arrow_drop_up arrow_drop_down
5 oktober 2016 
in Geluk

Het dertigersdilemma

Rond de dertig (maar kan ook voorkomen bij 20-ers en 40-ers) lijkt het soms spitsuur in je hoofd. Grote beslissingen moeten worden genomen op het gebied van carrière, relaties, kinderen en huis.

Regelmatig spookt de vraag ‘Wat wil ik écht met mijn leven?’ en ‘Is dit het nu?’ door je hoofd.

Je wil alles meemaken en beleven. Het gevolg is dat je stress hebt omdat je niet kan kiezen (kiezen is verliezen, toch?), keuzes uitstelt en/of spijt hebt van eerder gemaakte keuzes. Je vergelijkt jezelf met anderen. Sociale media maken het er niet gemakkelijker op. Je ziet zoveel succesverhalen…

Je leeft in een tijdperk met onbeperkte keuzemogelijkheden:  samenwonen, trouwen, of toch maar niet? Wel of geen kinderen en wanneer? Carrière maken, voor jezelf beginnen, vrijwilligerswerk in Afrika, of toch eerst die wereldreis? Ultieme levensvragen, zingevingsvragen ook, die onrust, stress, twijfel en gepieker veroorzaken….Want het leven is toch ‘maakbaar’? Althans, zo wordt het vaak voorgeschoteld.

Je leven voelt niet als wat je er van verwachtte, je mist iets.
Tegelijk heb je het enorm druk en “heb je alles”.
Je wil een mooie toekomst, maar je hebt geen concreet doel voor ogen. Of de doelen die je stelde, heb je behaald. Wat nu?

Je twijfelt of je je leven een andere wending wil geven, maar je bent bang voor de risico’s. Je bent niet de enige. 75% van de hoogopgeleide dertigers loopt hiertegenaan…

Herkenbaar? Hierbij 11 tips om om te gaan met dit dertigersdilemma:
 1. Stop met vergelijken
 2. Niet kiezen maakt ongelukkig
 3. 100% zekerheid heb je nooit
 4. Praat erover
 5. Neem je gevoelens au serieux: daar liggen de antwoorden!
 6. Schrijf je eigen definitie van succes
 7. Doe leuke dingen
 8. Experimenteer
 9. Wees dankbaar voor wat je al hebt
 10. Leef met open zintuigen
 11. Schakel een coach in
Wil je hier verder mee aan de slag?
 • Lees dan het boek Het dertigersdilemma van Nienke Wijnantshet-dertigersdilemma-nienke-wijnants
 • Of kijk naar de zesdelige serie ‘Marlijn: de dolende dertiger’  die start op 11 oktober op NPO3 (21.20 u). Hierbij zoekt Marlijn Weerdenburg naar antwoorden op de levensvragen van de dertigers van nu. In een persoonlijke ontdekkingstocht duikt ze in de wereld van haar leeftijdgenoten, die worstelen met keuzestress, issues in de liefde, kinderen en carrière, sociale media en zingeving.  Ze spiegelt zich aan bekende collega’s in de TV- en filmwereld, laat zich inspireren door ‘gewone’ dertigers, praat met deskundigen, en onderzoekt de trend op het gebied van yoga, mindfullness  en detoxretreats.
 • Loop je vast in je werk? Bekijk dan ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’ en ga aan het roer staan van je leven en je carrière. Dit programma komt in aanmerking voor loopbaancheques. Hierdoor krijg je 8 coaching-uren voor €80 (werkelijke waarde is €1100, Vlaamse subsidie).

Onze filosofie
We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Wat dit is, waarom het steeds belangrijker wordt en hoe je er zelf mee aan de slag kan, lees je in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

Wil je reageren?
Ik ben erg benieuwd naar je reactie, die je  hieronder mag plaatsen. Dank alvast!

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt!

Karen Van den Branden

Door

Karen Van den Branden

op 11 October 2016

Heel herkenbaar voor mezelf en voor vele anderen denk ik, de vele keuzemogelijkheden die er vandaag zijn, maar die het ook allemaal best moeilijk maken. Heel erg knap om ook te vertellen over jouw ultieme wens, ik hoop van harte voor je dat een klein groot wonder realiteit wordt, je bent alleszins goed bezig :-). Vele groeten, Karen

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 17 October 2016

Dag Karen, Dank je wel voor je hart onder de riem! Vele groetjes, Katrin

Reactie plaatsen

Wil jij je droombaan of
droombedrijf realiseren?

Personal Branding wijst je de weg!
Koekje erbij?