Gratis eBook
TestDOWNLOAD NU

Burn-out

Hoe ondersteun ik mijn partner in zijn of haar burn-out? Door Passion for Work-coach Isabelle Dewinkeler

Hoe ga je om met de burn-out van je partner? Hoe (h)erken je zijn of haar pijn? Een burn-out is als een olievlek, ze beïnvloedt niet alleen het gedrag en het zijn van je partner en jullie relatie maar ook het hele leven rondom jullie: omgang met kinderen, vrienden… Het spreekt voor zich dat dit ook van jou heel veel energie vraagt. Passion for Work-coach Isabelle Dewinkeler vertelt je hoe je jouw partner kan ondersteunen in zijn of haar burn out.

Iemand met een burn-out helpen

Als je iemand met een burn-out wil helpen, is het handig te weten wat er aan de hand is. Alleen dan kan je het gedrag van je partner verklaren en hierdoor misschien ook beter begrijpen. Ik geef je graag wat meer uitleg…

Hoe een burn-out ontstaat

Een burn-out ontstaat na een langdurige periode (vaak jaren) van roofbouw op je lichaam. Iemand met een burn-out heeft gedurende een lange periode zijn stress- en spanningsklachten genegeerd en is gewoon blijven doorgaan. Meestal wordt burn-out gelinkt aan werk en werkomstandigheden maar de oorzaak van een burn-out mag veel breder gezien worden. Ook persoonskenmerken als faalangst, perfectionisme, overdreven verantwoordelijkheidsgevoel en factoren buiten het werk (gezin, vrienden, ingrijpende persoonlijke gebeurtenissen) spelen een belangrijke rol bij het ontwikkelen van een burn-out. Belangrijk is het om steeds bij iedere persoon dit grotere unieke plaatje te bekijken.

Om een burn-out helemaal te begrijpen is het interessant om ook even het fysiologisch systeem van een burn-out te bespreken. In een stresstoestand gaat ons lichaam in een alarmfase en zetten de stresshormonen (o.a. cortisol) zich in om de bedreiging af te weren. Na een stressvol incident komt het lichaam weer tot rust en evolueert het terug naar een normale toestand.

Bij een burn-out heeft het lichaam langere tijd heel hard moeten werken om met de stresstoestanden om te gaan. Het lichaam heeft fysiek geen tijd meer gehad om te herstellen en is uitgeput, het kan de voortdurende spanning fysiek niet meer compenseren. Dit resulteert dan in een burn-out. Sommige studies beweren zelfs dat een langdurig verhoogd niveau aan stresshormonen kan leiden tot permanente hersenschade en schade aan het immuunsysteem.

Symptomen van een burn-out

Het is moeilijk om alle symptomen van burn-out te omschrijven. Ze verschillen van persoon tot persoon en kunnen soms ook lijken op symptomen die voorkomen bij depressie, wintermoeheid of gewoon chronische pijnen. We delen de symptomen van burn-out in in drie categorieën: lichamelijke symptomen, psychische symptomen en gedragsveranderingen.

Lichamelijke symptomen bij een burn-out

Slecht slapen, fysieke pijnen, verandering van eetlust (meer of minder gaan eten), verminderde weerstand tegen infecties, hartkloppingen, verhoogde bloeddruk… 

Psychische symptomen bij een burn-out

Mentaal moe, onzeker, minder zelfvertrouwen, teveel betrokken maar na verloop van tijd afstandelijk, kort lontje, rigide, angstig, vergeetachtig…

Gedragsveranderingen bij een burn-out

Verminderde prestatie en meer fouten, minder sociale contacten zoeken, meer roken, anders eten, vaak versuft in de zetel zitten… Het belang zit hier vooral in het verschillend zijn van het gedrag t.o.v. voorheen.

Hoe kan ik mijn partner helpen in zijn of haar burn-out?

Ik hoor je al denken… allemaal goed en wel, ik weet nu wel wat een burn-out is en ken de kenmerken maar hoe kan ik deze vicieuze cirkel nu doorbreken? Ik geef enkele do’s en don’ts die jullie samen op weg kunnen helpen.

 • Belangrijk is het om een gepaste gelegenheid te zoeken om over de situatie te praten met je partner. Het is niet gemakkelijk voor iemand met een burn-out om die voor zichzelf te herkennen maar vooral ook om te erkennen dat er een probleem is. Een mooie start voor jou als partner kan daarom zijn om te praten over enkele mogelijke veranderingen (lichamelijke, gedragsveranderingen…) die je hebt opgemerkt bij je partner en die je zorgen baren. Gewoon al kunnen praten hierover kan bij jezelf en je partner al een soort van verlichting geven. Indien mogelijk – als je partner hiertoe bereid is – kan een afspraak met de huisarts voor verdere opvolging een goede volgende stap betekenen.
 • Probeer steeds vanuit een open mind echt naar de behoeften en moeilijkheden van je partner te luisteren. Dit is geen gemakkelijke opdracht. Vaak heb je het zelf ook heel druk met de organisatie van het hele gezin en/of heb je zelf ook wat demonen in je hoofd… Toch is het belangrijk om samen even stil te staan bij wat er echt bij iemand binnenin aan het gebeuren is en hierover te praten. Het is niet de bedoeling om onmiddellijk naar een oplossing te zoeken voor het probleem maar luister gewoon en maak tijd. De grond onder de voeten van je partner is even helemaal weg. Het betekent dan ook heel veel voor hem of haar als jij een veilige omgeving kan creëren waar hij of zij zichzelf kan zijn en gewoon kan vertellen hoe hij of zij zich voelt.  Weet dat jij de situatie niet kan veranderen, je kan deze alleen maar draaglijker maken. Uiteindelijk is het je partner zelf die alleen zijn of haar herstel in gang kan zetten, jij kan alleen maar aan de zijlijn toejuichen en supporteren. Iedere burn-out is een persoonlijke, intieme ervaring.
 • Het is best mogelijk dat je partner vanuit een soort van onmacht conflicten opzoekt en/of echt wel lelijke dingen tegen je zegt. Probeer zeker niet mee in het conflict te gaan of de dingen die gezegd worden persoonlijk te nemen. Het is eigenlijk de onmacht van de burn-out die hier aan het spreken is. Het is niet slecht om in eerste instantie onnodige conflictsituaties (over wie de vaatwasser vergat aan te zetten, wie het dopje van de tandpasta niet op de tube draaide…) te vermijden en zelf geen snedige opmerkingen te maken.
 • “Allemaal goed en wel, maar wat met mijn welzijn” hoor ik je zeggen? Het lijkt me niet slecht om zelf ook wat hulpbronnen aan te spreken die je in deze situatie kunnen helpen: een goede vriend, een familielid, een psycholoog, een goede collega, iemand uit je kring die zelf een burn-out heeft meegemaakt of iemand die zijn of haar partner in burn-out heeft begeleid. Zorg dat je bij deze mensen terecht kan met je gevoelens van onmacht, je frustraties en je bezorgdheden. Zorg daarnaast ook voor voldoende “me-time” zodat je zelf steeds je batterijen kan opladen.

Tot slot kan ik je alleen nog heel veel moed en succes wensen in het ondersteunen van je partner met burn-out. Weet dat er veel lotgenoten zijn die samen met jou op zoek zijn om zijn of haar partner te ondersteunen in deze periode.

Worstel jij of je partner met jouw loopbaan? Laat je helpen door een Passion for Work-coach

Passion for Work begeleidt hoogopgeleide 30+-ers die worstelen met hun loopbaan. Vaak willen ze iets anders, maar weten niet wat en/of hoe. Personal Branding kan hen hierbij helpen. Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding.

Veel van de Passion for Work-coaches hebben een bijkomende opleiding rond stress en burn-out gevolgd. Vraag gerust een gratis telefonisch kennismakingsgesprek  met een Passion for Work-coach in je buurt.

Podcast: Van burn-out naar een leven vol energie! Raf Stevens interviewt Katrin Van de Water

Raf Stevens had een gesprek met Katrin Van de Water, zaakvoerster van Passion for Work over hoe zij van een een burn-out naar een leven vol energie ging.

Naast deze podcast geeft Katrin hier ook een webinar over waarin zij de formule uitlegt om weer energie te krijgen van je werk. Wil jij daarbij zijn? Reserveer dan nu jouw gratis plek voor het webinar Het geheim om (weer) energie te krijgen van je werk’.

Raf Stevens is op zoek naar sterke verhalen…

Raf Stevens, specialist in storytelling, is voor zijn podcast steeds op zoek naar sterke verhalen voor echte mensen… Zo sprak hij eerder met Jan Geurtz, Joost Callens, Philippe Bailleur, Elke Jeurissen, Frank Van Massenhove, Dirk De Wachter, Katrien Devos, Jim Lippens… Je vindt deze eerdere interviews hier terug.

In september nodigde hij Katrin Van de Water uit en stelde haar volgende vragen:

 • Hoe lang ga je nog door met Passion for Work?
 • Wat doet Passion for Work precies?
 • De kiem van je succes zit in je identiteit. Hoe zit dat dan?
 • De pijn moet groot genoeg zijn. Hoe heeft bore-out en burn-out je geholpen?
 • Hoe doe je dat, locatie-onafhankelijk werken?
 • Voelde je je gevangen als werknemer?
 • Heb je moeilijke momenten gehad in 12 jaar ondernemerschap?
 • Waarom doe je wat je doet?
 • Wat inspireert je?
 • Wat is dat toch met die Camino de Santiago?

Interview Raf Stevens en Katrin Van de Water beluisteren

Wil jij je loopbaan een boost geven en ook energie krijgen van je werk?

Ga je na een werkdag helemaal ‘leeg’ naar huis en haal je geen energie meer uit je job? Is dit herkenbaar voor jou en verlang je naar meer energie in je werk? Volg dan het gratis webinar ‘Het geheim om (weer) energie te krijgen van je werk’. En ontdek de magische formule om weer energie te krijgen van je werk! Reserveer nu gratis jouw plek .

Bekijk hier de programma’s van Passion for Work. Je kan deze programma’s betalen met loopbaancheques  waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80 (werkelijke waarde is €1.100, Vlaamse subsdie).

Vraag snel een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

Help, ik heb een burn-out!
Kan een loopbaancoach mij helpen?

Ok, laat mij van bij de start duidelijk zijn : ja én nee ! Dit zal afhankelijk zijn van de fase waarin je je bevindt en voor welk aspect je begeleiding nodig hebt.

Van wie kan je dan professionele hulp verwachten bij een burn-out ?

Je huisarts, een psycholoog, een voedingsdeskundige en een  loopbaancoach (gecertifieerd stress – en burn- outcoach). Een optimaal resultaat bereik je door de samenwerking van deze  experten, ieder in zijn vakgebied en ieder in een bepaalde fase van het proces. Oeps, verwarrend ?!

Ik zet je graag even op een rij wie wat voor jou kan betekenen:

 1. De huisarts
  De huisarts is vaak je eerste aanspreekpunt. Hij sluit medische oorzaken uit van je klachten en houdt je lichamelijke vooruitgang bij. Hij verwijst idealiter door naar psycholoog of loopbaancoach (afhankelijk van de klachten). Een huisarts heeft in zijn drukke praktijk niet altijd veel tijd voor uitleg en specifieke oefeningen. Hij heeft ook geen zicht op de verschillende functies en organisatieaspecten.
 2. De psycholoog
  De psycholoog behandelt psychische problemen, wanneer een ontwikkelingsvraag belemmerd wordt door hindernissen uit het verleden. Hij is gericht op het helpen verwerken van trauma’s, minder op een werkcontext op zich. Indien een burn-out een depressie wordt of gecombineerd gaat met bijvoorbeeld verslavingsproblematieken, is de psycholoog de meest aangewezen hulpverlener.
 3. Een voedingsdeskundige
  Je bent wat je eet. En voeding is energie. Dus het is aan te raden om bewuster om te gaan met wat je tot je neemt. Een voedingsdeskundige kan je hierbij helpen.
 4. Loopbaancoach en idealiter ook stress- en burn-outcoach
  De loopbaancoach/stress- en burn-outcoach zal je het best kunnen bijstaan in preventie van burn-out en bij re-integratie na burn-out. Coaching richt zich op het heden en op de stappen te nemen naar een nieuwe toekomst. Een coach zorgt ervoor dat een persoon zijn eigen talenten leert kennen en benutten. Een coach is dus eerder een gids en fungeert als een klankbord en wegwijzer totdat de persoon de weg zelfstandig kan verder zetten.De loopbaancoach heeft een doorgedreven kennis van functies, competenties, leiderschap en organisatiecultuur. Midden in je burn-out zal je coach je eerst laten rusten vooraleer aan de slag te gaan met gerichte akties.

Wanneer neem je dan best contact op met een loopbaancoach of stress- en burn-out coach ?

 • Preventief : Je voelt weinig energie, je werk is niet meer zoals vroeger, je voelt je moe. Je wil weten hoe dit komt en je wil erger voorkomen. Je wil inzicht krijgen : wie ben ik en wat wil ik ? Wat is belangrijk voor mij? Wat is zinvol werk?
 • Na herstel van burn-out. Je moet terug aan het werk. Hoe pak je dit aan? Is het nog wel wat je wil?

Je leest hier meer over hoe we concreet aan de slag gaan met deze vragen.

Een gecertificeerd loopbaancoach zal altijd doorverwijzen naar huisarts of psycholoog indien hij /zij van oordeel is dat er meer aan de hand is of als de timing nog niet oké is voor coaching.

De coördinatie tussen deze actoren is heel belangrijk om optimaal en snel weer terug met energie te leven en te werken. En hier pleit ik zeker voor nog meer transparantie, samenwerking en doorverwijzingen !

Gratis Webinar ‘Hét geheim om (weer) energie krijgen van je werk’:

Schrijf je snel in via deze link en ontdek hoe Katrin Van de Water, zaakvoerster van Passion for Work en ervaringsdeskundige met burn-out én bore-out, dé formule vond om duurzaam energie te krijgen van werk!

Roept dit artikel vragen bij je op?

Wil je vrijblijvend weten wat een loopbaancoach in jouw situatie kan betekenen? Neem dan contact op met een Passion for Work-coach in je buurt. In een gratis  telefonisch kennismakingsgesprek luisteren we naar jouw behoefte en kijken we samen of loopbaancoaching nu geschikt voor jou is.  We werken steeds op maat van wie jij bent en wat jij nodig hebt. Onze dienstverlening komt in aanmerking voor loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80.

Stress op het werk. Door Passion for Work-coach Ingeborg Leën

Wil je minder stress op het werk ervaren? Het antwoord ligt in je hart. Passion for Work-collega Ingeborg Leën vertelt je hier meer over…

Als loopbaancoach en lerarencoach werk ik dagelijks samen met mensen die (jobgerelateerde) stressklachten hebben, richting burn-out afstevenen of proberen te herstellen van burn-out. Af en toe een stevige portie stress is een fenomeen wat mezelf ook niet vreemd is. In mijn zoektocht naar professionalisering en naar eigen balans kwam ik in contact met hartcoherentie.

blijven ademen - Passion for Work-coach Ingeborg vertelt

 

In het boek “Blijven ademen. Hartcoherentie als antwoord op burn-out, hyperventilatie en stress” (Katrien Geeraerts – Louis Van Nieuland, maart 2017) leer je via een vierstappenplan – de hartcoherentietraining – een eenvoudige ademhalingstechniek om op een gezonde manier met stress om te gaan.

 

 

 

Wat is stress?

We worden voortdurend geconfronteerd met verschillende interne en externe stressoren. Voorbeelden van interne stressoren zijn de lat hoog leggen voor jezelf, perfectionisme, hooggevoeligheid voor bepaalde prikkels, ziekte, pijn …. Voorbeelden van externe stressoren: werkstress, situaties in je persoonlijk leven, de drukte van alledag, overmatig gebruik van social media….

Omgaan met stress

Ons lichaam reageert op deze stressoren en ons brein zorgt ervoor dat er een heel stressmechanisme in ons lichaam in werking treedt.  Heel vaak treedt het oermechanisme op: ons bloed gaat grotendeels naar de spieren en levensbelangrijke organen,  extra suiker gaat naar de bloedbaan, adrenaline en andere hormonen komen vrij.  Dit  geeft ons energie en brengt ons in een vecht/vluchtreactie. Denk maar aan de snelheid waarmee je je hand wegtrekt van heet water.

Het is erg belangrijk dat we ons lichaam na een stressreactie voldoende rust geven om te herstellen en ons herstelvermogen terug op te bouwen.

Chronische stress

Door de voortdurende blootstelling aan allerlei stressoren en te weinig aandacht voor rust, blijft dit oersysteem echter ook actief als we lijden aan langdurige stress, angsten en emotionele conflicten.     Er is onvoldoende psychisch en lichamelijk herstel waardoor men uitgeput geraakt. Ons zenuwstelsel raakt uit balans. Concentratiestoornissen, hartkloppingen, hoge bloeddruk, slaapstoornissen, darmklachten,  opgejaagdheid, moeheid, lage weerstand, een onbehaaglijk gevoel, prikkelbaarheid,  sterk emotioneel zijn, burn-out, kunnen hiervan de gevolgen zijn.

Dit proces van uitputting is omkeerbaar als we ons psychisch en lichamelijk kunnen herstellen. Dit kan door de beoefening van hartcoherentie.

Hartcoherentie

De wetenschap heeft ontdekt dat het hart meer signalen stuurt naar het brein dan omgekeerd. Hartcoherentie is die bijzondere staat van het hart waarbij het hart onze 3 breinen (reflexbrein, emotioneel brein en verstand) in harmonie brengt.

Hartritme beinvloeden

Je hartritme beïnvloeden?
Je kan met een eenvoudige oefening het hartritme  in die mate beïnvloeden dat het hart zich niet meer in een  vecht/vluchtreactie bevindt, maar in een veilige modus.  Op dat moment geeft het hart signalen naar onze hersenen dat alles veilig is en brengt het hart evenwicht in ons brein en zenuwstelsel.

Hartcoherentietraining: blijven ademen

Hartcoherentie is gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek. In een training onder begeleiding van een hartcoherentiecoach bouw je de ademhalingstechniek (4 tot 7 keer/minuut ademen op jouw specifieke resonantiefrequentie) op tot je dit 2×10 minuten per dag kan uitvoeren. Indien je de oefening doet zoals voorgeschreven, dan zal het hart zich naar een veilige modus begeven met gunstig effect tot gevolg. Hartcoherentie is ook meetbaar met biofeedback apparatuur. Deze apparatuur is speciaal ontwikkeld voor het meten van hartcoherentie en geeft je informatie  over de toestand van je zenuwstelsel.

Wat zijn de effecten van  hartcoherentie training ?

 • Verbetering van concentratie en focus
 • Bevordering van creatief denken
 • Bevordering van rustgevoel  en welbehagen
 • Verhoging van de veerkracht t.o.v.  stress.
 • Verandering van gedrag en denken in positieve zin
 • Bloeddruk regulerend, daling van hoge bloeddruk (stressgerelateerd)
 • Effect op hartritmestoornissen (stressgerelateerd)
 • Verhoging van weerstand tegen ziekten.
 • Beheersing van angsten (angsten t.g.v. ziekten, faalangst,  trauma’s, stress…)

Met adem je stress verminderen

Het lijkt een (te) eenvoudig verhaaltje: je adem inzetten om stress te verminderen en je lichaam herstel te gunnen. En toch… het werkt en is zelfs aantoonbaar dat het werkt! Waarom doen we het dan niet allemaal? In ons huidig levensritme blijkt het voor veel mensen héél moeilijk om 2×10 minuutjes per dag me-time te nemen en om deze me-time in te vullen met ademen. Bovendien is het in onze maatschappij veel meer ingeburgerd om te grijpen naar “externe” hulpmiddeltjes (medicatie, alcohol, suikers, energiedrankjes…) in plaats van gebruik te maken van de kracht van ons eigen lichaam.

ademhalingsoefening bij stress

Ook het systematisch volhouden van de oefening vraagt best veel discipline. Je kan aan de hand van dit boek helemaal zelf aan de slag gaan. Je laten begeleiden door een hartcoherentiecoach biedt op lange termijn een nog grotere meerwaarde.

Hartcoherentie en loopbaancoaching?

Tijdens de loopbaancoaching doen we niet aan hartcoherentietraining. De twee kunnen wel mooi hand in hand gaan en mekaars effecten versterken. In de hartcoherentietraining wordt gewerkt aan het verhogen van je fysieke energieniveau.

In de loopbaancoaching werken we aan jouw jobgerelateerde stressoren én energiegevers. Waar krijg jij energie van? Wat kan jij goed en wat doe jij graag? Wat wil jij nog graag ontwikkelen? En wat zijn voor jouw belangrijke waarden?

Wil jij hier meer helderheid over? Bekijk dan zeker ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’. Dit programma komt in aanmerking voor loopbaancheques waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80 (werkelijke waarde is €1.100, ook voor zelfstandigen).

Wil je weten of en hoe de 5 stappen jou verder helpen? Vraag een  gratis telefonisch kennismakingsgesprek aan met een Passion for Work-coach in je buurt.

[Podcast] Johan Dhaeseleer interviewt Katrin:
‘Als ik te veel nee moet zeggen op wat ik graag wil doen, is dat een signaal’

Enkele maanden geleden werd ik geïnterviewd door Johan Dhaeseleer van Extra Tijd.  Johan en zijn team leren je dat TIME-management T.E.A.M.-management is.  Je wordt geïnspireerd, getriggerd om die ene vaardigheid die je extra nodig hebt (werken aan je productiviteit) structureel aan je gedrag toe te voegen.

In het interview bespraken we:

‘Als ik te veel nee moet zeggen op wat ik graag wil doen, is dat een signaal’

Het interview is super interessant voor jou als je wilt weten…

 • Welke methode ik gebruik om burn-out te voorkomen
 • Wat Einstein te maken met burn-out verhelping
 • Wie de mensen zijn die bij Passion for Work komen voor begeleiding
 • Hoe ik mijn energie verhoog en in flow geraak
 • De bottleneck die ik momenteel in mijn bedrijf oplos
 • Waar ik nog van droom…

Luister het interview hier: 

Wil jij je werk ook een boost geven? Als jij er klaar voor bent, ben je absoluut welkom! Kijk hier wat we voor jou kunnen betekenen. ​Vraag een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

HSP-ers lopen meer risico op een burn-out! Ik geef je 5 redenen waarom…

Sinds de ontdekking dat ik een Hoog Sensitief Persoon ben zijn veel puzzelstukjes op z’n plek gevallen. Helaas moest ik eerst een burn-out ervaren voordat ik erachter kwam dat ik HSP ben, maar nu ik het begrijp kan ik anderen waarschuwen voor de signalen van een burn-out.

Maar liefst 15-20% van de mensen is HSP, dat komt neer op 1 op de 5 personen. Als je dit niet herkent of erkent, kost het je veel energie om ‘normaal’ te doen, en je aan te passen aan de mensen om je heen. Pas wanneer je naar jezelf gaat luisteren, en je jezelf (durf ik het te zeggen?) omarmt, ontdek je wat je wel en niet nodig hebt om te kunnen groeien en bloeien.

HSP-ers lopen dus meer risico op een burn-out, ik geef je hieronder 5 redenen waarom dat zo is.

 1. Je beleeft de wereld heel intens.
  De hele dag door ontvang je talloze prikkels, van mensen, gebeurtenissen of simpelweg uit de omgeving. Waar het merendeel van de mensen deze misschien niet eens opmerken, zuig jij ze als een spons op. Hierdoor raak je overprikkeld, je hebt bijna geen rust in je hoofd of om je heen. Verantwoordelijkheden op het werk, interactie met mensen, huishoudelijke taken, nieuws of programma’s op tv – het komt allemaal harder bij je binnen en je kunt het, of gedachten eraan, moeilijker loslaten. Ontzettend vermoeiend dus.
 2. Je denkt eerder aan de ander dan aan jezelf.
  Je gaat als een kameleon door het leven. Je voelt andere mensen en situaties haarscherp aan, dus je weet ook precies wat anderen van je verwachten – en hier gedraag je je naar. Je focust je op de ander en je vergeet naar jezelf te luisteren. Je bent een ‘people-pleaser’, ook al denk je misschien dat dit wel meevalt. Dit is uiteindelijk voor niemand vol te houden. Je raakt uitgeput en leeft een leven dat ten dienste staat van anderen, terwijl je juist vaak voor jezelf en je eigen geluk moet kiezen, en je eigen grenzen moet trekken.
 3. Je bent een perfectionist.
  Als perfectionist heb je graag de touwtjes in handen en heb je een goed oog voor detail. Visuele en mentale wanorde maken je zenuwachtig of van slag, ook al heb je niet de tijd of de energie om die innerlijke en huiselijk rommel op te ruimen. Je houdt van orde en structuur, en het voelt alsof je faalt wanneer je achter de feiten aanloopt. Die constante druk om er maar bovenop te blijven zitten is slopend. Perfect bestaat immers niet. Als je de lat constant zo hoog blijft leggen ligt een burn-out op de loer.
 4. Je twijfelt aan jezelf en je intuïtie.
  Door je altruïsme en drang naar perfectionisme kan je moeilijk onderscheid maken tussen wat jouw echte gevoelens zijn en de energie die je overneemt van anderen. Hierdoor raakt jouw intuïtie van slag. Je bent zo ingesteld op verwachtingen en gevoelens van anderen dat jouw beslissingen hierdoor beïnvloed worden. Zijn jouw keuzes dan nog wel jouw keuzes? Als jij niet authentiek jezelf bent leef je een leven dat niet de jouwe is. En wanneer de afstand tussen jou als persoon en je authentieke ik steeds groter wordt, heb je grote kans dat een burn-out toeslaat.
 5. Je ervaart meer stress dan anderen.
  Behalve dat je veel meer prikkels moet verwerken en graag controle houdt, is het stresshormoon cortisol ook in grotere maten aanwezig bij HSP-ers. Cortisol wordt geproduceerd in de bijnieren, het zijn organen die hard moeten werken om allerlei gevoeligheden (ook gevoeligheden voor voeding) te verwerken. Hierdoor schiet cortisol, en dus je stressniveau, omhoog. Langdurige stress en overprikkeling van de bijnieren kunnen leiden tot bijnieruitputting. De symptomen hiervan lijken voor op die van een burn-out.

Maar het is niet allemaal slecht nieuws voor HSP-ers. Het goede nieuws is dat je, wanneer je je bewust wordt van bovenstaande punten, en tijd en aandacht aan jezelf spendeert, niet in een burn-out terecht hoeft te komen en je kan genieten van de kwaliteiten die HSP zijn met zich meebrengt!

Wil je weten of je hoogsensitief bent, doe dan de test.

Ben jij hoogsensitief en wil je meer energie krijgen van je werk en burn-out vermijden?

Schrijf je in voor ons Gratis Webinar ‘Hét geheim om (weer) energie te krijgen van je werk’ en ontdek dé magische formule die ik ontdekte!

Wil je hier concreet mee aan de slag?  Volg dan ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’:

 • je maakt je carrièrepaspoort: je professionele gebruiksaanwijzing met jouw waarden, je talenten en beroepen die bij je passen
 • je stuurt je carrière in de richting die je energie geeft
 • je timmert aan je eigen weg en wisselt ervaringen uit met andere deelnemers

Dit programma kan je betalen met loopbaancheques. Door inzet van je loopbaancheques ontvang je 8 u coaching voor €80.

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt. Veel van onze coaches volgden een extra opleiding rond stress en burn-out en ze zijn vertrouwd met HSP!

 

Klant Leila breekt uit de gouden kooi en vertelt haar ervaring…

“Benoem een succes uit je professioneel leven. Iets waar je met een goed gevoel aan terugdenkt omwille van je eigen bijdrage aan dat verhaal. Zaken waar je trots op bent”, vroeg Katrin me tijdens de VIP-coaching …

Ik glimlachte. Ik had zowat het grootste gedeelte van mijn leven tussen burn en bore out vertoefd. Dat ik nu dagelijks ’s ochtends terug kon opstaan zonder vermoeid en depressief terug neer te vallen vond ik elke keer een succes.

Ik sloot m’n ogen, ademde diep in. Een wervelwind aan gedachten slingerde voorbij. Eentje bleef terugkomen: dat laatste project, vlak voor ik ondernemer werd.

Eerst begreep ik het niet. Dat was toch geen succesverhaal? Het project was immers een grote flop geweest. Het was compleet gekanteld. Niet voltooid. Deadlines niet gehaald. Contracten niet vernieuwd. Drie project managers heb ik op 6 maanden tijd zien komen zonder en gaan met een burn-out… Er waren intriges geweest, politieke spelletjes, geroddel, manipulatie, racisme, seksisme, machtsmisbruik, bedrog, leugens,… Ik had m’n ogen niet geloofd. Wellicht daarom dat het zo lang duurde eer ook ik de handdoek in de ring gooide.

De oorzaak? Simpel.

Ik zat niet op mijn plaats. Ik deed niet wat de bedoeling was voor mij. Bepaalde aspecten van mezelf kon ik niet ontplooien. En ik had het niet door. Of, ik dacht dat het zo hoorde: elke dag afzien. In ruil voor een vast maandelijks medium-loon, bedrijfswagen, tankkaart, gsm, laptop, hospitalisatieverzekering, tandverzorging, maaltijdcheques en 30 verlofdagen. Wat had ik te klagen?

De aanleiding? Iets complexer.

Ik had het hotel geboekt met de meeste palmbomen, het mooiste zwembad en de beste 24/7 room service. Dat ik hierdoor op een taxi-rit van 1 uur van Cyber City in Kuala Lumpur, het Silicon Valley van Maleisië, zat, daar waar de kantoorgebouwen van mijn klant zich bevonden, kon mij geen barst schelen. Al maanden liep het project niet, en ik had een zinkend gevoel dat het niet ging lukken.  Het zou de eerste keer zijn dat ik de leiding had over een project dat compleet zou falen. Op z’n minst zou ik mezelf fysiek comfort gunnen.

Die avond leidde ik een belangrijke telemeeting. Een tiental stakeholders zouden van de partij zijn. Ik keek er niet naar uit…

Ik had de technische leiding over een grote verandering wereldwijd in de netwerkinfrastructuur van een multi-national met locaties in 70+ landen verspreid over 5 werelddelen. Ik vergaderde met VIP’s en voelde me compleet bored-out-of-my-mind. Ik was ‘gedropt’ geweest in een project dat al 1,5 jaar in crisis was. De klantenrelatie stond op een laag pitje toen ik erbij kwam. Ik voelde dat er iets niet pluis was. De manier waarop sommige VIP’s mij benaderden… ik kon mijn vinger er niet opleggen, maar iets in hun stem, de woordkeuze, intonatie… Wat niet werd gezegd, was toch aanwezig. Alleen kon ik niet scherp genoeg zien wat het was. Het voelde vijandig. Ik werd doodmoe van dit soort spelletjes.

Is dit nu later? Als je groot bent?

De eerste jaren had ik werken voor een multinational die IT diensten verzorgt aan andere multinationals wel interessant gevonden. Het is echt anders dan KMO’s. Boeiend was het om een kijkje te nemen achter de schermen van zulke economische reuzen. Ik was gestart als Helpdeskagent, en 10 jaar later zat ik als Transformation Consultant op business trip in hartje Azië.

Mijn ego kreeg hier een kick van, en mijn hart een kick-in-the-nuts.

Echter zou dat besef pas veel later komen. Ik was een workaholic, kon niet rusten, liep mezelf voorbij, en was hierdoor zeer geliefd bij sommige managers die de moeilijkste – en in mijn toenmalige mindset interessantste – projecten naar mij toe schoven. Ik groeide zo snel door binnen het bedrijf, dat mijn loon achterop hinkte. Interne administratieve problemen zorgden ervoor dat de beloofde loonsverhogingen die bij mijn nieuwe jobtitels hoorden langdurig op zich wachten. Anderen met een gelijkaardige functie hadden vaak het dubbele van mijn loon. De structuur van de organisatie kon niet volgen met de ontwikkeling die het bedrijf zelf faciliteerde voor mij. Ik groeide sneller dan mijn werkgever dat deed, en ik had het gevoel hiervoor afgestraft te worden.

Om mijn frustratie hierover te sussen, besloot ik dit te compenseren door voor meer comfort te kiezen op mijn business trips.

Uitgeput hing ik in de sofa van mijn junior suite toen de telemeeting afliep. Twee VIP’s hadden erg veel kritiek gehad op de kwaliteit van het werk van mijn teams. Met laptop op schoot was ik nog snel mijn hoofd aan het leegtypen om niet te vergeten wat op de meeting was gezegd, toen ik besefte dat de verbinding nog open stond op mijn telefoon.

Ik was niet de enige aan de lijn. Ik spitste mijn oren. En viel bijna flauw.

Ik was getuige van hoe de twee VIP’s lachten om de ernst waarmee ik had geantwoord op hun vragen. Hun plan was gelukt, zegden ze. Ze hadden druk kunnen zetten. Hun vragen zouden het project met genoeg vertragen om de contractuele deadline te missen. En dat was de bedoeling. Vanwege de strategie.

Welke strategie? Impulsief en in shock verbrak ik de verbinding. Koortsachtig dacht ik na… Had ik dat wel goed verstaan? Waarom wilden mijn klanten hun eigen project saboteren? Hadden zij er groter voordeel bij op die manier?

Ik belde mijn manager die mijn redenering bevestigde: als wij de deadline niet haalden, dan kreeg de klant een forse som terugbetaald. Zeven cijfers, die som. “Doe maar alsof je van niks weet,” had hij gezegd, “Jouw loon ligt er op het einde van de maand, ongeacht.”

Het gonsde in mijn hoofd. Het stormde in mijn hart.
Waar was ik in godsnaam mee bezig?

Er brak iets in mij.
Ik was er klaar mee.
Bijna twee jaar heb ik thuis gezeten. Ziek. Dodelijk vermoeid. Kapot van de stress. Triest. Kwaad. Razend. Op die klant. Op mijn werkgever.  Op de wereld.  Op het ‘systeem’. Het systeem was rot. Waarom bleven we met z’n allen gewoon verderdoen alsof er geen alternatief bestond?

Nog een laatste keer heb ik onderhandeld met mijn werkgever. Om te mogen vertrekken. Terugblikkend klinkt het absurd natuurlijk. Maar ik was bang (!) toen ik mijn ontslag gaf, en voelde me schuldig. Vooral toen ik werd gesmeekt om te blijven. Even dacht ik hun toestemming nodig te hebben.

Ik was een Valuable Resource, werd gezegd.
Ja. Juist daarom.
Het was voorbij. Mijn weg lag elders voortaan. Ik voelde het in elke cel van mijn lichaam.

Het laatste bod van de multinational die mij zoveel avontuur en lessen had gegeven, was 57% salarisverhoging, en ik ‘mocht’ de tijd te nemen die nodig was, maar alsjeblief wel terugkomen. Mijn sidderend doch onverschrokken hart wist echter gewoon: Nee.

Nee!

Als kind had ik nooit goed geleerd hoe en wanneer ‘nee’ te zeggen. Er was zo vaak, zo lang en structureel over mijn grenzen geweest. Stel je voor: hooggevoelig in een strenge katholieke school. Niet aan élke verwachting voldoen, betekende niet goed genoeg zijn. Ik was geprogrammeerd om tegen iedere uitdaging die op mijn pad kwam automatisch ‘ja’ te zeggen. Ik moest immers bewijzen dat ik goed genoeg was. Zonder in te checken of mijn lichaam mee was. Wat een kluwen van belemmerende overtuigingen. En wat had dit een gigantische impact gehad. Op elk niveau van mijn volwassen leven, zo bleek. Ik was grenzeloos op mijn werk en in mijn relaties. Het was nooit goed genoeg. Van rusten kreeg ik stress. En áls ik dan toch uitzonderlijk ‘nee’ zei, ging dat gepaard met schuldgevoelens, angst, agressie en verlies van contact met mezelf en de ander.

Deze specifieke ‘nee’, betekende veel voor mij.
Deze ‘nee’ was een XXXL en paste perfect.
Het was het begin van een grote ‘ja’. Tegen mezelf, mijn gezondheid en mijn sanity.

Intussen had ik een hele reeks opleidingen in persoonlijke ontwikkeling achter de kiezen – die verrukkelijke ThetaHealing techniek! – en ik wist wat ik vervolgens wilde doen.

Ik dacht, foert. Ik spring.

Ik dacht, ik kan maar beter beginnen bouwen aan iets dat echt gewoon klopt voor mij, hoe onwaarschijnlijk onbereikbaar het ook lijkt, dan blijven doen wat zonder enige twijfel naar innerlijke waanzin leidt.

 • What if I fall?
 • Oh, my darling, but what if you fly?

En ik sprong. En ik dacht: Waa! Hopelijk verschijnt hier ergens een vangnet want dat ondernemen gaat wel hard!

Maar geen vangnet te zien.
Zeer onverwacht waren het mijn vleugels die verschenen.

Waar ik vroeger succes definieerde als iets dat gevalideerd werd van buitenaf door een ander, ontdekte ik een andere waarheid over succes. Succes is voor mezelf. Alleen op die manier kan ik het beste van dienst zijn in onze samenleving en iets voor anderen betekenen. Voor mij is succes: me elke dag goed voelen in mijn lichaam, mensen helpen om zich te ontwikkelen en te bevrijden, de vreugde van groei en welzijn vieren, mijn leven en werk zodanig organiseren dat ik zo gelukkig en productief mogelijk ben. Het is waar míjn hart van zingt.

Katrin keek me ontroerd aan.
“Innerlijk leiderschap”, zei ze met een fonkeling in de ogen.

Dit is mogelijk het grootste succesverhaal van mijn leven. Het verhaal waarin ik leerde ‘nee’ te zeggen tegen wat mijn energie wegzuigt. Ik leerde over zelfrespect, respect voor anderen, samenwerken, verschillende culturen, eerlijkheid, mannen, én vrouwen, geld, corporations, eigenwaarde, en nog zoveel meer.

Dat bedrijf – wij waren 12 jaar samen geweest – was een gigantische, en soms groteske leerschool. En ik ben onherroepelijk afgestudeerd. De vervulling en vrijheid die ik nu als ondernemer ervaar, zijn voor mij het bewijs dat ik met grootste onderscheiding was geslaagd.

Leila is zaakvoerster van PrachtWerk en helpt hooggevoelige ondernemers met het opruimen van onbewuste overtuigingen die de groei van hun bedrijf tegenhouden.

En jij? Zit jij ook in de ‘gouden kooi’?

Wil je je carrièrepaspoort kennen, zodat jij weet welke ingrediënten jij nodig hebt om (weer) energie te krijgen van je werk? Bekijk dan ons programma In 5 stappen weten wat ik wil’.  Je kan dit programma betalen met loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80. Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek.

De uitkomst kan zijn dat je:

 • toch beslist om te blijven en anders naar je job en je bedrijf gaat kijken
 • beslist intern een andere functie te gaan doen
 • voelt dat het tijd is om een andere omgeving op te zoeken, zij het in dezelfde functie
 • de knoop doorhakt voor een ander bedrijf én een andere functie, om eventueel het pad van         ondernemerschap te bewandelen
 • Leila volgde VIP-coaching,omdat ze een grondige begeleiding wilde in het ondernemerschap. Deze coaching komt in aanmerking voor KMO-portefeuille. Je leest er hier meer over.
  Per jaar kunnen 15 mensen dit programma volgen bij Katrin.
  Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek (vermeld dat je interesse hebt in VIP-coaching)

Onze filosofie
We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Wat dit is, waarom het steeds belangrijker wordt en hoe je er zelf mee aan de slag kan, lees je in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

Burn-out preventie: win-win voor werknemer en werkgever!

Burn-out is helaas een steeds actueler gegeven. Momenteel heeft 10% van de werkende bevolking burn-out klachten. Vanuit mijn job als burn-out coach en competentie-expert geef ik advies hoe burn-out te voorkomen.

Sinds 1 september 2014 zijn werkgevers wettelijk verplicht om burn-out preventie bij hun medewerkers te verrichten. Sindsdien kent de vakliteratuur dan ook een enorme boom. Het aanbod is zelfs zo groot dat men nog moeilijk de bomen door het bos ziet. En is het zoeken naar de juiste tools om hier praktisch mee aan de slag te gaan. It takes two to tango. Zowel het bedrijf als de medewerker kan stappen ondernemen.

Wat kan het bedrijf doen? 

Competentiemanagement: wat en hoe?

Competentiemanagement is het in kaart brengen, ontwikkelen en inzetten van competenties van medewerkers. Een competentie is het geheel van kennis, vaardigheden en attitudes die bijdragen tot succes in een functie of rol. Competentie- of rolprofielen vertalen de strategie en de missie van de organisatie door naar de vereiste competenties voor medewerkers.

Hoe wordt dit concreet in de praktijk omgezet? Er worden competentieprofielen opgemaakt van de verschillende functies of rollen binnen een organisatie, idealiter met alle functiehouders of een delegatie, samen met de leidinggevende. Dit zorgt voor een maximaal draagvlak.
Competentieprofielen vormen de rode draad binnen het HR-beleid en zijn toepasbaar op verschillende HR-domeinen: rekrutering & selectie, onthaal, vorming, training, opleiding, interne doorgroei, outplacement…

Rolstressonzekerheid over het takenpakket triggert burn-out
In de vorige eeuw waren de meeste jobs vrij strak en duidelijk omlijndVandaag draait alles om flexibiliteitomni-inzetbaarheid en multitasking. Een normale evolutie in deze snelle en digitale maatschappij, maar het ontneemt wel het gevoel van controle over je job.

Gevolg? Medewerkers zien niet langer de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en te verbeteren. Het wordt ook moeilijker om medewerkers te evalueren. Het gevoel van voldoening van het “eindproduct”, waarvoor je verantwoordelijk bent, valt weg. Mensen gaan bijgevolg alle taken op zich nemen om goed te doen. Het zorgt ook voor onzekerheid over de eigenwaarde en niet openlijk durven klagen. Rollstress is uitzichtloos: het werk is immers nooit klaar en nooit echt af.*

Stap voor stap naar een oplossing

Stap 1: Creëer duidelijkheid

Formuleer heldere verwachtingen voor je medewerkers. Doe dit aan de hand van:

 • een rolbeschrijving of functiebeschrijving die het doel van de functie en de kerntaken beschrijft (bv. agendabeheer, bestellingen ingeven, planning) en
 • een competentieprofiel dat maximaal 9 competenties met gedragsvoorbeelden formuleert. Vermeld ook het waarom, gelinkt aan de missie van het bedrijf.

*Een duidelijke rol is essentieel om focus te vinden en een goede flow te realiseren. Elke medewerker moet specifieke doelen hebben, zodat hij/zij het resultaat ervan kan zien en waar hij ook verantwoordelijk voor gesteld kan worden.

Stap 2: Ken het carrièrepaspoort van je medewerkers

Een carrièrepaspoort is een inventaris van:

 • de favoriete vaardigheden (wat kan iemand goed én doet hij graag)
 • de te ontwikkelen vaardigheden (wat wil iemand graag ontwikkelen)
 • de waarden (wat is belangrijk voor de persoon)

Win-win creëren
Vinden je medewerkers dit terug in hun job? Dan betekent dat een win-win voor alle partijen.
Want wanneer je medewerkers werk doen dat ze graag doen en goed kunnen (= talenten inzetten), werk dat aansluit bij wat ze belangrijk vinden (= waarden) en waarbij ze kunnen ontwikkelen wat ze graag willen ontwikkelen, creëren ze meer zelfvertrouwen, motivatie, productiviteit, een hogere retentie en een beter imago.

Verdeel taken volgens talenten
Laat je medewerkers begeleiden in hun carrière en pas het takenpakket binnen de afdelingen (licht) aan, volgens de talenten van medewerkers. Jobcrafting, inderdaad. Dit hoeven geen grote aanpassingen te zijn. Zo kan je bijvoorbeeld een klantendienstmedewerker, die het liefst administratieve taken uitvoert, dit meer laten doen. Een boekhoudkundig assistent(e), die graag events organiseert, zou je kunnen laten meewerken aan de organisatie van het personeelsfeest.

Wat kan de medewerker doen?

De medewerker kan op eigen initiatief en in alle privacy zijn carrièrepaspoort opmaken via loopbaancoaching. Zodat hij weet welke ingrediënten hij nodig heeft om energie te krijgen van werk. Dit komt aan bod in ons programma In 5 stappen weten wat ik wil’. Met deze info kan de medewerker in gesprek gaan met de leidinggevende om aan te geven waar hij naartoe wil. Je hebt dan immers woorden om aan te geven welke elementen voor jou belangrijk zijn… Dan pas kan er rekening mee gehouden worden…

Vergelijk talenten met een oplaadbare batterij: doen waar je goed in bent en wat je graag doet, levert energie op en laadt je batterijen op. Als je dingen doet waar je niet goed in bent of die je niet graag doet, dan lopen je batterijen leeg.

En jij?

Hier lees je meer info over ons aanbod voor bedrijven. KMO’s kunnen gebruik maken van de KMO-portefeuille waardoor ze tot 40% besparen. Ze kunnen ook gebruik maken van de derdebetalersregeling van VDAB om het carrièrepaspoort van de medewerker te kennen. Hierdoor betaalt de werknemer zelf €80, die hij terugkrijgt via interne onkostennota.

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek  (vermeld dat je interesse hebt in ons aanbod voor bedrijven).
PS Wist je dat elk bedrijf met +20 medewerkers een werkgelegenheidsplan voor 45+’ers moet opstellen? Onze trajecten passen daar perfect in.

Ben je medewerker en wil je je carrièrepaspoort kennen, zodat jij weet welke ingrediënten jij nodig hebt om (weer) energie te krijgen van je werk? Bekijk dan ons programma In 5 stappen weten wat ik wil’. 

Je kan dit programma betalen met loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80. Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek.

Wellicht is ons gratis webinar ‘Hét geheim om (weer) energie te krijgen van je werk’ interessant voor je! Schrijf je hier in en ontdek hoe Katrin Van de Water, bezielster van Passion for Work en ervaringsdeskundige met burn-out, dé formule vond om duurzaam energie te krijgen van werk!

 

Verantwoordelijkheid voor jezelf nemen: 5 tips

Het is me al opgevallen dat heel wat mensen met een (dreigende) burn-out de kwaliteit ‘verantwoordelijkheid nemen’ hoog in het vaandel dragen. Een prachtige eigenschap, maar teveel van een bepaalde kwaliteit maakt dat je meteen ook in je valkuil tuimelt.

De valkuil van verantwoordelijkheid nemen

Verantwoordelijkheid nemen gaat over het algemeen belang of het groepsbelang laten voorgaan op het eigen belang. Mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel zijn vooral bezig met de doelstellingen van het bedrijf en niet zozeer met hun eigen ‘ik’. Heel begrijpelijk dat ‘verantwoordelijkheidszin’ vaak opgenomen is in de competentie-vereisten van een vacature.

Alleen, trop is teveel, want als je de organisatie te sterk laat primeren op het ‘ik’, dan ga je jezelf wegcijferen, mogelijks zelfs opofferen. Mensen raken zo gefocust op het werk, dat ze hun eigen behoeftes niet meer voelen: alles moet wijken voor het werk, bv. thuis uitzieken als je ziek bent kan dan niet, want het werk moét gebeuren.

Vaak zowel op fysiek, emotioneel als mentaal vlak.
Maar ook voor de organisatie is het geen goede zaak. Want medewerkers verwachten in ruil van hun (vaak onbewust) offergedrag waardering van de organisatie. Alleen, die waardering kan nooit in verhouding zijn met hun inspanning (want die is ten koste van zichzelf!).
Soms kan dit gedrag zich trouwens tegen de medewerker keren: soms voelt de manager zich bedreigd door zo’n verantwoordelijke en plichtsbewuste medewerker, krijgt hij de indruk dat de ander de boel wil overnemen. En dan, als donderslag bij een heldere hemel, volgt vaak ontslag. Terwijl de medewerker alleen maar het beste voor het bedrijf voor ogen had…

Hoe dan wel?

Ik gebruik graag de metafoor van een boot bij stormweer om dit principe te verduidelijken. Als een boot bij een woelige zee dreigt op hol te slaan, dan laat men het anker uit. Hetzelfde geldt voor de mens: ook wij gaan bij onrustige omstandigheden ons anker uitwerpen, op zoek naar rust. Alleen, de vraag is: waar gooi jij je anker uit? Bij jezelf? Of bij de ander, de organisatie? Wie gebruik jij als referentiepunt?

Mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben vaak de neiging om hun anker bij de organisatie te leggen. De oorzaak hiervan is vaak te zoeken in de kindertijd, waarbij men – door omstandigheden – (onbewust) aangeleerd heeft om de focus steeds op de omgeving te houden, waardoor het contact met zichzelf – én de eigen grenzen! – verwaterd is.
Begrijpelijk ook dat als je het anker bij de ander uitgooit, het werk nooit goed genoeg kan zijn, aangezien het referentiepunt buiten jezelf ligt. Hier komt vaak ook perfectionisme om het hoekje loeren…

De uitdaging voor mensen die de neiging hebben om zich weg te cijferen in functie van de organisatie is dus: eigenliefde. Eigenliefde is jezelf belangrijk genoeg vinden om je op de eerste plaats te zetten en van daaruit grenzen aan te geven.

En hoe doe je dat? 5 tips:

Eenvoudig in theorie, maar vaak heel wat moeilijker om in praktijk te brengen. Voor mij werken deze 5 tips:

 1. Stel jezelf regelmatig de vraag ‘Wat heb IK NU nodig?’. 
  Post-its op strategische plaatsen kunnen je helpen om dit ‘top of mind’ te houden.
 2. Wees zuinig met beloftes.
  Ga eerst voor jezelf na of iets energie geeft of kost. Doe geen beloftes meer als de inspanning groter is dan wat het jou opbrengt.
 3. Ontwikkel meer zelfbewustzijn.
  Loopbaanbegeleiding is een laagdrempelige manier om aan dit zelfbewustzijn te werken door op zoek te gaan naar het antwoord op vragen zoals ‘wie ben ik en wie wil ik zijn?’, ‘wat vind ik belangrijk?’, ‘wat geeft me energie?’,…
 4. Ontwikkel meer lichaamsbewustzijn
  Wees je bewust van je lichaam – door sport, massages,…
 5. En vooral: wees mild  voor jezelf!
  Patronen die zich 40 jaren hebben kunnen inslijten, verdwijnen meestal niet op 1-2-3…

Leestip:

 1. Het drama van het begaafde kind Zelf had ik veel aan het boek ‘Het drama van het begaafde kind’
  van Alice Miller.

En jij? Waar gooi jij je anker uit?

Wil jij leren opnieuw jezelf centraal te stellen en opnieuw meer zelbewustzijn te ontwikkelen?

Ben je op zoek naar het antwoord op vragen zoals ‘wie ben ik?’ ‘wie wil ik zijn?’, ‘wat vind ik belangrijk?’, ‘wat geeft me energie?’, ‘welke beroepen passen er bij mijn persoonlijkheid?’…

Bekijk dan ons programma In 5 stappen weten wat ik wil en ga aan het roer staan van je leven en je carrière. Dit programma komt in aanmerking voor loopbaancheques (ook voor zelfstandigen!). Hierdoor krijg je 8 coaching-uren voor €80 (werkelijke waarde is €1100, Vlaamse subsidie). Neem contact met ons op voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

Onze filosofie
We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Wat dit is, waarom het steeds belangrijker wordt en hoe je er zelf mee aan de slag kan, lees je in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

Mentaal kapitaal: je brein trainen om sterker in het leven te staan.

In het boek ‘Mentaal Kapitaal’ vertelt Elke Geraerts wat de 4 belangrijkste hefbomen zijn van mentale veerkracht, en hoe je deze kunt trainen om je mentale kapitaal te vergroten. Ik deel ze graag met je…

Hefboom 1: Zelfcontrole

Hoe hoger jouw zelfcontrole, hoe meer kans op succes in je leven. Dat is gebleken uit de ‘Marshmallow-test’ van de Amerikaan Walter Mischel. Hij liet kleuters een kwartier alleen met een marshmallow. Als ze er niet van aten, kregen ze een tweede. Eén derde van de 600 geteste kinderen slaagde erin het volle kwartier van het snoep te blijven. Twintig jaar blijkt dat de kinderen die een tweede marshmallow hadden verdiend, het aanzienlijk verder hadden geschopt en gezonder en succesvoller waren!

Ook al wordt de basis voor zelfcontrole in je kindertijd gelegd, als volwassene kan je hierin nog bijleren. Als je het gevoel hebt dat je geleefd wordt door je impulsen en negatieve gedachten, dan kan je jouw zelfcontrole trainen door actief voor afleiding te zorgen. Mijn truukjes als ik in de stress schiet:

 • Aandacht op mijn ademhaling en tellen (1 is in, 2 is uit, 3 is in …zo verder tot 10 en opnieuw)
 • Terugtellen van 50 naar O
 • Even de tuin inlopen en genieten van wat ik daar zie/hoor/ruik
 • Erg – maar dan ook héél erg – luid zingen J

En jij? Schrijf 2 dingen op die jou veel stress bezorgen en zoek hiervoor een geschikte afleiding. Oefenen maar!

Hefboom 2: Bewustzijn

Twee psychologen van Harvard ontdekten dat onze geest maar liefst 47% (!) van de tijd afwezig is. Je kent dat wel; die momenten dat je aandacht afdwaalt. Dit hoge percentage toont aan dat ons brein deze tijd nodig heeft om informatie te verwerken én op te slaan, om verbanden te leggen, om creatief te zijn, … Wees je hiervan bewust en gun je hersenen deze tijd. Je pauzes opvullen met ‘even Facebook checken’ is dus niet zo’n goed idee, want zo blijf je jouw brein belasten met informatie. Heel erg moe word je daarvan.

Wat werkt beter? Na een aandachtsintensieve taak, een gesprek, een vergadering, … is het super slim om – al is het maar heel even – iets heel anders te doen. Loop even buiten en adem diep in en uit, ga iets te drinken halen, eet een stuk fruit, ga je handen wassen. Maak er een klein ritueeltje van, zodat je even tot jezelf kan komen en je gedachten de tijd krijgen om informatie te verwerken. Je zal frisser en met nieuwe aandacht aan je volgende taak of vergadering kunnen beginnen!

Ook mindfulness kan hierbij helpen. Het is één van de weinige bewezen technieken om je beter te concentreren, prestaties te verbeteren en bewustzijn te trainen. Slechts 10 minuten mindfulness per dag maakt al een wereld van verschil. Als totally not-zweverige madam fronste ik vroeger spontaan mijn wenkbrauwen bij het woord mindfulness. Maar kijk; ik probeerde het uit en nu kies ik elke dag een oefening van 10 à 20 minuutjes uit de (gratis) Rituals- of Headspace-app. Een computer werkt toch ook beter en sneller als je even reboot?

Hefboom 3: Focus

‘When you are hunting elephants, don’t get distracted chasing rabbits’, is een uitspraak van de Texaanse oliemagnaat Thomas Boone Pickens, waarbij de olifanten een metafoor zijn voor de grote, belangrijke taken die je te doen staan, en de konijnen voor de kleinere, lopende zaken, of de waan van de dag, zoals mails, telefoons, collega’s, …

Veel mensen starten hun dag met het ‘even’ checken van hun mails. Dan zet je als het ware het konijnenhok open en laat je toe dat er van ’s ochtends vroeg konijnen tussen je voeten door springen die je aandacht afleiden zodat je geen tijd of energie over houdt voor je belangrijke taken. Beter is het om ’s ochtends meteen een olifant onder handen te nemen en je daarop te focussen. Je brein komt ’s nachts tot rust, dus heb je ’s ochtends de meeste mentale energie. Avondmens of ochtendmens; plan je belangrijkste taken als je nog fris bent. Routinetaken, zoals je mailbox verwerken of je administratie up-to-date houden, doe je na de middag, als je energiepeil sowieso lager staat.

Die arme multitasker

Dat ons brein niet gemaakt is om te multitasken is intussen herhaaldelijk bewezen in allerlei experimenten. Multitaskers zijn zelfs tot 40% (!) minder efficient en kunnen minder genieten van een afgewerkte taak. Beter is het om te singletasken en je aandacht te schenken aan één taak.

Zet hierbij de automatische alerts van je mailbox, Facebook, nieuwe sms’en uit. Die voortdurende ‘pings’ zijn dodelijk voor je concentratie. Onderzoek leert dat het 25 minuten duurt om opnieuw in diepe concentratie te geraken nadat je bent gestoord. En dan heb ik het nog niet over rinkelende telefoons, collega’s die langskomen, … De efficiëntiewinst die we kunnen halen als we onszelf en onze collega’s ongestoord laten werken, is enorm.

Hefboom 4: Optimisme

De lijm die alle andere hefbomen samenhoudt is optimisme. Niet schrikken, maar van nature uit zijn wij optimistisch ingesteld. Zo onderschatten we consequent het risico dat we lopen op verkeersongevallen en ziektes, en overschatten we ruim de kans om de lotto te winnen. Optimisme is niet louter een aangeboren eigenschap, het is deels ook een instelling. Je kan dus kiezen om optimistischer in het leven te staan en bijgevolg succesvoller en gelukkiger zijn.

Optimisme kan je leren! De kracht van intrinsieke motivatie

Probeer er op je werk of daarbuiten achter te komen welke activiteiten jou energie en een goed gevoel geven. Op welk momenten ben je écht gelukkig en waardoor komt dat precies? Wat vind je er zo leuk aan? Welke elementen trekken je het meeste aan en in welke mate ben je vandaag met die energiebronnen bezig? Stel jezelf deze vragen en zet in op wat jou energie geeft.

En jij?


Heb je zin om dit boek te lezen? Klik dan hier voor meer info. Klanten in loopbaan- of burn-out-coaching die aangeven last te hebben van grote fysieke en mentale vermoeidheid en stress, raad ik steevast het boek “Mentaal Kapitaal” aan. Heel veel dingen waar we last van hebben, worden namelijk veroorzaakt door de manier waarop we denken. Het goede nieuws echter is: je kan je brein trainen, net zoals je je spieren traint tijdens het sporten. Zo word je mentaal veerkrachtiger en ben je beter bestand tegen stress, burn-out en andere mentale problemen.

Als jij de energie die je krijgt van je WERK een cijfer geeft van 0 tot 10, op welk cijfer kom je dan uit? Voel je al langer dat je iets anders wil, maar doe je er niets aan? Misschien voel je dat het tijd is voor actie!

Wil je professioneel iets anders, maar weet je niet wat? Neem deel aan het programma In 5 stappen weten wat ik wil’
Stap voor stap ga je je carrièrepas opmaken. Je gaat in kaart brengen wat je talenten zijn, wat je wil ontwikkelen, wat voor jou belangrijk is en welke beroepen passen bij je persoonlijkheid, zodat jij met een heldere focus en energiek het nieuwe jaar in kan! Jij gaat ontdekken waar je ‘ja’ op wil zeggen, en wat een ‘nee’ wordt, gewoon omdat het niet bij je past…

Dit programma komt in aanmerking voor loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80 (Vlaamse subsidie, werkelijke waarde is €1.100). Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt!

Onze filosofie
We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Wat dit is, waarom het steeds belangrijker wordt en hoe je er zelf mee aan de slag kan, lees je in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

Pagina 1 van 3123