Gratis eBook
TestDOWNLOAD NU

Bore-out

Bore-out leidde Wendy naar haar droombedrijf. Door Katrin Van de Water, oprichtster van Passion for Work

Klant Wendy Jambon vertelt hoe de behandeling van haar bore-out haar hielp van een job in de verpleging naar het realiseren van haar droom: een eigen kledingwinkel .

Wanneer mijn bore-out begon?

Laat me zeggen dat ik de verkeerde studiekeuze maakte. Verpleging was nooit mijn ambitie. Maar de richtingen waar ik stiekem van droomde, werden door anderen afgeraden. Ikzelf heb de dingen die ik graag wilde doen ‘bewust’ niet gedaan. Zo vermeed ik dat ik kon falen in iets waarvan ik droomde…

Dus ben ik met de stroom meegegaan en naar het ‘jobzekere’ en de ‘veilige gezondheidszorg’ gegaan. De dag dat ik begon met mijn eerste job, zei ik tegen mezelf ‘hier blijf ik max 1 jaar’. Uiteindelijk werden het 12 jaren. Waarom ik er zo lang bleef?  De gouden kooi: toffe collega’s, flexibel uurrooster, goed betaald…Mijn dagen zaten vol, geen tijd om over alles na te denken, gewoon gaan.

Na de geboorte van mijn zoon 7 jaar geleden werkte ik ook als zelfstandige in bijberoep. Het was een geweldige werkplaats maar ik voelde me minder gemotiveerd en werd moe. Ik switchte tussen de 2 jobs en mijn huishouden,…

Drie jaar geleden ging een collega in de thuisverpleging weg waardoor er meer uren vrijkwamen. Ineens leek de kans op gewoon één job die goed verdiende en terug veel vrije tijd gaf een geweldig cadeau. Dat dit de job was waardoor ik al een heel jaar week in week uit naar de kine moest, maakte niet uit. Dus ik nam ontslag in het ziekenhuis en voelde me bevrijd. Ik ging voor die ene job. Ik beet me erin vast, wilde het super doen, vooral ook mijn collega’s pleasen.  Zo erg dat ik de vakanties erna echt moest afkicken en 2x een maagontsteking kreeg op reis. En toch werden de dagen ineens allemaal dezelfde. Mijn patiënten, heel lieve mensen vertelden alle dagen hetzelfde verhaal, alles moest voor hun ook op identiek dezelfde wijze gebeuren elke dag opnieuw, ik was net een robot.  Het leek alsof ik alles begon uit te stellen. De was, mijn verslagen… die konden morgen ook nog wel gebeuren… tijd genoeg. Maar de dag erna lag het er nog steeds. Kwam ik in de voormiddag van mijn ronde dan ging ik een dutje doen. Volledig goed te praten want ik stond elke morgen om 5u op. Een klein uurtje werd later 2 uur, 3 uur 4 uur … ik moest de wekker zetten om zeker op tijd mijn zoon van school te gaan halen. Moet bekennen dat hij soms in de nabewaking moest blijven omdat ik gewoon niet uit de zetel wilde komen. ’s Nachts lag ik dan weer te draaien en keren. Eten maken was een opgave. Met mijn zoon spelen ook. Ik verdroeg niets meer. Afspreken met vrienden werd minder. Ik nam alles heel persoonlijk. Plots begon mijn rug ook heel hard tegen te sputteren. Ik liep van dokter naar dokter. Van scan naar MRI naar echo en bloednames. Weinig te vinden. Heel frustrerend.

Mijn patiënten hebben de laatste maanden een heel andere Wendy aan hun bed gekregen. Want desondanks dat verpleging nooit mijn droom was, hebben de mensen dat nooit zo ervaren. Ik was altijd lief, sociaal en behulpzaam. Ineens was ik (nu kan ik ermee lachen) the bitch from hell!!! Ik was kortaf en probeerde zoveel mogelijk af te schuiven op anderen. Ik wilde zo snel mogelijk naar huis, gaan slapen en hopen dat de dag snel voorbij was.

Tot ik mij op 1 oktober 2016 niet meer kon bewegen van de pijn. Mijn man moest mij uit de auto helpen om bij de dokter binnen te kunnen. Hier heb ik beslist om te stoppen. De maanden erna heb ik nog steeds veel geslapen en dan heb ik pas ondervonden wat 17 jaar trek- en sleurwerk had opgeleverd. Alle pijn die ik altijd genegeerd had, kwam naar boven.

Ik kan eigenlijk zeggen dat mijn energie sinds een maand pas terug op normaal niveau is gekomen. Ik spring elke morgen uit bed  (ook niet te zot, want die rug is nog niet top :-)) en slaap niet meer tijdens de dag. Kan ’s avonds nog genieten van een filmpje. Ik spreek ook heel veel af nu. Vrienden en familie zijn zo belangrijk. Voel me oprecht gelukkig. Ook al is mijn financiële situatie nog nooit zo sober geweest.  En er loopt weer een blije man en zoon rond thuis!

Wil jij net als Wendy uit je bore-out komen en weer energie krijgen van je werk? Dat kan! Katrin Van de Water geeft hier een gratis webinar over. Reserveer nu jouw gratis plek voor het webinar ‘Het geheim om (weer) energie te krijgen van je werk’.

Ik ben in mei begonnen met de bore-out behandeling van Passion for Work

Naar aanleiding hiervan begon ik in augustus met mijn nieuw projectje. Een webshop voor handtassen. Heel kalm aan. In december besliste ik om een winkelpand te huren en voor mijn droom te gaan. Een leuke kledingwinkel met totaalbeleving. Deze start in augustus. Door hiermee bezig te zijn en naarmate het concreter werd, besefte ik dat ik hierdoor ook nieuwe energie krijg. En het gaat alleen maar beter en beter. Ik ga voor het geluk, de centen zullen daarna wel weer vanzelf volgen. De winkel heet ook Calma mi Alma. Kalmeert mijn ziel. Dat gaat ook lukken met de dingen die ik graag doe.

Ik had dit ook nooit alleen gekund. Mijn echtgenoot heeft me onvoorwaardelijk gesteund, ook al was dat soms heel moeilijk. Ook dankzij  loopbaanbegeleiding heb ik de neerwaartse spiraal kunnen doorbreken. Ja, de échte Wendy is terug :-))

En jij?

Ga je na een werkdag helemaal ‘leeg’ naar huis en haal je geen energie meer uit je job? Is dit herkenbaar voor jou en verlang je naar meer energie in je werk? Volg dan het gratis webinar ‘Het geheim om (weer) energie te krijgen van je werk’. En ontdek de magische formule om weer energie te krijgen van je werk! Reserveer nu gratis jouw plek.

Voor €80 kan jij 8 uur lang een bore-out behandeling krijgen door inzet van je loopbaancheques. Neem contact met ons op voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

Onze filosofie
We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Wat dit is, waarom het steeds belangrijker wordt en hoe je er zelf mee aan de slag kan, lees je in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

Klant Leila breekt uit de gouden kooi en vertelt haar ervaring…

“Benoem een succes uit je professioneel leven. Iets waar je met een goed gevoel aan terugdenkt omwille van je eigen bijdrage aan dat verhaal. Zaken waar je trots op bent”, vroeg Katrin me tijdens de VIP-coaching …

Ik glimlachte. Ik had zowat het grootste gedeelte van mijn leven tussen burn en bore out vertoefd. Dat ik nu dagelijks ’s ochtends terug kon opstaan zonder vermoeid en depressief terug neer te vallen vond ik elke keer een succes.

Ik sloot m’n ogen, ademde diep in. Een wervelwind aan gedachten slingerde voorbij. Eentje bleef terugkomen: dat laatste project, vlak voor ik ondernemer werd.

Eerst begreep ik het niet. Dat was toch geen succesverhaal? Het project was immers een grote flop geweest. Het was compleet gekanteld. Niet voltooid. Deadlines niet gehaald. Contracten niet vernieuwd. Drie project managers heb ik op 6 maanden tijd zien komen zonder en gaan met een burn-out… Er waren intriges geweest, politieke spelletjes, geroddel, manipulatie, racisme, seksisme, machtsmisbruik, bedrog, leugens,… Ik had m’n ogen niet geloofd. Wellicht daarom dat het zo lang duurde eer ook ik de handdoek in de ring gooide.

De oorzaak? Simpel.

Ik zat niet op mijn plaats. Ik deed niet wat de bedoeling was voor mij. Bepaalde aspecten van mezelf kon ik niet ontplooien. En ik had het niet door. Of, ik dacht dat het zo hoorde: elke dag afzien. In ruil voor een vast maandelijks medium-loon, bedrijfswagen, tankkaart, gsm, laptop, hospitalisatieverzekering, tandverzorging, maaltijdcheques en 30 verlofdagen. Wat had ik te klagen?

De aanleiding? Iets complexer.

Ik had het hotel geboekt met de meeste palmbomen, het mooiste zwembad en de beste 24/7 room service. Dat ik hierdoor op een taxi-rit van 1 uur van Cyber City in Kuala Lumpur, het Silicon Valley van Maleisië, zat, daar waar de kantoorgebouwen van mijn klant zich bevonden, kon mij geen barst schelen. Al maanden liep het project niet, en ik had een zinkend gevoel dat het niet ging lukken.  Het zou de eerste keer zijn dat ik de leiding had over een project dat compleet zou falen. Op z’n minst zou ik mezelf fysiek comfort gunnen.

Die avond leidde ik een belangrijke telemeeting. Een tiental stakeholders zouden van de partij zijn. Ik keek er niet naar uit…

Ik had de technische leiding over een grote verandering wereldwijd in de netwerkinfrastructuur van een multi-national met locaties in 70+ landen verspreid over 5 werelddelen. Ik vergaderde met VIP’s en voelde me compleet bored-out-of-my-mind. Ik was ‘gedropt’ geweest in een project dat al 1,5 jaar in crisis was. De klantenrelatie stond op een laag pitje toen ik erbij kwam. Ik voelde dat er iets niet pluis was. De manier waarop sommige VIP’s mij benaderden… ik kon mijn vinger er niet opleggen, maar iets in hun stem, de woordkeuze, intonatie… Wat niet werd gezegd, was toch aanwezig. Alleen kon ik niet scherp genoeg zien wat het was. Het voelde vijandig. Ik werd doodmoe van dit soort spelletjes.

Is dit nu later? Als je groot bent?

De eerste jaren had ik werken voor een multinational die IT diensten verzorgt aan andere multinationals wel interessant gevonden. Het is echt anders dan KMO’s. Boeiend was het om een kijkje te nemen achter de schermen van zulke economische reuzen. Ik was gestart als Helpdeskagent, en 10 jaar later zat ik als Transformation Consultant op business trip in hartje Azië.

Mijn ego kreeg hier een kick van, en mijn hart een kick-in-the-nuts.

Echter zou dat besef pas veel later komen. Ik was een workaholic, kon niet rusten, liep mezelf voorbij, en was hierdoor zeer geliefd bij sommige managers die de moeilijkste – en in mijn toenmalige mindset interessantste – projecten naar mij toe schoven. Ik groeide zo snel door binnen het bedrijf, dat mijn loon achterop hinkte. Interne administratieve problemen zorgden ervoor dat de beloofde loonsverhogingen die bij mijn nieuwe jobtitels hoorden langdurig op zich wachten. Anderen met een gelijkaardige functie hadden vaak het dubbele van mijn loon. De structuur van de organisatie kon niet volgen met de ontwikkeling die het bedrijf zelf faciliteerde voor mij. Ik groeide sneller dan mijn werkgever dat deed, en ik had het gevoel hiervoor afgestraft te worden.

Om mijn frustratie hierover te sussen, besloot ik dit te compenseren door voor meer comfort te kiezen op mijn business trips.

Uitgeput hing ik in de sofa van mijn junior suite toen de telemeeting afliep. Twee VIP’s hadden erg veel kritiek gehad op de kwaliteit van het werk van mijn teams. Met laptop op schoot was ik nog snel mijn hoofd aan het leegtypen om niet te vergeten wat op de meeting was gezegd, toen ik besefte dat de verbinding nog open stond op mijn telefoon.

Ik was niet de enige aan de lijn. Ik spitste mijn oren. En viel bijna flauw.

Ik was getuige van hoe de twee VIP’s lachten om de ernst waarmee ik had geantwoord op hun vragen. Hun plan was gelukt, zegden ze. Ze hadden druk kunnen zetten. Hun vragen zouden het project met genoeg vertragen om de contractuele deadline te missen. En dat was de bedoeling. Vanwege de strategie.

Welke strategie? Impulsief en in shock verbrak ik de verbinding. Koortsachtig dacht ik na… Had ik dat wel goed verstaan? Waarom wilden mijn klanten hun eigen project saboteren? Hadden zij er groter voordeel bij op die manier?

Ik belde mijn manager die mijn redenering bevestigde: als wij de deadline niet haalden, dan kreeg de klant een forse som terugbetaald. Zeven cijfers, die som. “Doe maar alsof je van niks weet,” had hij gezegd, “Jouw loon ligt er op het einde van de maand, ongeacht.”

Het gonsde in mijn hoofd. Het stormde in mijn hart.
Waar was ik in godsnaam mee bezig?

Er brak iets in mij.
Ik was er klaar mee.
Bijna twee jaar heb ik thuis gezeten. Ziek. Dodelijk vermoeid. Kapot van de stress. Triest. Kwaad. Razend. Op die klant. Op mijn werkgever.  Op de wereld.  Op het ‘systeem’. Het systeem was rot. Waarom bleven we met z’n allen gewoon verderdoen alsof er geen alternatief bestond?

Nog een laatste keer heb ik onderhandeld met mijn werkgever. Om te mogen vertrekken. Terugblikkend klinkt het absurd natuurlijk. Maar ik was bang (!) toen ik mijn ontslag gaf, en voelde me schuldig. Vooral toen ik werd gesmeekt om te blijven. Even dacht ik hun toestemming nodig te hebben.

Ik was een Valuable Resource, werd gezegd.
Ja. Juist daarom.
Het was voorbij. Mijn weg lag elders voortaan. Ik voelde het in elke cel van mijn lichaam.

Het laatste bod van de multinational die mij zoveel avontuur en lessen had gegeven, was 57% salarisverhoging, en ik ‘mocht’ de tijd te nemen die nodig was, maar alsjeblief wel terugkomen. Mijn sidderend doch onverschrokken hart wist echter gewoon: Nee.

Nee!

Als kind had ik nooit goed geleerd hoe en wanneer ‘nee’ te zeggen. Er was zo vaak, zo lang en structureel over mijn grenzen geweest. Stel je voor: hooggevoelig in een strenge katholieke school. Niet aan élke verwachting voldoen, betekende niet goed genoeg zijn. Ik was geprogrammeerd om tegen iedere uitdaging die op mijn pad kwam automatisch ‘ja’ te zeggen. Ik moest immers bewijzen dat ik goed genoeg was. Zonder in te checken of mijn lichaam mee was. Wat een kluwen van belemmerende overtuigingen. En wat had dit een gigantische impact gehad. Op elk niveau van mijn volwassen leven, zo bleek. Ik was grenzeloos op mijn werk en in mijn relaties. Het was nooit goed genoeg. Van rusten kreeg ik stress. En áls ik dan toch uitzonderlijk ‘nee’ zei, ging dat gepaard met schuldgevoelens, angst, agressie en verlies van contact met mezelf en de ander.

Deze specifieke ‘nee’, betekende veel voor mij.
Deze ‘nee’ was een XXXL en paste perfect.
Het was het begin van een grote ‘ja’. Tegen mezelf, mijn gezondheid en mijn sanity.

Intussen had ik een hele reeks opleidingen in persoonlijke ontwikkeling achter de kiezen – die verrukkelijke ThetaHealing techniek! – en ik wist wat ik vervolgens wilde doen.

Ik dacht, foert. Ik spring.

Ik dacht, ik kan maar beter beginnen bouwen aan iets dat echt gewoon klopt voor mij, hoe onwaarschijnlijk onbereikbaar het ook lijkt, dan blijven doen wat zonder enige twijfel naar innerlijke waanzin leidt.

 • What if I fall?
 • Oh, my darling, but what if you fly?

En ik sprong. En ik dacht: Waa! Hopelijk verschijnt hier ergens een vangnet want dat ondernemen gaat wel hard!

Maar geen vangnet te zien.
Zeer onverwacht waren het mijn vleugels die verschenen.

Waar ik vroeger succes definieerde als iets dat gevalideerd werd van buitenaf door een ander, ontdekte ik een andere waarheid over succes. Succes is voor mezelf. Alleen op die manier kan ik het beste van dienst zijn in onze samenleving en iets voor anderen betekenen. Voor mij is succes: me elke dag goed voelen in mijn lichaam, mensen helpen om zich te ontwikkelen en te bevrijden, de vreugde van groei en welzijn vieren, mijn leven en werk zodanig organiseren dat ik zo gelukkig en productief mogelijk ben. Het is waar míjn hart van zingt.

Katrin keek me ontroerd aan.
“Innerlijk leiderschap”, zei ze met een fonkeling in de ogen.

Dit is mogelijk het grootste succesverhaal van mijn leven. Het verhaal waarin ik leerde ‘nee’ te zeggen tegen wat mijn energie wegzuigt. Ik leerde over zelfrespect, respect voor anderen, samenwerken, verschillende culturen, eerlijkheid, mannen, én vrouwen, geld, corporations, eigenwaarde, en nog zoveel meer.

Dat bedrijf – wij waren 12 jaar samen geweest – was een gigantische, en soms groteske leerschool. En ik ben onherroepelijk afgestudeerd. De vervulling en vrijheid die ik nu als ondernemer ervaar, zijn voor mij het bewijs dat ik met grootste onderscheiding was geslaagd.

Leila is zaakvoerster van PrachtWerk en helpt hooggevoelige ondernemers met het opruimen van onbewuste overtuigingen die de groei van hun bedrijf tegenhouden.

En jij? Zit jij ook in de ‘gouden kooi’?

Wil je je carrièrepaspoort kennen, zodat jij weet welke ingrediënten jij nodig hebt om (weer) energie te krijgen van je werk? Bekijk dan ons programma In 5 stappen weten wat ik wil’.  Je kan dit programma betalen met loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80. Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek.

De uitkomst kan zijn dat je:

 • toch beslist om te blijven en anders naar je job en je bedrijf gaat kijken
 • beslist intern een andere functie te gaan doen
 • voelt dat het tijd is om een andere omgeving op te zoeken, zij het in dezelfde functie
 • de knoop doorhakt voor een ander bedrijf én een andere functie, om eventueel het pad van         ondernemerschap te bewandelen
 • Leila volgde VIP-coaching,omdat ze een grondige begeleiding wilde in het ondernemerschap. Deze coaching komt in aanmerking voor KMO-portefeuille. Je leest er hier meer over.
  Per jaar kunnen 15 mensen dit programma volgen bij Katrin.
  Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek (vermeld dat je interesse hebt in VIP-coaching)

Onze filosofie
We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Wat dit is, waarom het steeds belangrijker wordt en hoe je er zelf mee aan de slag kan, lees je in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

Je job, een gouden kooi?

De gouden kooi, wat is dat?

Een mooi salaris, aangevuld met mobiele telefoon, auto, carrièrekansen, leuke collega’s… Toch is dat voor sommigen niet (meer) voldoende. Misschien is de ‘houdbaarheidsdatum’ van je job wel overschreden? Velen dromen van ander werk. Weegt de zekerheid van een vast loon wel op tegen meer vrijheid? Ze zien echter geen mogelijkheid om te ontsnappen uit ‘de gouden kooi’ of durven de stap niet te zetten…

Wat is het gevolg?

Het gevolg is dat ze steeds meer vervreemden van zichzelf, dat ze in een negatieve spiraal terechtkomen, die een effect heeft op hun zelfvertrouwen, hun gezondheid, hun relatie… Ze stellen zich de vraag ‘Is dit het nu? Er moet toch meer mogelijk zijn?’. Tegelijk vinden ze dat ze niet mogen klagen…  Zeker als HSP-er heb je hier nog meer last van, omdat je geen werk kan doen enkel om geld te verdienen, het moet ‘zin’ hebben…

Mentaal ziekteverzuim en eventueel bore-out of burn-out zijn vaak het gevolg. Als je dokters, psychologen, therapeuten mag geloven zijn veel van de problemen waar mensen mee kampen, werkgerelateerd.

Wat is de oplossing?

We raden aan om je carrièrepaspoort op te maken. Hierbij ga je in kaart brengen wat voor jou belangrijk is, wat je goed kan én graag doet en wat je graag zou willen ontwikkelen. Hierdoor kan je een balans opmaken van je huidige situatie.

Katrin vertelt hier meer over in haar gratis webinar. Reserveer nu jouw plek voor het webinar ‘Het geheim om (weer) energie te krijgen van je werk’.

Wat zijn de mogelijkheden? Er zijn verschillende uitkomsten mogelijk:

 • je kijkt anders naar je huidige job en/of kan je job op een iets andere manier invullen en/of een nieuwe opleiding volgen: je blijft in hetzelfde bedrijf in dezelfde job
 • je ziet dat de waarden van je bedrijf wel passen bij die van jou, maar dat de functie niet meer klopt: je gaat intern iets anders doen
 • je ziet dat de functie klopt, maar de waarden niet: je gaat extern iets gelijkaardigs doen
 • je ziet dat zowel de waarden als je functie echt niet meer kloppen en bent klaar voor een echte carrièreswitch: misschien overweeg je wel freelancer te worden of je eigen berdrijf te starten, om te beginnen misschien in bijberoep naast je huidige werk?: je gaat extern iets (helemaal) anders doen.
  We promoten ‘de weg van de geleidelijkheid‘ en zullen impulsieve stappen niet aanmoedigen.

Kiezen voor jezelf?

Het leven is kort, en jij bent belangrijk! Jij beslist hoe je leven eruit ziet! Het is jouw leven, en van niemand anders. Vaak zien we dat mensen heel loyaal zijn tegenover hun werkgever. En zichzelf wegcijferen, en daarmee ook hun dromen en verlangens. Hierdoor maken ze zichzelf te klein…  We nodigen je uit loyaal te zijn aan jezelf. Ja te zeggen tegen wat je écht wil, nee te zeggen tegen wat je niet (meer) wil…

Bang voor de onzekerheid?

Alles wat bekend is, geeft vertrouwen. Het is perfect normaal dat je geneigd bent daaraan vast te houden. Vaak echter horen we klanten achteraf zeggen: had ik het maar veel eerder gedaan! Veranderen kan je echter leren.
In ons vervolgprogramma leren we je hoe je verlangen groter kan maken dan de angst. En dan zie je dat de onzekerheid over wat de toekomst brengt, veel minder erg is dan ongelukkig te zijn in je job. Wat heb je écht te verliezen? Het zou kunnen dat je het (een tijdje) met minder zal moeten doen, maar ook daar kan je creatief in worden. Er zijn zoveel mogelijkheden! We denken graag met je mee!

En jij?

Ga je na een werkdag helemaal ‘leeg’ naar huis en is jouw job een gouden kooi geworden? Verlang je naar meer energie in je werk? Volg dan het gratis webinar ‘Het geheim om (weer) energie te krijgen van je werk’. En ontdek de magische formule om weer energie te krijgen van je werk! Reserveer nu gratis jouw plek.

Aan de slag?

Wil jij je carrièrepaspoort kennen, zodat er beweging komt in deze uitzichtloze situatie? Bekijk dan ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’.  Je bent dan in staat om een balans op te maken van je huidige situatie, en ziet wel van bovenstaande mogelijkheden het best bij je past.

Dit programma komt in aanmerking voor loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80.

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt!

Onze filosofie
We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Wat dit is, waarom het steeds belangrijker wordt en hoe je er zelf mee aan de slag kan, lees je in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

Carrièreswitch? Zeker te overwegen…

 Libelle vraagt raad aan Katrin Van de Water, carrièrecoach bij Passion for Work

Libelle vroeg mijn advies voor deze lezersvraag:
“Ik heb rechten gestudeerd en nu werk ik al twintig jaar bij een advocatenbureau. Maar nu besef ik dat ik de verkeerde studiekeuze heb gemaakt en veel liever in de zorgsector had gewerkt. Is het nu nog de moeite om mijn hele leven om te gooien?”

Beste,

Het is nooit te laat om stil te staan bij wat je wil, want ik vermoed dat je nog wel 20 jaar dient te werken. En een job heeft een groot effect op je energie. Als het daar niet goed zit, heeft dat een negatief effect op de rest van je leven.

Mijn advies:
 • ga eens praten met mensen uit de zorgsector, loop eventueel een dag mee. Informeer je zo goed mogelijk om te kijken of het beeld wat je ervan hebt, klopt met de realiteit.
 • volg een loopbaantraject: samen met een coach ga je je talenten in kaart brengen en kijken welke opleidingen er zijn, wat voor jou belangrijk is in je werk… zodat je de juiste keuze kan maken. Wist je trouwens dat je door inzet van je loopbaancheques, 8 u coaching kan krijgen voor €80? Je leest er hier meer over.
 • ik weet niet welke functie je nu doet, maar eventueel kan je beginnen met gelijkaardig werk in een zorgende setting?
 • verzorging, verpleging zijn knelpuntberoepen. Er zijn mogelijkheden tot herscholing met behoud van uitkering. VDAB kan je er meer over vertellen…
 • de kans is groot dat je je nu in ‘de gouden kooi’ bevindt. Als je daar te lang blijft hangen, riskeer je een bore-out of een burn-out, met negatieve gevolgen op je hele leven…

Ik wens je een wijze, energieke beslissing!

Onze filosofie
We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Wat dit is, waarom het steeds belangrijker wordt en hoe je er zelf mee aan de slag kan, lees je in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

En jij?

Wil jij iets anders, maar weet je niet wat? Bekijk dan zeker ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’. Dit programma komt in aanmerking voor loopbaancheques. Hierdoor krijg je 8 u coaching voor €80.

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt!

Bore-out vermijden: 3 tips

Eerder interviewde Jobat me over het fenomeen bore-out, nog steeds minder gekend dan een burn-out. Een bore-out hoeft niet levenslang te duren. Soms kan een aanpassing van je takenpakket, een nieuwe baan, of gewoon een goed gesprek een bore-out vermijden. Deze 3 stappen doen je terug interesse krijgen in je werk.

1. Inzicht krijgen in jezelf 

“Je achterhaalt best eerst wat je zelf belangrijk vindt: wat wil je doen in je professionele leven, hoe wil je je ontwikkelen … Belangrijk is om op zoek te gaan naar die dingen die je graag doet en je energie geven”, vertelt carrièrecoach Katrin Van de Water .

“Sommige mensen zijn mijlenver verwijderd van hun oorspronkelijke behoeftes. Het draait allemaal om prikkels, stimulansen, enthousiasme … om uitgedaagd te worden. Een coachingstraject kan hierbij helpen. Zelf gebruiken we de formule E=mc² in elk coachingstraject.

E staat voor Energie, m voor motivatie, c voor competenties. Die analytische benadering heeft veel succes merken we. Als mensen kunnen bezig zijn met wat ze goed kunnen én graag doen, krijgen ze heel veel energie en zijn ze tot prachtige dingen in staat. Dit heeft ook effect op andere terreinen in hun leven: ze krijgen meer zelfvertrouwen en zitten beter in hun vel. Het heeft een positief effect op hun gezondheid, relatie, sociale contacten enz. In een coachingstraject gaan we altijd op zoek naar die ingrediënten, en dat is altijd een uniek en persoonlijk verhaal.”

Katrin vertelt meer over de E=mc² formule in het gratis webinar. Wil jij ontdekken hoe jou dit helpt? Reserveer dan nu jouw plek voor het webinar ‘Het geheim om (weer) energie te krijgen van je werk’.

2. Anders naar je huidige job kijken 

“Soms ligt de oplossing voor een bore-out in kleine dingen. Iets kleins veranderen aan je huidig werk of er anders naar kijken, kan al veel doen. Door andere accenten te leggen of door een andere bril naar je job te kijken, haal je er meer voldoening uit.”

“Ik had bijvoorbeeld onlangs een uitzendconsulente op gesprek, en zij wilde iets anders gaan doen. Maar door met haar te praten over wat ze echt wou, kwam ze tot de ontdekking dat haar job al heel nauw aansloot bij wat ze echt wou. Ze zag in dat mensen aan een job helpen, veel betekent voor die persoon. Ze droomde over events organiseren, omdat dat het was waar ze op lange termijn naartoe wilde. Eén gesprek met haar baas, en dat was geregeld. Als je aan je leidinggevende kan duidelijk maken wat je gebruiksaanwijzing is en waar je naartoe wil, zal hij daar wel degelijk oren naar hebben. Zo creëer je immers een win-winsituatie en kan je werkgever het maximale uit jou halen.”

3. Van werk veranderen 

“Als blijkt dat intern geen rekening wordt gehouden met je talenten kan veranderen van job soelaas bieden. Maar dat is nooit de eerste stap om een bore-out te verdrijven. Als je van werk wil veranderen, is het belangrijk om een zicht te hebben op wat je echt wil. Anders heeft het geen enkele zin om ander werk te zoeken en zal je voor je het weet ook in die nieuwe job dezelfde problemen tegenkomen. Wil je van werk veranderen, kijk dan altijd eerst of het niet mogelijk is om binnen je huidig bedrijf een andere baan te krijgen die meer aansluit bij je wensen.”

En jij?

Ga je na een werkdag helemaal ‘leeg’ naar huis en zit je tegen een bore-out aan? Verlang je naar meer energie in je werk? Volg dan het gratis webinar ‘Het geheim om (weer) energie te krijgen van je werk’. En ontdek de magische formule om weer energie te krijgen van je werk! Reserveer nu gratis jouw plek.

Herkenbaar? Heb je hier ervaring mee? Wat heeft bij jou geholpen? Welke tips wil jij met anderen delen? Vrees jij dat bore-out op de loer ligt? Bekijk dan zeker ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’Dit programma komt in aanmerking voor loopbaancheques waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80.

Onze filosofie

We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Wat dit is, waarom het steeds belangrijker wordt en hoe je er zelf mee aan de slag kan, lees je in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

Wil je reageren?
Ik ben erg benieuwd naar je reactie, die je  hieronder mag plaatsen. Dank alvast!

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt!

Help! Ik ben zo moe

Uit onderzoek blijkt dat ons werk ons steeds meer kopzorgen baart. 1 werkende Belg op 5 kampt met stress en als dit te lang aansleept, loop je kans op een burn-out. “Ik ben zo moe” horen we vooral uit monden van mensen met jobs die een grote verantwoordelijkheid vereisen:
 • luchtverkeersleiders
 • leerkrachten
 • agenten
 • artsen
 • handelaars
 • bedrijfsleiders
 • piloten

Niet toevallig beroepen die veel verantwoordelijkheid vereisen. Dat en veel werkdruk leidt ertoe dat mensen te veel hooi op hun vork nemen. En dan zegt hun lichaam ineens nee, zodat ze wel moéten stilstaan bij hoe moe ze eigenlijk zijn.

Passion for Work ontwikkelde de E=mc² formule om weer energie te krijgen van je werk. Wil jij ontdekken hoe jou dit helpt? Reserveer dan nu jouw plek voor het gratis webinar ‘Het geheim om (weer) energie te krijgen van je werk’.

Zo voorkom je een burn-out:

 1. Kies een job die aansluit bij je talenten.
 2. Ga voor een bedrijf werken dat dezelfde waarden heeft als jijzelf.
 3. Zorg voor een goede werk-privébalans.
 4. Sta regelmatig stil bij wat je doet en vraag je af hoeveel energie je krijgt van je werk. Geef het een cijfer van 1 tot 10.
 5. Stuur zelf je loopbaan door aan te geven welke richting je uit wil.

Zo kruip je weer uit het dal:

 1. Maak voor jezelf duidelijk wat je goed kan en wat je graag doet.
 2. Maak de balans op van je baan.
 3. Bekijk intern of er iets veranderd kan worden. Geen mogelijkheden? Kijk extern.
 4. Omring je met positieve mensen. Beweeg dagelijks een half uur. Schrap suiker, alcohol en koffie.
 5. Luister naar je lichaam.
 6. Zoek hulp: een burn-out doorbreek je bijna nooit alleen. Omring je met professionals die er ervaring mee hebben.

En jij?

Wil je hier concreet mee aan de slag? Het programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’ kan je helpen. Je kan dit programma betalen met loopbaancheques waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80. Veel van onze coaches hebben een bijkomende opleiding gevolgd rond stress & burn-out.

Verlang je naar meer energie in je werk? Volg dan het gratis webinar ‘Het geheim om (weer) energie te krijgen van je werk’. En ontdek de magische formule om weer energie te krijgen van je werk! Reserveer nu gratis jouw plek .

We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding, wat je vindt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt!

6 tips om je job boeiend te houden

Zelf had ik een bore-out en een burn-out voor mijn 30ste. Mijn zoektocht naar energie krijgen van werk mondde uit in een beproefde methode, die intussen bij duizenden mensen tot succes leidde. Ik ontwikkelde de E=mc² formule om weer energie te krijgen van je werk. Wil jij ontdekken hoe jou dit helpt? Reserveer dan nu jouw plek voor het gratis webinar ‘Het geheim om (weer) energie te krijgen van je werk’. Mark Magazine vroeg me naar 6 tips om je job boeiend te houden:

 1. Hoeveel energie krijg je van je werk?
  Stel jezelf de vraag hoeveel energie je krijgt van je werk en geef het een cijfer van 0 tot 10.
  Vraag jezelf af wat je nodig hebt om dit cijfer te verhogen.
  Kijk even terug naar de afgelopen maanden; is dit cijfer aan het zakken of stijgen?
 2. Bekijk of je iets kan verbeteren aan je omgevingsfactoren, je waarden
  Schrijf op wat voor jou belangrijk is in je werk, bijvoorbeeld waardering krijgen, afstand woon-werk, je loon, samenwerken… en schrijf op wat er kan verbeteren en hoe.
 3. Bekijk of je iets kan verbeteren aan je functie
  Wat kan jij goed én doe jij graag? Dit zijn zaken die je energie geven. Schrijf dit op en kijk of dit vandaag de dag aan bod komt in je functie.
  Wat kost je vandaag de dag energie in je functie? Kan je dit afbouwen en iets wat je graag doet in de plaats vragen?
 4. Bekijk wat jij graag zou willen leren
  Is er iemand intern die je dit kan leren, is er nog niet gebruikt opleidingsbudget?
 5. Plan een gesprek in met je manager
  Vertel hem wat je hierboven hebt opgeschreven. Benoem vooral wat je wel wilt, niet wat je niet wilt. Doe een voorstel om jouw functie zo boeiend mogelijk te maken en spreek een datum af wanneer je hierop terugkomt.
 6. Ga intern netwerken
  Kijk verder dan je eigen afdeling, ga in gesprek met mensen intern die werk doen wat je interesseert. Vertel hen wat jij graag zou willen doen. Als er intern mogelijkheden zijn, zullen ze je dit laten weten. Voeg deze mensen toen aan je LinkedInprofiel.

Vaak is er meer mogelijk dan je denkt! Het is een kwestie van dit kenbaar te maken aan je leidinggevende, aan HR… Ik las ooit het citaat van Els De Meester in het boek ‘Stilte, ik spreek’ van Sylvie Verleye: “Toen ik terug kwam na mijn bevalling was er een benoeming waar ik niets van wist. Ze gingen ervan uit dat ik de ambitie niet had om de functie in te vullen. Om eerlijk te zijn, ik had die ambitie niet kenbaar gemaakt”.

Wij adviseren onze klanten om eerst te kijken of je de huidige functie kan verbeteren en dit enkele maanden tijd te geven, nadat je gesprek gehad hebt met de leidinggevende. Spreek met jezelf af hoeveel tijd je dit wil geven en zet het in je agenda.
Als er na deze datum niets veranderd is in je energieniveau (cijfer van 0 tot 10, zie stap 1), ga dan kijken of er intern andere mogelijkheden zijn die beantwoorden aan de zaken die je bij stap 2, 3 en 4 hebt opgeschreven. Ga in gesprek met mensen van HR en spreek met jezelf een termijn af.
Als er na deze termijn niets veranderd is in je energieniveau, ga dan op zoek naar mogelijkheden extern.

Hoe concreter je weet wat je wil, des te groter de kans dat je dit ook daadwerkelijk bereikt. Dagelijks zien we bij klanten dat, zodra ze stappen zetten om meer tevreden te zijn in hun werk, dat het ook een positief effect heeft op andere terreinen van hun leven; hun gezondheid, hun relatie, hun sociale contacten… Ze worden blijere mensen!

Katrin Van de Water richtte in 2006 Passion for Work op. Sindsdien helpt ze samen met haar team hoogopgeleide 30- en 40-ers bij het realiseren van hun droombaan of droombedrijf. Ze werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt als je je naam en mailadres hieronder invult.

Je kan bij ons terecht met loopbaancheques. Door subsidie van de Vlaamse overheid kan je 8 u coaching krijgen voor €80 (werkelijke waarde €1100).

Je vindt een Passion for Work-coach in elke Vlaamse provincie.

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Het is ook altijd fijn als je hieronder een reactie achterlaat. Dank alvast!

En jij? Is er tijd voor actie?

Verlang je naar meer energie in je werk? Volg dan het gratis webinar ‘Het geheim om (weer) energie te krijgen van je werk’. En ontdek de magische formule om weer energie te krijgen van je werk! Reserveer nu gratis jouw plek.

 of contacteer ons direct voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt!

 

Is de houdbaarheidsdatum van jouw job bijna verstreken?

Wist je dat ook een job en taken binnen die job een houdbaarheidsdatum hebben? Werk is immers niet gewoon ‘werk’. Ik leg het je graag uit…

The Bad, The Good and The Great

Je kan een onderscheid maken tussen ‘bad work’, ‘good work’ en ‘great work’.

 • ‘Bad work’ is datgene wat je energie kost, wat je het liefst aan iemand anders zou geven moest dat kunnen.
 • ‘Good work’ is datgene wat je goed kan en graag doet, waar je talenten liggen, wat comfortabel voor je voelt.
 • ‘Great work’ is werk dat je helemaal vervult. Vaak is dat iets wat je in eerste instantie spannend vindt, iets nieuws, dat wat je uit je comfortzone haalt , datgene wat jou het gevoel geeft dat je lééft. Je geraakt ervan in een flow en voelt je enthousiast. Je groeit!

Grafiek: bad work vs. good work vs. great work

Als je teveel ‘bad work’ hebt, te weinig ‘good work’ en helemaal geen ‘great work’, is de kans op bore-out, burn-out en uiteindelijk depressie bestaande.

Wat zo typisch is, is dat ‘great work’ na een tijd ‘good work’ wordt. Je groeit en evolueert immers. Vandaar dat je na een tijdje weer op zoek moet naar nieuw ‘great work’. Tenminste … als jij je potentieel wil vervullen, als je uit jezelf het maximale wil halen. Dit is een keuze. Kies jij voor middelmatigheid, of ga je voor uitmuntendheid?

Grafiek: Comfort zone

Wat maakt je blij? Waar ben je minder gelukkig mee?

Als je kijkt naar je baan, hoeveel tijd spendeer jij aan ‘bad work’, ‘good work’ en ‘great work’? Kijk eens in je agenda om hier concreet zicht op te krijgen. Welke taken vallen bij jou onder ‘bad’, ‘good’ en ‘great’? Hoe voelt de huidige mix voor je? En hoe ziet jouw ideale mix eruit?

Nu je toch in je agenda kijkt. Maak is een momentje vrij om samen met mij te kijken naar hoe we meer ‘great’ work kunnen realiseren. Passion for Work ontwikkelde de E=mc² formule om weer energie te krijgen van je werk. Wil jij ontdekken hoe je meer great work kan realiseren? Reserveer dan nu jouw plek voor het gratis webinar ‘Het geheim om (weer) energie te krijgen van je werk’.

Hoeveel energie krijg jij van je werk?

Geef het een cijfer van 0 tot 10.
Dit is iets heel persoonlijks. Wat voor de ene een droombaan is, is voor de andere een dramabaan. De mix hangt af van wie jij bent, wie jij wil zijn en waar jij nu staat in je werk en in je leven.

Is dit cijfer niet zo hoog als je zou willen, en voel je dat de houdbaarheidsdatum van jouw baan (bijna) verstreken is?

Dan is het tijd om in actie te komen! Anders ligt bore-out of burn-out op de loer, met alle gevolgen vandien, zowel professioneel als privé.

Wellicht is het Passion for Work-programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’ dan iets voor jou. Hierbij ontdek je wat jouw waarden zijn, wat je talenten zijn (nodig voor ‘good work’), wat jij graag wil ontwikkelen (info voor ‘great work’) en welke beroepen passen bij jouw persoonlijkheid.
Je kan dit programma betalen met loopbaancheques. Door deze Vlaamse subsidie ontvang je 8 u coaching voor €80 (werkelijke waarde €1100), ook als ondernemer!

Ik ben benieuwd naar je reactie die je hieronder mag posten. Wat is jouw ervaring met de ‘houdbaarheidsdatum’ van werk?

En jij? Is het tijd voor actie?

Verlang je naar meer great work? Volg dan het gratis webinar ‘Het geheim om (weer) energie te krijgen van je werk’. En ontdek de magische formule om weer energie te krijgen van je werk! Reserveer nu gratis jouw plek.

of contacteer ons direct voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt!

Tijd voor een nieuwe job: 10 signalen

Vreet je job je energie weg? Is werkplezier een verre herinnering? Dan is het tijd voor een nieuwe job. 10 signalen dat jij zover bent en tips om de eerste stap te zetten!

Zijn deze 10 signalen herkenbaar voor jou? Zorg er dan voor dat jij je gauw inschrijft voor ons gratis webinar ‘het geheim om (weer) energie te krijgen van je werk’. Je ontdekt niet alleen hoe je weer energie krijgt van je werk maar je krijgt ook direct de kans om mij vragen te stellen hoe dit jou kan helpen.

Je gaat elke dag naar je werk. En je bent blij dat je werk hebt. Toch knaagt er iets. Zit je nog op de juiste plek? Is het tijd voor een nieuwe job? Kijk even of je je herkent in deze signalen:

1. Je bent humeurig

Je job vreet al je energie weg, werkplezier is ver te zoeken. Je voelt je ellendig en dat sijpelt door naar de buitenwereld. Je bent sneller geprikkeld, op het werk en thuis.

2. Je sleept je naar je werk

De wekker gaat en je draait je nog even om. Uiteindelijk sta je op met lood in de schoenen en moet je je haasten om nog op tijd op je werk te zijn.

3. Je lichaam spreekt

Hoofdpijn, rugpijn, maagklachten, concentratieproblemen, lusteloosheid: het zijn signalen van je lichaam dat het niet goed met je gaat. Tijd om te luisteren!

4. Je droomt niet meer

“De meeste dromen zijn bedrog” is je leuze. Er is toch niets anders dan dit. Je denkt dat je droombaan niet bestaat. Fout. Soms is het gras echt groener aan de overkant!

5. Je leert niets bij

Geeft je werk je geen uitdaging meer? Leer je niets meer bij, heb je het gevoel dat je jezelf niet ontwikkelt? Dan sta je stil en is het tijd voor een nieuwe job.

6. Je passie is weg

Vind je je werk niet leuk meer of verveel je je te pletter? Kan je je nauwelijks herinneren wanneer je met plezier aan een taak begon? Dan is de passie weg.

7. Je bedrijf past niet (meer) bij jou

Staat het bedrijf waarvoor je werkt voor iets waarin je niet gelooft? Draait alles bijvoorbeeld om geld en ben jij maatschappelijk betrokken? Dan passen jullie niet (meer) bij elkaar.

8. Je werk is tijdverspilling

Zie je je werk als nutteloos, heb je het gevoel dat je je tijd verspilt? Je leven is kort, verspilde tijd komt niet meer terug. Zoek een zinvolle job.

9. Je leeft van weekend naar weekend

“Thank God it’s Friday” is je lievelingslied. Elke vrijdag duik je opgelucht het weekend in. En elke zondagavond voel je de stress weer opkomen. Weer een werkweek…

10. Je klaagt over je werk

Je job, collega’s, werkgever: alles is negatief. Je klaagt veel en voelt je cynisch worden. Je bent niet meer betrokken bij wat je doet en vervreemdt van jezelf.

Herken je deze signalen? Keer ze dan eens om. Weten wat je niet wil, helpt je om te weten wat je wil. En als je focust op wat je wil, dan zal je die richting inslaan. Dan zet je dingen in beweging.

Is de pijn groot genoeg?

Veel mensen beseffen wel dat het fout zit. Dat ze toe zijn aan een nieuwe job. Maar het blijft een sprong in het onbekende: je weet wat je hebt, niet wat je krijgt. Dus stel je uit en verzin je excuses. De pijn moet groot genoeg zijn om uit je gouden kooi te breken.

Ga je over je ‘pijngrens’, dan grijpt het leven soms voor jou in. Met een burn-out, bijvoorbeeld. Lees even mee wat Eva, een klant van me, daarover zegt:

[testimonial author=”Eva”]Ik heb echt het gevoel dat die burn-out een waardevolle les is geweest. Anders had ik nooit die stap gezet en zoveel plezier gevonden in wat ik elke dag doe in mijn job. Ook op gebied van mijn persoonlijkheid voel ik dat ik dichter bij mezelf sta. Zoals je zelf een keer zei: ik wil helemaal niet meer terug de oude worden…Ik geloof dat die burn-out misschien wel één van de ‘beste’ dingen is die me zijn overkomen… Een vloek en een zegen tegelijk![/testimonial]

Stuur zelf je carrière

Heb je beslist dat het zo niet langer kan? Wil je je huidige job anders invullen of op zoek gaan naar een nieuwe job, intern of extern? Sta dan even stil bij jezelf en vraag je af:

 • wat je goed kan en graag doet
 • wat je graag wil ontwikkelen
 • wat je belangrijk vindt, je waarden
 • wat je nodig hebt voor meer werkplezier
 • welk beroep past bij wie jij echt bent

Het antwoord op die vragen is je kompas. Je weet waar je naartoe wil en kan je carrière dus zelf gaan sturen. En je verliest geen tijd en energie meer met jobs die niet bij je passen.

Al deze vragen komen aan bod in het programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’:

In 5 stappen weten wat ik wil

Ben je uitgekeken op je job? Verveel je je? En wil je meer energie in je werk? In het programma In 5 stappen weten wat ik wil:

 • maak je je carrièrepaspoort: je waarden, talenten en beroepen die bij je passen
 • stuur je je carrière in de richting die je prikkelt en energie geeft
 • timmer je aan je eigen weg en wissel je ervaringen uit met andere deelnemers

Ontdek de 5 stappen
Je kan dit programma betalen met loopbaancheques. Hierdoor krijg je 8 u coaching voor €80 (werkelijke waarde is €1.100). Je vindt een Passion for Work-coach in elke Vlaamse provincie en Brussel. Door inzet van je loopbaancheques ontvang je 8 u coaching voor €80 (werkelijke waarde is €1100, Vlaamse subsidie). 

Neem contact met ons op als je een gratis telefonisch kennismakingsgesprek wil.

Onze filosofie

We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Wat dit is, waarom het steeds belangrijker wordt en hoe je er zelf mee aan de slag kan, lees je in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

En jij? Zet de eerste stap door contact op te nemen of ons Webinar bij te wonen

Verlang je naar meer energie in je werk? Volg dan het gratis webinar ‘Het geheim om (weer) energie te krijgen van je werk’. En ontdek de magische formule om weer energie te krijgen van je werk! Reserveer nu gratis jouw plek.

of contacteer ons direct voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt!

Bore-out versus burn-out

Een bore-out slaat even hard toe als een burn-out. Toch is het nog meer een taboe. Ontdek hier het verschil tussen beide, de risicofactoren en wat je eraan kan doen.

Ik ontwikkelde de E=mc² formule om weer energie te krijgen van je werk. Wil jij ontdekken hoe jou dit helpt? En je een burn-out en bore-out hiermee voorkomt? Reserveer dan nu jouw plek voor het gratis webinar ‘Het geheim om (weer) energie te krijgen van je werk’.

Bore-out: even schadelijk als burn-out

De burn-out is niet meer weg te branden uit de media. Eén op vijf Vlaamse werknemers zou risico lopen op een burn-out. De eerste preventiecampagnes zijn een feit.

Over bore-out wordt minder gesproken. Onterecht: een bore-out is even schadelijk voor je gezondheid en werkplezier. Waar ligt het verschil en hoe pak je een bore-out aan?

Wat is een bore-out?

Veel mensen vervelen zich wel eens op het werk. Maar soms gaat het verder. Verveel je je zo – zelfs al heb je veel (eentonig of te weinig uitdagend) werk – dat je moe en doodongelukkig wordt, dat je niets meer gedaan krijgt? Dan kamp je misschien met een bore-out. Enkele symptomen:

 • Irritatie: je kan weinig verdragen.
 • Je slaapt slecht en bent oververmoeid.
 • Je voelt je lusteloos en hebt nergens zin in.
 • Je wordt introvert en vermijdt sociaal contact.
 • Je bent wanhopig op zoek naar een uitdaging.

Het is goed mogelijk dat je collega’s dit niet doorhebben. Vaak verstoppen we ons achter het druk-druk imago. Veel mensen schamen er zich – onterecht – voor dat ze zich vervelen.

Relatie en verschil met burn-out

Bij een bore-out blijf je te lang hangen in je comfortzone. Je hebt geen uitdaging en wordt niet (genoeg) geprikkeld om je grenzen te verleggen. Je zelfontwikkeling valt stil en je haalt niet langer voldoening uit je werk.

Mensen met een burn-out zijn te lang doorgegaan in hun effortzone: ze hebben hun grenzen te lang verlegd. Ze zijn overprikkeld en raken opgebrand.

Wie loopt meer risico?

Mensen die veel prikkels nodig hebben, lopen meer risico op een burn- of bore-out. Wie zich sterk laat leiden door wat anderen verwachten of door angst, krijgt vaker een bore-out. Reorganisaties, langetermijndoelstellingen en eentonig werk zijn versterkende factoren.

Hoe voorkom je een burn-out?


Bekijk de hele masterclass video waarin ik je concrete tips geef om een burn-out te voorkomen of te overwinnen.

Hoe bestrijd je een bore-out of burn-out?

Een bore-out hoeft niet levenslang te duren. Soms helpt een aanpassing van je takenpakket, soms is een nieuwe functie en/of werkomgeving noodzakelijk.

Ga op zoek naar dingen die je graag doet, die je energie geven. Sommige mensen zijn mijlenver verwijderd van hun oorspronkelijke behoeftes. Kies voor een job die je prikkelt, je stimuleert, je uitdaagt en je enthousiast maakt!

En jij?

Ben je uitgekeken op je job? Verveel je je? En wil je meer energie in je werk?

Volg  zeker ons gratis webinar ‘Hét geheim om (weer) energie krijgen van je werk’! Schrijf je snel in via deze link en ontdek dé formule om duurzaam energie te krijgen van werk!

Wil je hier concreet mee aan de slag, volg dan ons programma In 5 stappen weten wat ik wil:

 • je maakt je carrièrepaspoort op en hebt zicht op je waarden, je talenten en beroepen die bij je passen
 • je stuurt je carrière in de richting die je prikkelt en energie geeft
 • je timmert aan je eigen weg en je wisselt ervaringen uit met andere deelnemers

Dit programma kan je betalen met loopbaancheques. Door inzet van je loopbaancheques ontvang je 8 u coaching voor €80 (werkelijke waarde is €1100, Vlaamse subsidie).

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt!