Gratis eBook
TestDOWNLOAD NU

Page content

Bore-out versus burn-out

article content

Bore-out versus burn-out

Een bore-out slaat even hard toe als een burn-out. Toch is het nog meer een taboe. Ontdek hier het verschil tussen beide, de risicofactoren en wat je eraan kan doen.

Bore-out: even schadelijk als burn-out

De burn-out is niet meer weg te branden uit de media. Eén op vijf Vlaamse werknemers zou risico lopen op een burn-out. De eerste preventiecampagnes zijn een feit.

Over bore-out wordt minder gesproken. Onterecht: een bore-out is even schadelijk voor je gezondheid en werkplezier. Waar ligt het verschil en hoe pak je een bore-out aan?

Wat is een bore-out?

Veel mensen vervelen zich wel eens op het werk. Maar soms gaat het verder. Verveel je je zo – zelfs al heb je veel (eentonig of te weinig uitdagend) werk – dat je moe en doodongelukkig wordt, dat je niets meer gedaan krijgt? Dan kamp je misschien met een bore-out. Enkele symptomen:

  • Irritatie: je kan weinig verdragen.
  • Je slaapt slecht en bent oververmoeid.
  • Je voelt je lusteloos en hebt nergens zin in.
  • Je wordt introvert en vermijdt sociaal contact.
  • Je bent wanhopig op zoek naar een uitdaging.

Het is goed mogelijk dat je collega’s dit niet doorhebben. Vaak verstoppen we ons achter het druk-druk imago. Veel mensen schamen er zich – onterecht – voor dat ze zich vervelen.

Relatie en verschil met burn-out

Bij een bore-out blijf je te lang hangen in je comfortzone. Je hebt geen uitdaging en wordt niet (genoeg) geprikkeld om je grenzen te verleggen. Je zelfontwikkeling valt stil en je haalt niet langer voldoening uit je werk.

Mensen met een burn-out zijn te lang doorgegaan in hun effortzone: ze hebben hun grenzen te lang verlegd. Ze zijn overprikkeld en raken opgebrand.

Wie loopt meer risico?

Mensen die veel prikkels nodig hebben, lopen meer risico op een burn- of bore-out. Wie zich sterk laat leiden door wat anderen verwachten of door angst, krijgt vaker een bore-out. Reorganisaties, langetermijndoelstellingen en eentonig werk zijn versterkende factoren.

Hoe voorkom je een burn-out?


Bekijk de hele masterclass video waarin ik je concrete tips geef om een burn-out te voorkomen of te overwinnen.

Hoe bestrijd je een bore-out of burn-out?

Een bore-out hoeft niet levenslang te duren. Soms helpt een aanpassing van je takenpakket, soms is een nieuwe functie en/of werkomgeving noodzakelijk.

Ga op zoek naar dingen die je graag doet, die je energie geven. Sommige mensen zijn mijlenver verwijderd van hun oorspronkelijke behoeftes. Kies voor een job die je prikkelt, je stimuleert, je uitdaagt en je enthousiast maakt!

En jij?

Ben je uitgekeken op je job? Verveel je je? En wil je meer energie in je werk?

Volg  zeker ons gratis webinar ‘Hét geheim om (weer) energie krijgen van je werk’! Schrijf je snel in via deze link en ontdek dé formule om duurzaam energie te krijgen van werk!

Wil je hier concreet mee aan de slag, volg dan ons programma In 5 stappen weten wat ik wil:

  • je maakt je carrièrepaspoort op en hebt zicht op je waarden, je talenten en beroepen die bij je passen
  • je stuurt je carrière in de richting die je prikkelt en energie geeft
  • je timmert aan je eigen weg en je wisselt ervaringen uit met andere deelnemers

Dit programma kan je betalen met loopbaancheques. Door inzet van je loopbaancheques ontvang je 8 u coaching voor €80 (werkelijke waarde is €1100, Vlaamse subsidie).

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt!

Comment Section

5 reacties op “Bore-out versus burn-out


Door Floris Vermeir op 7 januari 2015

Hallo,
Ik herken mijn huidige werksituatie hierin. En hoe ik meer energie haal uit al de Creatieve cursussen die ik volg Dan uit mijn werk. Eens kijken wat ik kan veranderen.


Door Katrin Van de Water op 7 januari 2015

Dag Floris,
Dank je voor je reactie.
Super dat je energie haalt uit je creatieve cursussen!
Droom je ervan om creativiteit te integreren in je werk?
Als je artistiek bent aangelegd en houdt van persoonlijke ontwikkeling, is het boek ‘The Artist’s Way’ van Julia Cameron een aanrader!
Groeten,
Katrin


Door Lisse op 5 maart 2015

Hallo,

Na dit te hebben gelezen, bevestigt het alleen maar mijn vermoeden dat ik kamp met een bore-out. Reeds twee jaar werk ik als management assistente en al van het begin was er te weinig werk voor handen. Ik heb al herhaaldelijk, om de paar maand, mijn werkgever hierover aangesproken: eerst aangevend dat ik best wat meer en uitdagender werk kon gebruiken, laatst met de letterlijke zin: “Ik verveel me.”. Het heeft echter nog maar weinig zoden aan de dijk gezet. Er wordt telkens snel iets geregeld, een ondersteunende taak voor een andere collega, van korte duur. Eens die taak is afgerond, is het weer als vanouds. Ik ben het zo zat te moeten bedelen. Toen ik het de keer voor laatst nog maar eens aanhaalde, gaf mijn baas me te kennen dat ‘vragen om werk proaktief is’ en het dus mijn ‘plicht’ is blijvend de vragende partij te zijn. Ik vind dat niet juist. Het is mijns inziens aan de werkgever om werk te verschaffen, om de werknemer duurzaam aan het werk te houden. Ik ben nu klaar met vragen. Ik ben aktief op zoek naar een andere baan, maar dat blijkt heden ten dage niet zo evident. Ondertussen probeer ik er niet aan onderdoor te gaan, want het begint na twee jaar serieus door te wegen. Fijn te lezen dat er een term voor bestaat, voelt wat minder eenzaam.


Door Katrin Van de Water op 5 maart 2015

Dag Lisse,

Dank voor je reactie.

Als je echt merkt dat het ‘klaar’ is waar je nu bent, is het tijd om andere horizonten op te zoeken…

We helpen je graag! Kijk even of het programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’ je aanspreekt; zie https://www.passionforwork.be/loopbaanbegeleiding/.
Je kan dit programma volgen met loopbaancheques, waardoor je met subisidie 8 u coaching krijgt voor €80 (werkelijke waarde is €1100). Kijk hier voor meer info: https://www.passionforwork.be/loopbaanbegeleiding-met-loopbaancheques-ook-bij-passion-work/.

Als je me laat weten waar je woont, vraag ik aan een Passion for Workcoach in je buurt om je te bellen voor een gratis kennismakingsgesprek indien je dit wil.

Ik hoor graag van je.

Groeten,
Katrin


Door KARIN BOSMANS op 28 oktober 2017

Ligt aan de baas. Het ooit zo Interessante werk tot bijna 0 herleid met komst van de nieuwe baas. Controlefreak neemt alles zelf in handen, loopt de ganse dag de benen onder zijn lijf. Al herhaalde malen over aangesproken. Dan krijg je ‘bezigheidswerkjes’ en geleidelijk dooft ook dat weer uit. Enige oplossing ander werk zoeken maar dat is niet evident.

Plaats een reactie


*