arrow_drop_up arrow_drop_down
15 maart 2015 

Hoe lang blijf ik best in een job?

Deze vraag werd onlangs gesteld en beantwoord in Metro. Als carrièrecoach geef ik nadien graag mijn feedback hierop. Ik ben natuurlijk benieuwd hoe jij dit ervaart….

Metro’s antwoord: “Dat hangt er natuurlijk van af hoeveel je bijleert en wat het werk doet voor je carrière die je op het oog hebt. Maar er zijn wel enkele vuistregels in het algemeen. 8, 18, 48 en 72 zijn de nummers die je moet onthouden.

Toekomstige werkgevers beschouwen een baan waar je minder dan 8 maanden werkzaam was als een negatieve stempel op je cv, tenzij je objectieve redenen kan aanhalen voor het korte verblijf (bijvoorbeeld een tijdelijk project). Als je dat niet kan, suggereert de baan op je cv dat je negatief werd beoordeeld na je proefperiode of eerste cyclus. In dat geval kun je dus beter die baan weglaten van je cv. Een uitzondering op deze regel is wanneer er een ontslaggolf was binnen het bedrijf.

18 maanden is een sociaal geaccepteerd minimum voor het uitvoeren van een baan. Het suggereert dat je minstens één volledige beoordelingscyclus hebt overleefd. De evaluatie vindt jaarlijks plaats en werkgevers evalueren meestal niet voor de proefperiode is afgerond. Dat is waar de 18 maanden vandaan komen. Je overleefde je eerste evaluatie en dat is van belang voor je toekomstig werkgever. Je zou kunnen overwegen om jobs in je cv op te nemen waar je het maar 9 maanden volhield, maar zorg dat dat je een goede uitleg hebt zoals een verandering in het management of een familie-gerelateerde reden voor je ontslag.

Als het één job is waar je het minder dan 18 maanden uithield, dan is dat geen probleem en kun je die baan wel op je cv zetten, maar als je er vijf hebt dan ben je in de ogen van de toekomstig werkgever een probleem. Of je nu ontslagen werd of zelf besloot om weg te gaan van die banen, de werkgever zal er sowieso sceptisch naar kijken.

Als je vier jaar of 48 maanden werkzaam was bij een bepaald bedrijf, zul je daarvoor alle krediet krijgen, tenzij iets duidelijk maakt dat je een stagnerende werknemer was. Als je een promotie of verandering van titel kan voorleggen, heb je goede papieren. Als je nog geen promotie hebt gemaakt of je projecten werden niet beter, dan is er nog geen probleem, maar zorg dat je in de volgende twee jaar een stap omhoog kunt zetten.

Zes jaar of 72 maanden is het punt waarop het pijnlijk wordt wanneer je nog geen promotie hebt gemaakt of betere projecten mocht afhandelen. Zes jaar zonder een duidelijke promotie kan erop wijzen dat je weinig ambitieus bent en hoewel dat niet per se zo hoeft te zijn, uitdrukt dat je middelmatig bent in je wat je doet. Als je steeds promotie maakt, is er geen bovengrens van hoe lang je een bepaalde baan kunt blijven uitoefenen.”

 

Mijn antwoord: “Als carrièrecoach is het mijn advies te blijven zolang je energie krijgt van je werk. Dit hangt af van verschillende factoren;
-komen jouw waarden overeen met de waarden van je bedrijf?
-kan jij dagelijks doen wat je goed kan én graag doet?
-kan jij ontwikkelen wat je wil ontwikkelen?
Als dat niet (meer) het geval is, kan je kijken wat je in je huidige functie kan doen om je energie te verhogen. Soms zijn een aantal taken afbouwen en deelnemen aan een nieuw project of een opleiding volgen een booster.
Als er niets mogelijk is binnen je huidige functie, raad ik aan om gesprek te hebben met HR en samen te kijken of er intern andere mogelijkheden zijn.
Als dat niet zo is, dan is extern kijken mogelijk een oplossing.
Dit is dus een zeer persoonlijk verhaal, wat voor de ene een droomjob is, is voor de andere een dramajob”.

 

En jij?
Krijg jij energie van je werk?

Wil jij weten wat jij nodig hebt om energie te krijgen van je werk? Dan is het interessant om je carrièrepaspoort op te maken, wat je leert in ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’
Je kan dit programma betalen met loopbaancheques, waardoor je dmv Vlaamse subsidie 8 u coaching krijgt voor €80 (de werkelijke waarde is €1.100). 

We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres in te vullen hieronder op de site.

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Het is ook altijd fijn als je hieronder een reactie achterlaat. Dank alvast!

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt!

Katja

Door

Katja

op 29 October 2016

Dag Katrin, Helemaal eens met jouw visie. Ik heb eerlijk gezegd ernstige bedenkingen bij het stuk van Metro... Een positieve energiebalans aan het einde van de werkdag is wat echt telt. Groetjes, Katja

Katrin Van de Water
Katrin Van de Water
Reactie plaatsen

Wil jij je droombaan of
droombedrijf realiseren?

Personal Branding wijst je de weg!
Koekje erbij?