arrow_drop_up arrow_drop_down
11 juni 2015 

Boeiende tijden op de toekomstige arbeidsmarkt...

Ik was blij verrast te lezen dat Maarten Rottiers in Jobat in zijn artikel ‘Hoe ziet jouw job eruit over 10 jaar’ mijn ‘glazen bol kijken’ bevestigt dat we in de toekomst totaal anders gaan werken. Nine-to-fivejobs zullen verdwijnen en tegen 2025 zal nog slechts 10% van de werknemers een vaste job hebben zoals we die nu kennen.

De toekomstige werknemer is een gespecialiseerde zelfstandige professional met meerdere jobs bij verschillende werkgevers, een freelancer dus. Gestandaardiseerde arbeid zal door robots worden uitgevoerd en nine-to-fivejobs zullen niet meer bestaan. Klassieke hiërarchische managementstructuren zullen verdwijnen en plaats maken voor nieuwe samenwerkingsverbanden. Dat voorspelt Wim de Ridder, hoogleraar Toekomstverkenning en Toekomstonderzoek aan de Universiteit Twente.

Geen bedrijfsgebouwen meer

Vaste werktijden zullen definitief tot het verleden behoren. Volgens Erik Brouwer, journalist en publicist op het gebied van technologie en informatie, hebben we binnen afzienbare tijd zelfs geen bedrijfsgebouwen meer. We gaan met zijn allen ultraflexibel werken op verschillende locaties, locaties die 24/7 beschikbaar zijn.

We zien al nieuwe initiatieven opduiken die in die richting gaan, denk aan de bedrijven met sattelietkantoren en coworkingplaces voor zelfstandigen. Coworking is een samenwerkingsvorm waarbij verschillende bedrijven flexibele werkplekken kunnen huren.

De kans dat het aantal vaste kantoren in de toekomst zal dalen is vrij groot. “Door de komst van de cloud zijn alle documenten en software centraal beschikbaar en kan je als werknemer in principe overal werken. Pc’s zullen in sneltempo worden vervangen door mobiele toestellen en videoconferencing zal wellicht de norm worden”, aldus Tim Christiaens van Time Management Company.

Voorbeelden:
  • Een mooi voorbeeld is het Franse technologiebedrijf Capgemini, actief in consulting, informatisering en outsourcing. “Kris Poté, vice-president Belgium, geeft zijn 720 Belgische medewerkers de kans om het anders aan te pakken. Het bedrijf was de tijdrovende files en het ontoereikende openbaar vervoer zo beu dat het roer stevig werd omgegooid. In hun bedrijfsplan staat dat medewerkers twee dagen per week thuis mogen werken en dat geldt ook voor de consultants die bij de klant te werk gesteld zijn. Het hoofdkantoor in Diegem werd met 35% verkleind en er werden flexplekken ingevoerd. Poté is ervan overtuigd dat we voor kenniswerk zullen evolueren naar ‘officeless companies’. Geen kantoren meer, maar wel werkplekken en kantoorruimtes die we alleen maar huren wanneer dit nodig is. De technologie maakt dit vandaag al mogelijk en daarenboven is het relatief goedkoop.”
  • Ook bij Passion for Work werken we volgens deze trend. Al onze medewerkers zijn freelancers, die van thuis werken. Ze kiezen zelf hoeveel en wanneer ze willen werken. We zien elkaar niet allemaal elke maand live, maar we hebben dagelijks online contact, regelmatig meetings via Skype en een buddysysteem onder collega’s. Geen files voor onze coaches, ze zijn vrij  om hun tijd zelf in te vullen (ook met andere opdrachtgevers) en zijn toch verbonden met collega’s… Het Nieuwe (Samen)Werken…
    Dit passen we ook toe bij onze klanten. Onze programma’s bestaan uit een toolkit die mensen thuis vooraf doornemen op hun eigen ritme, wanneer ze willen. Daarnaast zijn er individuele sessies en groepssessies, en een online mastermindgroep, waar op dit moment 420 klanten toegang toe hebben waar ze hun vragen van thuis uit, wanneer ze willen kunnen stellen en beroep kunnen doen op een immens netwerk wat ter beschikking staat van hen.

De grootste uitdaging zal zijn om de mensen en bedrijven mee te krijgen in het verhaal. Er is een mentaliteitsverandering nodig en dat kost uiteraard tijd. Maar generatie Y zal ons hierbij helpen; ze hebben andere waarden (meer gericht op balans werk-privé) en zijn vertrouwd met digitalisering…

Focus op resultaat in plaats van uren

“Door de komst van het internet vinden steeds meer activiteiten plaats in een virtuele omgeving. Deze overgang van activiteiten van fysiek naar virtueel vraagt om een nieuwe kijk op hoe we met elkaar omgaan, hoe we waarde creëren en hoe we leiding geven. Het resultaat staat hierbij centraal.”

“Heel wat leidinggevenden hebben het bovendien moeilijk met het aspect ‘vertrouwen’. Zo hebben ze vaak geen idee van hoe de medewerkers tot resultaten komen, om hoe laat zij opstaan en of dat er al dan niet kinderen in huis rondlopen. De vraag is natuurlijk of dit relevant is. Als de virtuele medewerker zijn werk tot een goed einde brengt dan is de manier waarop in vele gevallen niet belangrijk”, vertelt Tim Christiaens van Time Management Company.

Natuurlijk is het logisch dat niet elke functie van op afstand kan worden uitgevoerd. “Kleuterleid(st)ers zullen nog steeds, en bij voorkeur op tijd, in de klas aanwezig moeten zijn. Het is dus vanzelfsprekend dat bepaalde profielen meer geschikt zijn dan andere. Uiteindelijk draait het allemaal om het geven van verantwoordelijkheid aan medewerkers die autonoom kunnen functioneren. Velen brengen hun taken wellicht tot een goed einde zonder overbodige controle. Anderen hebben waarschijnlijk iets meer begeleiding nodig en ja, profiteurs zullen altijd blijven bestaan. Het is trouwens naïef te denken dat mensen die van negen tot vijf aan hun bureau zitten dan ook effectief 8 uur aan het werk zijn.”

Flexibiliteit zal in de toekomst dus een belangrijk aspect vormen om medewerkers te kunnen aanwerven of aan boord te kunnen houden. Een prikklok zal op korte termijn enkel nog in musea te zien zijn en medewerkers zullen de vrijheid om zelf hun tijd in te delen als een van de belangrijkste aspecten van hun job gaan beschouwen.

“Tegen 2025 werkt 90% van de werknemers als freelancer”

De Nederlandse hr-specialist Remco Mostertman voorspelt in zijn boek “Organiseren en HR in 2025” zelfs dat tegen dan 90% van de werknemers als freelancer – of zzp’er (zelfstandige zonder personeel) zoals dat in Nederland heet – van project naar project zal hoppen. Hij moedigt jongeren aan zich voor te bereiden op een totaal andere arbeidsmarkt waarin HR vooral een brugfunctie zal hebben en voornamelijk zal focussen op talentontwikkeling.

Er komen boeiende tijden dus… Tijden waarin Personal Branding belangrijker dan ooit zal worden! Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres rechts in te vullen.

En jij?
Ben jij klaar voor de arbeidsmarkt van morgen, waarin ‘een baan voor het leven, plaats maakt voor een leven vol banen’?
  • Ken jij je talenten?
  • Weet je welke beroepen passen bij je persoonlijkheid?

Indien niet, dan is het programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil iets voor jou! Je maakt je persoonlijke carrièrepaspoort op, zodat jij aan het roer kan staan van je werk én leven.

  • Wil jij weten hoe je jezelf kan laten zien op een authentieke manier?
  • Weet jij hoe je je netwerk kan inschakelen om je droomjob, droomopdracht of droomklant te bekomen?

Indien niet, dan is het programma In 7 stappen bereiken wat ik wil’ aangewezen. 

Onze programma’s komen in aanmerking voor loopbaancheques! Hierdoor krijg je 8 u coaching voor €80 (werkelijke waarde is €1100, Vlaamse subsidie).

We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Het is ook altijd fijn als je hieronder een reactie achterlaat.

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach uit je buurt!

 

Adriana van Schalken | WePayPeople

Door

Adriana van Schalken | WePayPeople

op 21 July 2015

Deze ontwikkeling is al in gang gezet door het invoeren van het recht op thuiswerken. De vraag is inderdaad wel of er zo een eenheid gecreerd kan worden als iedereen verspreid werkt bij verschillende werkgevers. Wat denk jij?

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 22 July 2015

Dag Adriana, Dank voor je reactie. Ik denk dat het belangrijk is dat de missie van de persoon aansluit bij de missie van het bedrijf, en dat er regelmatig overlegmomenten zijn (live en online) zodat de 'voeling' behouden blijft. Wat is jouw ervaring hiermee? Groeten, Katrin

Reactie plaatsen

Wil jij je droombaan of
droombedrijf realiseren?

Personal Branding wijst je de weg!
Koekje erbij?