arrow_drop_up arrow_drop_down
17 juni 2016 

Waarom duurt burn-out herstel zo lang?

Over burn-out is al heel wat geschreven. En toch, toen ik er midden in zat, leek niemand precies te kunnen zeggen wat ik het beste kon doen voor een snel burn-out herstel.
Correctie: goedbedoelde adviezen bij de vleet, maar waarom bleef ik dan zo moe, zelfs na maanden van inactiviteit?

Ik vond uiteindelijk de antwoorden die ik nodig had in een artikel van de Nederlandse psychotherapeut Sonja Van Zweden. En die wil ik graag met jullie delen, zodat er meer begrip komt voor het soms lange herstelproces. In eerste instantie voor de burn-outers zelf, opdat ze zouden inzien dat de druk die ze zichzelf vaak opleggen om zo snel mogelijk te herstellen het omgekeerde bewerkstelligt…

Platte batterij

Voldoende rust en slaap van goede kwaliteit zijn noodzakelijk om te herstellen van inspanningen van de (werk)dag. Het is de voorwaarde om goed te functioneren de dag daarop. Als de normale rust en slaap niet meer volstaan om volledig te herstellen van de geleverde inspanning, dan ben je overbelast.

Dit lijkt een open deur, maar velen verbruikten in de periode voorafgaand aan hun burn-out dagelijks meer energie dan ze konden recupereren. Het lichaam geeft wel signalen over de toenemende vermoeidheid en overbelasting, maar die worden vaak genegeerd.

 

Noodaggregaat neemt over

Wanneer je, ondanks je vermoeidheid, toch hard blijft doorwerken, krijgt je lichaam te weinig kans om te herstellen. Zo groeit een ‘herstelschuld’. Je energievoorraad wordt dan onvoldoende aangevuld en als oplossing voor je vermoeidheid gaat het stress-systeem automatisch nog harder werken, om je lichaam van de nodige energie te voorzien. Het is als het ware een ‘noodaggregaat’ die in werking treedt. Je herkent het wel: eerst was je moe en opeens voel je je opnieuw energiek.

En alhoewel je dit niet als stress ervaart, is dit voor je lichaam wel degelijk een stressreactie. Door de inwerkingtreding van de ‘noodaggregaat’ ontstaan er veranderingen in fysiologische systemen. Om de overvloed aan stresshormonen te kunnen verwerken, beginnen sommige organen zich namelijk aan te passen. Sommige delen van onze hersenen raken zó bezet door de stresshormonen, dat ze hun normale functies niet goed meer kunnen uitoefenen. Onder andere de hippocampus, die een rol speelt bij het verwerken van nieuwe informatie en het verlagen van de cortisolspiegel na stressvolle ervaringen, wordt kleiner en minder gevoelig.

De klachten en symptomen kunnen variëren van concentratie- of geheugenproblemen, emoties, falen van het immuunsysteem tot hart- of spijsverteringsklachten. In deze fase is er meer nodig dan rust alleen om het tij te keren.

Tot het systeem in zijn eigen staart bijt en vastloopt

Dit proces houdt zichzelf gaande, als een vicieuze cirkel,  en gaat door tot het stressmechanisme zélf plat valt: ‘plotseling’ gaat het niet meer. Je bent emotioneel volkomen van de kaart, kan 12 uur slapen zónder te herstellen, een boek of tijdschrift lezen is onmogelijk en simpele dingen als boodschappen doen worden een te grote opgave.

De ervaring leert dat herstel voor mensen die deze omslag hebben bereikt onevenredig veel langer duurt dan voor mensen die nog (net) niet zijn gedecompenseerd, ook al zijn ze het omslagpunt heel dicht genaderd.

Van energieverbruik naar energieopbouw

Om van  stressklachten af te komen, moet het lichaam, dat een tijdlang alleen maar gericht was op energieverbruik, weer leren om energie op te bouwen. Daartoe dient de neurohormonale balans hersteld te worden zodat de sympathicus en de parasympathicus elkaar opnieuw op een gezonde manier kunnen afwisselen.

De sympathicus en de parasympathicus zijn twee regelsystemen van het autonome zenuwstelsel, met elk een tegengestelde werking:

  • De sympathicus (het gaspedaal van je lichaam) is het deel dat geactiveerd wordt bij stress en ons aanzet tot ACTIE zoals vechten, vluchten of presteren. Je bloeddruk stijgt, je hartslag stijgt, je gaat sneller ademen, er gaat meer bloed naar de been, arm en schouderspieren.
  • De parasympathicus (het rempedaal en de ‘acculader’ van je lichaam) is de tegenhanger van de sympathicus, en is verantwoordelijk voor HERSTEL, reparatie, opbouw en lichamelijke ontspanning. Je bloeddruk daalt, je hartslag daalt en je ademhaling wordt rustiger. Het is dus belangrijk dat de parasympaticus goed werkt na een stress situatie om de nodige rust terug te winnen.

Als je gezond bent en je zenuwstelsel is in balans, dan zijn je ‘actie’ en ‘herstel’ goed in evenwicht. Bij de inwerkingtreding van de ‘noodaggregaat’ wordt de sympathicus echter te vaak en te lang (onbewust!) ingeschakeld, waardoor je hem niet meer kunt uitschakelen. Tegelijkertijd wordt de parasympathicus te vaak uitgeschakeld, waardoor die onvoldoende tegengewicht kan bieden.
Je autonome zenuwstelsel staat niet onder invloed van je wil dus je kan er geen invloed op uitoefenen. Hoe je je best ook doet om de stress van je af te schudden, je blijft je gehaast en opgefokt voelen.

Technieken voor burn-out herstel

Het is dus de kunst om de sympathicus tot rust te brengen, waardoor je naar een authentieke rust kan zakken die noodzakelijk is om te kunnen herstellen. Dit kan door afwisseling van (lichte) inspanning en ontspanning. Effectieve manieren om te ontspannen zijn:

  • Massages, met name shiatsu is voor mij zeer effectief gebleken, omdat daar actief op de ortho/para switch van het autonoom zenuwstelsel gewerkt wordt
  • Yoga, meditatie
  • Een half uur per dag gaan wandelen, bij voorkeur in een natuurlijke omgeving
  • Bij uitbreiding: dingen die je graag doet, waardoor je uit je hoofd komt (bij mij is koken en daarna genieten van het eten heel effectief gebleken)
  • Tot rust komen in een prikkelvrije ruimte

Pas als iemand door wérkelijk herstel opnieuw voldoende draagkracht heeft opgebouwd, is het aangewezen dat ook de factoren die tot de burn-out geleid hebben, nader worden bekeken.

En jij?

Hoeveel energie krijg jij van je werk?  (cijfer van 0 tot 10).
Wil je zicht krijgen op welke ingrediënten jij nodig hebt om met passie te kunnen werken?
Wil je zicht krijgen op hoe je meer energie kan krijgen uit je werk?

Bekijk dan ons programma In 5 stappen weten wat ik wil en ga aan het roer staan van je leven en je carrière. Dit programma komt in aanmerking voor loopbaancheques. Hierdoor krijg je 8 coaching-uren voor €80 (werkelijke waarde is €1100, Vlaamse subsidie).

Volg ook zeker ons gratis webinar ‘Hét geheim om (weer) energie krijgen van je werk’! Schrijf je snel in via deze link en ontdek hoe Katrin Van de Water, oprichtster van Passion for Work en ervaringsdeskundige met burn-out én bore-out, dé formule vond om duurzaam energie te krijgen van werk!

Contacteer ons en vraag een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach uit je buurt! Veel van onze coaches hebben een bijkomende opleiding rond stress en burn-out gevolgd.

 

Veerle Demol

Door

Veerle Demol

op 23 June 2016

Beste, Graag ontvang ik het gratis e-book. Ik hoop er heel wat uit op te steken. Alvast bedankt! Groetjes, Veerle

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 27 June 2016

Dag Veerle, Dank voor je reactie! We hebben intussen het eBook naar je gemailed. Als er nog mensen zijn die dit willen, je ontvangt het door je naam en mailadres in te vullen rechts van de blogartikels of op de homepage van onze site. Groeten, Katrin

P. Claessens

Door

P. Claessens

op 1 July 2017

Interessant artikel. Graag zou ik het e-book willen lezen.

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 24 October 2017

Beste P. Claessens, Het Ebook is gratis te krijgen als je je naam en mailadres invult op de homepage: https://www.passionforwork.be. Veel leesplezier! Groeten, Katrin

Michael

Door

Michael

op 29 June 2016

Een bijzonder interessant artikel, ik zou graag uw ebook ontvangen. Alvast bedankt.

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 30 June 2016

Dank je wel, Michael. Als het goed is heb je het eBook Personal Branding intussen ontvangen in je mailbox. Mensen die dit ook willen, kunnen hun naam en mailadres rechts van het blogartikel of op de homepage bovenaan invullen. Veel leesplezier, en laat me weten wat je ervan vindt! Groeten, Katrin

Micheline

Door

Micheline

op 3 September 2016

Vergeet ook niet een zeer belangrijk hulpmiddel: juist ademen! Chronische hyperventilatie zit mee in die visieuse cirkel maar door ademhalingsoefeningen kan je je hartritme beinvloeden en de parasympathicus stimuleren. Zeer effectief!!

Katrin Van de Water
Christine Hoebrechts

Door

Christine Hoebrechts

op 6 September 2016

Beste, Wat ik lees in jullie stuk is héél herkenbaar! De druk die je jezelf oplegt, het onbegrip van je (naaste) omgeving, ... Graag ontvang ik het gratis e-book. Alvast bedankt! Groetjes, Christine

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 20 September 2016

Dag Christine, Dank voor je reactie! Ja, acceptatie en zelfliefde zijn sleutelwoorden bij herstel... Zo binnen, zo buiten. Als jij daarmee aan de slag gaat, zal de reactie van de buitenwereld veranderen. Warme groet, Katrin

Michel everaert

Door

Michel everaert

op 10 September 2016

Graag ontvang ik het e-book per mail. Mvg Michel

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 20 September 2016

Dag Michel, Dank voor je reactie! Je mag je naam en mailadres bovenaan invullen op https://www.passionforwork.be. Veel leesplezier! Groeten, Katrin

Mark

Door

Mark

op 12 September 2016

Interessant artikel. Ik ben blijkbaar niet de enige die zich zo voelt. Ook ik ben namelijk tegen een burn-out aangelopen, en verwacht weinig steun van mijn huisarts. Zou u het e-book naar mij kunnen mailen? Alvast bedankt!

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 20 September 2016

Dag Mark, Dank voor je reactie! Nee hoor, je bent niet de enige. Net omdat we dit uit de taboesfeer willen halen, schrijven we deze artikels. Ik wens je een helend herstel! Groeten, Katrin

Vanessa Beerens

Door

Vanessa Beerens

op 6 October 2016

Amai, net alsof ik het artikel geschreven heb, maar ik zou nooit zo juist kunnen schrijven... E-book zeker welkom. Groeten.

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 17 October 2016

Dag Vanessa, We hebben je aangemeld voor het eBook. Veel leesplezier! Groetjes, Katrin

Erika Trogh

Door

Erika Trogh

op 9 October 2016

Beste, Graag had ik e book ontvangen. Ben benieuwd wat het voor mij zal beteken, zit nu reeds enige tijd thuis met een burn-out Alvast bedankt! Groetjes, Erika

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 17 October 2016

Dag Erika, We hebben je aangemeld voor het gratis eBook Personal Branding! Neem gerust contact met ons op als je een gratis telefonisch kennismakingsgesprek wil met een Passion for Work-coach in je buurt. Veel leesplezier! Groeten, Katrin

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 17 October 2016

Dag Erika, We hebben je aangemeld voor het eBook Personal Branding. Veel leesplezier! Groetjes, Katrin

Lou

Door

Lou

op 12 October 2016

Beste Katrin, Ik ben nu 3 maanden thuis met een burn-out en heb het gevoel dat iedereen om me heen weet wat het is maar het toch niet begrijpt, en dan ook zegt, o daar heb ik ook last van dan moet je zo of zo doen, ik denk wel eens;je kunt beter je been breken dat is zichtbaar en duidelijk over 8 weken is het over punt, maar bij een burn-out weet je dat niet en dat geeft ook weer zo gevoel (onzeker) van ik heb geen controle er over. Ik merk bij me zelf nu ik thuis ben dat er rust is maar dat de vermoeidheid en het balans van wel wat doen erg dun is en moeilijk voor mij te accepteren dat het soms niet gaat en ik zou willen dat ik meer kan geeft een frustrerend gevoel. Graag zou ik het E book willen ontvangen van je. Met vriendelijke groet Lou

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 17 October 2016

Dag Lou, Dank voor je bericht! Ik las ooit: 'Bij burn-out wordt het oude zelf opgebrand. Uit de as ontstaat iets nieuws, iets wat meer past bij wie jij bent'... Dat proces heeft tijd nodig... Lees zeker de artikelen op onze blog onder de rubriek burn-out. Ik wens je een heilzame tijd! Groeten, Katrin

Brenda Rosiers

Door

Brenda Rosiers

op 20 October 2016

Bedankt voor de heldere uitleg! Ook ik ontvang graag het E-book. Alvast bedankt! Brenda

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 20 July 2018

Dag Brenda, Je ontvangt het gratis eBook Personal Branding door je naam en mailadres in te vullen op https://passionforwork.be/gratis-ebook-personal-branding/. Veel leesplezier! Groeten, Katrin

Angelique

Door

Angelique

op 18 June 2017

Beste Katrin, Wat mensen hier schrijven is allemaal zo herkenbaar, vooral het onbegrip. Ik ben nu 2 maanden thuis, er zijn dagen dat ik mij iets beter voel, maar de dag nadien ben ik soms doodmoe. Graag had ik het E book per mail ontvangen. Met vriendelijke groeten, Angelique

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 24 October 2017

Beste Angelique, Zoek zeker professionele hulp om je energieniveau terug op te krikken. Het Ebook is gratis te krijgen als je je naam en mailadres invult op de homepage: https://www.passionforwork.be. Veel leesplezier! Groeten, Katrin

Natalie

Door

Natalie

op 19 June 2017

Hetgeen ik hier lees is precies omschreven van datgene me overkwam...Waarom de herstelperiode van langere duur is, is volgens mij te verklaren door dat de weg er naar toe nog van véél langere duur is. Het is opgebouwd door jezelf en je grenzen steeds verlegd tot het moment dat je jezelf zelfs niet meer kent... Al de tips hier gelezen, werken effectief ook al lijkt het einde soms nog lang niet in zicht. Op een dag verschijnt er opnieuw licht! Strijden tegen dit gevoel heeft geen enkele zin, met leren los laten bereik je langzaam maar zeker je doel.

Marnix Verelst

Door

Marnix Verelst

op 23 June 2017

Ik zit reeds 6 maanden thuis met wat mijn dokter een depressie noemt. Na het lezen van jullie blog heb ik echter meer de indruk dat het over een burn-out gaat... Ik heb een zware verhuis achter de rug (fysiek volledig eronderdoor) en ben op mijn werk na 29 jaar dienst zonder slechte evaluaties na een akkefietje aan de kant geschoven (lang verhaal). = heel zware mentale klap Dit is voor mij de zwaarste klap geweest en houd mij ook tegen om terug te gaan werken. graag ontvang ik jullie ebook.

Chantal

Door

Chantal

op 25 June 2017

Thuis met zware burn-out. Na 8 maand geslapen te hebben, een klein beetje energie opgebouwd om me er nu verder in te verdiepen en met een "meer helder" hoofd verder aan mijn herstel te werken. Ik hoop dat jullie e-book mij daarbij kan helpen.

Renée Ballyn

Door

Renée Ballyn

op 26 June 2017

Hallo, Als HR verantwoordelijke ontving ik graag het E-book. Alvast hartelijk dank, Renée

Vicky jacobs

Door

Vicky jacobs

op 9 July 2017

Het artikel is op mijn lijf geschreven. Ook bij mij werd plotseling de stekker eruit getrokken. Ik kon niets meer. Veel willen maar niets meer kunnen. Heb heel wat gehuild die periode en minstens 5 maanden geslapen, geslapen en geslapen. Alles was te veel, kon niet meer sms en, tv kijken, boek lezen, dit ging totaal niet meer. En zoals jullie beschrijven naar de winkel gaan, dat was voor mij hartkloppingen, paniek en niet meer weten wat je in godsnaam eigenlijk kwam halen ( ging dan maar over 1 artikel). Onder de mensen komen ging en gaat eigenlijk nu nog niet goed. Ik raak nog altijd ( 3 jaar na de crash) te hard overprikkeld en ga dan in overdrive de dag nadien om te compenseren. Crash gehad in mei 2013 en terug beginnen werken in mei 2014. Vanaf januari 2015 op 4/5 gaan werken en meestal is die dag voor mij een echte rustdag met slapen, nu nog 3 jaar na de burn out en eraan gekoppelde uitputtingsdepressie. Elke dag is het grenzen bewaken. Sinds burn out leef ik grotendeels op mezelf omdat het aangeven van grenzen door mensen niet aanvaard werd en ze me lieten vallen of kwaad begonnen te spreken en andere tegen mij op te zetten. Op werk zo flexibel als een strijkplank en ben nochtans zelfstandige. Ipv me een beetje vrijheid te gunnen, wordt de koord alleen maar strakker aangespannen. Ik wens dit niemand toe, pas dan weet je wat het inhoudt. Een onzichtbare ziekte die achter elke hoek blijft sluimeren. Ik zou ook graag het e boek ontvangen. Grtjs

Sven Decommer

Door

Sven Decommer

op 11 July 2017

Beste Gezien ik sedert vorig jaar kamp met een burnout had ik ook graag het e-book ontvangen.

Cindy Sanders

Door

Cindy Sanders

op 23 September 2017

Hallo, Ik herken het ook helemaal. Ik zou ook graag het e-book willen ontvangen. Bedankt Cindy

Caty Cornelis

Door

Caty Cornelis

op 7 October 2017

Hallo, Is dit e blok nog te verkrijgen, Alvast dank

Danny

Door

Danny

op 8 October 2017

Hallo, Ik zou graag het e-book willen ontvangen. Danny

johan francois

Door

johan francois

op 9 October 2017

graag het e-book asjeblief . dank je

Yves Sempels

Door

Yves Sempels

op 11 October 2017

ik ben zelf net aan het terugkomen van een burn-out en zou graag het e-book lezen

Kim

Door

Kim

op 17 October 2017

Graag ebook. Momenteel midden erin en ik geraak er niet bovenop😣

Kathleen van londersele

Door

Kathleen van londersele

op 21 October 2017

Ik had ook graag de e-book ontvangen! Bij mij begonnen met wekenlang barstende hoofdpijn nu nog altijd! Op een dag zag ik het allemaal niet meer zitten en ben ik twee weken thuis gebleven van werk! Inderdaad veel geslapen en vooral geweend! Ik ben terug gaan werken maar voel dat het helemaal nog ni weg is maar de reacties van buitenaf zijn niet altijd even begrijpend! Ik hoop dat dit snel voorbij is en dat het normale leven weer kan beginnen

Caroline

Door

Caroline

op 23 October 2017

Mag ik aub het book ontvangen?

Jill

Door

Jill

op 23 October 2017

Interessant en herkenbaar! Graag zou ik ook het e-book ontvangen. Alvast bedankt!

Ann H.

Door

Ann H.

op 23 October 2017

Beste, Graag ontving ik jullie e-book daar ik mezelf hier in herken. Alvast bedankt. Mvg

V

Door

V

op 23 October 2017

Zo herkenbaar :/ Graag had ik ook het e-book ontvangen. Dankje, een opgebrande verpleegkundige

Dorien

Door

Dorien

op 24 October 2017

Alvorens ik aan mezelf durfde toegeven dat het niet langer ging - dat het huilend van en naar het werk rijden, de verhoogde transpiratie en de agressieve uitspattingen een gevolg waren van de totale machteloosheid die ik op de werkvloer heb ervaren. En dan het loslaten, het ‘eruit’ stappen en de malle molen laten draaien, dat vergde veel van me. En zelfs nu nog, nu ik van job veranderd ben, draag ik er dagelijks nog steeds de gevolgen van. Om nog maar te zwijgen van hoe onachtzaam mensen er over heen gaan, alsof het enkel aan jezelf ligt. Ze zelfs in vraag stellen of je wel degelijk een burn-out hebt. Kortom: een heel erg donkere periode was dat. Graag zou ik een gratis e-book ontvangen.

Eveline Van Blerk

Door

Eveline Van Blerk

op 2 November 2017

Beste, had ook graag het boek ontvangen. Zit er nu al 5 jaar mee. Telkens ik me iets of wat inspan/"werk", heb ik dubbel zoveel recup nodig en slaap ik gewoon weer een dag of 2. Komt er nu nog bij dat ziekenkas mij geschorst heeft... Volgens hen ik arbeidsgeschikt en moet ik terug aan het werk. Super!!! Geeft je extra moed...!!! Vooral omdat ik verdorie niet liever zou willen dan terug aan de slag te kunnen. Het niet kunnen gaan werken, geen contact met anderen (collega's ), invloeden/impulsen van anderen werkt op mij alleen maar afstompend. Maar ja, het zij zo... Positief blijven en lachen... Uiteindelijk wordt het dan waarschijnlijk een vicieuze cirkel door een terugval en opnieuw en opnieuw en opnieuw,... Carte Diem!!! Gr, Eveline

Briels

Door

Briels

op 9 October 2018

Ik ben drie jaar thuis en kreeg nergens zo een duidelijke uitleg als in bovenstaand artikel! Ik kan niet meer terug naar mijn vorige job, mijn handen en hart jeuken om iets creatiefs te starten als zelfstandige, want geen enkele werkgever zit op iemand te wachten die maar energie heeft voor een halve dag.

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 16 November 2018

Dag Els, wat fijn dat je wat had aan het artikel! Wat zou je willen doen als zelfstandige? We kunnen je zeker helpen bij je stappen naar ondernemerschap! Bekijk hier ons aanbod: https://passionforwork.be/aanbod-ondernemers/. Door inzet van je loopbaancheques kan je 8 u coaching krijgen voor €80. Je leest er hier meer over: https://passionforwork.be/loopbaanbegeleiding-met-loopbaancheques-bij-passion-for-work/. Vraag gerust een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt via https://passionforwork.be/gratis-kennismakingsgesprek/. Graag tot kijk!

Reactie plaatsen

Wil jij je droombaan of
droombedrijf realiseren?

Personal Branding wijst je de weg!
Koekje erbij?