arrow_drop_up arrow_drop_down

Hoogbegaafd? Zo zet je jouw talenten in!

Hoe kan loopbaancoaching helpen?

Regelmatig ontmoet ik hoogbegaafde klanten… sommigen van hen zijn zich hier bewust van, anderen niet. Je kan jezelf afvragen of we er een sport van maken om mensen in hokjes te delen. Eerder schreven we een artikel over hoogsensitiviteit. We merken dat het handig is om jezelf te kennen, omdat je dan ook beter de reacties van anderen begrijpt.

Wat is hoogbegaafdheid?

Hoogbegaafdheid heeft vele gezichten. Die inzichten kreeg ik door boeiende gesprekken met mijn vriendin professor dr. Ir. Kathleen Venderickx. Met hun boek ’Meer dan intelligent’ geven professoren Kathleen Venderickx en Tessa Kieboom hierop een vernieuwende kijk.

In eerste instantie is het een ‘denktalent’. Een talent dat aangeboren is, maar ook nog te ontwikkelen is en dat op verschillende domeinen. Denk maar aan mensen met een talent voor sport. Zij gaan immers ook nog hun talent verder moeten ‘trainen’.

Maar hoogbegaafdheid is meer dan intelligentie alleen. Het is een samenspel van IQ, motivatie en creativiteit.

Hoogbegaafdheid een luxeprobleem

Hoogbegaafdheid is, in tegenstelling tot wat er vaak gedacht wordt, geen garantie op succes tijdens studies en carrière. Het wordt vaak gezien als een luxeprobleem. Het is een mooi geschenk, maar kan ook een valkuil zijn. Mensen verschillen sowieso van elkaar, dus ook hoogbegaafden zijn divers. Hun eigen persoonlijkheid, vaardigheden en opgebouwde ervaring spelen een rol.

Als we dan kijken naar werk of studies, zien we dat er ook een ‘zijnsluik’ meespeelt (naast het luik denken en de leerhonger).

Het zijn vijf opvallende eigenschappen van hoogbegaafden :

 1. Groot rechtvaardigheidsgevoel. Afspraken zijn heilig, normen en waarden cruciaal om samen te werken.
 2. Kritische instelling: snel hiaten ontdekken, opportuniteiten detecteren.
 3. Gevoeligheid: snel zorgen maken, boodschap achter de boodschap voelen.
 4. De lat ligt altijd hoog.
 5. Zinvol bezig willen zijn en doelen bereiken.

Voor alle sterke eigenschappen geldt, dat er ook steeds een keerzijde of belemmering mogelijk is:

 1. Moeilijke samenwerking
 2. Overkomen als betweterig of zelfs arrogant
 3. Onderpresteren of overpresteren/overwerken (met kans op bore -out of burn-out; insert https://passionforwork.be/bore-out-burn-out/)
 4. Zichzelf als norm zien
 5. Zeer directe (soms harde) communicatie
 6. Vermijden van moeilijke situaties (door een beperkte ervaring met falen)…

Waarom halen zo veel hoogbegaafden geen diploma?

Dit zijn mogelijk hindernissen waar sommige hoogbegaafden en hun omgeving mee te maken kunnen krijgen. Om dit denk- en zijnsluik optimaal in te zetten is jobcrafting vaak cruciaal. Net zoals leerkrachten een grote rol spelen tijdens de studies van kinderen, is het belangrijk voor leidinggevenden het intellectueel talent van hun medewerkers te herkennen, te begeleiden en te stimuleren. De werknemer kan dan actie ondernemen zodat cognitieve voldoening wordt ervaren. Zowel nieuwe kennis opdoen als vaardigheden ontwikkelen zijn noodzakelijk.

Hoogbegaafden hebben het moeilijk met repetitieve en louter uitvoerende taken

In de werkcontext wordt dit soms opgelost door meer werk of  een extra project te geven. Vaak is dit niet voldoende en is het nodig om de ‘complexiteit’ van de taakinhoud te vergroten om de motivatie te verhogen. Een nieuwe baan is dan vaak ook niet voldoende. Het geeft even de kans om nieuwe dingen te leren (de uitdaging is ‘het nieuwe’), maar vaak hebben hoogbegaafden juist een stijging in ‘moeilijkheidsgraad’ nodig.

Laten we besluiten dat hoe meer iemand zijn aanwezige potentieel kan benutten, hoe gelukkiger hij kan zijn.

Daarom :

 1. Zoek een uitdaging binnen je interesse om je intellectueel talent te doen groeien en uit je ‘comfortzone’ te stappen.
 2. Wat boeit mij?
 3. Waar ben ik goed in?
 4. Wat wil ik graag verder ontwikkelen?
 5. Waar vind ik mijn energie?
 6. Kies een omgeving die overeenkomt met je waarden, die je uitdaagt en je een warm gevoel geeft.

Facebook Live van 30 mei met Kathleen Venderickx

Prof Kathleen Venderickx (bestuurder Exentra VZW – UHasselt) beantwoord 6 vragen over dit thema.

 1. Welke bijzondere persoonskenmerken hebben hoogbegaafden?
 2. Welke problemen en welke voordelen kan dit met zich meebrengen?
 3.  Zijn hoogbegaafden gevoeliger voor burn out en bore out?
 4. Kunnen we er iets aan doen? Hoe kunnen we die sterke eigenschappen naar boven halen?
 5. Waar en hoe vind je bedrijven en jobs die geschikt zijn voor hoogbegaafden? 6. Waarop moet je als hoogbegaafde letten bij het zoeken naar een job?

Loopbaanbegeleiding bij hoogbegaafdheid

Tijdens loopbaanbegeleiding gaan we samen op zoek naar je ideale denk- en zijnsluik, door stil te staan bij je competenties en je waarden. Dit komt aan bod in ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’. Dit programma komt in aanmerking voor loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80 (Vlaamse subsidie, werkelijke waarde is €1.100, ook voor zelfstandigen).

Contacteer ons voor een gratis vrijblijvend kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

Maria

Door

Maria

op 3 May 2018

Van mijn kindertijd herinner ik me niet zoveel, alleen wel dat het in school allemaal redelijk makkelijk verliep. Maar dan komt inderdaad het Latijnverhaal in het middelbaar tevoorschijn. Het was net alsof vanaf dan mijn verhaal verteld werd in deze video. Na een maand was ik het beu om 30 woordjes per dag te leren, en waarvoor eigenlijk? Alle toetsen hierop faalde ik hierna uiteraard maar ik was wel degene die op het einde van het schooljaar de context uit een Latijnse tekst haalde terwijl de rest van de klas als een papegaai elk woordje aan het vertalen was.... Het klinkt zo bekend: de constante drang naar rechtvaardigheid, de verveling die al snel toeslaat als iets gekend is en routine dreigt te worden, de drang naar constant bijleren (wel in praktijk, want van buiten blokken lukt me niet - lukte zelfs nooit), betere systemen zien en dit ook meteen willen uitvoeren, altijd maar denken en weinig tot doen komen,.... Als ik iets snap, dan ben ik er mee weg. Moet ik iets studeren dan ken ik niks. Mijn IQ: 134, maar ik heb mijzelf nooit als hoogbegaafd gezien want eigenlijk kan ik niet half zoveel als de doorsnee mens.

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 5 May 2018

Dag Maria, dank voor het delen van je verhaal. Het gaat idd echt om je eigen gebruiksaanwijzing kennen, en in te zetten op wat jij goed kan en graag doet, zodat jij ten volle tot je recht komt! Daar helpen we graag bij! Je kan ons contacteren voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek via https://passionforwork.be/gratis-kennismakingsgesprek/. Graag tot hoors!

Henri

Door

Henri

op 5 May 2018

Zo herkenbaar dit. Bedankt voor het delen.

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 15 May 2018

Dag Henri, fijn dat je er wat aan hebt!

Caroline

Door

Caroline

op 3 May 2018

Ik had graag geweten wat een betrouwbare test is om het IQ te meten en te achterhalen of je hoogbegaafd bent of niet. Of wat is de beste manier om hoogbegaafdheid in kaart te brengen ?

Tine

Door

Tine

op 3 May 2018

Als je je niet herkent in de 5 opvallendste kenmerken dan hoef je niet echt verder te zoeken. De enige betrouwbare test is bij een erkende instantie/psycholoog/logopedist/... een test te laten afnemen. Dit kost geld maar geeft je een correct cijfer. Dit cijfer is natuurlijk ook afhankelijk van het testmoment en je persoonlijke mindset op dat moment maar het zal niet dramatisch verschillen. Bij kinderen ligt dit vaak wat moeilijker.

Nora

Door

Nora

op 3 May 2018

Nou ja - die kenmerken zijn ook van toepassing op de gemiddelde creatieveling / AD(H)D-er ...

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 5 May 2018

Interessant om voor te leggen tijdens de gratis FB live op 30 mei met prof Venderickx!

Dirk Van landen

Door

Dirk Van landen

op 25 May 2018

Tom Waes heeft een ADHD-karakter, en Bart Peeters ook. Maar zij nemen klakkeloos andermans taalfouten over. Dat indiceert: intelligent en creatief, maar weinig kritisch, eerder gericht op "goedkoop" succes door verkopen van flauwe kul en nauwelijks wereldverbeteraar.

Dirk Van Landen

Door

Dirk Van Landen

op 25 May 2018

Potverdorie! Dirk Van Landen moet het zijn; te snel verstuurd. Ik ben ook wel vaak te impulsief, te ongeduldig, te gestresseerd, afgeleid, ... Ik herken me dan ook in zowat alle ADD-kenmerken.

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 5 May 2018

Dag Caroline, dank voor je reactie! Wil je je vraag insturen via admin@passionforwork.net mvv vraag hoogbegaafdheid, dan behandelen we deze tijdens de FB live op 30 mei om 20 u. Ga op dat moment naar www.facebook.com/passionforwork. Graag tot dan!

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 15 May 2018

Dag Caroline, Ik verwijs je graag door naar http://www.exentra.be/hoogbegaafdheid-testen. Prof Kathleen Venderickx is verbonden aan Exentra. Groeten, Katrin

Tine

Door

Tine

op 3 May 2018

Wat hou ik van je korte en bondige samenvatting, de 5 opvallendste kenmerken. Ik zag ze nog nooit eerder zo helder en bondig genoteerd. Wij zijn thuis met 5, en allen hoogbegaafd. Het karakter van elk individu geeft aan hoe deze kenmerken zich specifiek uiten en hoe goed je er zelf mee kan omgaan, levert je een al dan niet maatschappelijk voldoende aanvaardbaar-sticker op. Mijn attention-span op werkvlak ligt tot nu toe ook op zo'n 3 jaar, bore-out en burn-out zijn mij ook niet vreemd. Ik heb door onderpresteren wel een diploma gehaald maar niet datgene waarin ik nu kan werken. Ik moet het dus hebben van geleidelijk aan klimmen op de ladder van meer verantwoordelijkheden. Dat levert de nodige frustraties op. Meer nog omdat je als vrouw met 3 kinderen ook vaker verwacht wordt van 'minder' te gaan werken maar dan geen uitdaging meer kan vinden in de aangeboden parttime jobmarkt. Ik denk er vaak over om zelfstandig te starten omdat je zo de eigen creativiteit niet meer hoeft in te perken, maar wat als ik het ook beu ben na 3 jaar?

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 5 May 2018

Dag Tine, we denken graag met je mee! Ik schreef ook eerder een artikel over de multipotential: https://passionforwork.be/multipotential-creatieve-generalist/. Contacteer ons gerust voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek via https://passionforwork.be/gratis-kennismakingsgesprek/. We hebben ook programma's voor zelfstandigen! Door inzet van je loopbaancheques krijg je 8 u coaching voor €80 (werkelijke waarde is €1.100). Je bent welkom! Groeten, Katrin

Catherine

Door

Catherine

op 5 May 2018

Dankjewel voor je feedback Tine. Het was voor mij ook een fijne uitdaging om deze complexe materie van hoogbegaafdheid in al zijn aspecten bondig weer te geven, zodat iedereen een beter inzicht krijgt. lees zeker ook het boek van Kathleen om nog 'dieper' in de materie te duiken. En als je vragen hebt over je loopbaan en zelfstandigheid, kan je zeker bij ons terecht.

Linda

Door

Linda

op 6 May 2018

Dag Tine, in een zelfstandige activiteit kan je eindeloos variëren en bijsturen om de gepaste uitdaging te vinden. Die vrijheid heb je minder als werknemer. Bovendien moet je dan andermans doelen dienen en wordt je sneller als onbetrouwbaar bestempeld met een cv met veel kortere ervaringen. Blijf trouw aan jezelf!

Linda

Door

Linda

op 6 May 2018

Word

Ann

Door

Ann

op 3 May 2018

hoogbegaafdheid, hoogsensitief, dyslexie, alleengeboren tweelinghelft,... Geen diploma halen, logisch je wordt niet begrepen, je hebt als alleengeboren tweelinghelft een trauma te verwerken, maar aangezien niemand dit weet is het pas na jaren zoeken dat dit uit je lichaam getrokken wordt en dan pas kan je dit gaan verwerken. Op dat ogenblik besef je dat je daardoor ook geen beslissingen kon nemen en ook enorme angsten had voor nieuwe dingen. Verwerking van dit trauma maakt het draagbaar en doet je beseffen waarop je zoveel gemiste kansen hebt. Een bepaald % van de hoogbegaafden heeft dit alledrie, zonder dit te beseffen.

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 5 May 2018

Dag Ann, dank voor je reactie. Ik denk dat veel mensen niet weten dat ze de helft zijn van een niet geboren tweeling. Fijn dat je erop attent maakt dat dit een rol kan spelen. Groeten, Katrin

Stef Wouterse

Door

Stef Wouterse

op 3 June 2018

Heel mooi artikel. Ik heel veel eruit kunnen halen en zeker ook uit de reacties. Velen van ons weten zich geen raad hoe te ontplooiien. Er kunnen dus ook onbewuste trauma's zijn, die je beperken. Ik krijg meteen een heel andere kijk op zaken.

Lon

Door

Lon

op 25 June 2018

Ik vind het zo verwarrend allemaal. Ik dacht net ontdekt te hebben dat ik hoogsensitief ben. Maar nu ik meer mij meer verdiep in hoogbegaafdheid zie ik ook heel veel overeenkomsten. De zoektocht met wat er nu aan de hand is gaat maar door en door, al jaren functioneer ik niet lekker op mijn werk. Ik presteer heel goed hoor, maar ik voel mij niet begrepen en de beoogde groei komt er niet.

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 19 August 2018

Dag Lon, Dank voor je reactie! Onze bedoeling is niet om te verwarren, maar net om duidelijk te maken dat het belangrijk is je eigen professionele gebruiksaanwijzing te kennen! En die maak je op in ons programma 'In 5 stappen weten wat ik wil'. Hierdoor weet jij welke ingrediënten jij nodig hebt om duurzaam energie te krijgen van je werk en kan je ook aansturen op de beoogde groei! We denken graag met je mee! Groeten, Katrin

Catherine Hoogmartens

Door

Catherine Hoogmartens

op 8 August 2018

Dag Lon, we denken graag met je mee! Contacteer ons gerust voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek via https://passionforwork.be/gratis-kennismakingsgesprek/. We kunnen dan dieper ingaan op je vraag. Hoe komt het dat je je niet lekker voelt ? Er kunnen verschillnde factoren meespelen. Doot loopbaancoaching krijg je dit helder en kan je de nodige akties ondernemen. Door inzet van je loopbaancheques krijg je 8 u coaching voor €80 (werkelijke waarde is €1.100). Je bent welkom! Groeten, Catherine Hoogmartens

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 19 August 2018

Dag Stef, dank voor je reactie! En fijn dat je er wat mee kan! Groeten, Katrin

Reactie plaatsen

Wil jij je droombaan of
droombedrijf realiseren?

Personal Branding wijst je de weg!
Koekje erbij?