)? Ken je gebruiksaanwijzing!

Begin 2013 verscheen een variant op dit artikel in Jobat. Sindsdien werd het +143.000 keer  gelezen. Meer dan 4.000 mensen schreven zich in op onze nieuwsbrief en onze mailbox werd overspoeld door reacties van herkenning. Bedankt daarvoor!

Hoogsensitieve personen (HSP’s) hebben een gevoelig zenuwstelsel. Ze worden dus sterker geprikkeld dan andere mensen. Hooggevoeligheid is aangeboren en werd bekend door het werk van de Amerikaanse psychologe Elaine Aron.

HSP’s weten het vaak niet

Maar liefst 15 tot 20 procent van de bevolking is hoogsensitief, maar de meerderheid beseft het niet. HSP’s voelen zich vaak anders maar weten niet hoe verschillend ze zijn. Omdat ze dit niet kunnen plaatsen, gaan ze ervan uit dat andere mensen op min of meer dezelfde manier denken en voelen. Of proberen ze zich aan te passen. En daar loopt het vaak fout.

Ben jij hoogsensitief?

Het is heel belangrijk om te weten of je hoogsensitief bent. Pas dan kan je je levensstijl aanpassen en er de vruchten van plukken. Herken je dit bij jezelf?


Bekijk de hele masterclass video waarin ik je precies vertel wat hoogsensitiviteit is en hoe je ermee kan omgaan in je werk.

En daarnaast:

 • Onrecht en onechtheid maken je kwaad
 • Je bent op zoek naar zingeving
 • Je voelt je anders en soms eenzaam
 • Je hebt een aparte kijk op de dingen
 • Je kan en wil niet in de pas lopen
 • Je wil voortdurend nieuwe dingen bijleren
 • Je beleeft je emoties heel intens
 • Je wil graag iets bijdragen aan de wereld

Dan is er een kans dat je hoogsensitief bent. Wil je meer zekerheid, doe dan de test.

Ken je gebruiksaanwijzing

Toen ik ontdekte dat ik hoogsensitief was, kon ik dingen beter plaatsen. Het was net alsof ik mijn eigen gebruiksaanwijzing kreeg en bepaalde aspecten van mezelf accepteerde. Ik kreeg zicht op mijn waarden en talenten en ging er rekening mee houden. Sindsdien leef ik anders, heb ik meer energie en ben ik gelukkiger!

Ben je hoogsensitief, dan heb je sneller last van stress, lange werkdagen en een drukke werkomgeving. Vermijd problemen en hou alvast rekening met deze tips:

 • Neem meer rust, je zal productiever zijn
 • Reserveer tijd alleen of zoek de natuur op
 • Vermijd drukke, competitieve omgevingen
 • Laat schuldgevoelens los over wie je bent
 • Wees jezelf, pas je niet aan anderen aan

HSP en werk

Een hoogsensitief persoon voelt zaken snel aan en kan informatie beter en uitgebreider verwerken. De voorwaarde: een rustige werkomgeving zonder teveel druk of kritiek. Bovendien is een HSP vaak gewetensvol, loyaal, gericht op kwaliteit en met veel inzicht in mensen en processen.

Meer lezen over HSP?

Ik verzamelde HSP-boekentips voor jou.

Aan de slag? In 5 stappen weten wat je wil

Ben je hoogsensitief? En wil je meer energie in je werk? Wil je zicht krijgen op je professionele gebruiksaanwijzing? In het programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’:

 • maak je je carrièrepaspoort: je professionele gebruiksaanwijzing met jouw waarden, je talenten en beroepen die bij je passen
 • stuur je je carrière in de richting die je energie geeft
 • timmer je aan je eigen weg en wissel je ervaringen uit met andere deelnemers

Ontdek de 5 stappen

loopbaancheques

Dit programma kan je betalen met loopbaancheques.

Door inzet van je loopbaancheques ontvang je 8 u coaching voor €80 (werkelijke waarde is €1100, Vlaamse subsidie).
Onze filosofie
We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Wat dit is, waarom het steeds belangrijker wordt en hoe je er zelf mee aan de slag kan, lees je in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach uit je buurt!

 

Jean

Door

Jean

op 2 April 2015

Beste Katrin, Vrij interessant. Ik heb de test gedaan, en zoals ik al vermoedde (op basis van de beschrijving), ben ik duidelijk een HSP (21 vragen waren positief). Zonder de test af te nemen, kan ik ook met quasi zekerheid inschatten dat mijn zoon ook een HSP is. Bovendien heeft hij, weliswaar op 12-jarige leeftijd een positieve diagnose voor Asperger (een van de a.s.s.) ondergaan. Wanneer ik beide profielen vergelijk, vraag ik me trouwens af of mensen met een zekere vorm van autisme niet 'per definitie' ook HSP zijn.

Sabine

Door

Sabine

op 4 December 2016

Beste Jean, Je hebt helemaal gelijk. Sinds 2015 is sensorische gevoeligheid zelfs opgenomen in de DSMV als diagnostisch kenmerk vaan Asperger/ASS. Het is ook goed te behandelen als je zou willen. Sabine

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 2 April 2015

Beste Jean, Dank voor je reactie. Ik durf geen uitspraken doen over de link tussen autisme en HSP, maar er zou wel eens een link kunnen zijn... Groeten, Katrin

Marie-Astrid Zeinstra

Door

Marie-Astrid Zeinstra

op 6 April 2015

Interessant artikel, Katrin, de reactie van Jean vind ik ook heel herkenbaar. Een tijdje geleden sprak ik iemand, die vol zelfvertrouwen een ass-diagnose onder de noemer hooggevoeligheid plaatste. En steeds vaker ontmoet ik professionele hulpverleners die dit inzicht ook uitspreken. Zelf ervaar ik ook allerlei dingen die zowel bij hooggevoeligheid als in het autisme spectrum passen. Mijns inziens zijn er echter ook hele duidelijke verschillen tussen de twee! Ik denk, dat hsp'ers die onder druk staan nogal eens ten onrechte een ass-diagnose krijgen. Een vraag die ik je nog wil stellen: wat raad je als praktische stappen aan om je omgeving minder druk en kritisch te maken? En aan je tip om je niet schuldig te voelen over wie je bent, voeg ik graag toe dat positief affirmeren voor mij heel goed heeft gewerkt en nog steeds werkt.

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 7 April 2015

Dag Marie-Astrid, Dank voor je bericht, je tip ivm affirmaties en je aanvulling op de vraag van Jean. Zaken die je kan doen om rust te creëren in je omgeving: thuiswerken afgewisseld met op kantoor, in de pauze wandeling maken, op kantoor voor sommige taken apart zitten als je in landschapskantoor werkt. Voor mij was ondernemer worden iets wat werkte: https://www.passionforwork.be/hoogsensitief-ondernemer/. Groeten, en fijne dag! Katrin

Erika Goossens

Door

Erika Goossens

op 13 May 2015

Er wordt in het kader van hooggevoeligheid altijd sterk de nadruk gelegd op het mentale aspect. Alsof het enkel een karaktertrek is. Mits de nodige inachtnames valt daar wel mee om te gaan vind ikzelf. Waar ik het echter heel moeilijk mee heb is het fysieke aspect van hooggevoeligheid. Heel mijn lichaam is hooggevoelig, wat zich uit in talrijke allergieën en intoleranties (lactose, gluten, fruit, kleurstoffen, wol, geuren, metalen,....), migraine, hartkloppingen, prikkelbare maag en darmen. Daar bestaan geen pasklare oplossingen of pilletjes voor en ik moet echt wel heel veel vermijden om het iets of wat leefbaar te houden. Graag had ik dat de medische wetenschap hier wat meer aandacht aan zou besteden.

charlotje

Door

charlotje

op 9 June 2015

Hallo Erika HoogSensitief>ASperger>MS>gemeenschappelijke deler : StreSS De gevolgen van een gevoelig zenuwstelsel kunnen enkel juist behandeld worden indien men de oorzaak kent toch?

Annick Lentacker

Door

Annick Lentacker

op 6 July 2015

Leuk artikel, dank je wel! Jean, bij ons op de Mannaz school valt autisme onder de paraplu hooggevoeligheid, net als ASS, ADHD etc. Erika, heel herkenbaar. Ik heb ook altijd veel miden van een middel nodig dan er op de gebruiksaanwijzing staat. Bijna iedereen die bij ons op school sit heeft de een of andere allergie. Gelukkig wordt dat hier aangepakt :-)

Anniek Vandenbranden

Door

Anniek Vandenbranden

op 30 November 2016

Sinds 2015 weet ik dat is HSP- ben of heb. Heel wat puzzelstukjes zijn in elkaar gevallen. Ik heb al heel wat gelezen maar het in de praktijk omzetten blijft een zeer moeilijk vlak. Dit zeker op professioneel gebied.

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 30 November 2016

Dag Annemiek, Dank voor je reactie! Ons carrièrepaspoort is heel praktisch en concreet. Het geeft je de handvatten om je loopbaan te sturen! Een 'must-have' als HSP-er! Zie https://www.passionforwork.be/aanbod/energie-professionals/loopbaanbegeleiding/. Als je graag een gratis telefonisch kennismakingsgesprek wil met een Passion for Work-coach in je buurt, geef ons een seintje via https://www.passionforwork.be/contact/. Heel wat van onze coaches zijn zelf HSP. Groeten, Katrin

Tinneke

Door

Tinneke

op 19 January 2017

Ik ben niet akkoord dat HSP automatisch gelinkt is aan een of andere stoornis. Zelf ben ik HSP en ik functioneer prima . Als zelfstandig ondernemer heb ik nochtans de nodige dagdagelijkse stress. Mijn leven is alles behalve getimed en ik ben er van overtuigd dat iemand met ASS het niet zou volhouden er zit geen enkel vast dagritme in mijn schema. Het is echter een job waar ik mijn passie volledig kan uitvoeren , die mij kan boeien en me voldoende uitdagingen kan geven en ja het is in de natuur ;-) . Ik kan mensen met HSP aanraden om op zoek te gaan naar hun passie , voldoende uitdagingen aan te gaan en te genieten van de buitenlucht !

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 20 January 2017

Dag Tinneke, Ik heb ook niet die ervaring dat HSP gelinked zou zijn aan één of andere stoornis. En ik herken ook dat ondernemerschap en HSP perfect samen kunnen gaan! Ik schreef er eerder dit artikel over: https://www.passionforwork.be/hoogsensitief-ondernemer/. Groeten, en veel plezier met je passie! Katrin

Nico

Door

Nico

op 4 March 2018

Ik heb 22 met die test en voel mij echt zo rot ik weet echt niet meer wat er met mij aan de hand is ik die niks als wenen

Sabrina

Door

Sabrina

op 21 August 2018

Ik heb al veel kleinere dingen gelezen over hsp. Telkens als ik voor mezelf een test doe kom ik negatief uit, maar ik voel me anders en ben bijvoorbeeld heel gevoelig voor geluiden, vooral repetitieve en bijvoorbeeld sirenes. Als puber zei mijn psychologe al tegen me dat ik beter het nieuws en negatievere films zou vermijden, want dat die mij erg beïnvloeden. Als er iemand rondom mij erg boos is of zenuwachtig merk ik steeds dat me beïnvloed en dat er zelf ook zenuwachtig van wordt ook schrik ik vaak intern door hun plotse uitroepen en dergelijke ... dus hoopte ik een antwoord te vinden bij hem, maar volgens de testen die ik deed blijft het antwoord nee ... frustrerend. Grtjs Bie

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 21 August 2018

Dag Sabrina, Dank voor je reactie. Het belangrijkste is dat jij je eigen gebruiksaanwijzing leert kennen zodat je weet wat jij nodig hebt om energie te krijgen, ook op je werk. Die test is geen doel op zich. We helpen je graag bij het in kaart brengen van je professionele gebruiksaanwijzing. Je mag ons altijd contacteren voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt via https://passionforwork.be/gratis-kennismakingsgesprek/. Graag tot hoors! Groeten, Katrin

Reactie plaatsen

Wil jij je droombaan of
droombedrijf realiseren?

Personal Branding wijst je de weg!
Koekje erbij?