arrow_drop_up arrow_drop_down
4 juli 2016 

Help! Ik heb een burnout! 10 tips voor een afspraak met de controledokter!

Een burnout heeft serieuze impact op al je levensgebieden

Je werk, relatie, gezin, sociale contacten, financiën, gezondheid…., niets blijft gespaard. Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik moest destijds (12 jaar geleden intussen) ‘wennen’ aan mijn nieuwe ik. Ik die altijd de energieke carrièrevrouw was, ik die plots niet veel meer kon…

Het was een heel proces om dat voor mezelf te accepteren… en ook om dit te communiceren aan de buitenwereld

Hoe vertelde ik dat aan mijn partner, vrienden, familie, kennissen, mijn werkgever… en ja, ook de controledokter? Want ja, de buitenwereld ziet niets aan je. Een burnout is geen ‘zichtbare’ ziekte, dus alles staat of valt met wat jij hierover communiceert…

Ik deel je mijn ervaring in de omgang met de controledokter en geef je graag volgende tips:
 1. Koop een heel mooi boekje voor jezelf, jouw logboek en neem dit steevast mee naar het gesprek met de controle-arts
 2. Geef je energieniveau een cijfer van 0 tot 10 en schrijf dit wekelijks (of eventueel dagelijks)
 3. Noteer al je klachten: fysiek, emotioneel, mentaal… en noteer de datum,  neem je boekje mee naar het gesprek
 4. Noteer dagelijks wat je doet aan lichaamsbeweging; het hielp mij om dagelijks op te schrijven dat ik een half uur wandelde, of zwom en mijn buikspieroefeningen deed…
 5. Schrijf op welke professsionele ondersteuning je zoekt om weer beter te worden; vb gesprekken therapeut, voedingsdeskundige, loopbaancoach… Je hoeft het echt niet alleen te doen. Omring je met de besten én investeer in jezelf!
 6. Neem evt. materiaal wat je hebt van die gesprekken mee ter illustratie
 7. Vraag of de mensen die je begeleiden evt. gebeld mogen worden door je controle-arts als hij/zij moeilijk doet
 8. Bedenk voor elk gesprek met de controledokter wat jij van hem nodig hebt… meestal is dat ‘tijd’ en benoem dit. Besef dat een burnout niet in enkele weken ontstaat en dus ook niet snel opgelost is. Zelf was ik meer dan een jaar thuis… Wees mild voor jezelf en besef dat je energieniveau stabiel moet zijn op 7/10 of hoger om het werk weer te hervatten
 9. Jij alleen weet wat je voelt. Ik heb het meegemaakt dat een controledokter na 6 maanden dreigde mijn uitkering af te nemen als ik niet terug aan het werk zou gaan. Ik zei dat ik dat niet kon, en heb het gestaafd met bovenstaande elementen. Ik ben trouw gebleven aan mezelf en uiteindelijk gaf hij me verlenging. Toen ik na meer dan een jaar weer aan het werk wilde, kreeg ik het advies van een psychiater (verbonden aan controle-arts) om nog niet te beginnen. Ook toen heb ik voet bij stuk gehouden en gezegd dat het voor mijn herstel beter zou zijn om geleidelijk aan het werk te hervatten. Uiteindelijk hebben ze me daar goedkeuring voor gegeven….
 10. Houd het beeld voor ogen dat jij ooit weer stralend en vitaal zal zijn… Dat dat kan! Geloof in jezelf en zie dit als een periode waarin je ‘oude zelf wordt opgebrand’ en er uit de as van jouw burnout iets heel nieuws zal ontstaan, iets wat veel beter past bij wie jij bent en bij wie je wil zijn…
En jij?
 • Wat is jouw ervaring hiermee? Heb jij nog andere tips? Deel ze hieronder zodat je hiermee anderen kan inspireren.
 • Wil jij zicht krijgen op welke job je energie geeft? Bekijk dan ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’.
 • Dit programma kan je betalen met loopbaancheques, waardoor je 8 uur coaching krijgt voor €80 (werkelijke waarde €1.100).
 • De meesten van onze coaches hebben een bijkomende opleiding rond stress- en burnout gevolgd.
 • We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.
 • Deel dit artikel gerust via social media! Dank alvast!
 • Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt!
anna berg

Door

anna berg

op 24 August 2016

Klinkt prima allemaal, maar als je een controle krijgt zoals ik gehad heb, ben je er allemaal niets mee. https://annasblogeenjaarertussenuit.wordpress.com/2015/09/20/controle-na-de-burn-out-diagnose/

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 24 August 2016

Dag Anna, Dank voor je reactie en het delen van je verhaal. Je controle was snel en hij deed niet 'moeilijk'. Je moest wel zelf je weg zoeken. Dat laatste is ook mijn ervaring. Ik hoop dat het intussen veel beter met je gaat, en dat er nieuw leven is na burn-out Groeten, Katrin

Sofie

Door

Sofie

op 18 September 2017

amai Anna, ik zie nu pas jouw bericht en blogpost. Ik hoop oprecht dat het ondertussen beter me je gaat. Ik neem jouw blogbericht graag over om er meer ruchtbaarheid aan te geven. Zulke toestanden zijn een schande...

anna berg

Door

anna berg

op 26 August 2016

Dank voor je reactie. Het gaat veel beter maar ik worstel nog met energieverlies. Daarom heb ik besloten nog een jaar volledige loopbaanonderbreking te nemen. Als ik opnieuw aan het werk ga, wil ik er staan en ervoor gaan.

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 29 August 2016

Dag Anna, Wat super dat je op die manier 'tijd' koopt voor jezelf. Tijd en goede begeleiding maakt een ander mens van je! Groeten, en ik wens je een energieke dag! Katrin

Nathalie

Door

Nathalie

op 15 June 2017

Die controle-dokters... Ik vind het persoonlijk de hel. De controle dokter van de verzekering is een psychiater waarbij ik vertrouwen heb dat ze weet waarover het gaat. De controle dokter van de mutualiteit... Dat is volgens mij een zeer gefrustreerd mens. Elke keer ik daar naartoe moet volgt er daarna een diepe dip. Die mevrouw neemt het allemaal niet al te serieus... Ik moet mij laten behandelen door een "echte" dokter in plaats van wa te gaan letteren bij een psycholoog... Elke keer krijg ik daar verwijten en vragen waar ik geen antwoord op heb " hoe lang denkt gij dat da hier nog gaat duren?". Laatste keer ben ik gewoon niet naar de controle geweest, ik ben daardoor geschorst maar ik heb liever de financiële consequenties dan de psychologische als ik wél ga. Erg maar de laatste keer dat ik ging ben ik daar voor het eerst in mijn leven buiten gekomen met zelfmoord gedachten, dan maar geen uitkering

Agnes

Door

Agnes

op 15 September 2018

Vind dat de controledokter van de ziekenkas daar ni kan over oordelen . Uwe huisdokter die weet hoe het gaat met je . Gelukkig kan ik met mijne huisdokter erover praten .

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 16 September 2018

Dag Agnes, als je op ziekenkas bent dan is er een controle via een controledokter. Daar kan je niet buiten...

Verelst Diana

Door

Verelst Diana

op 20 June 2017

Als je psychiater het geen burn out noemt maar op en neer gaan van een elastiek wat dan?

Greet

Door

Greet

op 16 November 2018

Mijn psycholoog (via de verzekering) noemt het evenmin een burn-out of depressie maar kan er wel één worden als ik "er" niets aan doe. Volgens haar is het veranderen van werk geen oplossing voor het probleem ... En toch wil ik iets zoeken dat beter bij me past en waar ik mij goed bij voel, daar kan geen psycholoog tegenop. Ik ben van de overtuiging dat de huisarts waar je al jaren over de vloer komt wel het beste kan inschatten hoe het met zijn patiënt gaat.

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 16 November 2018

Dag Greet, dank voor je bericht! Ik denk echter dat je zelf best kan inschatten hoe het met je gaat. Een vraag die kan helpen is: 'Hoeveel energie krijg ik van mijn werk?' cijfer van 0 tot 10. De huisarts kan niet voelen wat jij voelt en typisch aan burn-out is dat je het niet ziet aan de binnenkant... Voor sommigen is veranderen van werk een oplossing, voor anderen niet. Alles hangt af van je carrièrepaspoort waarin we in kaart brengen wat voor jou belangrijk is en wat jij goed kan en graag doet en wil ontwikkelen. Als blijkt dat jouw waarden niet matchen met die van het bedrijf, is veranderen van werk wel aangewezen. Als blijkt dat enkel je functie niet helemaal past bij je, dan kan je intern kijken of er nog andere mogelijkheden zijn die beter bij je passen. Indien niet, is veranderen van werk wel aangeraden als het cijfer tussen 0 en 10 te laag is. Als je hiermee aan de slag wil, je bent welkom! Contacteer ons gerust voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt via https://passionforwork.be/gratis-kennismakingsgesprek/.

Schoemans christiane

Door

Schoemans christiane

op 16 September 2018

Ik worstel nu al bijna 4 jaar met een angststoornis na 2 jaar wilde ikzelf terug aan het werk dat ging toen halftijds na een viertal maanden viel ik nog erger terug in mijn angsten ik heb pleinvrees en kom bijna niet buiten gelukkig heb ik drie fantastische zonen die altijd voor me klaar staan mijn schoondochters ook ik ben dus gegaan van eerste weg laatste thuis naar iemand die.niet meer buiten komt

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 16 September 2018

Dag Christiane, Ik raad je aan hier professionele hulp in te zoeken. Wij kunnen je niet helpen met je angststoornis, wel met het definieren van werk wat bij je past en hoe dit te vinden. Groeten, Katrin

Reactie plaatsen

Wil jij je droombaan of
droombedrijf realiseren?

Personal Branding wijst je de weg!
Koekje erbij?