Gratis eBook
TestDOWNLOAD NU

Geluk

Plezier in het dagelijkse leven? 7 manieren om joy te vinden, door Passion for Work-coach Katleen Lambregs

Plezier in het dagelijkse leven? 7 manieren om joy te vinden, door Passion for Work-coach Katleen Lambregs

Ingrid Fetell Lee’s TED-talk ‘Where joy hides and how to find it’  had me geïntrigeerd en geprikkeld. Haar boek, Joyful: The Surprising Power of Ordinary Things to Create Extraordinary Happiness trok me over de streep. Ingrid hield namelijk een stevig betoog over het deugdzame effect van JOY en dat wilde ik wel eens aan den lijve ondervinden.

Dus startte ik einde vorige maand met een 7-daagse-JOY-journey. Vanaf die dag zette ik mijn zintuigen extra open en ging ik 7 dagen actief focussen op JOY. Niks leuker dan gedeelde pret, dus postte ik dagelijks onder #passionforworkjoy op Instagram en op Facebook  wat me die dag JOY had gebracht.

En wat een heerlijke vaststelling! De journey werd massaal opgepikt en op allerlei manieren geliket en gedeeld. We zijn blijkbaar met een grote club van JOY-liefhebbers.

En dus, beloofd is beloofd, ik zou ook gaan bezinnen achteraf en bekijken wat JOY met me had gedaan.

Hier gaan we. Mijn inzichten in de vorm van: 7 eenvoudige manieren om JOY te vinden (én te houden) in je dagelijks leven. 

1. Geluk zit in een klein hoekje: zoek het niet te ver en waardeer de kleine dingen

Geluk zit in een klein hoekje. En dat geldt al helemaal voor JOY. Zoek het dus niet te ver want JOY staat vlak naast je. En wat je zal merken is dat, eens je vertrokken bent, je al snel niet meer weet waar kijken eerst, want JOY is echt overal.

Soms kom je haar tegen in de vorm van een overvloedige kleurenpallet, in een krasse uitspraak, in de glimlach van de dame met die krasse uitspraak, in een heerlijke zoete geur die je naar je jeugd transporteert, in fashion met een knipoog… JOY staat overal naar je te lonken.  JOY kost geen moeite, geen tijd, geen energie.  JOY neemt geen plaats in, vraagt geen onderhoud. JOY vraagt niks, JOY geeft: rust, vrede, warm gevoel…

Vind dus jouw JOY.

Een handig hulpmiddel bij het identificeren van de verschillende bronnen van JOY in je leven, en om een beetje meer te begrijpen waarom ze je JOY brengen, vind je hier.

2. Plezier zorgt voor een betere lichamelijk gezondheid ‘A joy a day, keeps the doctor away’

Ja hoor, we dragen maandelijks bij aan ons pensioenspaarplan. We matigen suikerverbruik en verhogen onze dagelijkse vezelinname. We tellen onze stappen (10.000 per dag!) en kiezen meer voor de fiets. We bewaken op die manier onze financiële middelen, onze hart- en bloedvaten, en onze botten en vergeten (soms) onderweg het enige dat een verschil kan maken in de kwaliteit van ons leven: ons geluk.

Tientallen jaren van positief psychologisch onderzoek hebben aangetoond dat een hoog niveau van subjectief welbevinden – en dat is precies wat JOY is – kan worden vertaald in een betere lichamelijke gezondheid en een langer leven.

Ik voorspel daarom dat, net zoals die spreekwoordelijke appel per dag, een dagelijkse portie JOY een gunstig effect heeft op je lijf en leden.

3. Trakteer jezelf regelmatig op een JOY-kuur

Het woord ‘kuren’ afkomstig van het Latijnse ‘cura’, betekent genezen.

Ook al hebben we in ons land (nog) niet helemaal een kuurtraditie, in menig ander Europees land kuurt men niet alleen om te ‘genezen’ en om gezondheidsklachten te verminderen, maar ook vanuit preventief oogpunt en als onderdeel van een gezonde levensstijl. Voorkomen is beter dan genezen, dus.

Zeker nu de winter voor de deur staat doet zo’n heilzame balneotherapie deugd. Of ga jij eerder voor de thalassotherapie, een detox-kuur, of de Health Booster? Wat er ook van zij, van die complete ik-momenten waarbij je je helemaal in de watten laat leggen, kikker je terstond helemaal op.

Net zo met een JOY-kuur. Zonder doktersvoorschrift te verkrijgen: 7 x 3/dag – 1 JOY-tablet. D.w.z.: gedurende 7 dagen focus je 1 x bij het begin, 1 x in het midden, 1 x bij het einde van de dag op slechts 1 ding en dat is JOY. Zoek en vind de dingen waarvan je instant vrolijk wordt, hou ze enkele tellen vast, en geniet ervan!

Meer nog, zet de trend en integreer zo’n JOY-kuur in je lifestyle. 

4. Deel je JOY met anderen

“Indien je vreugde wil vermenigvuldigen, moet je haar delen”, zei Pythagoras. Die Griekse filosoof en wiskundige zat er ook deze keer niet naast.

Ik heb uit eerste hand ervaren hoe heerlijk positief besmettelijk het delen van JOY is. Al snel merk je dat, wanneer jij glimlacht je een glimlach terugkrijgt. Hou de deur open voor een ander, geef een complimentje, trek je gekke sokken aan en stift je lippen fushiaroze. Vertel je liefste wat jou vandaag JOY bracht, bedank de postbode etc… en vervolgens: sit back, relax, en oogst wat je zaait.

5. Houd een JOY-dagboek bij

Wist je dat met de hand schrijven – dus met pen en papier – bijzonder voordelig is voor je hersenfunctie en daardoor voor je algemene functioneren? Bij het schrijven gaan namelijk diverse processen in de hersenen samenwerken, waardoor neurale verbindingen worden aangelegd of gestimuleerd. Hoe meer en hoe steviger de neurale verbindingen, hoe competenter je wordt en blijft.

Wanneer je een JOY-dagboek bijhoudt, zal je merken dat dit je toelaat om je gedachten te ordenen en vooral om te gaan filteren en shiften ten voordele van die heerlijke ervaring van JOY.

Tevens zal een dagboek je helpen om die JOY-momenten te onthouden. Hierdoor zal je ze volgende keer gemakkelijker herkennen en oppikken én het zal je toelaten om er nu en dan eens op terug te vallen. Dat is dan weer handig op dagen waarop JOY zich even voor je ‘verstopt’ houdt.

Tip 1: Ga voor een JOYful boekje. Elke lifestyle winkel heeft tegenwoordig keuze te over. Voor de DIY-ers, knutsel je eigen schriftje in elkaar.

Tip 2: Voor de moeilijke slapers, t Is goed in ’t eigen hert te kijken, nog even vóór het slapen gaan… dit trucje werkt keer op keer voor mij. Wanneer ik uiteindelijk onder de wol, in gedachte de dag overloop en actief op zoek ga naar de momenten waarop ik JOY voelde, merk ik achteraf 😴, dat ik in no time naar dromenland vertrokken ben.

6. Omring jezelf met positieve mensen

Natuurlijk is het zo dat JOY een actieve plaats in je leven geven een individuele keuze is en blijft.

Tegelijkertijd is het ook zo dat elke keuze wordt beïnvloed door de mensen rondom je. Wanneer je je in je leven omringt met positieve mensen, mensen die je bij wijze van spreken omhoogtillen, zal je merken dat dit je algemeen gevoel van welzijn ten goede komt, én dat je daarmee je kansen op algemeen geluk en succes vergroot.

7. Wacht niet tot morgen, begin er nu aan

Voeg vanaf nu JOY toe aan je leven.

Hoe dan? Da’s heel eenvoudig: zet je zintuigen open en focus. Wat je zal zien is dat wanneer je je focus en de manier waarop je denkt verschuift, je perspectief verandert. Ongeacht wat er om je heen gebeurt, je kunt je gelukkiger voelen, productief zijn, succes aantrekken en jezelf vermaken tijdens het proces.

Ga er dus voor, en stap met het juiste been uit bed. ENJOY!

Deel jouw Joymoment met Passion for Work

Doe met me mee, en deel jouw moment van JOY op Instagram of Facebook via jouw account met de speciale hashtag #passionforworkjoy. Laten we dit samen ervaren! Dan zien we wel vanzelf met welk been het goed is uit bed te stappen! Mocht je ons nog niet volgen op Facebook  of Instagram, voeg ons dan snel toe en laat je inspireren!

Wil jij jouw dagelijkse plezier en jouw werkgeluk verhogen?

Dan is het belangrijk te weten wat jij daarvoor nodig hebt, want dat is voor iedereen anders! We maken samen jouw carrièrepaspoort op in het programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’. Hierdoor heb jij zicht op de ingrediënten die bijdragen aan jouw werkgeluk zodat jij duurzaam energie krijgt van je werk!

Dit programma kun je betalen met loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80 (werkelijke waarde is €1.100). Vraag snel een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

Grenzen stellen: STOP! Hier is mijn grens! Door Passion for Work-coach Sabine Havelaerts

Grenzen stellen: STOP! Hier is mijn grens! Door Passion for Work-coach Sabine Havelaerts

Hoe bewaak ik op een assertieve manier mijn grenzen?

Nee, grenzen stellen naar anderen is niet makkelijk. Mocht het makkelijk zijn, dan hadden niet zo veel mensen hier problemen mee. Ook voor mezelf is dit al heel mijn leven een thema. Bijkomend, zowel binnen mijn ervaring tijdens mijn voorbije loopbaan als people en HR-manager als ook op dit moment als zaakvoerder van 2Challenge en loopbaancoach van Passion for Work, ondervind ik dat velen het moeilijk hebben met het bewaken van persoonlijke grenzen.

Wat ik leerde tijdens mijn persoonlijke zoektocht, deel ik graag met jou…

Over je grenzen laten gaan geeft stress, mentaal maar ook fysiek. Je bent boos of verontwaardigd, je voelt je gefrustreerd of mis begrepen, mogelijk zitten je schouders vast of heb je een knagende buikpijn. Je verliest je energie…

Je grenzen kennen is voor sommige mensen al niet evident, ze bewaken vaak nog moeilijker.

En alleen als je je eigen grenzen kent, kan je ook assertief reageren. Assertief zijn is “op een niet kwetsende, tactvolle manier opkomen voor de eigen mening, behoeften of belangen.” Assertief zijn is dus evengoed je grenzen aangeven en beschermen. Assertief zijn is zelfverzekerd overkomen, in je eigen kracht staan, opkomen voor je eigen ik.

Grenzen stellen: hoe doe je dat? Volg de volgende drie stappen:

Stap1: Definieer je grenzen

Stap2: Herken wanneer mensen over je grenzen gaan.

Stap 3: Bewaak je grenzen consistent!

Stap 1. Definieer je Grenzen

Hoe grenzen definiëren?

Je kan enkel je grenzen definiëren door jezelf te kennen. Grenzen zijn namelijk gelinkt aan je persoonlijkheid, je waarden en normen. Wat vind jij belangrijk? Wat kan en kan niet ter bescherming van je persoonlijke ruimte? Vaak creëren ook die waarden die je belangrijk vindt, de moeilijkst te bewaken grenzen. Neem jij graag verantwoordelijkheid op, dan is dat ook vaak een grens die je makkelijk overschrijdt. Vind je het belangrijk dat mensen je waarderen, dan laat je vaak over je grenzen gaan omdat je weet dat er een mogelijke waardering volgt van diegene die over je grenzen gaat.

Dus, ken jezelf! Wat zijn jouw waarden? Ook binnen loopbaancoaching gaan we hiermee aan de slag. Door verschillende oefeningen te doen, leer je wat jouw waarden zijn. Dit is de start naar het definiëren van je grenzen.

Definieer je grenzen concreet en specifiek. Bijvoorbeeld:

 • Die ene taak die niet meer mijn verantwoordelijkheid is, wil ik nog één keer doen op het werk en uitleggen aan een collega.
 • Een conflict op het werk hoeft niet negatief te zijn, maar ik laat me niet uitschelden door een collega.
 • Ik spreek nog één keer af met mijn vriendin op die verre locatie zoals zij altijd vraagt, maar volgende keer wil ik dichter bij huis afspreken.

Bekijk ook of je met bepaalde grenzen flexibel kan zijn. Bijvoorbeeld: het was deze keer de afspraak om met mijn vriendinnen af te spreken bij mij thuis, maar doordat één van hen in het gips ligt, ben ik bereid om nu bij haar af te spreken.

Stap 2. Grenzen herkennen

Wanneer gaat iemand over jouw grens? Kan je aangeven welk moment dit is? Of waarom je mensen over je grenzen laat gaan? Misschien help je graag mensen en heb je het daarom moeilijk om nee te zeggen ook al zou je dit willen? Vaak wil men ook conflicten vermijden en knijpt men voor die ene keer liever een oogje dicht dan de confrontatie aan te gaan. Misschien reageer je niet als je grenzen overschreden worden omdat je bang hebt van de gevolgen. Hoe gaat je omgeving reageren?

Om je grenzen te bewaken, moet je dus weer jezelf goed kennen

Stel dus jezelf de vraag: “Zijn mijn grenzen (voldoende) gedefinieerd?” Of je kent je grenzen wel maar is het eerder waarom je grenzen overschreden worden, waar je aan moet werken? Pas als je dit van jezelf erkent, kan je ook leren herkennen en vooral voelen wanneer je grenzen overschreden worden en kan je leren deze te bewaken. Leer voelen wanneer je die kramp in je maag krijgt, wanneer die spanning in je nek opkomt. Voel wanneer die frustratie opkomt, wanneer je boos wordt of in die defensieve houding gaat…

Stap 3. Je Grenzen bewaken

Je grenzen kennen en weten hoe, wanneer en/of waarom deze worden overschreden heeft te maken met je identiteit. Dit moet je ontdekken bij jezelf. Enkel door dit helder te stellen voor jezelf, kan je ook je grenzen bewaken en kenbaar maken aan de buitenwereld. Ook dit is Personal Branding: ik weet waar ik voor sta en ik stem mijn gedrag en communicatie hierop af waardoor het voor mijn omgeving duidelijk is en zij me kunnen zien als een zelfverzekerd en assertief persoon.

Want ja, van zodra je weet wanneer je grenzen worden overschreden, heb je een keuze! Je eigen grens overschrijden, je grens laten overschrijden of je grenzen en daardoor je eigen mentale en fysieke gezondheid beschermen.

Door grenzen te stellen, geef je ook duidelijkheid aan je omgeving en kan je je persoonlijke ruimte bewaken. Door grenzen te communiceren, geef je aan aan je omgeving hoe je wil dat zij met je omgaan. Het gaat over je persoonlijke grenzen. Dat betekent ook dat het aan jou is om die grenzen te bewaken. Iemand anders kan voor jou niet inschatten wanneer je over je grens gaat. Weet ook dat een grens die niet gecommuniceerd wordt, onbestaande is.

Misschien weet je vriendin helemaal niet dat jij het vervelend vindt om telkens een uur te moeten rijden om haar te zien. Misschien weten je collega’s niet dat jij de pest hebt aan die ene taak waar jij specialist in bent. Grenzen aangeven geeft dus duidelijkheid voor jezelf, voor je omgeving, nu en ook naar de toekomst toe.

En hoe bewaak je nu deze grenzen?

Want dit hoeft niet op een agressieve manier te gebeuren. Gebruik bv. het ik-model zodat je op een assertieve manier kan aangeven waar je grens ligt. Bij het ik-model geef je aan wat je grens is, wat je gevoel hierbij is als deze grens wordt overschreden en dit allemaal vanuit je eigen ik, vanuit je eigen perspectief. Je valt de ander niet aan, het gaat over jou…

Ik heb een grens (ik had voor mezelf uitgemaakt dat ik deze taak niet meer zou doen) die wordt overschreden (toch wordt ik telkens gevraagd om opnieuw deze taken op te nemen) en dat geeft mij een gevoel (en ik voel me hier niet prettig bij aangezien dit niet meer tot mijn verantwoordelijkheden hoort en ik zelf veel werk heb) Liever wil ik … (Liever wil ik iemand van jullie uitleggen hoe deze taak perfect uit te voeren, zodat jullie dit vanaf volgende keer zelf kunnen opnemen.)

Vind je het moeilijk om nee te zeggen?

Bekijk het even anders. Nee zeggen tegen je omgeving, betekent ook ja zeggen tegen jezelf en wat je wel wil!

Nee, ik kan vandaag niet overwerken, want ik zeg ja tegen een avondje zwemmen met mijn kinderen.

Nee, ik kan jouw taken er op dit moment niet bij nemen want ik zeg ja tegen de deadlines waar ik verantwoordelijk voor ben.

Nee, ik wil niet altijd BOB zijn, want ja ik wil ook eens gezellig een glaasje drinken.

In plaats van dadelijk nee te zeggen, kan je ook aangeven dat je over een vraag even moet nadenken of zeg een beetje nee: “OK, ik heb nu een kwartiertje tijd. Als we meer tijd nodig hebben om dit te bespreken dan heb ik morgen om 14u nog plaats in mijn agenda.”

Grenzen stellen en assertief nee zeggen

Nee zeggen, spreken vanuit de ik-vorm, dit vraagt oefening! Dit gaat niet voor iedereen vanzelf. Als je een situatie hebt waar je grenzen worden overschreden en je wil hier assertief op reageren, schrijf van desnoods eerst uit wat je wil zeggen. Begin desnoods ook met kleine grenzen, of bij mensen die je graag zien. Zo kan je stilletjes oefenen voor je voor hete vuren komt te staan. Let er ook op dat je niet vanuit emotie reageert. Soms is het beter om even diep te ademen, tot tien te tellen, je misschien zelfs even af te zonderen voor je reageert. Let wel, stel het niet uit. Wacht niet te lang om je grenzen aan te geven. Hoe langer je wacht, des te moeilijker wordt het. “Maar je hebt er toch nooit een probleem van gemaakt om telkens met de auto te rijden als we afspreken?”

Let ook op je lichaamstaal. Kijk naar mensen die wel assertief kunnen zijn, die in jouw ogen krachtig en zelfverzekerd zijn. Hoe staan ze? Hoe praten ze?  En wat kan jij hiervan leren?

Grenzen stellen: start met een oefenperiode

Wees ook tijdens deze oefenperiode niet te streng voor jezelf. Oefenen betekent dat je soms ook al eens zal falen. Toch, weet dat je bij elke poging weer zaken leert. Bekijk wat er mis ging en neem dit mee voor een volgende keer. En trouwens, weet ook dat je niet elk conflict hoeft te winnen. Soms dwingt je omgeving je tot het overschrijden van je grenzen. Wees hier echter bewust van en stel je grens opnieuw! Want ja, als je omgeving je blijft dwingen je grenzen te overschrijden, dan is het nodig om van omgeving te veranderen.

Zeker als je aan het oefenen gaat, slaan mensen soms over in het andere uiterste. Wees niet rigide en bekijk niet elk overschrijden van een grens als een zwaar conflict of een strijd. Denk pragmatisch, vanuit een win-win situatie en met respect en begrip naar de andere toe. Soms zijn er alternatieven of compromissen mogelijk in plaats van staalhard nee te zeggen.

Nog een laatste tip: geef anderen ook de tijd en de ruimte om te wennen aan het feit dat jij plots je grenzen bewaakt. Misschien zijn mensen het helemaal niet gewoon van je.

Kortom, grenzen stellen begint bij jezelf! Ken jezelf, ga voelen, onderzoek je waarden en waarom je mensen over je grenzen laat gaan. (identiteit)

Herken en voel je grenzen en bewaak ze. Een grens niet aangegeven of gecommuniceerd bestaat niet. (gedrag/communicatie) Doe dit consistent en je omgeving krijgt een duidelijk beeld over wat je wil en niet wil en hoe ze met jou kunnen interageren. (Imago)

En jij: wil je jouw grenzen beter bewaken?

Heb je hulp nodig bij het bepalen van je waarden en onderzoeken van je identiteit, het communiceren van je waarden om zo te bouwen aan je imago? Ga dan aan de slag met Personal Branding! Als loopbaancoach bekijken we tijdens de sessies de waarden die jij belangrijk vindt en ook wat je goed kan en graag doet, wat je graag wil ontwikkelen, welke beroepen er passen bij je persoonlijkheid enz. Door dit op te lijsten leer je hoe je zaken bespreekbaar kan maken, met je leidinggevende, met je collega’s…

Dit alles komt aan bod in ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’. Dit programma komt in aanmerking voor loopbaancheques waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80 (werkelijke waarde is €1.100).
Vraag snel een gratis telefonisch kennismakingsgesprek aan met een Passion for Work-coach in je buurt.

 

7 dagen JOY-challenge: Met welk been stap jij het liefst uit bed?  Door Passion for Work-coach Katleen Lambregs

7 dagen JOY-challenge: Met welk been stap jij het liefst uit bed?  Door Passion for Work-coach Katleen Lambregs

Geen idee voor welke kant ik die ochtend koos, maar wat ik me wel heel stellig herinner is dat, toen ik die jurk van Ingrid zag, mijn dag goed begon…

Waauw, wat een bonte happy verschijning! Ik werd er op slag helemaal vrolijk van!

Where joy hides and how to find it

Wie is Ingrid? Ingrid Fetell Lee straalde gedurende minder dan een kwartier mijn werkkamer binnen via haar Ted Talk ‘Where joy hides and how to find it’ en ze had het de nietsvermoedende meerwaardezoeker – ik dus – bijzonder gemakkelijk gemaakt om haar te vinden én om geïntrigeerd naar haar verhaal te luisteren. Meer nog, haar betoog zette me terstond aan tot (deze) actie.

Ik schets eerst even het beeld: de jurk* in kwestie betrof een, naar mijn mening althans, bijzonder geslaagd staaltje van color blocking in fushiaoranje, iemand had leuke bekken in haar kapsel gelegd, en haar glimlachende ogen spraken boekdelen…

‘Beoordeel een boek niet naar zijn kaft’, hoor ik je nu denken. Dat klopt, en daarom heb ik, zodra ik bij mijn kaartlezer geraakte, haar boek besteld… en gelezen!

Wat is ‘Joy’? 

In Joyful: The Surprising Power of Ordinary Things to Create Extraordinary Happiness  zet Ingrid Fetell Lee in op de ontastbare ervaring van JOY. Wat is JOY? Waar komt het vandaan? En wat doet het? Is het belangrijk? Wat maakt iets zo ‘joyful’? En waar kunnen we het vinden…

Spoileralert: JOY is overal, JOY kan je zelf maken, en JOY kan je ontwikkelen.

Allemaal leuk en aardig, maar is dat zo?

De enige manier om erachter te komen of het zo is, is het uit te voeren en het resultaat te zien. Ik ga die JOY-gedachte dus zelf onderzoeken.

7 dagen JOY-challenge: Wat gaan we doen?

Op 20 oktober start ik met een 7-daagse-JOY-journey. Vanaf die dag zet ik mijn zintuigen extra open en ga ik 7 dagen actief focussen op JOY.

Effe verduidelijken: ik – en volgens de definitie die psychologen op dit moment hanteren – begrijp onder JOY: een intense, tijdelijke ervaring van positieve emotie, één die ons doet glimlachen en lachen en het gevoel geeft dat we op en neer willen springen. 

Ik denk nu al aan de geur van pas gemaaid gras, het buurmeisje dat goeiemorgen naar me zwaaide, die rare knalgele vaas hier naast me, confetti en vuurwerk, kleine papieren parasolletjes en het geluid van de regen op ons zinken dak, circus, een zonnestraal op je schouder en een rode paddenstoel met witte stippen, de “plop” van de champagnefles, de geur van versgebakken wafels, dat vinkje op mijn takenlijst, …

Kleine dingetjes dus, kleine momenten, niks vergezocht, gratis en voor niks.

7 dagen JOY challenge, doe je mee?

Niets leuker dan delen, dus ik houd mijn camera bij de hand en post dagelijks op Instagram en Facebook  wat mij JOY gebracht heeft.

Na die 7 dagen trakteer ik mezelf op een korte bezinning en bekijk wat die 7-dagen-JOY-journey met me gedaan heeft, ook te volgen op onze bedrijfspagina op Instagram en Facebook!

Leuk idee? Ik neem je graag mee op pad!

Wat doet jouw hart een sprongetje maken? Waar kikker jij meteen van op? Wat tovert een glimlach op jouw gezicht? Wanneer heb jij plots een klein feestje in je hart? Waar wil jij nu meteen een beetje van op en neer gaan springen? Hoe voelt JOY aan voor jou…

Doe met me mee, en deel jouw moment van JOY via jouw account met de speciale hashtag #passionforworkjoy.

Laten we dit samen ervaren! Dan zien we wel vanzelf met welk been het goed is uit bed te stappen! Mocht je ons nog niet volgen op Facebook  of Instagram, voeg ons dan snel toe om mee te doen aan de 7 dagen JOY challenge!

PS:

*Voor wie het zou interesseren, de zero+maria cornejo loop dress is momenteel zo goed als helemaal uitverkocht. Ik heb dat alvast even voor je uitgezocht 😉

Werkgeluk, wat betekent dat voor jou? Door Passion for Work-coach Katrin Van de Water

Werkgeluk, wat betekent dat voor jou? Door Passion for Work-coach Katrin Van de Water

Iedereen wil graag gelukkig zijn, ook op het werk. Tenslotte brengen we daar een groot deel van onze tijd door. Daarbij heeft ons werkgeluk grote invloed op de rest van ons leven. Wij geloven dan ook dat werkgeluk hoog op de agenda van organisaties moet staan. En om dat onder de aandacht te brengen, heeft Tryangle de week van 24 tot en met 28 september 2018 uitgeroepen tot de Week van het Werkgeluk samen met organisaties en professionals uit het vakgebied.

Waarom Passion for Work meewerkt aan de Week van Werkgeluk.

Waarom we bij Passion for Work met plezier de Week van het Werkgeluk  ondersteunen? Katrin Van de Water, zaakvoerster van Passion for Work, vertelt het je graag:

Cijfers liegen er niet om (bron: Tryangle). Mensen ervaren in meer of mindere mate geluk op het werk. En omdat dit een heel groot effect heeft op de rest van hun leven, is het belangrijk om hierbij stil te staan!

Wat werkgeluk betekent voor Katrin Van de Water

Facebook Live met Griet Deca

Griet Deca, zaakvoerster van Tryangle, schreef over dit thema een boek: Van welvaart naar werkgeluk.
Griet Deca neemt je op sleeptouw door een boeiende wereld in volle verandering op basis van de kennis en inzichten uit haar bijna twintigjarige carrière als bedrijfstrainer. Ze biedt handvatten voor houvast op de cakewalk van feiten, anekdotes en theorieën zodat de huidige (onder)stromen die gezondheid op de werkvloer beïnvloeden, duidelijk worden. Een aanrader!

Wil jij zelf je werkgeluk verhogen?

Dan is het belangrijk te weten wat jij daarvoor nodig hebt, want dat is voor iedereen anders! We gaan jouw carrièrepaspoort opmaken in het programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’. Hierdoor heb jij zicht op de ingrediënten die bijdragen aan jouw werkgeluk zodat jij duurzaam energie krijgt van je werk!

Dit programma kun je betalen met loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80 (werkelijke waarde is €1.100). Vraag snel een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

 

Perfectionisme op de werkvloer. Door Passion for Work-coach Linda Kleingeld

Perfectionisme op de werkvloer. Door Passion for Work-coach Linda Kleingeld

Dagelijks merk ik in mijn praktijk dat perfectionisme de onderliggende oorzaak is van problemen op het werk of op zijn minst bijdraagt aan de reden waarom mensen professioneel vastlopen. Daarom besloot ik me te verdiepen in dit thema.

Tijdens mijn onderzoek las ik het boek “Zeg me dat ik oké ben” van perfectionisme-expert Marcel Hendrickx. In dit boek herkende ik veel van mijn eigen inzichten die ik opdeed in de afgelopen 10 jaar.

Met dit artikel wil ik jou bewust maken van perfectionisme en je een aantal concrete tips geven. Hiervoor ben ik te rade gegaan bij Marcel Hendrickx. Het interview met hem lees je hieronder.

Maar eerst, ben jij perfectionistisch?

Als ik klanten vraag of ze last hebben van perfectionisme, krijg ik wel eens het antwoord: “Ik, last van perfectionisme? Zeker niet, bij mij loopt niets perfect.”

Hoe herken je perfectionisme bij jezelf? De symptomen op een rij:

 • Bevestigingsdrang in relaties – pleasen (bv dwangmatig zorgen voor anderen, conflicten vermijden, geen nee kunnen zeggen, verwachtingen hebben en ze niet uitspreken, moeilijk feedback kunnen geven, ik ben niet belangrijk – anderen zijn veel belangrijker, alles zelf willen oplossen – geen hulp vragen)
 • Onrealistische kwaliteitseisen (aan jezelf, aan anderen)
 • Laag zelfbeeld
 • Controledrang (wat je zelf doet is beter gedaan, behoefte aan planning en structuur, to-do lijstjes, plan B hebben)
 • Altijd denken en heel veel piekeren (innerlijke criticus aan het woord)
 • Faalangst
 • Uitstelgedrag
 • Moeite met kiezen en beslissen
 • Te groot verantwoordelijkheidsgevoel
 • Doorgaan, nooit opgeven

Ik legde volgende vragen voor aan Marcel Hendrickx:

 • Wat is perfectionisme en hoe kan het tegelijk goed en slecht zijn?
  “Perfectionisme is een patroon dat altijd slecht is. Met streven naar perfectie in je werk is niets mis zolang het bij willen blijft. Perfectionisme is een belemmerend patroon dat ongelukkig en/of ziek maakt, er is continue sprake van moeten.”
 • Wat maakt dat het patroon zo hardnekkig is?
  “Het is ontstaat als overlevingsmechanisme en herhaalt zich keer op keer.  Je gaat onbewust altijd opnieuw op zoek naar bevestiging maar hoeveel je dit ook krijgt, het is niet genoeg om jezelf graag te zien.”Een belangrijk inzicht dat ik mijn perfectionistische klanten meegeef als ik uw boek aanbeveel, is dat perfectionisme een keuze is. Ooit dacht ik namelijk zelf ook “ik ben nu eenmaal zo”.
 • Hoe werkt dit?
  “Het is een onbewuste keuze die ontstaat als kind als je als kind het gevoel krijgt “ik ben niet goed bezig”, “ik word niet aanvaard”.Het ‘vrije kind’ wordt weggeduwd, het ‘flinke kind’ komt in de plaats en gaat er alles aan doen om door anderen ok gevonden te worden. Iedereen krijgt hiermee te maken maar zolang het vrije kind samen met het brave kind kan blijven bestaan is er evenwicht. Bij de ontwikkeling van perfectionisme gaat het vrije (intuïtieve) kind verdwijnen en gaat het (denkende) brave kind overheersen.”
 • Hoe kan perfectionisme je loopbaan hypothekeren?
  “Bijvoorbeeld: je werkt goed, doet je uiterste best maar door je perfectionisme kan je je werk nog niet inleveren want je moet het nog nakijken, bijschaven, het is nog niet perfect, daardoor laat je ander werk liggen en haal je je deadline misschien niet. Je belemmert jezelf omdat er geen tijd meer over is en lijkt hierdoor minder competent dan je bent. Zo ook bijvoorbeeld als leidinggevende. Vertoon je in de managementmeeting zeer introvert gedrag, geef je weinig inbreng omdat je bang bent dat het niet goed (genoeg) gevonden wordt, dan zal je ook als weinig waardevol gezien worden.
 • Hoe herken je een perfectionistische leidinggevende?
  “Perfectionistische leidinggevenden trekken werk naar zich toe, kunnen moeilijk feedback geven  en willen overal controle op houden. Ze doen aan micromanagement (vooral details opmerken die niet OK zijn), zijn vaak ontevreden, gestresseerd en werken over. Ze verwachten altijd meer of beter en geven zelf het verkeerde voorbeeld door bv. ’s avonds en in het weekend mails te sturen én antwoord te verwachten. Ze tonen weinig respect voor de grenzen en de privétijd van medewerker.”
 • Hoe herken je als leidinggevende perfectionistische medewerker?
  “Perfectionistische medewerkers werken veel over, verliezen zich in details, doet niet aan zelfzorg (eten bv aan hun bureau), nemen te veel verantwoordelijkheid, kunnen geen nee zeggen, zijn vooral bezorgd over anderen, leveren vaak te laat in en zijn meestal eerder schuchter en onzeker tegenover de leidinggevende.”
 • Hoe kan je best omgaan met een perfectionistische leidinggevende?
  “Eerst en vooral weten dat de dingen die hij doet, voortkomen vanuit zijn perfectionisme dan hoef je het allemaal niet persoonlijk te nemen: hij lijdt eraan en kán niet anders. Een perfectionistische leidinggevende zal onbewust en onbedoeld zijn medewerkers het gevoel geven niet te voldoen. Daarom is het heel belangrijk om als medewerker je eigen grenzen bewaken en aan te geven wat zijn gedrag met je doet.”
 • Hoe ga je als leidinggevende om met een perfectionistische medewerker met het oog op burn-out preventie?
  “Observeer je medewerkers: bij dringend extra werk zeggen zij automatisch ja terwijl ze beter zouden aangegeven dat ze het willen doen en vragen welke andere taken dan kunnen blijven liggen. Check dus of hij werkelijk tijd heeft. Vermoed je perfectionisme, ga er dan over in gesprek in een veilige setting. Noteer je observaties en bespreek het. Help hen grenzen te bewaken en maak afspraken over op tijd naar huis gaan, laptop thuis niet open, etc.En geef zelf natuurlijk het goede voorbeeld. Zorg dat je niet vol stress rondloopt, tijd voor de lunch neemt. Blijf niet als laatste op kantoor. Medewerkers spiegelen zich aan jouw gedrag.”

Omgaan met perfectionisme

Ik zeg wel eens tegen klanten met perfectionisme dat zij zelf op de rem staan van hun (professionele) groei en geluk. De confrontatie met voorbeelden hiervan zet sommigen aan tot actie, anderen zijn niet in beweging te krijgen. Er lijkt sprake te zijn van het stockholmsyndroom: zij blijven trouw aan en houden van hetgeen hen gevangen houdt.

 • Welke tip kan u onze klanten die zichzelf hierin herkennen geven?
  “Voor deze mensen is het moeilijk om de stappen te zetten omdat hun perfectionisme hen een veilig en vertrouwd gevoel geeft maar het is nooit te laat om er vanaf te geraken en hoe sneller hoe beter.

Perfectionisme op de werkvloer

Lezers konden n.a.v. dit artikel vragen insturen die ik voorlegde aan Marcel.

Volgende vragen kwamen o.a. aan bod:
1. Hoe kan ik minder perfectionistisch zijn?
2. Welke tips zijn er om administratieve controledrang te verminderen?
3. Zijn er tools, methodes, praktische manieren om de oorzaken van perfectionisme aan te pakken?
4. Welke stappen kan ik zetten om uitgeput door perfectionisme terug de arbeidsmarkt op te kunnen?
5. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik door mijn perfectionisme niet slaaf van mijn werk blijf, zelfs in een job die ik graag zou doen?

Bij veel mensen duiken de symptomen hier en daar op maar gelukkig ervaart niet iedereen dit als belemmerend. Er is dan voldoende evenwicht tussen het ‘brave’ en het ‘vrije’, de ratio en de intuïtie, het moeten en het willen. Werk doen wat je graag doet en waar je energie van krijgt draagt bij tot dit evenwicht.

En jij?

Wil jij weten welke ingrediënten nodig zijn voor jou om energie te krijgen van je werk? Bekijk dan zeker ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’. Samen met een Passion for Work-coach maak je je carrièrepaspoort op. Je kan dit programma betalen met loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80.
Vraag een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

Matchen jouw waarden met die van het bedrijf waar je werkt? Door Miriam Hofman

Matchen jouw waarden met die van het bedrijf waar je werkt? Door Miriam Hofman

Als loopbaancoach begeleid ik  mensen bij het vinden van hun professioneel geluk. Geluk is een subjectief begrip, maar voor velen komt het neer op het (opnieuw) krijgen van energie en het ‘in balans zijn’ op werkvlak. Dat intrigeert me… wat betekent dat precies: ‘energie krijgen en in balans zijn’?

Volgens Personal Branding, de basisfilosofie van waaruit we werken bij Passion for Work, krijg je  (opnieuw) energie in je werk als je weet wat je goed kan én graag doet en wat je wil ontwikkelen en dit volop kan inzetten én als jouw waarden overeenkomen met de kernwaarden van de organisatie waarvoor je werkt.

Wat zijn de waarden van de organisatie waar je werkt?

Dat is allemaal heel mooi maar hoe zit het dan met die andere kant? En belangrijker nog, hoe vind je vanuit het management de juiste balans tussen de belangen van je organisatie enerzijds en de wensen en talenten van je medewerkers anderzijds?

Het model ‘Spiral Dynamics’ van de psycholoog W. Graves gaf mij meer inzichten. De vertaling hiervan in het boek ‘Cubrix; zicht op organisatieontwikkeling en performance verbetering’ van Marcel van Marrewijk is daarbij een aanrader. Het model beschrijft bewustzijnsontwikkeling op drie niveaus: het persoonlijke, dat van de organisatie en dat van de samenleving. Het model wordt regelmatig gebruikt in veranderingstrajecten. Het gaat ervan uit dat organisaties ontwikkelstadia doorgaan in veranderende maatschappijen en het beschrijft verschillende niveaus van toenemende complexiteit.  Sommige organisaties zijn eerder gericht op het individu, anderen op de omgeving en het geheel.

waardentheorie-organisatie-passion-for-work)

Verschillende organisatietypen

Een bedrijf of organisatie is zelden volledig rood, oranje, groen, geel….maar vertoont vaak kenmerken van de verschillende waarden, vandaar ook de spiraal- en niet de lineaire ontwikkeling. Soms is het belangrijk voor een organisatie om terug te gaan naar vroegere waarden en manier van managen om opnieuw duidelijkheid te verschaffen (om te kunnen lopen, moet je eerst kunnen stappen en soms is het noodzakelijk om terug (beter) te leren stappen om pas daarna weer beter of sneller te kunnen lopen).

De vier meest voorkomende typen in organisatiewaarden

We zoomen even in op  4 meest voorkomende typen organisaties in onze Westerse maatschappij, gebaseerd op bovenstaand model:

 • De machtsorganisatie: deze rode organisatie wordt gekenmerkt door controle, macht en taakgerichtheid en is daadkrachtig: vaste taken en sterk hiërarchisch, top-down communicatie, veel (standaard) procedures, informatie=macht, medewerkers zijn eerder volgzaam. Voorbeelden: ministeries, leger, call-centers
 • De resultatenorganisatie: deze oranje organisatie hecht veel belang aan competenties en resultaten en mensen worden hierop aangestuurd (competentiemanagement). Het zijn sterk competitieve organisaties. Er zijn duidelijke organisatieregels en grenzen, mensen krijgen duidelijke verantwoordelijkheden, ratio en analyse zijn belangrijk. Voorbeelden: consultancy bureaus, sterk profit-en target gerichte organisaties
 • De waardenorganisatie: in deze groene organisatie wordt veel samengewerkt vanuit de kernwaarden; deze zijn (even) belangrijk(er) als (dan) resultaten en competenties. De kernwaarden zijn bekend en mensen krijgen feedback over hun gedrag mbt deze waarden. Er is ook en vooral plaats voor gevoel (naast ratio en analyse) en er kan daardoor veel ambiguïteit en traagheid in beslissingsprocessen optreden. Voorbeelden: NGO’s, organisaties in de social profit
 • De innovatieorganisatie: deze gele organisatie wordt gedreven door de visie die iedereen goed kent, vanuit een duidelijk toekomstbeeld. De organisatie heeft veel innovatieve, creatieve en explorerende profielen, vaak een sterk visionaire leider en een hoge autonomie omdat iedereen vanzelfsprekend meewerkt naar dat toekomstbeeld. Voorbeelden: start-ups, Google, Apple.

Wat zijn jouw waarden?

Tot dusver, en  in een zéér kleine notendop, de analyse over de typen organisaties en hun ontwikkeling. De missie van Passion for Work is om ‘Vlaanderen gelukkiger maken’ door mensen te doen floreren op hun werk. Hierdoor komt het erop aan om dié organisatie of omgeving te vinden waarin je als persoon het beste tot je recht komt en waar je je het meeste in thuis voelt.

Vandaar dat het belangrijk is dat je eerst diepgaand stilstaat bij je eigen basiswaarden en competenties en welke competenties je graag zou willen ontwikkelen zodat je op zoek kan naar de juiste match!

Het is dus ook belangrijk in je zoektocht om de nodige aandacht te schenken aan de functieomschrijving én het vergaren van informatie over het type organisatie, diens cultuur en kernwaarden. Een goede match is een win-win voor werknemer én werkgever!

Tip voor energie en balans: zorg voor een match in jouw waarden en die van de organisatie

Het zorgen voor de juiste match is niet enkel een taak van de HR-afdeling! Het is jouw taak om hen zo goed mogelijk in te lichten over wie je bent, wat voor jou belangrijk is, wat je goed kan én graag doet en wat je wil ontwikkelen én de juiste vragen te stellen over de functie én de werkomgeving zodat jij kan zien of er hier een win-win in de maak is.  Met deze info in handen heb je alle tools in handen om aan ‘jobcrafting’ te doen, dit kan binnen je huidige bedrijf zijn of extern. Hierdoor sta jij veel sterker in gesprekken en ben je in staat tot empowerment: aan het roer staan van je eigen loopbaan en leven!

En hier helpen we je graag bij! Bekijk ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’. Samen met een Passion for Work-coach maak je je carrièrepaspoort op, waarbij jij glashelder je waarden, wat je goed kan en graag doet en wat je wil ontwikkelen leert verwoorden. Je ziet ook welke functies hiermee overeenstemmen en als je hulp nodig hebt bij de voorbereiding van je sollicitatiegesprek kan dit ook! We werken steevast op maat. Dit wil zeggen dat jouw vraag centraal staat. Je kan dit programma betalen met loopbaancheques waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80 (werkelijke waarde is €1.100). Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek  met een Passion for Work-coach in je buurt!

Omgaan met negatieve feedback. Door Passion for Work-coach Karolien Embo

Omgaan met negatieve feedback. Door Passion for Work-coach Karolien Embo

Waarom feedback altijd een kadootje is… 8 tips om beter om te gaan met ‘negatieve’ feedback  

Het is weer zover… de periode van de jaarlijkse evaluatie- en functioneringsgesprekken.

Ik herinner het me nog zoals de dag van gisteren. Ik had altijd zeer positieve evaluaties gekregen en plots kreeg ik een negatieve beoordeling. Wat vond ik dat onrechtvaardig. Ik die zo’n goede resultaten neergezet had. Mijn eerste reactie was in de verdediging gaan. Mijn baas begreep er niks van, hij baseerde zich enkel op opmerkingen van derden en had mij niet geconsulteerd. Hij had zijn favorietjes.

Gaandeweg toen ik wat meer afstand nam, zag ik in dat ik absoluut ook een aandeel had in het verhaal. Ik had mijn baas meer kunnen vertellen over mijn noden, behoeftes en verlangens. Ik had mijn successen met hem kunnen delen. En ik heb ook geleerd uit deze negatieve evaluatie. Ik neem nu meer zelf het initiatief en bespreek zaken openlijk.

Achter de boodschap van mijn baas zaten ook behoeftes en wensen van hem. Feedback is altijd een kadootje. Belangrijk is om het niet te zien als een aanval op je persoon, als een falen … maar als een kans om te groeien.

8 tips om beter om te gaan met “negatieve” feedback

 1. Reageer niet direct
  Als je kritiek krijgt, heb je de neiging om jezelf te verdedigen. Neem de tijd om even te verwerken wat er op je afkomt. Als je rustiger en minder emotioneel bent, ben je beter in staat om met feedback om te gaan.
 2. Luister goed
  Vat samen wat je hoort en luister actief. Maak gebruik van LSD (luisteren, samenvatten en doorvragen). Stel diepgaande vragen. Wees nieuwsgierig en toon interesse.
 3. Toon begrip
  Feedback komt altijd ergens vandaan… Feedback ontvangen heeft alles te maken met je openstellen voor de mening van de ander. Het feit dat de ander je feedback geeft, betekent dat de ander jullie relatie de moeite waard vindt.  Hij of zij zit met een zorg of behoefte. Wat maakt dat de ander jou deze feedback geeft? Verplaats je in de ander zijn schoenen. Laat de ander merken dat je hem/haar probeert te begrijpen.
 4. Ga er positief mee om
  Iets is op zich nooit negatief of positief: het wordt pas negatief of positief door hoe je er mee omgaat. Feedback is altijd een kadootje. Om te kunnen veranderen, moet je je bewust zijn van jezelf. En daar heb je feedback voor nodig. Feedback is positief: het laat zien dat je ergens nog niet zo goed in bent en dat je nog kan groeien. Beschouw het niet als een aanval op je persoon, als een falen… maar eerder als een kans om iets te leren.
 5. Bedank de ander
  Bedank de ander, los van de inhoud, voor de feedback! Toon waardering voor het feit dat de ander de moeite doet om jou feedback te geven. Voor hem of haar is het ook niet gemakkelijk om jou deze boodschap te brengen.
 6. Deel je gevoelens zonder in de verdediging te gaan
  Vertel de ander eerlijk en respectvol hoe je de feedback ervaart zonder in de verdediging te gaan. Vind je de opmerking terecht of onterecht?
 7. Ga samen op zoek naar een oplossing en leer uit de feedback
  Zoek samen naar een oplossing. Vraag de ander wat hij/zij van jou verwacht en waarom. En kijk dan in welke mate je daaraan tegemoet kan komen. Neem feedback ter harte en doe er iets mee. Laat de ander weten wat je wel of niet kan/gaat veranderen en waarom. Maak afspraken.
  Stel je de vraag wat je over jezelf hebt geleerd en wat je in de toekomst anders kan doen? Hoe harder de kritiek je geraakt heeft, hoe meer je ervan kan leren. Hoe ben je omgegaan met de feedback?
 8. Focus op de positieve punten
  Velen van ons leggen de lat erg hoog en richten zich dan op dat ene puntje dat minder goed was. Terwijl er misschien wel tien sterke zaken naar voor kwamen in je beoordeling. Focus ook op de positieve zaken!

Ook loopbaancoaching geeft je feedback over jezelf

Na een beoordeling of feedback stel je misschien veel zaken in vraag en weet je niet meer goed weet van welk hout pijlen te maken. Heb je ook het gevoel dat je jezelf beter wilt leren kennen? Of wil je je net goed voorbereiden op een evaluatiegesprek?

Ga aan de slag met je carrièrepaspoort en breng je talenten in kaart

Neem deel aan het programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’.  Stap voor stap maak je je carrièrepaspoort op. Je brengt in kaart wat je talenten zijn, wat je wil ontwikkelen, wat voor jou belangrijk is en welke beroepen bij je persoonlijkheid passen. Hierdoor kan je een balans opmaken van je huidige job en zien welke mogelijkheden er nog voor je zijn, intern of eventueel extern, zodat jij duurzaam energie blijft krijgen van je werk. Je ontdekt waar je ‘ja’ op wil zeggen, en wat een ‘nee’ wordt, gewoon omdat het niet bij je past…

Dit programma komt in aanmerking voor loopbaancheques. Hierdoor krijg je 8 u coaching voor maar €80 (Vlaamse subsidie, werkelijke waarde is €1.100). Neem contact met ons op voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

 

Streven naar work-life balance of net niet?

Streven naar work-life balance of net niet?

Een paar jaar geleden worstelde ik erg met de balans tussen werk, gezin, tijd voor mezelf en mijn relatie. De combinatie van twee jobs, een gezin, onderbroken nachten en kinderen die vaak ziek waren maakten het erg zwaar. Ik zag rondom mij veel mensen met kinderen die beiden voltijds werkten en van hier naar daar liepen. Ik zag mensen die het wél leken te redden en begon te twijfelen aan mezelf. Hoe doén die mensen dat toch? Waarom kan ik het zelf niet? Ben ik dan zo zwak? Of wíl ik het gewoon niet meer?

Ik zie mezelf en mijn man nog altijd zitten met een tas koffie. Allebei het gevoel van: neen, dit klopt niet meer. Het voelt niet goed om twee jobs te combineren, ons te haasten van hier naar daar, te weinig tijd te hebben voor de kinderen en onszelf voorbij te lopen.

Een goede vriendin zei me toen:

“De maatschappij draait gewoon (een beetje) zot. Je moet niet kijken naar wat anderen doen, maar naar wat voor jezelf goed voelt”…en “De periode waarin je kinderen klein zijn, is het normaal dat je niet voltijds werkt”.

Kansen om mijn work life balance te verbeteren

Mmm, dat kwam wel binnen… Een aantal maanden later én een baby erbij (die alweer zware reflux had en heel veel ziek was), deed de kans zich voor om bij Passion for Work te starten als freelancer voor de regio Brussel. Het leek me een ideale kans om wat meer balans (of was het vooral rust?) in mijn leven te brengen. Als ik naar mijn carrièrepaspoort keek, was het de ideale match. Ik kon van thuis uit werken (geen files meer, tijd om de kinderen zelf af te zetten aan school), mijn eigen agenda bepalen, zelf te kiezen hoeveel verlof ik had en het was bovendien werk waar ik mijn talenten volledig kon inzetten: mensen coachen en inspireren en hen kleine stapjes doen zetten in de richting van hun droomjob.

En nu, een jaar later, ben ik nog steeds heel blij met de stap en merk ik dat er toch al iets meer ademruimte is. Het blijft natuurlijk spannend, want een eerste jaar als ondernemer is nog wat zoeken en geeft financieel iets meer onzekerheid, maar het geeft alleszins meer rust in mijn hoofd en in ons gezin.

Waarom streven zoveel mensen naar die work life balance?

Hoe komt het eigenlijk dat er in onze maatschappij zoveel gesproken wordt over work-life balance? Ik merk het ook bij de mensen die loopbaancoaching bij ons volgen. Tijdens het opmaken van hun carrièrepaspoort* zit de waarde ‘balans werk-privé’ bij 90% in hun top 5. Als ik het verder bevraag, willen sommigen “meer tijd voor hun gezin”, anderen “meer tijd om iets voor zichzelf te doen”, “na 17u niet meer met het werk bezig zijn” , of “ook tijd hebben voor andere dingen dan het werk”.

Het wordt ons natuurlijk ook langs alle kanten aangepraat. Als je ‘de boekjes’ leest, zie je heel wat artikels over ‘meer balans in je leven’, ‘hoe vind je de balans tussen werk en privé’,… Je voelt je al gauw mislukt als het bij anderen schijnbaar moeiteloos gaat en als je eigen leven niet altijd in balans is…

Maar moét je leven constant in balans zijn?

Volgens Barbele Kindt  en Elke Geraerts alvast niet. Door de balansideologie verwachten we immers dat alles altijd goed gaat en dat er altijd een perfect evenwicht moet zijn. We leggen de lat voor onszelf hoog en streven zo’n perfectie na waardoor velen er vroeg of laat onderdoor gaan.

Het lijkt ook alsof werk altijd verbonden is met stress en het leven enkel met ontspanning… En dat is natuurlijk niet zo. Als ik naar mijn eigen leven kijk, dan is mijn werk ook vaak heel ontspannend en levengevend (en omgekeerd mijn privé-leven soms heel stresserend).

Denkfouten wat betreft work life balance

Wist je trouwens dat er volgens Elke Geeraerts in de hele balansideologie een aantal denkfouten zitten? Deze denkfouten ondermijnen de arbeidsvreugde in de praktijk nog verder. Ze maakten voor mij alleszins veel duidelijk.

 • Denkfout 1: “Werk staat los van privé”.
  Maar uiteraard leg je je persoonlijkheid ook in je werk en omgekeerd word je ook gevormd door wat je doet.
 • Denkfout 2: “Fifty-fifty is het ideaal”.
  Dit concept is gebaseerd op het idee dat “werk” geen deel is van het leven. Daarnaast suggereert balans dat de 50/50 verdeling universeel is, terwijl bij sommige mensen 60/40 eerder zal aanvoelen als “balans”.
 • Denkfout 3: “Plezier is verplicht”.
  Alsof alles van werk verplicht is en alles wat privé is vrij te kiezen valt. Hoe meer je je job ziet als iets wat je moet doen, hoe moeilijker het is om je job graag te doen. Maar ook privé kan je hierdoor druk creëren: plezier beleven is bijna een morele verplichting. En omgekeerd mogen we niet té veel plezier hebben op het werk.
 • Denkfout 4: “Je moet werk en privé gescheiden houden”.
  Maar het idee dat je na je uren niet meer met je werk wordt geconfronteerd is niet meer van deze tijd. Ik merk het ook bij mezelf: als ik iets lees in de krant op op internet is er altijd wel iets relevant voor mijn werk. Omgekeerd doe ik ook soms inspiratie op tijdens mijn werk voor mijn vrijetijdsbeleving… Soms zijn er bijvoorbeeld mensen die leuke vakantietips geven 🙂

Misschien moeten we ons als maatschappij ook eens de vraag stellen hoe het anders kan? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze kinderen niet van kleins af meegaan in het hoge ritme van volwassen van druk, druk, druk? Hoe kunnen we iets meer rust inbouwen voor onszelf en voor hen…?

Ik pleit er niet voor om als mama niet meer te gaan werken en enkel voor onze kinderen te zorgen, want ik heb die uitdaging ook nodig en ik krijg ook energie van mijn werk… Maar ik vind het wel belangrijk om genoeg tijd te hebben voor ons gezin en hen te zien opgroeien.

work life balance verbeteren tips

Elke Geeraerts stelt in haar boek ‘Het nieuwe mentaal’ ook een aantal evidenties in vraag die ik zelf heel inspirerend vind.

Wat als onze werkuren mee zouden evolueren met onze levensfase? Wat als je als twintiger zou kunnen uitslapen en later beginnen te werken? Wat als mensen met jonge kinderen hun werkdag iets vroeger zouden kunnen eindigen en de kinderen aan de schoolpoort kunnen gaan halen? Dit hoeft uiteraard niet voor iedereen, maar waarom is het niet mogelijk dat mensen met jonge kinderen vroeger stoppen met werken?

Ik zie in de praktijk veel mama’s én papa’s die graag meer tijd met hun kroost zouden doorbrengen, maar het niet georganiseerd krijgen, een zware lening hebben, op een plaats werken waar het niet zo evident is om dit te vragen,…

work life balance verbeteren tips

10 tips voor meer energie in je werk en thuis

Aangezien je niet op elk moment balans hoeft te hebben in je leven, zal je hier dus geen tips lezen voor meer work-life balance,
maar 10 tips om meer energie te hebben op je werk én thuis en op die manier meer tijd voor jezelf, je kinderen, je partner,… :

 1.  Je werk is een deel van je leven, dus zorg dat het een leuk deel is van je leven! Bij mij was het maken van mijn carrièrepaspoort* tijdens de loopbaanbegeleiding een eye-opener. Het werd voor mij een bril om te kijken naar mijn vorige job, maar ook om naar mijn huidige job. Het sluit aan bij wat Simon Sinek zegt: “Iedereen weet WAT hij doet, sommigen weten HOE ze het doen, maar weinig mensen weten WAAROM ze doen wat ze doen”. Waarom doe je wat je doet? Waar kom jij je bed voor uit? Welke activiteiten doe je graag? Waarom doe je die graag? Als je iets gevonden hebt waar je echt gepassioneerd door bent, vraag dan aan je leidinggevende om daar meer van te krijgen. Ga uit van je eigen talenten en je motivatie!
 2. Leer NEEN te zeggen… Mijn carrièrepaspoort zit in mijn hoofd en het helpt me om beslissingen te nemen als ik een nieuwe opdracht krijg. Als ik een vraag krijg om nog een derde avond te werken tijdens een week met al twee praktijkavonden, dan zeg ik meestal neen.

 3. Zorg voor een groeimindset (ipv een vaste mindset). Met een groeimindset geloof je dat talent te ontwikkelen is door passie/ opleiding/ volhouden. Carol Dweck deed heel wat onderzoek naar het zelfbeeld van mensen. Daaruit blijkt dat je zelfbeeld een fundamenteel verschil kan maken in je leven. Het kan ervoor zorgen dat je degene wordt wie je wil zijn en je verwezenlijkt wat je wil verwezenlijken. Door simpelweg je eigen mindset te veranderen, verander je je leven. Klinkt simpel toch?
 4. Mensen op hun sterfbed hebben meestal geen spijt over wat ze gedaan hebben, maar over wat ze niét gedaan hebben… Stel dat je nog vijf levens méér te leven had, wat zou je in elk daarvan dan doen? Hoe zou jouw droomleven eruit zien? Wat van dat droomleven zou je nu al kunnen doen? Wat is het eerste kleine haalbare stapje dat je vandaag of morgen al kan doen? (leg de lat niet te hoog voor jezelf…).
 5. Mijn nieuwe challenge om het minder druk te hebben: mijn mails op vaste momenten checken (voor de lunchpauze en als de kinderen in bed liggen). Wat is jouw nieuwe challenge voor 2018 om het minder druk te hebben en je brein wat rust te geven?
 6. Beweeg! Zeker na cognitief werk is het goed om even tijd te nemen voor wandelen, fietsen, yoga,… Iets dat bij jou past en je energie geeft.
 7. Ga singletasken! (en stop met multitasken). Ons brein kan immers niet multitasken. Het switcht constant van de ene naar de andere taak. Sinds ik dat weet, probeer ik het steeds vaker en het lukt steeds beter. Als de kinderen er zijn, probeer ik tijd te maken voor hen en niet tussendoor nog te bellen voor het werk, mails te checken,… Even offline zijn, maar onlife!
 8. Laat genoeg witruimte in je agenda. Op die manier creëer je buffertijd voor onverwachte dingen.
 9. Maak tijd voor jezelf en maak een pretpot: schrijf op kleine briefjes telkens iets dat je energie geeft (wandeling, tasje koffie gaan drinken, iets nieuw koken,…), plooi ze toe en steek ze in een pretpot. Elke dag of week trek je een briefje en verras je jezelf met iets kleins…
 10. Een confronterende oefening vond ik zelf in het werkboek ‘Nooit meer de druk’ van Tony Crabbé: Maak drie kolommen.
  • 1e kolom: Bedenk welke 15 mensen het dierbaarst en het belangrijkst voor jou zijn.
  • 2e kolom: Hoeveel tijd breng je met hen door?
  • 3e kolom: Hoeveel aandacht schenken je aan elk van deze 15 mensen? Mensen bij wie je veel tijd doorbrengt, krijgen niet per se ook je meeste aandacht.

Ik wens je een boeiende job waar je (meestal) veel energie van krijgt en tijd genoeg voor de dingen waar je tijd voor wil maken en voor de mensen uit jouw kring van 15!

Bekijk ook de Facebook Live van Ruth over work life balance

En jij?

Hoeveel energie krijg jij van je werk? Ervaar jij balans tussen werk en leven?

Wil jij je carrièrepaspoort kennen en weten welke ingrediënten jij nodig hebt om energie te krijgen van je werk? Bekijk dan het programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’. Je kan dit programma betalen met loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80. Neem contact op voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

Tips voor jouw carrière: maak van 2018 jouw beste jaar met de tips van onze coaches

Tips voor jouw carrière: maak van 2018 jouw beste jaar met de tips van onze coaches

Hoe maak je van 2018 je beste professionele jaar ooit? We vroegen alle Passion for Work-coaches om hun beste tip. We delen deze graag met jou.

Je carrière in een groter geheel plaatsen.

Passion for Work-Coach Ellen Van Buel

Ellen Vanbuel | coach in Brasschaat

Mijn tip om van 2018 het beste jaar ooit te maken op professioneel vlak:
Anno 2018 is het essentieel om je carrière in een groter geheel te plaatsen. Het gaat over verbinding met jezelf, met anderen, met wat er leeft in de samenleving. Ik nodig je uit om dit jaar volgende vragen centraal te stellen zodat je eind 2018 een diepe tevredenheid kan ervaren:

 • Wat is belangrijk voor jou?
 • Welke pijnpunten zie je in de samenleving en welke invloed kan je daar zélf vanuit je werk op uitoefenen?
 • Stel dat jij de moed zou hebben om de volle verantwoordelijkheid te nemen over je gedrag, gevoelens en gedachten, welke zinvolle en duurzame bijdrage kan je dan vanuit je werk leveren aan de samenleving?
 • En hoe zorg je ervoor dat dit een louter positieve invloed heeft op de toekomstige generatie?

It’s time to connect, dream, think and act!

Neem af en toe afstand.

Passion for Work-Coach Isabelle DecramerPassion for Work-Coach Isabelle Decramer

Isabelle Decramer | Coach in Aalst en Damme

“Neem tijdens de werkdag regelmatig pauzes. Ook wanneer het druk is, is het belangrijk om hier tijd voor te nemen. Verlaat ook effectief je werkplek, want je werkplek wordt geassocieerd met werken en productiviteit, waardoor je niet echt kan ontspannen. Verandering van omgeving zorgt er bovendien ook voor dat je creativiteit en probleemoplossend vermogen aangewakkerd worden.”

 

Onderzoek je job: past deze bij wie jij bent en bij wie je wil zijn?

Passion for Work-Coach Mieke Meynen

Mieke Meynen | coach in Kermt, bij Hasselt

Mijn tip voor 2018: “Als loopbaancoach raad ik je aan om als je niet tevreden bent in je job je job te onderzoeken. Welke zijn jouw 5 favoriete vaardigheden (wat je graag en goed doet) en 5 favoriete waarden (wat vind jij belangrijk)? Wat wil jij graag ontwikkelen? Kijk of je deze zaken in je job terug vindt. Plan een gesprek met jouw leidinggevende of HR en kijk wat er kan aangepast worden opdat jij meer jobtevredenheid en dus energie hebt in 2018! Want als jij je goed voelt in je job, zal je er ook privé de vruchten van plukken. Geraak je er zelf niet uit? You are very welcome!

Als je aan anderen laat weten wat je kan, wenst en wat je voor hen kan betekenen, openen er deuren!

Passion for Work-Coach Miriam Hofman

Miriam Hofman | coach in Overijse

We leven in een complexe maatschappij en een systeem waarin we allemaal verbonden zijn met elkaar en waarin het geheel groter is dan de delen, zoals in de natuur. Om daarin je (professionele) weg te vinden is het belangrijk dat je weet, begrijpt, voelt wat jouw deeltje is in het geheel. Ook in 2018 zal het transformatieproces van meer verbondenheid zich voortzetten.

Het is daarom belangrijk om goed om je heen te blijven kijken, je netwerk te ontwikkelen en in te zetten. Als je geeft, dan krijg je terug, dat is een natuurlijk proces. Als je aan anderen laat weten wat je kan, wenst en wat je voor hen kan betekenen, dan zullen er zich nieuwe mogelijkheden voordoen op je (loopbaan)pad. Passion for Work ondersteunt je graag verder in deze boeiende zoektocht! Je hoeft het niet alleen te doen…

Geef jezelf de belangrijke rol als ‘architect’ van je loopbaan.

Passion for Work-Coach Catherine Hoogmartens

Catherine Hoogmartens | coach in Kuringen

Mijn tip: Dé klassieker om deze tijd goede voornemens te maken en de balans op te maken van je huidige situatie. Welke voornemens maak jij? Blik je ook terug op je jobtevredenheid van het afgelopen jaar? Ben je gelukkig met wat je professioneel hebt gedaan? Vind je je werk zinvol? Krijg je nog steeds energie van je werk? Via loopbaancoaching krijg je inzichten in wie je écht bent en wat je écht wil. Zinvol leven en werken brengt energie, maar ook geluk. Dit hebben al honderden studies bewezen. Loopbaancoaching is niet enkel nuttig als je van werk wil veranderen, maar is ook een manier om jezelf een belangrijke rol te geven als ‘architect’ van je loopbaan en zo je geluk te verhogen. Dus… niet twijfelen en vraag een gratis telefonisch gesprek aan om te kijken wat wij voor jou en je loopbaan kunnen betekenen.

Ontwikkel je talenten in plaats van je zwaktes!

Passion for Work-Coach Karolien Embo

Karolien Embo| coach in Sint-Amands

Het is niet altijd even evident je talenten te ontdekken. We staan er spontaan niet vaak bij stil en hebben de neiging ze te minimaliseren omdat we ze vanzelfsprekend vinden. Waar krijg jij vaak complimenten over? Wanneer ervaar je flow? Op welke prestatie ben je trots en welke vaardigheid had je nodig om dat tot een goed einde te brengen?

Eenmaal je je talenten in kaart hebt, kan je je afvragen welke van die talenten je een boost zou willen geven in 2018 en of je het zelfs plezierig zou vinden om er in je vrije tijd mee aan de slag te gaan? Beter je te focussen op je kwaliteiten dan op je groeipunten. Wat je aandacht geeft, groeit… Zoals Isabelle, één van mijn coachees, het verwoordde: “Door te focussen op mijn talenten, voel ik mij steeds energieker, heb ik meer drive en zet ik reuzestappen”. De kans om met passie te werken, is veel groter als je je talenten kan gebruiken. Welke concrete stap wil jij in 2018 zetten om je talent verder te ontwikkelen? Bij Passion for Work helpen we je graag om te talenten te ontdekken, te ontwikkelen en ze zichtbaar te maken zodat jij datgene kan doen wat je het liefste wil!

Blijf in contact met je kern: denken, voelen en doen.

Passion for Work-Coach Ingeborg Leën

Ingeborg Leën | coach in Peer


Bepaal voor jezelf welke doelen je wilt behalen. Maak een combinatie van verschillende soorten doelen: je gevoel van welzijn, je work-life balance, je energieniveau, je werk, financiële doelen, praktische realisaties…Plan maandelijks een date met jezelf waarin je stilstaat bij de realisatie van deze doelen tijdens de afgelopen maand. Visualiseer op een creatieve of grafische of cijfermatige manier in een “maanddagboek” in welke mate je je doelen bereikt hebt.Geef jezelf een groot compliment voor de doelen die je bereikt hebt en vier dit succes! Als denken, voelen en doen op één lijn liggen ivm je gewenste doelen, komt er een geweldig vliegwiel op gang!
Kijk met mededogen naar de doelen die je volgens jezelf in onvoldoende mate bereikt hebt. Welke acties kan je ondernemen om deze wél te bereiken? Hoe ga je dit aanpakken? Wat ga je aanvaarden zonder iets te veranderen?
Deel dit met dierbaren, teamleden zodat zij als supporters aan de zijlijn kunnen staan. Wat je aandacht geeft groeit. Wat je deelt, vermenigvuldigt zich.

Maak de sprong en luister naar je hart.

Passion for Work-Coach Isabelle Dewinkeler

Isabelle Dewinkeler | coach in Diest, Vilvoorde, Korbeek-Lo

Mijn tip om 2018 professioneel het beste jaar ooit te maken? “Il vaut mieux vivre avec des remords qu’avec des regrets”. Als loopbaancoach ben ik ervan overtuigd dat het beter is om professioneel van de berg te springen dan jarenlang op de heuvel te blijven staan en te dromen van hoe het beneden zou kunnen zijn. Uiteraard kan springen ook pijn doen en misschien is beneden niet wat je zocht maar je hebt de sprong gemaakt en geluisterd naar je hart. Nu kan de zoektocht naar je professionele zelf echt beginnen. We helpen je graag bij de keuze waarvoor je wil springen én ook hoe je neerkomt met een ‘zachte landing’

Neem de tijd om even stil te staan bij wat JIJ écht wil.

Passion for Work-Coach Katleen Straetmans

Katleen Straetmans | coach in Landegem

We zijn zo gewoon om een tandje bij te zetten en door te bijten, dat we in de rush van het dagelijkse leven dreigen uit het oog te verliezen wie we echt zijn en wat we echt willen. Even pas op de plaats om van scratch te vertrekken, alle opties in beeld te brengen en vervolgens op zoek te gaan naar de bomen achter het bos, om JOUW richting te ontdekken… Dat wens ik je toe!

Mijn tip: Be you – Be seen – Belong (Brené Brown)

Passion for Work-Coach Anja Van Nueten

Anja Van Nueten | coach in Noorderwijk

Wat kan jij doen om ervoor te zorgen dat jij in 2018 steeds meer jezelf kan zijn, jezelf kan laten zien, deel uitmaakt van een organisatie waar je thuishoort?

Of je nu een eigen zaak hebt, of werkt in loondienst, als jij jezelf kan zijn omdat je in je kracht staat, omdat je doet wat jouw passie is, en dit in een omgeving die aansluit bij wie jij bent, dan zorgt dat voor een flinke portie bevlogenheid en veerkracht. Je staat sterker in je schoenen en hebt meer zelfvertrouwen. Als je hierbij dan ook nog zorgt voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning, dan zorgt dat ook nog eens voor erg veel energie én mentale rust!

Welke momenten ben je echt in flow?

Passion for Work-Coach Ruth Verhasselt

Ruth Verhasselt | coach in Asse

Ik wens je… dat je je talenten meer mag ontdekken in 2018 en jezelf in de verf kan zetten op je werk, maar ook daarnaast.
Welke momenten ben je echt in flow en vergeet je alles om je heen?
Ben je een ideeënfontein, een sfeervoeler, een nieuwfreak, een uitblinker…? Hoe kan je ervoor zorgen dat je je talenten (nog) meer kan inzetten op je werk zodat je energie hoog genoeg blijft?

Het geeft meer voldoening om kleine doelen te bereiken dan (te) grote doelen niet te halen.

Passion for Work-Coach Linda Kleingeld

Linda Kleingeld | coach in Lint en Antwerpen

Mijn tip voor 2018: ga er even bij zitten en stel jezelf de vraag wat je in 2018 wil bereiken? Van daar uit kijk je (of bespreek je met je coach) wat er voor nodig is om dit te bereiken en zo bepaal je welke stappen je gaat zetten en wanneer. Wees niet ál te ambitieus. Het geeft meer voldoening om kleine doelen te bereiken dan (te) grote doelen niet te halen. Je kunt dit doen voor elk van de verschillende levensgebieden (sociaal vlak, relatie, financieel, professioneel, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling). Maak er een overzicht van, plan het, noteer in je agenda en spreek erover met anderen.

Bewandel jij je eigen loopbaanpad of dat van een ander?

Passion for Work-Coach Karin Cammaerts

Karin Cammaerts | coach in Burcht

Wil je voldoening blijven halen uit je professioneel leven, zorg dan dat je je eigen pad bewandelt. Ben je de weg even kwijt, of wil je bepaalde zijpaden meer onderzoeken ga hier dan actief mee aan de slag. Heb je hier ondersteuning voor nodig, stop dan aan de juiste deur en laat je hierin begeleiden! Ik wens je alvast een superleuk en uitdagend 2018 toe!

Lonkt het ondernemerschap? Ondernemen kan je leren…

Katrin Van de Water oprichtster Passion for Work business mentor

Katrin Van de Water | oprichtster Passion for Work, business mentor

Ik hoor heel regelmatig mensen in loondienst zeggen dat ze zelfstandige in bijberoep willen worden, of zelfstandigen in bijberoep zeggen dat ze de stap naar hoofdberoep willen maken… Mijn wens aan hen die zich hierin herkennen is dat ze de stap durven zetten in 2018! Ondernemerschap is zo leuk! En het is een vak, wat je kan leren! Om jou hierbij te helpen organiseer ik speciaal voor (toekomstige) ondernemers een Facebook Live op 25 januari om 20 u.  Vanuit mijn kennis en ervaring met 11 jaar ondernemerschap en het opzetten van verschillende succesvolle bedrijven, beantwoord ik je vraag. Stuur je vraag over ondernemerschap naar katrin@passionforwork.net mvv FB Live en ga op de bewuste dag om 20 u naar http://www.facebook.com/passionforwork.

 

8 tips om er je beste jaar ooit van te maken!

8 tips om er je beste jaar ooit van te maken!

Exact een jaar geleden gaven we je 8 concrete tips om van 2017 een succesvol jaar te maken. Nu is het een mooi moment voor reflectie: wat heb jij met deze tips gedaan? Welke heb jij toegepast en kloppen jouw antwoorden nog met wat je toen hebt opgeschreven?

Hieronder een overzicht met 8 tips:

Passion for Work - Wat zijn je successen van het afgelopen jaar.png

1.Wat zijn je successen van het afgelopen jaar?

Schrijf gedurende 5 minuten 10 zaken op waar je trots op bent wat je bereikt hebt in het afgelopen jaar.

Het kan je helpen om je verschillende levensdomeinen onder de loupe te nemen:

 • werk
 • financiën
 • relatie/gezin
 • persoonlijke ontwikkeling
 • sociale contacten
 • gezondheid
 • bijdrage aan de samenleving

Stel jezelf de vraag:
Wat heb je geleerd, hoe ben je gegroeid, welke uitdagingen heb je aangepakt, welke nieuwe dingen heb je gedaan…?

Passion for Work - Deel je successen van het afgelopen jaar

2.Deel je successen van het afgelopen jaar

Het is heel leuk om deze oefening met een dierbare vriend(in) of met je partner te doen. En je successen te delen met hem/haar. En te luisteren naar de successen van de ander!

Stel jezelf de vraag:
Heb ik successen van mezelf en/of anderen gedeeld? Heb je het nog niet gedaan? De feestdagen zijn daar een ideaal moment voor. Je bent samen met jouw dierbaren… Het is goed om stil te staan bij wat je hebt bereikt.

Passion for Work - Voel dankbaarheid

3.Voel dankbaarheid

We focussen zo vaak op wat er niet goed gaat. Voel hoe het is om al deze zaken bereikt te hebben! Wees dankbaar…

‘Whatever you appreciate and give thanks for will increase in your life’
(Sanaya Roman)

Stel jezelf de vraag:
Waar ben jij dankbaar voor geweest in 2017? Schrijft deze zaken voor jezelf eens op.

Passion for Work - Vier feest

4.Vier! Feest!

Bedenk hoe jij je successen van dit jaar wil vieren, eventueel samen met die dierbare vriend(in)/partner. Dit is een goede manier om je enthousiasme aan te wakkeren en jezelf te motiveren om nieuwe plannen te maken, om komend jaar voor te bereiden.

Stel jezelf de vraag:
Welke successen heb je gevierd en hoe? Welke nieuwe successen wil je gaan vieren in het komend jaar?

Passion for Work - Droom groot

5.Droom groot!

Stephen Covey zegt : ‘Begin met het einde eerst. Want pas als je weet hoe dat eruit ziet, kan je bij het begin beginnen’.

Wat wilde jij eind 2017 bereikt hebben op de hierboven vermelde levensgebieden? En wat wil je in 2018 bereiken?

Schrijf dit op, hoe concreter hoe beter! ‘Als we niet weten naar welke haven we koers zetten, is geen enkele wind gunstig’ (Seneca)

Stel jezelf de vraag:
Wat heb je opgeschreven en in hoeverre heb je dit bereikt? Wat wil je in 2018 bereiken?

Passion for Work - Visualiseer

6.Visualiseer

Je kan een dreamboard maken van hoe jij wil dat jouw jaar eruit ziet. Je verzamelt allemaal foto’s en eventueel woorden die passen bij de doelen op je 7 levensgebieden en hangt dat op een plaats in je huis waar je regelmatig passeert.

Stel jezelf de vraag:
Hoe zag jouw dreamboard eruit? Kijk je er nu ook nog hetzelfde tegenaan of is er wat veranderd op een van de 7 levensgebieden?

Passion for Work - Deel

7.Deel

Bespreek je doelen op de 7 levensgebieden en je dreamboard met die dierbare vriend(in), je partner. Door je doelen helder te hebben kan jij veel beter focussen, weet je waar je naar toe wil en waar je ja en nee tegen kan zeggen…

Stel jezelf de vraag:
Met wie heb jij jouw dreamboard gedeeld? Herhaal deze opdracht eens tijdens de feestdagen, kijk of de uitkomsten van het gesprek nog hetzelfde zijn.

Passion for Work - Maak een plan

8.Maak een plan

Wat heb jij nodig om je doelen te realiseren? Wie of wat kan je helpen? Wat ga je doen? Nu, in 3, 6, 9 maanden? Hoe ga je jezelf belonen als je je doelen gehaald hebt?

Bespreek dit op geregelde tijdstippen met je vriend(in), partner en stimuleer elkaar…

Stel jezelf de vraag:
Klopt jouw plan? Heb jij gedaan wat je hebt opgeschreven? Wat is het resultaat hiervan?

Exact een jaar later stellen we je de vraag wat je met deze 8 tips hebt gedaan. Zoals punt vijf, welke koers heb je afgelopen jaar gevaren? Klopt dit met wat je op hebt geschreven? Heb jij al je doelen in 2017 bereikt?

Nog niet alles eruit gehaald wat er in zit? En wil jij je professionele situatie in 2018 verbeteren? Bekijk dan hier ons aanbod. We helpen je graag.

Je kan bij ons terecht met loopbaancheques en KMO-portefeuille. Door inzet van je loopbaancheques ontvang je 8 u coaching voor €80 (werkelijke waarde is €1100, Vlaamse subsidie), ook voor zelfstandigen!

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt!

Pagina 1 van 41234