Gratis eBook
TestDOWNLOAD NU

Gouden kooi

Veranderen van Job na je 50e

Door Passion for Work coach Hilde De Brauw

“Geloof mij: ook jij kan, als dat nodig zou zijn uit die gouden kooi vliegen en opnieuw wat magie in je loopbaan brengen.” Hilde De Brauw

Had je me een aantal jaren geleden gezegd dat ik op mijn 54ste zou veranderen van werk, ik zou je niet geloofd hebben.

Ik had toch een mooie functie bij een topbedrijf met superleuke collega’s en een niet onaardige verloning…waarom zou ik dan veranderen?

Veranderen van job als 50 plusser

Veranderen van Job na je 50e, durf ik dat wel? En toch deed ik het en ik vertel je graag waarom.

Ik werkte 19 jaar bij een grote HR-groep en had in mijn loopbaan ontzettend veel groei- en ontwikkelingskansen gekregen, heel veel leuke projecten kunnen doen, met enorm fijne mensen samengewerkt en elke dag gelachen en geleerd!

En toch zat ik plots vast in een functie en een team waar ik absoluut geen energie meer van kreeg en waar ik het gevoel had dat er te weinig rekening werd gehouden met mijn talenten, motivatoren en energiegevers.

Ik ben van nature uit een zeer enthousiast en positief ingesteld iemand dus ik dacht dat ik er samen met HR wel uit zou geraken. Maar verschillende gesprekken later voelde ik me nog steeds futloos en was er niets veranderd aan mijn situatie.

En dus hakte ik dapper, maar ook met een heel klein bang hartje de knoop door: ik was vastbesloten om er alles aan te doen om opnieuw elke dag fluitend naar het werk kunnen gaan en me weer energiek en goed in mijn vel voelen.  Zelfs indien dit betekende dat ik een prachtige en veilige cocon moest verlaten.

Ik deed de deur van mijn gouden kooi voorzichtig open en vloog met nog wat aarzelende vleugeltjes naar buiten….

En wat ben ik nu blij dat ik deze stap gezet heb! Niet alleen sta ik weer in mijn volle kracht in een superleuke en uitdagende functie; ik ontdekte ook dat de arbeidsmarkt, ondanks alle minder positieve berichten in de media, écht wel openstaat voor een 50-plusser.

Ik werd in 85 % van de sollicitaties uitgenodigd voor een eerste gesprek, deed testen, assessments, presentaties en kwam heel ver in verschillende selectieprocedures.

Het eindresultaat was dat ik een aanbod kreeg van 3 verschillende bedrijven om te starten. Wat een energie-boost voor mijn ietwat geknakte ego: ‘Ik was nog gewild op de arbeidsmarkt!’

Zelfs meer dan dat, ik had nu keuzestress want bedrijven stonden te springen om met mij in zee te gaan – heerlijk gevoel toch.

En ik heb écht niet zo’n bijzonder speciale talenten of certificaten of expertise!

Elke 50-plussser kan dit dus!

Geloof mij: ook jij kan, als dat nodig zou zijn uit die gouden kooi vliegen en opnieuw wat magie in je loopbaan brengen. Op zoek gaan naar een functie waar je energie van krijgt, naar een bedrijf dat in jou gelooft en samen met jou in zee wil gaan.

50 Plusser? Dit zijn de pluspunten van oudere werknemers:

 • Jouw ruime rugzak gevuld met een brede waaier aan ervaring en aangeleerde competenties
 • Jouw mentor vaardigheden in je samenwerking met jongeren
 • Jouw maturiteit, rust en streven naar harmonie die je meebrengt naar de werkvloer
 • Jouw flexibiliteit, want je hoeft geen kinderen meer op te halen of af te zetten
 • Jouw stressbestendigheid, kunst om te relativeren en je aangescherpt beoordelingsvermogen: je hebt al voor heel wat hete vuren gestaan dus je kan wel tegen een stootje
 • Jouw loyauteit en standvastigheid: je zal niet zo snel meer gaan jobhoppen

10 tips om te veranderen van job als 50-plusser

Veranderen van Job vraagt om lef! Daarom geef ik jou graag nog 10 SUPERTIPS mee over hoe je jouw zoektocht als 50-plussers best aanpakt:

 1. Oud maar niet out: hoewel ik mezelf niet als ‘oud’ zie, krijg je toch al snel die stempel. Zorg er dus voor dat jouw personal branding niet ‘oud’ uitstraalt. Kies voor een hedendaags, visueel sterk en aantrekkelijk CV. Zorg dat je opvalt! Wees geen grijze muis maar wel een vrolijk roze flamingo. Laat jouw CV energie, passie, enthousiasme en motivatie uitstralen!  Spreek met trots over je successen, expertise, vaardigheden.Toon ook dat je kunt omgaan met nieuwe technologieën, met een nieuwe, jonge managementstijl en dat je leergierig bent, bereid bent om nieuwe vaardigheden aan te leren.
 1. Gebruik je netwerk: als 50plusser heb je een uitgebreid sociaal en professioneelnetwerk uitgebouwd. Dit netwerk is van onschatbare waarde – gebruik het!  Benut ook jouw extra tijd om nieuwe interessante contacten te leggen. Blijf niet tussen je vier muren zitten maar kom naar buiten en stel je open voor boeiende nieuwe ontmoetingen. Je weet nooit waar deze naartoe kunnen leiden…. Laat iedereen weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan, vraag hen jou te helpen. Men zal dit met enorm veel plezier en overgave doen. Ik heb dit zelf ook gemerkt tijdens mijn zoektocht en ik ben ontzettend dankbaar voor alle hulp die ik van mijn netwerk gekregen heb.
 1. Zorg ervoor dat je professioneel zichtbaar bent op de sociale media. LinkedIn is hiervoor een zeer krachtige branding tool. Vervolledig jouw profiel met alle toeters en bellen en ga van start met liken, sharen, commenten en posten! Toon dat je met al jouw expertise je mannetje/vrouwtje kan staan in deze VUCA wereld. Je kan ook profiteren van de extra tijd die je hebt om bepaalde competenties aan te scherpen door enkele webinars of opleidingen te volgen.
 1. Laat je coachen. Coaching is een proces waarbij je coach optreedt als een gids,die jou begeleidt en uitdaagt om jouw potentieel te benutten en je gestelde doelen te behalen. Je zal samen op zoek gaan naar wat jou motiveert en energie geeft in je job zodat je een bewuste en juiste keuze kan maken voor jouw verdere loopbaan.
 1. Zorg voor focus in je zoektocht. Ga niet wild doorklikken op allerlei vacatures, want dat zal jou weinig opleveren en het gebrek aan respons zal uiteindelijk frustrerend werken. Solliciteer enkel op die functies of bij die bedrijven waarvan je weet dat ze een uitstekende match zijn met jou en jouw talenten. Beter 3 goed gerichte pijlen dan 30 verdwaalde om de roos te raken (niet echt een spreekwoord maar toch😉).
 1. Verdrijf negatieve gedachten. Gedachten als ‘Ik ben te oud’ of ‘Ik zal nooit nog een leuke job vinden’ of ‘Ik kan niet meer mee met al die digitale veranderingen’ helpen jou niet vooruit, integendeel ze zullen jou saboteren. Probeer de zaken wat positiever te bekijken en de toekomst enthousiast te omarmen. Een opleiding kan jou helpen met de digitalisering en er zijn heus heel wat bedrijven die op zoek zijn naar maturiteit en brede expertise.
 1. Niet alleen positivisme en enthousiasme maar ook fitheid en een energieke uitstraling zullen jou vooruithelpen. Wie fit oogt, maakt een sterke eerste indruk en laat zien dat je nog over voldoende energie beschikt voor een heel actief arbeidsleven. Ga wandelen, fietsen, schrijf je in bij een fitnessclub (kan je nog wat netwerken!), start met een yoga cursus. Doe vooral iets wat je met veel plezier doet zodat je het blijft doen.
 1. Blijf niet op je luie krent zitten wachten tot er een leuke job langskomt. Je moet echt proactief aan de slag gaan. Het is best wel wat werken en het vraagt engagement en een behoorlijke tijdsinvestering. Onderneem dus voldoende acties en leg voldoende discipline aan de dag om echt elke dag iets te doen om je doelen te bereiken.
 1. Durf verrassend uit de hoek te komen. Of het nu gaat om je personal branding tool (CV, social media profielen, website…) of tijdens je gesprekken: probeer out of the box of helemaal zonder box te denken. Je zal versteld staan hoeveel resultaat dit oplevert. Je bent anders dan anderen, valt op en als je alles overgiet met een gezonde dosis humor kom je een heel eind ver.
 1. Geef zeker niet op. Krijg je een paar keer de deksel op de neus, recht dan je rug en ga door. Vacatures zat momenteel op de arbeidsmarkt en de aanhouder wint! Blijf steeds geloven in jezelf en keep your cool.

Hulp bij het veranderen van Job?

Wil ook jij uit je gouden kooi vliegen en kan je wel een supporter gebruiken? Vraag dan nu je gratis telefonisch kennismakingsgesprek aan bij een Passion for Work-loopbaancoach. Onze programma’s komen in aanmerking voor loopbaancheques  waardoor je 8u coaching ontvangt voor €80 (werkelijke waarde is €1.100).

P.S. NIEUW! Hilde geeft binnenkort het gratis webinar webinar ‘Hoe combineer ik mijn job met mijn gezin?’. De perfecte ouder & de perfecte werknemer: als het teveel wordt en hoe het anders kan.

Je ontdekt onder andere hoe je als werkende ouder alle ballen in de lucht houdt en wat je kunt doen als je een schuldgevoel hebt dat je niet overal tegelijk kunt zijn. Herkenbaar?

Schrijf je dan gauw in voor het webinar!

Professioneel genetisch voorgeprogrammeerd? Of toch niet? Passion for Work-coach Ingeborg Leën kijkt verder dan het onderwijs…

Ken je dat, van die families waar bijna iedereen hetzelfde beroep uitoefent? Ondernemingen die van vaders op zonen en van moeders op dochters overgaan? Ziekenhuizen waar de helft van het verplegend personeel een bloedband heeft? Bakkers die al generaties lang volgens het geheime familierecept hun taarten bakken? Wel, ik kom ook uit zo een nest. Een onderwijsnest.

Korte samenvatting van mijn stamboom:

Ik: leraar. Moeder: onderwijzeres. Vader: leraar/schooldirecteur. Grootmoeder: onderwijzeres. Grootvader: onderwijzer/schooldirecteur. Overgrootvader: schooldirecteur.

Ik ben getrouwd met… een leraar. Schoonmoeder: kleuterjuf. Schoonvader: leraar.  Schoongrootvader: schooldirecteur.

Mijn oudste zoon van 18 maakt nu zijn studiekeuze: lerarenopleiding. Mijn jongste zoon van 12 heeft onlangs zijn carrièreplan geswitched van profvoetballer bij FC Barcelona naar leraar met als hobby jeugdtrainer bij het plaatselijke voetbalteam. Strak plan.

Dat is mijn nest. Veilig en stabiel, zeker vanaf het moment  dat je in een school genesteld raakt. En dat ging in mijn geval bijzonder vlot. Voor ik het wist was ik vastbenoemd. Uit het nest had ik meegekregen:  ga op je twee blote knieën zitten van dankbaarheid voor de luxe, de tijd, de (zogezegde) balans gezin/privé! En ook: proficiat, je hebt het behaald, veiligheid en stabiliteit zijn nog een generatie langer verzekerd.

Met die drive heb ik jarenlang gelukkig en zinvol in onderwijs gewerkt. Allerlei kansen gekregen en aangenomen. Veel ervaringen opgedaan.

En toen begon de onrust, het gepieker, het slechte humeur, het niet goed in mijn vel voelen. In mijn hoofd kwamen allerlei verklaringen over “wat is dit” aan bod, liefst mooi gelabeld: burn-out, bore-out , hooggevoelig, midlifecrisis…  Een geweldige loopbaancoach vermeldde tijdens het intakegesprek  de term “gouden kooi” en die kwam volop binnen: ik was de vogel die niet meer fluitend naar het werk ging. Samen zijn we gaan zoeken naar mijn E=mc2 via het programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’. Ik vond mijn missie: volwassenen in hun kracht zetten en (terug) in beweging brengen. Ik maakte dit via Personal Branding zichtbaar en kreeg zowel op school als daarbuiten nieuwe kansen om mijn missie in de wereld te zetten. Voor mij ging de deur van de gouden kooi open, binnen fluit ik een nieuwe melodie en buiten vlieg ik vrij. Geen idee waar de vlucht mij overal naartoe brengt. Het  nest kijkt intussen een beetje argwanend en gespannen toe.

Als loopbaancoach krijg ik regelmatig coachees uit onderwijs over de vloer. Velen met de nodige schroom (want ja, ik voel me gekooid maar het is wel goud hé). Velen met angst wat er uit de loopbaancoaching gaat komen (want ja, ik kan niks anders en er is ook niks anders). We gaan samen het proces aan en de uitkomst is voor iedereen anders. Wat me opvalt is dat er tijdens de coaching  zich vaak “toevallig” kansen aandienen. Vanuit de filosofie van Personal Branding vertalen we dat toeval als: wat je (on)bewust de wereld instuurt, komt  naar je toe.

Welke uitkomsten zie ik allemaal bij mijn onderwijscoachees? Om nog even in de metafoor van de gouden kooi te blijven: sommigen verlaten de kooi en maken een volledige carrièreswitch. Sommigen openen de deur en doen er al dan niet in bijberoep iets anders bij. Sommigen blijven er helemaal in maar kunnen een ander lied fluiten. En sommigen kijken anders en ervaren de kooi  nu als een volière met ruimte voor hun eigen missie.

En jij? Hoe zit het bij jou?

Vrolijk vliegend? Super, zing je lied!

Wachtend op het stokje tot je plots neervalt? Ik hoop dat ik je kan inspireren om niet te lang te wachten. Noch jij en je dierbaren, noch leerlingen, ouders, collega’s, noch het hele onderwijs is gebaat bij vogels die niet meer fluiten. Bekijk zeker ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’. Je kan dit volgen met loopbaancheques waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80 (ook als je in het onderwijs werkt!). Vraag nu een gratis telefonisch kennismakingsgesprek aan.

Klant Leila breekt uit de gouden kooi en vertelt haar ervaring…

“Benoem een succes uit je professioneel leven. Iets waar je met een goed gevoel aan terugdenkt omwille van je eigen bijdrage aan dat verhaal. Zaken waar je trots op bent”, vroeg Katrin me tijdens de VIP-coaching …

Ik glimlachte. Ik had zowat het grootste gedeelte van mijn leven tussen burn en bore out vertoefd. Dat ik nu dagelijks ’s ochtends terug kon opstaan zonder vermoeid en depressief terug neer te vallen vond ik elke keer een succes.

Ik sloot m’n ogen, ademde diep in. Een wervelwind aan gedachten slingerde voorbij. Eentje bleef terugkomen: dat laatste project, vlak voor ik ondernemer werd.

Eerst begreep ik het niet. Dat was toch geen succesverhaal? Het project was immers een grote flop geweest. Het was compleet gekanteld. Niet voltooid. Deadlines niet gehaald. Contracten niet vernieuwd. Drie project managers heb ik op 6 maanden tijd zien komen zonder en gaan met een burn-out… Er waren intriges geweest, politieke spelletjes, geroddel, manipulatie, racisme, seksisme, machtsmisbruik, bedrog, leugens,… Ik had m’n ogen niet geloofd. Wellicht daarom dat het zo lang duurde eer ook ik de handdoek in de ring gooide.

De oorzaak? Simpel.

Ik zat niet op mijn plaats. Ik deed niet wat de bedoeling was voor mij. Bepaalde aspecten van mezelf kon ik niet ontplooien. En ik had het niet door. Of, ik dacht dat het zo hoorde: elke dag afzien. In ruil voor een vast maandelijks medium-loon, bedrijfswagen, tankkaart, gsm, laptop, hospitalisatieverzekering, tandverzorging, maaltijdcheques en 30 verlofdagen. Wat had ik te klagen?

De aanleiding? Iets complexer.

Ik had het hotel geboekt met de meeste palmbomen, het mooiste zwembad en de beste 24/7 room service. Dat ik hierdoor op een taxi-rit van 1 uur van Cyber City in Kuala Lumpur, het Silicon Valley van Maleisië, zat, daar waar de kantoorgebouwen van mijn klant zich bevonden, kon mij geen barst schelen. Al maanden liep het project niet, en ik had een zinkend gevoel dat het niet ging lukken.  Het zou de eerste keer zijn dat ik de leiding had over een project dat compleet zou falen. Op z’n minst zou ik mezelf fysiek comfort gunnen.

Die avond leidde ik een belangrijke telemeeting. Een tiental stakeholders zouden van de partij zijn. Ik keek er niet naar uit…

Ik had de technische leiding over een grote verandering wereldwijd in de netwerkinfrastructuur van een multi-national met locaties in 70+ landen verspreid over 5 werelddelen. Ik vergaderde met VIP’s en voelde me compleet bored-out-of-my-mind. Ik was ‘gedropt’ geweest in een project dat al 1,5 jaar in crisis was. De klantenrelatie stond op een laag pitje toen ik erbij kwam. Ik voelde dat er iets niet pluis was. De manier waarop sommige VIP’s mij benaderden… ik kon mijn vinger er niet opleggen, maar iets in hun stem, de woordkeuze, intonatie… Wat niet werd gezegd, was toch aanwezig. Alleen kon ik niet scherp genoeg zien wat het was. Het voelde vijandig. Ik werd doodmoe van dit soort spelletjes.

Is dit nu later? Als je groot bent?

De eerste jaren had ik werken voor een multinational die IT diensten verzorgt aan andere multinationals wel interessant gevonden. Het is echt anders dan KMO’s. Boeiend was het om een kijkje te nemen achter de schermen van zulke economische reuzen. Ik was gestart als Helpdeskagent, en 10 jaar later zat ik als Transformation Consultant op business trip in hartje Azië.

Mijn ego kreeg hier een kick van, en mijn hart een kick-in-the-nuts.

Echter zou dat besef pas veel later komen. Ik was een workaholic, kon niet rusten, liep mezelf voorbij, en was hierdoor zeer geliefd bij sommige managers die de moeilijkste – en in mijn toenmalige mindset interessantste – projecten naar mij toe schoven. Ik groeide zo snel door binnen het bedrijf, dat mijn loon achterop hinkte. Interne administratieve problemen zorgden ervoor dat de beloofde loonsverhogingen die bij mijn nieuwe jobtitels hoorden langdurig op zich wachten. Anderen met een gelijkaardige functie hadden vaak het dubbele van mijn loon. De structuur van de organisatie kon niet volgen met de ontwikkeling die het bedrijf zelf faciliteerde voor mij. Ik groeide sneller dan mijn werkgever dat deed, en ik had het gevoel hiervoor afgestraft te worden.

Om mijn frustratie hierover te sussen, besloot ik dit te compenseren door voor meer comfort te kiezen op mijn business trips.

Uitgeput hing ik in de sofa van mijn junior suite toen de telemeeting afliep. Twee VIP’s hadden erg veel kritiek gehad op de kwaliteit van het werk van mijn teams. Met laptop op schoot was ik nog snel mijn hoofd aan het leegtypen om niet te vergeten wat op de meeting was gezegd, toen ik besefte dat de verbinding nog open stond op mijn telefoon.

Ik was niet de enige aan de lijn. Ik spitste mijn oren. En viel bijna flauw.

Ik was getuige van hoe de twee VIP’s lachten om de ernst waarmee ik had geantwoord op hun vragen. Hun plan was gelukt, zegden ze. Ze hadden druk kunnen zetten. Hun vragen zouden het project met genoeg vertragen om de contractuele deadline te missen. En dat was de bedoeling. Vanwege de strategie.

Welke strategie? Impulsief en in shock verbrak ik de verbinding. Koortsachtig dacht ik na… Had ik dat wel goed verstaan? Waarom wilden mijn klanten hun eigen project saboteren? Hadden zij er groter voordeel bij op die manier?

Ik belde mijn manager die mijn redenering bevestigde: als wij de deadline niet haalden, dan kreeg de klant een forse som terugbetaald. Zeven cijfers, die som. “Doe maar alsof je van niks weet,” had hij gezegd, “Jouw loon ligt er op het einde van de maand, ongeacht.”

Het gonsde in mijn hoofd. Het stormde in mijn hart.
Waar was ik in godsnaam mee bezig?

Er brak iets in mij.
Ik was er klaar mee.
Bijna twee jaar heb ik thuis gezeten. Ziek. Dodelijk vermoeid. Kapot van de stress. Triest. Kwaad. Razend. Op die klant. Op mijn werkgever.  Op de wereld.  Op het ‘systeem’. Het systeem was rot. Waarom bleven we met z’n allen gewoon verderdoen alsof er geen alternatief bestond?

Nog een laatste keer heb ik onderhandeld met mijn werkgever. Om te mogen vertrekken. Terugblikkend klinkt het absurd natuurlijk. Maar ik was bang (!) toen ik mijn ontslag gaf, en voelde me schuldig. Vooral toen ik werd gesmeekt om te blijven. Even dacht ik hun toestemming nodig te hebben.

Ik was een Valuable Resource, werd gezegd.
Ja. Juist daarom.
Het was voorbij. Mijn weg lag elders voortaan. Ik voelde het in elke cel van mijn lichaam.

Het laatste bod van de multinational die mij zoveel avontuur en lessen had gegeven, was 57% salarisverhoging, en ik ‘mocht’ de tijd te nemen die nodig was, maar alsjeblief wel terugkomen. Mijn sidderend doch onverschrokken hart wist echter gewoon: Nee.

Nee!

Als kind had ik nooit goed geleerd hoe en wanneer ‘nee’ te zeggen. Er was zo vaak, zo lang en structureel over mijn grenzen geweest. Stel je voor: hooggevoelig in een strenge katholieke school. Niet aan élke verwachting voldoen, betekende niet goed genoeg zijn. Ik was geprogrammeerd om tegen iedere uitdaging die op mijn pad kwam automatisch ‘ja’ te zeggen. Ik moest immers bewijzen dat ik goed genoeg was. Zonder in te checken of mijn lichaam mee was. Wat een kluwen van belemmerende overtuigingen. En wat had dit een gigantische impact gehad. Op elk niveau van mijn volwassen leven, zo bleek. Ik was grenzeloos op mijn werk en in mijn relaties. Het was nooit goed genoeg. Van rusten kreeg ik stress. En áls ik dan toch uitzonderlijk ‘nee’ zei, ging dat gepaard met schuldgevoelens, angst, agressie en verlies van contact met mezelf en de ander.

Deze specifieke ‘nee’, betekende veel voor mij.
Deze ‘nee’ was een XXXL en paste perfect.
Het was het begin van een grote ‘ja’. Tegen mezelf, mijn gezondheid en mijn sanity.

Intussen had ik een hele reeks opleidingen in persoonlijke ontwikkeling achter de kiezen – die verrukkelijke ThetaHealing techniek! – en ik wist wat ik vervolgens wilde doen.

Ik dacht, foert. Ik spring.

Ik dacht, ik kan maar beter beginnen bouwen aan iets dat echt gewoon klopt voor mij, hoe onwaarschijnlijk onbereikbaar het ook lijkt, dan blijven doen wat zonder enige twijfel naar innerlijke waanzin leidt.

 • What if I fall?
 • Oh, my darling, but what if you fly?

En ik sprong. En ik dacht: Waa! Hopelijk verschijnt hier ergens een vangnet want dat ondernemen gaat wel hard!

Maar geen vangnet te zien.
Zeer onverwacht waren het mijn vleugels die verschenen.

Waar ik vroeger succes definieerde als iets dat gevalideerd werd van buitenaf door een ander, ontdekte ik een andere waarheid over succes. Succes is voor mezelf. Alleen op die manier kan ik het beste van dienst zijn in onze samenleving en iets voor anderen betekenen. Voor mij is succes: me elke dag goed voelen in mijn lichaam, mensen helpen om zich te ontwikkelen en te bevrijden, de vreugde van groei en welzijn vieren, mijn leven en werk zodanig organiseren dat ik zo gelukkig en productief mogelijk ben. Het is waar míjn hart van zingt.

Katrin keek me ontroerd aan.
“Innerlijk leiderschap”, zei ze met een fonkeling in de ogen.

Dit is mogelijk het grootste succesverhaal van mijn leven. Het verhaal waarin ik leerde ‘nee’ te zeggen tegen wat mijn energie wegzuigt. Ik leerde over zelfrespect, respect voor anderen, samenwerken, verschillende culturen, eerlijkheid, mannen, én vrouwen, geld, corporations, eigenwaarde, en nog zoveel meer.

Dat bedrijf – wij waren 12 jaar samen geweest – was een gigantische, en soms groteske leerschool. En ik ben onherroepelijk afgestudeerd. De vervulling en vrijheid die ik nu als ondernemer ervaar, zijn voor mij het bewijs dat ik met grootste onderscheiding was geslaagd.

Leila is zaakvoerster van PrachtWerk en helpt hooggevoelige ondernemers met het opruimen van onbewuste overtuigingen die de groei van hun bedrijf tegenhouden.

En jij? Zit jij ook in de ‘gouden kooi’?

Wil je je carrièrepaspoort kennen, zodat jij weet welke ingrediënten jij nodig hebt om (weer) energie te krijgen van je werk? Bekijk dan ons programma In 5 stappen weten wat ik wil’.  Je kan dit programma betalen met loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80. Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek.

De uitkomst kan zijn dat je:

 • toch beslist om te blijven en anders naar je job en je bedrijf gaat kijken
 • beslist intern een andere functie te gaan doen
 • voelt dat het tijd is om een andere omgeving op te zoeken, zij het in dezelfde functie
 • de knoop doorhakt voor een ander bedrijf én een andere functie, om eventueel het pad van         ondernemerschap te bewandelen
 • Leila volgde VIP-coaching,omdat ze een grondige begeleiding wilde in het ondernemerschap. Deze coaching komt in aanmerking voor KMO-portefeuille. Je leest er hier meer over.
  Per jaar kunnen 15 mensen dit programma volgen bij Katrin.
  Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek (vermeld dat je interesse hebt in VIP-coaching)

Onze filosofie
We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Wat dit is, waarom het steeds belangrijker wordt en hoe je er zelf mee aan de slag kan, lees je in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

Je job, een gouden kooi?

De gouden kooi, wat is dat?

Een mooi salaris, aangevuld met mobiele telefoon, auto, carrièrekansen, leuke collega’s… Toch is dat voor sommigen niet (meer) voldoende. Misschien is de ‘houdbaarheidsdatum’ van je job wel overschreden? Velen dromen van ander werk. Weegt de zekerheid van een vast loon wel op tegen meer vrijheid? Ze zien echter geen mogelijkheid om te ontsnappen uit ‘de gouden kooi’ of durven de stap niet te zetten…

Wat is het gevolg?

Het gevolg is dat ze steeds meer vervreemden van zichzelf, dat ze in een negatieve spiraal terechtkomen, die een effect heeft op hun zelfvertrouwen, hun gezondheid, hun relatie… Ze stellen zich de vraag ‘Is dit het nu? Er moet toch meer mogelijk zijn?’. Tegelijk vinden ze dat ze niet mogen klagen…  Zeker als HSP-er heb je hier nog meer last van, omdat je geen werk kan doen enkel om geld te verdienen, het moet ‘zin’ hebben…

Mentaal ziekteverzuim en eventueel bore-out of burn-out zijn vaak het gevolg. Als je dokters, psychologen, therapeuten mag geloven zijn veel van de problemen waar mensen mee kampen, werkgerelateerd.

Wat is de oplossing?

We raden aan om je carrièrepaspoort op te maken. Hierbij ga je in kaart brengen wat voor jou belangrijk is, wat je goed kan én graag doet en wat je graag zou willen ontwikkelen. Hierdoor kan je een balans opmaken van je huidige situatie.

Katrin vertelt hier meer over in haar gratis webinar. Reserveer nu jouw plek voor het webinar ‘Het geheim om (weer) energie te krijgen van je werk’.

Wat zijn de mogelijkheden? Er zijn verschillende uitkomsten mogelijk:

 • je kijkt anders naar je huidige job en/of kan je job op een iets andere manier invullen en/of een nieuwe opleiding volgen: je blijft in hetzelfde bedrijf in dezelfde job
 • je ziet dat de waarden van je bedrijf wel passen bij die van jou, maar dat de functie niet meer klopt: je gaat intern iets anders doen
 • je ziet dat de functie klopt, maar de waarden niet: je gaat extern iets gelijkaardigs doen
 • je ziet dat zowel de waarden als je functie echt niet meer kloppen en bent klaar voor een echte carrièreswitch: misschien overweeg je wel freelancer te worden of je eigen berdrijf te starten, om te beginnen misschien in bijberoep naast je huidige werk?: je gaat extern iets (helemaal) anders doen.
  We promoten ‘de weg van de geleidelijkheid‘ en zullen impulsieve stappen niet aanmoedigen.

Kiezen voor jezelf?

Het leven is kort, en jij bent belangrijk! Jij beslist hoe je leven eruit ziet! Het is jouw leven, en van niemand anders. Vaak zien we dat mensen heel loyaal zijn tegenover hun werkgever. En zichzelf wegcijferen, en daarmee ook hun dromen en verlangens. Hierdoor maken ze zichzelf te klein…  We nodigen je uit loyaal te zijn aan jezelf. Ja te zeggen tegen wat je écht wil, nee te zeggen tegen wat je niet (meer) wil…

Bang voor de onzekerheid?

Alles wat bekend is, geeft vertrouwen. Het is perfect normaal dat je geneigd bent daaraan vast te houden. Vaak echter horen we klanten achteraf zeggen: had ik het maar veel eerder gedaan! Veranderen kan je echter leren.
In ons vervolgprogramma leren we je hoe je verlangen groter kan maken dan de angst. En dan zie je dat de onzekerheid over wat de toekomst brengt, veel minder erg is dan ongelukkig te zijn in je job. Wat heb je écht te verliezen? Het zou kunnen dat je het (een tijdje) met minder zal moeten doen, maar ook daar kan je creatief in worden. Er zijn zoveel mogelijkheden! We denken graag met je mee!

En jij?

Ga je na een werkdag helemaal ‘leeg’ naar huis en is jouw job een gouden kooi geworden? Verlang je naar meer energie in je werk? Volg dan het gratis webinar ‘Het geheim om (weer) energie te krijgen van je werk’. En ontdek de magische formule om weer energie te krijgen van je werk! Reserveer nu gratis jouw plek.

Aan de slag?

Wil jij je carrièrepaspoort kennen, zodat er beweging komt in deze uitzichtloze situatie? Bekijk dan ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’.  Je bent dan in staat om een balans op te maken van je huidige situatie, en ziet wel van bovenstaande mogelijkheden het best bij je past.

Dit programma komt in aanmerking voor loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80.

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt!

Onze filosofie
We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Wat dit is, waarom het steeds belangrijker wordt en hoe je er zelf mee aan de slag kan, lees je in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

Carrièreswitch!? Niets is onmogelijk… Karianne getuigt.

Ik ben Karianne en getraind als sociaal wetenschapper, filosoof en manager. Meer dan zeven jaar was ik strategisch analist en projectmanager op het hoofdkantoor van de federale politie. Ik heb projecten geleid rond leiderschap, communicatie en bedrijfswaarden. Daarnaast heb ik workshops gegeven over preventie van zelfdoding en crisis counseling. De laatste twee jaar hield ik mij vooral bezig met analyse van cijfers. Het gaf mij voldoening om bij te dragen aan de maatschappelijke veiligheid. Ik was vastbenoemd. Een perfecte job had ik.

Toch voelde ik mij ontevreden en begreep ik niet waar die vandaan kwam. In het begin dacht ik dat ik gewoon moest wennen aan de bedrijfscultuur. Ik probeerde mijzelf aan te passen. Toch voelde ik mij niet beter. De frustratie werd groter.

Ik deelde mijn ongenoegen met een vriendin. Zij was aan de slag gegaan met haar Personal Branding via de programma’s van Passion for Work. Vol lof sprak zij over haar ervaring. Dank zij dit programma had zij haar professioneel leven een wending gegeven en voelde zij zich gelukkiger. In eerste instantie voelde ik scepsis. Ik twijfelde of dit mij kon helpen om te weten wat ik wil op professioneel vlak en hoe ik dat kan bereiken. Ik wilde echt passie voelen in mijn job. Uiteindelijk motiveerde dit verlangen naar passie en het besef dat ik daarbij hulp van een professional goed kon gebruiken mij om deel te nemen.

Ik begon bij het begin: helder krijgen wat ik wil.

Dit komt aan bod in het programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’. Vooraf ontving ik een toolkit met de vraag om bepaalde opdrachten uit te voeren. Dit was een handige voorbereiding. Zo begreep ik meteen waarom ik frustratie voelde. Mijn job vereiste vaardigheden die ik wel heb maar die ik eigenlijk niet wil inzetten. Om je vol energie (E) te voelen, heb je nood aan een job waarin je gebruik kan maken van talenten die je hebt (Competentie) én wilt gebruiken (Motivatie). Dit is de bekende E = mC² formule van Passion for Work.

Het programma bevestigde wat ik intuïtief al wist, maar ik kon het nu heel helder zien en benoemen. Zo zag ik onder meer een sterke mismatch tussen de talenten die ik wilde gebruiken en de mogelijkheden die ik kreeg. Naast mijn job als analist werkte ik namelijk als crisis counselor, maar er waren onvoldoende opportuniteiten om deze ervaring in te schakelen. Verder volgde ik trainingen in coaching en communicatie, maar ik had niet de mogelijkheid om hiermee mensen te helpen. Bovendien is de politie gestoeld op hiërarchie, controle en onderdrukking van gevoelens – dit laatste staat letterlijk in de functiebeschrijving van officieren. Van nature ben ik een meanderende rivier. Ik wil nieuwe dingen proberen zonder voor elke stap toestemming te moeten vragen. Ik ben een gevoelsmens.

Dank zij de coaching heb ik vorm kunnen geven aan een werkleven dat veel beter bij mijn talenten past.

Mijn passie ligt in het helpen van hogeropgeleide 30-plussers die worstelen met het vinden van een droomrelatie. Een geliefde vinden is immers niet moeilijk, maar het liefdesleven van je dromen realiseren, dat is misschien nog moeilijker dan een geweldige job vinden. Zelf heb ik jarenlang geworsteld in het land van Cupido en liep ik steeds tegen dezelfde hindernissen aan. Daarom besloot ik op onderzoek te gaan naar de successleutels om je droompartner te vinden. Deze sleutels heb ik ontdekt en door ze toe te passen heb ik de man van mijn dromen leren vinden. Intussen zijn we heel gelukkig getrouwd en hebben we twee schatten van kinderen. Een droomrelatie komt je dus niet in de schoot geworpen – zeker niet als je hoogopgeleid, ‘strijdlustig’ en ambitieus bent – maar het bestaat dus wel degelijk.

Het raakte mij dat anderen rondom mij ook worstelden met de liefde en daarom besloot ik om van mijn expertise en passie mijn werk te gaan maken. Intussen heb ik Singles Academy opgericht en kan ik terugblikken op 87% van mijn klanten die een droompartner hebben gevonden dank zij mijn High Level coaching programma. Ook de media vinden de weg naar mij, mede dank zij dat ik leerde hoe belangrijk het is om zichtbaar te zijn. Ik ben al verschenen in Goed Gevoel, Flair, Story en De Morgen. Als relatie-expert doe ik mijn werk eindelijk ontzettend graag en ik gun jou hetzelfde!

En jij?

Wil jij ook professioneel iets anders, maar weet je niet wat? Bekijk dan dit programma.

Of weet je wel wat je wil, maar niet hoe dit in de wereld te zetten? Ga dan aan de slag met je zichtbaarheid via het programma ‘In 7 stappen bereiken wat ik wil’. Ben je werknemer of freelancer, lees er dan hier meer over. Ben je ondernemer, lees dan hier verder. Beide programma’s komen in aanmerking voor loopbaancheques. Hierdoor krijg je 8 u coaching voor €80 (werkelijke waarde is €1.100). Neem contact op voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.