Fuseren komt steeds vaker voor

Bedrijven die fuseren, het is hip. In het begin is het vaak heel spannend en uitdagend maar al snel ontstaat er weerstand en ineens verdwijnt de verwantschap met het nieuwe bedrijf als sneeuw voor de zon.

Wist je dat ongeveer 70% van de fusies geen succesverhalen zijn? Vooral de cultuurverschillen tussen de samensmeltende bedrijven zorgen vaak voor problemen. Het verschil in interne communicatie, een andere manier van werken, een andere persoonlijkheid van werknemers… Kortom het verschil in identiteit komt boven drijven. Deze verschillen veroorzaken wrijvingen tussen het personeel en het “wij-gevoel” versus het “zij-gevoel” krijgt de bovenhand.

Naast cultuurverschillen verandert meestal ook de inhoud van de verschillende functies in het bedrijf. Plots bestaat je functie niet meer of moet je zelfs gaan solliciteren voor je huidige functie… Een zeer stressvolle gebeurtenis die vaak rivaliteit tussen collega’s in de hand werkt. De ‘verliezer’ blijft achter met een heel onaangenaam gevoel van onbekwaamheid. Dit alles bepaalt in negatieve zin de sfeer op de werkvloer.

Vaak vergeet het management ook intern te communiceren over de toekomstplannen van het nieuwe bedrijf. Werknemers blijven zitten met vragen over visie en missie van het nieuwe bedrijf. De vragen over afvloeiingen blijven onbeantwoord en zorgen voor onzekerheid. Werknemers weten vaak zelfs niet waar ze met al hun vragen en onzekerheden terecht kunnen. Dit geeft angst en zorgt ervoor dat mensen elders werk gaan zoeken.

De fusie maakt dat het bedrijf ook effectief groter wordt. Een gevolg hiervan is dat je in een grotere toename van bureaucratie terechtkomt en de anonimiteit toeneemt. Iets aanvragen of een idee lanceren verloopt zeer stroef en is een hele rompslomp. Een mens wordt daar moe(deloos) van en heeft geen zin meer om initiatief te nemen.

Een fusie betekent verandering

Zo vertelt ook een klant: “Ook mijn leven veranderde helemaal door een fusieverhaal. Als pedagoog was ik werkzaam in een kleine hogeschool maar kwam ik plots door een fusie terecht in een mastodont waar alles anders liep. Mijn functie kon niet meer blijven bestaan en ik werd opgenomen in een team dat voornamelijk uit werknemers van de andere hogeschool bestond. Ik voelde me verloren, genegeerd en gepasseerd en stevende af op een bore-out. Wilde ik zo mijn verdere loopbaan vorm geven? Dit was niet het bedrijf waar ik voor wilde en kon werken. Vol goede moed stapte ik naar mijn leidinggevenden en smeekte om een nieuwe, uitdagende invulling van mijn job. Daar kreeg ik te horen dat ik het fusieproces tijd moest geven en dat het over drie jaar allemaal wel goed ging komen…. DRIE JAAR!!! Na vele slapeloze nachten en gesprekken met collega’s en vrienden besliste ik om voor mezelf te kiezen en mijn job in het hoger onderwijs vaarwel te zeggen.

En heel eerlijk, ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn beslissing! Ik heb terug energie, goesting en kracht gekregen en vooral heel belangrijk: ik kan mezelf zijn in mijn job en word opnieuw gewaardeerd!

Loopbaancoaching begeleid jou door de fusie heen

Als loopbaancoach begeleid ik ook vaak mensen die door een fusie van hun bedrijf in een nieuwe functie terecht zijn gekomen waar ze zich niet goed meer voelen. Ze weten niet meer of hun nieuwe functie nog wel aansluit bij hun vaardigheden en of het bedrijf nog wel aansluit bij hun waarden. Samen met hen ga ik op zoek naar hun carrièrepaspoort en leggen we dit naast hun huidige functie. Daarnaast bekijk ik met hen ook wat de mogelijkheden zijn in het nieuwe bedrijf. Misschien is er wel een andere job in het bedrijf die wel past… Of is het uiteindelijk beter om het schip te verlaten? En je heil elders te zoeken, of voor jezelf te beginnen? Samen met jou bespreken we wat het best bij je past.

Herken jij je in dit verhaal? Heb jij ook het gevoel dat je functie door een fusie uitgehold is en dat je naar nieuwe uitdagingen op zoek moet binnen of buiten het nieuwe bedrijf? Heb jij ook het gevoel dat je je niet meer kan identificeren met je bedrijf en wil je hier iets aan doen? Wij kunnen je zeker helpen in je zoektocht naar nieuwe energie!

Travvant is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: