Tips om je droombaan of droombedrijf te creëren
Direct Toegang
X
Tips om je droombaan of droombedrijf te creëren
50% Complete
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis eBook
Tips om je droombaan of droombedrijf te creëren
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis eBook

Loopbaanbegeleiding

Klant Wendy getuigt hoe een bore-out haar leidde naar haar droombedrijf

Klant Wendy getuigt hoe een bore-out haar leidde naar haar droombedrijf

Klant Wendy Jambon vertelt hoe een bore-out haar bracht van haar job in de verpleging naar het realiseren van haar droom, namelijk een eigen kledingwinkel .

Wanneer mijn bore-out begon?

Laat me zeggen dat ik de verkeerde studiekeuze maakte. Verpleging was nooit mijn ambitie. Maar de richtingen waar ik stiekem van droomde, werden door anderen afgeraden. Ikzelf heb de dingen die ik graag wilde doen ‘bewust’ niet gedaan. Zo vermeed ik dat ik kon falen in iets waarvan ik droomde…

Dus ben ik met de stroom meegegaan en naar het ‘jobzekere’ en de ‘veilige gezondheidszorg’ gegaan. De dag dat ik begon met mijn eerste job, zei ik tegen mezelf ‘hier blijf ik max 1 jaar’. Uiteindelijk werden het 12 jaren. Waarom ik er zo lang bleef?  De gouden kooi: toffe collega's, flexibel uurrooster, goed betaald...Mijn dagen zaten vol, geen tijd om over alles na te denken, gewoon gaan.

Na de geboorte van mijn zoon 7 jaar geleden werkte ik ook als zelfstandige in bijberoep. Het was een geweldige werkplaats maar ik voelde me minder gemotiveerd en werd moe. Ik switchte tussen de 2 jobs en mijn huishouden,…

Drie jaar geleden ging een collega in de thuisverpleging weg waardoor er meer uren vrijkwamen. Ineens leek de kans op gewoon één job die goed verdiende en terug veel vrije tijd gaf een geweldig cadeau. Dat dit de job was waardoor ik al een heel jaar week in week uit naar de kine moest, maakte niet uit. Dus ik nam ontslag in het ziekenhuis en voelde me bevrijd. Ik ging voor die ene job. Ik beet me erin vast, wilde het super doen, vooral ook mijn collega’s pleasen.  Zo erg dat ik de vakanties erna echt moest afkicken en 2x een maagontsteking kreeg op reis. En toch werden de dagen ineens allemaal dezelfde. Mijn patiënten, heel lieve mensen vertelden alle dagen hetzelfde verhaal, alles moest voor hun ook op identiek dezelfde wijze gebeuren elke dag opnieuw, ik was net een robot.  Het leek alsof ik alles begon uit te stellen. De was, mijn verslagen… die konden morgen ook nog wel gebeuren… tijd genoeg. Maar de dag erna lag het er nog steeds. Kwam ik in de voormiddag van mijn ronde dan ging ik een dutje doen. Volledig goed te praten want ik stond elke morgen om 5u op. Een klein uurtje werd later 2 uur, 3 uur 4 uur … ik moest de wekker zetten om zeker op tijd mijn zoon van school te gaan halen. Moet bekennen dat hij soms in de nabewaking moest blijven omdat ik gewoon niet uit de zetel wilde komen. 's Nachts lag ik dan weer te draaien en keren. Eten maken was een opgave. Met mijn zoon spelen ook. Ik verdroeg niets meer. Afspreken met vrienden werd minder. Ik nam alles heel persoonlijk. Plots begon mijn rug ook heel hard tegen te sputteren. Ik liep van dokter naar dokter. Van scan naar MRI naar echo en bloednames. Weinig te vinden. Heel frustrerend.

Mijn patiënten hebben de laatste maanden een heel andere Wendy aan hun bed gekregen. Want desondanks dat verpleging nooit mijn droom was, hebben de mensen dat nooit zo ervaren. Ik was altijd lief, sociaal en behulpzaam. Ineens was ik (nu kan ik ermee lachen) the bitch from hell!!! Ik was kortaf en probeerde zoveel mogelijk af te schuiven op anderen. Ik wilde zo snel mogelijk naar huis, gaan slapen en hopen dat de dag snel voorbij was.

Tot ik mij op 1 oktober 2016 niet meer kon bewegen van de pijn. Mijn man moest mij uit de auto helpen om bij de dokter binnen te kunnen. Hier heb ik beslist om te stoppen. De maanden erna heb ik nog steeds veel geslapen en dan heb ik pas ondervonden wat 17 jaar trek- en sleurwerk had opgeleverd. Alle pijn die ik altijd genegeerd had, kwam naar boven.

Ik kan eigenlijk zeggen dat mijn energie sinds een maand pas terug op normaal niveau is gekomen. Ik spring elke morgen uit bed  (ook niet te zot, want die rug is nog niet top :-)) en slaap niet meer tijdens de dag. Kan 's avonds nog genieten van een filmpje. Ik spreek ook heel veel af nu. Vrienden en familie zijn zo belangrijk. Voel me oprecht gelukkig. Ook al is mijn financiële situatie nog nooit zo sober geweest.  En er loopt weer een blije man en zoon rond thuis!

Ik ben in mei begonnen met loopbaanbegeleiding bij Passion for Work.

Naar aanleiding hiervan begon ik in augustus met mijn nieuw projectje. Een webshop voor handtassen. Heel kalm aan. In december besliste ik om een winkelpand te huren en voor mijn droom te gaan. Een leuke kledingwinkel met totaalbeleving. Deze start in augustus. Door hiermee bezig te zijn en naarmate het concreter werd, besefte ik dat ik hierdoor ook nieuwe energie krijg. En het gaat alleen maar beter en beter. Ik ga voor het geluk, de centen zullen daarna wel weer vanzelf volgen. De winkel heet ook Calma mi Alma. Kalmeert mijn ziel. Dat gaat ook lukken met de dingen die ik graag doe.

Ik had dit ook nooit alleen gekund. Mijn echtgenoot heeft me onvoorwaardelijk gesteund, ook al was dat soms heel moeilijk. Ook dankzij  loopbaanbegeleiding heb ik de neerwaartse spiraal kunnen doorbreken. Ja, de échte Wendy is terug :-))

Herken jij je in dit verhaal? Kost je werk je ook energie? Voor €80 kan jij 8 u loopbaancoaching krijgen door inzet van je loopbaancheques. Neem contact met ons op voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

Mentaal kapitaal: je brein trainen om sterker in het leven te staan.

Anja Van Nueten Mentaal Kapitaal

In het boek 'Mentaal Kapitaal' vertelt Elke Geraerts wat de 4 belangrijkste hefbomen zijn van mentale veerkracht, en hoe je deze kunt trainen om je mentale kapitaal te vergroten. Ik deel ze graag met je…

Hefboom 1: Zelfcontrole

Hoe hoger jouw zelfcontrole, hoe meer kans op succes in je leven. Dat is gebleken uit de ‘Marshmallow-test’ van de Amerikaan Walter Mischel. Hij liet kleuters een kwartier alleen met een marshmallow. Als ze er niet van aten, kregen ze een tweede. Eén derde van de 600 geteste kinderen slaagde erin het volle kwartier van het snoep te blijven. Twintig jaar blijkt dat de kinderen die een tweede marshmallow hadden verdiend, het aanzienlijk verder hadden geschopt en gezonder en succesvoller waren!

Ook al wordt de basis voor zelfcontrole in je kindertijd gelegd, als volwassene kan je hierin nog bijleren. Als je het gevoel hebt dat je geleefd wordt door je impulsen en negatieve gedachten, dan kan je jouw zelfcontrole trainen door actief voor afleiding te zorgen. Mijn truukjes als ik in de stress schiet:

 • Aandacht op mijn ademhaling en tellen (1 is in, 2 is uit, 3 is in …zo verder tot 10 en opnieuw)
 • Terugtellen van 50 naar O
 • Even de tuin inlopen en genieten van wat ik daar zie/hoor/ruik
 • Erg – maar dan ook héél erg – luid zingen J

En jij? Schrijf 2 dingen op die jou veel stress bezorgen en zoek hiervoor een geschikte afleiding. Oefenen maar!

Hefboom 2: Bewustzijn

Twee psychologen van Harvard ontdekten dat onze geest maar liefst 47% (!) van de tijd afwezig is. Je kent dat wel; die momenten dat je aandacht afdwaalt. Dit hoge percentage toont aan dat ons brein deze tijd nodig heeft om informatie te verwerken én op te slaan, om verbanden te leggen, om creatief te zijn, … Wees je hiervan bewust en gun je hersenen deze tijd. Je pauzes opvullen met ‘even Facebook checken’ is dus niet zo’n goed idee, want zo blijf je jouw brein belasten met informatie. Heel erg moe word je daarvan.

Wat werkt beter? Na een aandachtsintensieve taak, een gesprek, een vergadering, … is het super slim om - al is het maar heel even – iets heel anders te doen. Loop even buiten en adem diep in en uit, ga iets te drinken halen, eet een stuk fruit, ga je handen wassen. Maak er een klein ritueeltje van, zodat je even tot jezelf kan komen en je gedachten de tijd krijgen om informatie te verwerken. Je zal frisser en met nieuwe aandacht aan je volgende taak of vergadering kunnen beginnen!

Ook mindfulness kan hierbij helpen. Het is één van de weinige bewezen technieken om je beter te concentreren, prestaties te verbeteren en bewustzijn te trainen. Slechts 10 minuten mindfulness per dag maakt al een wereld van verschil. Als totally not-zweverige madam fronste ik vroeger spontaan mijn wenkbrauwen bij het woord mindfulness. Maar kijk; ik probeerde het uit en nu kies ik elke dag een oefening van 10 à 20 minuutjes uit de (gratis) Rituals- of Headspace-app. Een computer werkt toch ook beter en sneller als je even reboot?

Hefboom 3: Focus

‘When you are hunting elephants, don’t get distracted chasing rabbits’, is een uitspraak van de Texaanse oliemagnaat Thomas Boone Pickens, waarbij de olifanten een metafoor zijn voor de grote, belangrijke taken die je te doen staan, en de konijnen voor de kleinere, lopende zaken, of de waan van de dag, zoals mails, telefoons, collega’s, ...

Veel mensen starten hun dag met het ‘even’ checken van hun mails. Dan zet je als het ware het konijnenhok open en laat je toe dat er van ’s ochtends vroeg konijnen tussen je voeten door springen die je aandacht afleiden zodat je geen tijd of energie over houdt voor je belangrijke taken. Beter is het om ’s ochtends meteen een olifant onder handen te nemen en je daarop te focussen. Je brein komt ’s nachts tot rust, dus heb je ’s ochtends de meeste mentale energie. Avondmens of ochtendmens; plan je belangrijkste taken als je nog fris bent. Routinetaken, zoals je mailbox verwerken of je administratie up-to-date houden, doe je na de middag, als je energiepeil sowieso lager staat.

Die arme multitasker

Dat ons brein niet gemaakt is om te multitasken is intussen herhaaldelijk bewezen in allerlei experimenten. Multitaskers zijn zelfs tot 40% (!) minder efficient en kunnen minder genieten van een afgewerkte taak. Beter is het om te singletasken en je aandacht te schenken aan één taak.

Zet hierbij de automatische alerts van je mailbox, Facebook, nieuwe sms’en uit. Die voortdurende ‘pings’ zijn dodelijk voor je concentratie. Onderzoek leert dat het 25 minuten duurt om opnieuw in diepe concentratie te geraken nadat je bent gestoord. En dan heb ik het nog niet over rinkelende telefoons, collega’s die langskomen, … De efficiëntiewinst die we kunnen halen als we onszelf en onze collega’s ongestoord laten werken, is enorm.

Hefboom 4: Optimisme

De lijm die alle andere hefbomen samenhoudt is optimisme. Niet schrikken, maar van nature uit zijn wij optimistisch ingesteld. Zo onderschatten we consequent het risico dat we lopen op verkeersongevallen en ziektes, en overschatten we ruim de kans om de lotto te winnen. Optimisme is niet louter een aangeboren eigenschap, het is deels ook een instelling. Je kan dus kiezen om optimistischer in het leven te staan en bijgevolg succesvoller en gelukkiger zijn.

Optimisme kan je leren! De kracht van intrinsieke motivatie

Probeer er op je werk of daarbuiten achter te komen welke activiteiten jou energie en een goed gevoel geven. Op welk momenten ben je écht gelukkig en waardoor komt dat precies? Wat vind je er zo leuk aan? Welke elementen trekken je het meeste aan en in welke mate ben je vandaag met die energiebronnen bezig? Stel jezelf deze vragen en zet in op wat jou energie geeft.

En jij?


Heb je zin om dit boek te lezen? Klik dan hier voor meer info. Klanten in loopbaan- of burn-out-coaching die aangeven last te hebben van grote fysieke en mentale vermoeidheid en stress, raad ik steevast het boek “Mentaal Kapitaal” aan. Heel veel dingen waar we last van hebben, worden namelijk veroorzaakt door de manier waarop we denken. Het goede nieuws echter is: je kan je brein trainen, net zoals je je spieren traint tijdens het sporten. Zo word je mentaal veerkrachtiger en ben je beter bestand tegen stress, burn-out en andere mentale problemen.

Als jij de energie die je krijgt van je WERK een cijfer geeft van 0 tot 10, op welk cijfer kom je dan uit? Voel je al langer dat je iets anders wil, maar doe je er niets aan? Misschien voel je dat het tijd is voor actie!

Wil je professioneel iets anders, maar weet je niet wat? Neem deel aan het programma 'In 5 stappen weten wat ik wil'
Stap voor stap ga je je carrièrepas opmaken. Je gaat in kaart brengen wat je talenten zijn, wat je wil ontwikkelen, wat voor jou belangrijk is en welke beroepen passen bij je persoonlijkheid, zodat jij met een heldere focus en energiek het nieuwe jaar in kan! Jij gaat ontdekken waar je 'ja' op wil zeggen, en wat een 'nee' wordt, gewoon omdat het niet bij je past...

Dit programma komt in aanmerking voor loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80 (Vlaamse subsidie, werkelijke waarde is €1.100). Neem contact met ons op voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

Dit artikel werd geschreven door Passion for Work-coach Anja Van Nueten uit Noorderwijk (bij Herentals).

Klant Anja Copejans over haar begeleiding bij Passion for Work.

Klant Anja getuigt over haar traject bij Passion for Work
Waarom nam je contact op met PfW?

Begin 2016 maakte ik tijdens mijn ziekteverlof na een operatie de balans op van mijn job. De conclusie was  dat er voor mezelf een aantal knelpunten waren ontstaan doorheen de tijd die ik tegen wanneer ik terug aan de slag zou gaan, wilde verduidelijken. Ik wilde nu ik er de tijd voor had uitzoeken hoe ik efficiënter kon werken en tegelijk de werkdruk verlagen.

Hoe heb je de begeleiding ervaren?

Ik vond de begeleiding een verrijking! Mijn talenten werden bevestigd en er was ook aandacht voor mijn waarden.

Wat heeft het opgeleverd?

Ook al lag ik in de zetel te herstellen, wat me vaak een gevoel van zinloos bestaan gaf, toch geloofde ik  terug in mezelf en heb mijn droom durven realiseren. Het opvoedingsconcept voor ouder en kind #Lou wat al lange tijd klaar was, werd eindelijk gepubliceerd. Dat het uniek is door het verhaal voor het kind, opvoedingstips voor ouders, een beloningstabel en potjesdiploma vind ik een belangrijke insteek, net als dat ik hoop op deze manier mijn steentje bij te dragen aan een mooiere toekomst van kinderen want die begint op jonge leeftijd. Jaha, ik noem dit stiekem ook wel mijn roeping.

Welk aspect van de begeleiding vind je het meest waardevol?

De taken die je tussendoor thuis maakt geven je de kans om extra te reflecteren over jezelf.

Kan je nog 3 andere voordelen van de dienst benoemen?

De Mastermindgroep op facebook, die verbinding met anderen stimuleert.
De mijmervragen ter inspiratie vond ik een leuk extraatje.
De theorie van Einstein concreet toegepast in de loopbaanbegeleiding vond ik inspirerend net als de kennismaking met personal branding, kortom het totaalpakket van Passion for Work was een verrijking voor mij!

Ik ben hierdoor enorm gegroeid, net als mijn zelfvertrouwen en het heeft mijn goesting voor wat ik doe versterkt.  Passion for Work dus:-)!

Zou je deze coaching aanraden aan anderen?

Jazeker, ik heb trouwens al aan verschillende mensen jullie gegevens doorgestuurd, net omdat ik fan ben van jullie aanpak! De nadruk op talenten om de passie voor je job te ontdekken is allesbepalend, zelfs in de kleuterklas wordt er op deze manier gewerkt. Uiteraard vond ik deze bevestiging heel fijn want ik wist wel al langer dat ik de juiste job deed, ontdekken dat het ook anders en nog beter kon, was een opluchting voor mezelf omdat dit meer zou aansluiten bij mijn persoonlijkheid.

Waar sta je nu?

Helaas wacht me nog een operatie in maart, waardoor ik nog niet terug op de werkvloer gestart ben. De verkoop van “Lou gaat op het potje” over zindelijkheid gaat vlot en er is interesse vanuit verschillende organisaties voor workshops voor ouder en kind over het thema. Dit wil ik graag na mijn volledig herstel gaan combineren met mijn job, die ik slechts deeltijds doe. Het eigen project #Lou geeft zoveel voldoening dat dit vraagt om een vervolg.

Waar wil je naar toe?

Samen met de illustrator werden er een aantal thema’s uitgekozen die in de toekomst aan bod zullen komen bij de verdere avonturen van #Lou. De uitwerking van het opvoedingsconcept zal hetzelfde blijven, mét een verhaal voor het kind en tips voor de ouders. Verhaal 2 is reeds volop under construction en gaat over slaaprituelen.

Door de loopbaanbegeleiding heb ik echter ook beter zicht gekregen op mijn expertise wat betreft diversiteit. Hierover een handleiding schrijven om beter en anders om te gaan op school met wie anders is, buiten het eigen referentiekader, zonder vooroordelen, in het belang van het kind en het stimuleren van gelijke onderwijskansen, kan het proces in gang zetten waar ik op lange termijn naar streef. Bovendien denk ik dat diversiteit positief bekijken ook maatschappelijk het verschil kan maken. De beeldvorming is nu vaak eenzijdig en een verhaal heeft altijd verschillende kanten. Voor mij is het belangrijk met empathie te kunnen kijken naar de ander en zijn bedoeling. Emancipatorisch werken is in het belang van de verschillende partijen de enige juiste aanpak en voor mij een bijkomende doelstelling in alles wat ik doe. Dank zij Passion for Work en de kracht van het traject, heb ik mezelf het mooiste cadeau ooit gedaan!

Warme groet,
Anja,

Link Facebook : www.facebook.com/boekenreeksLou
Twitter: @anja_co
Info: info@lou-boeken.be

 

Wil jij ook weer passie ervaren in je werk? Bekijk dan het programma 'In 5 stappen weten wat ik wil'. Je kan dit programma volgen met loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80. Neem contact met ons op voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

Je job, een gouden kooi?

Je job, een gouden kooi
De gouden kooi, wat is dat?

Een mooi salaris, aangevuld met mobiele telefoon, auto, carrièrekansen, leuke collega's... Toch is dat voor sommigen niet (meer) voldoende. Misschien is de 'houdbaarheidsdatum' van je job wel overschreden? Velen dromen van ander werk. Weegt de zekerheid van een vast loon wel op tegen meer vrijheid? Ze zien echter geen mogelijkheid om te ontsnappen uit 'de gouden kooi' of durven de stap niet te zetten...

Wat is het gevolg?

Het gevolg is dat ze steeds meer vervreemden van zichzelf, dat ze in een negatieve spiraal terechtkomen, die een effect heeft op hun zelfvertrouwen, hun gezondheid, hun relatie... Ze stellen zich de vraag 'Is dit het nu? Er moet toch meer mogelijk zijn?'. Tegelijk vinden ze dat ze niet mogen klagen...  Zeker als HSP-er heb je hier nog meer last van, omdat je geen werk kan doen enkel om geld te verdienen, het moet 'zin' hebben...

Mentaal ziekteverzuim en eventueel bore-out of burn-out zijn vaak het gevolg. Als je dokters, psychologen, therapeuten mag geloven zijn veel van de problemen waar mensen mee kampen, werkgerelateerd.

Wat is de oplossing?

We raden aan om je carrièrepaspoort op te maken. Hierbij ga je in kaart brengen wat voor jou belangrijk is, wat je goed kan én graag doet en wat je graag zou willen ontwikkelen. Hierdoor kan je een balans opmaken van je huidige situatie.

Wat zijn de mogelijkheden? Er zijn verschillende uitkomsten mogelijk:
 • je kijkt anders naar je huidige job en/of kan je job op een iets andere manier invullen en/of een nieuwe opleiding volgen: je blijft in hetzelfde bedrijf in dezelfde job
 • je ziet dat de waarden van je bedrijf wel passen bij die van jou, maar dat de functie niet meer klopt: je gaat intern iets anders doen
 • je ziet dat de functie klopt, maar de waarden niet: je gaat extern iets gelijkaardigs doen
 • je ziet dat zowel de waarden als je functie echt niet meer kloppen en bent klaar voor een echte carrièreswitch: misschien overweeg je wel freelancer te worden of je eigen berdrijf te starten, om te beginnen misschien in bijberoep naast je huidige werk?: je gaat extern iets (helemaal) anders doen.
  We promoten 'de weg van de geleidelijkheid' en zullen impulsieve stappen niet aanmoedigen.
Kiezen voor jezelf?

Het leven is kort, en jij bent belangrijk! Jij beslist hoe je leven eruit ziet! Het is jouw leven, en van niemand anders. Vaak zien we dat mensen heel loyaal zijn tegenover hun werkgever. En zichzelf wegcijferen, en daarmee ook hun dromen en verlangens. Hierdoor maken ze zichzelf te klein...  We nodigen je uit loyaal te zijn aan jezelf. Ja te zeggen tegen wat je écht wil, nee te zeggen tegen wat je niet (meer) wil...

Bang voor de onzekerheid?

Alles wat bekend is, geeft vertrouwen. Het is perfect normaal dat je geneigd bent daaraan vast te houden. Vaak echter horen we klanten achteraf zeggen: had ik het maar veel eerder gedaan! Veranderen kan je echter leren.
In ons vervolgprogramma leren we je hoe je verlangen groter kan maken dan de angst. En dan zie je dat de onzekerheid over wat de toekomst brengt, veel minder erg is dan ongelukkig te zijn in je job. Wat heb je écht te verliezen? Het zou kunnen dat je het (een tijdje) met minder zal moeten doen, maar ook daar kan je creatief in worden. Er zijn zoveel mogelijkheden! We denken graag met je mee!

Aan de slag?

Wil jij je carrièrepaspoort kennen, zodat er beweging komt in deze uitzichtloze situatie? Bekijk dan ons programma 'In 5 stappen weten wat ik wil'.  Je bent dan in staat om een balans op te maken van je huidige situatie, en ziet wel van bovenstaande mogelijkheden het best bij je past.

Dit programma komt in aanmerking voor loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80.

Neem contact met ons op voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

 

Carrièreswitch? Zeker te overwegen...

Carrièreswitch Passion for Work
 Libelle vraagt raad aan Katrin Van de Water, carrièrecoach bij Passion for Work

Libelle vroeg mijn advies voor deze lezersvraag:
“Ik heb rechten gestudeerd en nu werk ik al twintig jaar bij een advocatenbureau. Maar nu besef ik dat ik de verkeerde studiekeuze heb gemaakt en veel liever in de zorgsector had gewerkt. Is het nu nog de moeite om mijn hele leven om te gooien?”

Beste,

Het is nooit te laat om stil te staan bij wat je wil, want ik vermoed dat je nog wel 20 jaar dient te werken. En een job heeft een groot effect op je energie. Als het daar niet goed zit, heeft dat een negatief effect op de rest van je leven.

Mijn advies:
 • ga eens praten met mensen uit de zorgsector, loop eventueel een dag mee. Informeer je zo goed mogelijk om te kijken of het beeld wat je ervan hebt, klopt met de realiteit.
 • volg een loopbaantraject: samen met een coach ga je je talenten in kaart brengen en kijken welke opleidingen er zijn, wat voor jou belangrijk is in je werk… zodat je de juiste keuze kan maken. Wist je trouwens dat je door inzet van je loopbaancheques, 8 u coaching kan krijgen voor €80? Je leest er hier meer over.
 • ik weet niet welke functie je nu doet, maar eventueel kan je beginnen met gelijkaardig werk in een zorgende setting?
 • verzorging, verpleging zijn knelpuntberoepen. Er zijn mogelijkheden tot herscholing met behoud van uitkering. VDAB kan je er meer over vertellen…
 • de kans is groot dat je je nu in 'de gouden kooi' bevindt. Als je daar te lang blijft hangen, riskeer je een bore-out of een burn-out, met negatieve gevolgen op je hele leven...

Ik wens je een wijze, energieke beslissing!

En jij?

Wil jij iets anders, maar weet je niet wat? Bekijk dan zeker ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’. Dit programma komt in aanmerking voor loopbaancheques. Hierdoor krijg je 8 u coaching voor €80.

Neem contact met ons op voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

 

Deze vraag stelde wellicht niemand je eerder...

wat als geld geen rol zou spelen Passion for Work

We vallen meteen met de deur in huis: 'Waar verlang jij naar?'
De meeste mensen vinden dit geen gemakkelijke vraag. Het kan interessante gesprekken opleveren om deze vraag met vrienden, kennissen, familie, collega's... te bespreken.
Een verdiepende vraag kan zijn: 'Wat als geld geen rol zou spelen, hoe zou je leven er dan uitzien?'

Daarover gaat dit filmpje van de filosoof Alan Watts:

De antwoorden op deze vragen kunnen je leiden naar JE MISSIE: datgene waarvoor jij hier op aarde bent, dat wat je vervulling en energie geeft, datgene waarvan jij in 'flow' geraakt en gaat stralen.

Hoe zou het zijn om zo te kunnen leven en hier dagelijks mee bezig te kunnen zijn? Hoe zou je leven er dan uitzien? Hoe zou je je voelen? Waar wacht je op?

Geloof jij dat het realiseren van je droombaan of droombedrijf ook voor jou is weggelegd?

En kan je hierin ondersteuning gebruiken? Neem contact met ons op voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

Bekijk zeker ons programma 'In 5 stappen weten wat ik wil' als je je missie helder wil krijgen.
Het vervolgprogramma 'In 7 stappen bereiken wat ik wil' leert je hoe je je missie in de wereld kan zetten. We hebben aparte programma's voor ondernemers.

Je gaat hierdoor aan de slag met jouw Personal Branding. Je leest hier meer over in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres in te vullen op de site.

Al onze programma's komen in aanmerking voor loopbaancheques of KMO-portefeuille. Door deze subsidie kan je dus zeer toegankelijk gebruik maken van onze diensten.

We kijken ernaar uit jou binnenkort te ontmoeten!

 

Brigitte Ballings vertelt over haar boek: "Een stap terug? Ik denk er niet aan"...

Brigitte Ballings vertelt over het ontstaan van haar boek

Zaterdagmorgen 8 oktober. Ik stel mijn boek “Een stap terug? Ik denk er niet aan!” voor in de bibliotheek van Bredene. Ik word geïnterviewd door mijn boekencoach. Ik voel me gelukkig, vol energie. Zo dankbaar dat ik mezelf het cadeau heb geschonken om een boek te schrijven, zo blij dat ik de regie over mijn leven heb genomen. En daar zit Passion for Work voor iets tussen …

Hoe ik bij Passion for Work terecht kwam
Ik herinner me hoe ik in 2013 bij hen aanklopte. Ik had net een bijzondere loopbaanervaring meegemaakt: in december 2012 vernam ik, dat ik - in het kader van een herstructurering - de keus kreeg om een stap terug te zetten op de carrièreladder (“gedemoveerd” te worden) of het bedrijf te verlaten. Een opdoffer na een 26 jaar lange gestaag oplopende en succesvolle carrière … tot die dag in 2012. Hoe ik ben omgegaan met dat op het eerste zicht negatieve nieuws kan je in mijn boek lezen.

Ik besloot – ondanks alles – om toch te blijven en die stap terug te zetten. Ik kreeg twee boeiende projecten en uiteindelijk een job die ik al heel lang wilde doen, Head of Learning & development. Ik deed die nieuwe job op dat lagere niveau heel graag, ontdekte een immens nieuw speelveld, ik leerde bij, ik ontwikkelde mijn netwerk, ...

Toch wilde ik op een bepaald moment weten of dat nu het pad was – mijn eigen pad – waar ik naar op zoek was. Terwijl ik op een project rond “inzetbaarheid” werkte, kwam ik in contact met Passion for Work. Dat kon geen toeval zijn. Ik besloot het programma 'In 5 stappen weten wat ik wil' te volgen.

 
De uitkomst van het traject
Als ik vandaag - 3 jaar later - naar mijn carrièrepaspoort terugkijk wat we toen opmaakten, glimlach ik: als favoriete vaardigheden «lezen, trainen, lesgeven, spreken, luisteren, schrijven, redigeren, nieuwe dingen leren»; als missie “informatie doorgeven, een katalysator zijn”; bij te ontwikkelen vaardigheden staat “coaching” en “social media”; en bij favoriete beroepen lees ik “storytelling rond remotie & employability, loopbaanconsultant”. Net alle dingen waar ik vandaag mee bezig ben!Toch deed ik niet meteen iets met het resultaat van mijn zoektocht. Ik liet het even bezinken. Ik gaf “tijd aan de tijd” en de goesting, het enthousiasme kwam terug ... in 2015; ik besefte dat in mijn missie “informatie doorgeven en katalysator zijn” ergens ook het verlangen schuilde om mensen te inspireren en verder te helpen op hun groeipad. Ik nam de beslissing om een boek te schrijven, liet me hierin begeleiden door een boekencoach en besliste dat ik een coachingopleiding zou volgen. Kortom ik nam de regie over mijn leven en mijn loopbaan.

En wat zijn de resultaten vandaag?
 • mijn boek “Een stap terug? Ik denk er niet aan!” dat in mei 2016 werd gepubliceerd,
  een fantastische ervaring … (klik op het boek om het meteen te bestellen)
 • mijn website die ik helemaal alleen ontwikkelde (met goede raad van mijn boekencoach) en die mij toelaat regelmatig in de pen (of mijn klavier) te kruipen om blogs te publiceren; momenten van puur schrijfplezier …
 • de coachingopleiding die ik volg sinds maart en die me toelaat vandaag mijn eerste coachingsessies te
  doen …
 • een nieuwe balans
Mijn belangrijkste inzicht: congruentie

Ik werk zeker niet minder dan vroeger, want ik werk (tot nog toe) nog altijd full time voor mijn werkgever, maar ik haal zoveel energie uit alle activiteiten die ik doe. En dat komt omdat een van mijn belangrijkste inzichten de noodzaak is aan congruentie tussen wie je bent en wat je doet. Alle activiteiten die ik vandaag doe, draaien immers rond dezelfde thematiek van inzetbaarheid en in al mijn activiteiten staat de mens centraal!

Dat inzicht kwam er zeker dankzij de begeleiding door Passion for Work. Dit gaf me zelfvertrouwen, leerde me om in mezelf te geloven; maar respecteerde ook mijn eigen limieten en grenzen op dat moment. Kortom een inspirerende, warme en respectvolle begeleiding in de zoektocht naar mezelf!

En jij?

Wil jij ook je carrièrepaspoort, zodat je weet wat je wil en je carrière zelf kan sturen? Bekijk dan ons programma 'In 5 stappen weten wat ik wil'. Je kan dit programma betalen met loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80.

Neem contact met ons op voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

 

Je droomt ervan iets heel anders te gaan doen? Experiment gevraagd!

Je droomt ervan iets anders te gaan doen.

Al zo vaak heb je je afgevraagd hoe het zou zijn om het roer om te gooien. Je piekert, je maakt lijstjes voor en tegen, je maakt financiële berekeningen. Zou ik of zou ik niet... Het is akelig om bestaande zekerheden op te geven...

Om een stap verder te komen is het handig om te gaan experimenteren.

Dit doe je door te spreken met mensen die jouw droomberoep uitoefenen, door erover te lezen, te googlen, door een dagje (of meer) mee te lopen, zodat je voelt of het iets voor jou is, en kan kijken of het beeld dat je hebt van dat beroep, overeenstemt met de realiteit.

Het is dus tijd voor DOEN!

denkenvoelendoenDoor concrete stappen te zetten, ga je meer info krijgen en wordt je denken en voelen gevoed, zodat je vooruit geraakt. Je zal zien dat je nog enthousiaster wordt, dat het verlangen groter wordt dan de angst, of net niet, en dan kan je het van je wensenlijstje schrappen. Als je niet tot actie overgaat, blijf je rondcirkelen in je eigen gedachten en gevoelens, en vind je het antwoord nooit.

 Veel mensen zien er tegenop om het eerste contact te leggen.

Ze denken dat ze zichzelf moeten 'verkopen'. Ga ervan uit dat deze contacten jou geen baan zullen opleveren, je gaat niet solliciteren, enkel 'proeven' of het iets voor jou is. Mensen zijn erg bereid om je daarin te helpen. Cliënten die dit vragen hebben nog nooit een 'nee' gekregen. Zo is een man van 50 die altijd als arbeider gewerkt had, gestart met een 3-jarige opleiding verpleegkunde, nadat hij vorige zomer in 2 ziekenhuizen een 'meeloopstage' gevraagd had. Een andere cliënt van eind de 40 droomde ervan om regisseur te worden. Ik heb hem aangeraden om 'dat wereldje' binnen te treden door te gaan figureren in series. Zo heeft hij interessante gesprekken gehad, werd het duidelijk dat dit werk hem echt lag en nu volgt hij een 3-jarige opleiding.

Wat je tijdens zo'n meeloopstage of verkennend gesprek kan vragen:
 • hoe ben jij ertoe gekomen om dit werk te gaan doen?
 • wat bevalt je?
 • zijn er opleidingen nodig om dit te kunnen doen?
 • welke opleidingen zijn kwalitatief?
 • ken je iemand die me verder kan helpen met nuttige info?
 • ...
Hierdoor zal het steeds helderder worden wat je wil.

Het gaat om fine-tunen. Je leert verwoorden wat jij wil en wat bij je past. Die dingen zullen je energie geven.

Zelf deed ik deze oefening 11 jaar geleden,

toen ik op een kruispunt stond in mijn loopbaan. Jarenlang had ik hard gewerkt en ik herstelde van een burn-out. Ik had behoefte aan rust, aan natuur. Ik had genoeg van targets, bedrijfswagen waarmee ik gemiddeld 100 km/dag reed, een telefoon die nooit stilstond, het aansturen van mensen...
Op mijn favoriete beroepenlijst prijkte schaapherder, eigenaar b&b, zaakvoerder Le Pain Quotidien, Dille & Kamille, loopbaanadviseur... Ik ben al deze zaken gaan onderzoeken. Ik heb een halve dag meegelopen met een schaapsherder, gesproken met mensen met een B&B, de winkels en websites van Le Pain Quotidien en Dille & Kamille bezocht. Ik zag mezelf niks van dat alles lang doen... Telkens miste ik diepgang en het contact met mensen. Het begon me steeds duidelijker te worden dat ik mijn HR-kennis en ervaring wou combineren met diepgaand menselijk contact, zodat ik mensen kon inspireren om met passie te gaan werken. Passion for Work was geboren...!

Inspirerende lectuur nodig?

de-wendingLees "De wending, hoe van baan veranderen je leven verrijkt". Met tips en verhalen van mensen die carrièreswitch maakten. Auteur is Geerhard Bolte.

Durf groots te denken! Er is veel meer mogelijk dan je denkt!

 

 

En jij?

Ben je tevreden? Misschien werk je met tegenzin en word je er moe en lusteloos van? Bekijk dan ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’. Eén van die 5 stappen is de experimenteerfase. We denken daarbij graag met je mee! Dit programma komt in aanmerking voor loopbaancheques waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80. Bij dit programma hoort een besloten online mastermindgroep (1000 leden), hier kan je je vragen stellen ivm het experiment. Je kan op die manier gebruik maken van een bijzonder groot netwerk van gelijkgestemden!

We werken volgens de filosofie van Personal Branding. Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres rechts in te vullen.

Neem contact met ons op voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met eenPassion for Work-coach in je buurt.

 

'Bereik professioneel wat je wil' in 3 stappen

In 3 stappen naar je droomjob
Dit artikel werd geschreven door Maarten Rottiers en verscheen in juni 2011 in Jobat.

“Om te kunnen bereiken wat je wil, is het belangrijk om te weten wat je wil. En om dit te benoemen, zodat anderen ook weten wat jij wil.”
Carrièrecoach Katrin Van de Water legt uit.

“Stel dat ik je zeg: 'Ik zoek een tweedehandsauto'. Of ik zeg: 'Ik zoek tegen eind augustus een tweedehands Nissan Qashqai, een grijze metallic van maximaal 2 jaar oud’. De kans dat iemand me belt om te zeggen dat hij een wagen gezien heeft die aansluit bij wat ik wil, is veel groter in het tweede voorbeeld”, zegt Katrin Van de Water, die zelf lange tijd op zoek was naar wat ze professioneel echt wou. “In het eerste voorbeeld zal ik weinig gebeld worden, de omschrijving is veel te vaag. En als ik al gebeld word, is de kans groot dat het auto's zijn waar ik niet wild van word ...”

Weet wat je wil

Dit geldt niet alleen voor auto's, maar ook voor droomhuizen, droomvakanties, droompartners ... en droombanen. Katrin Van de Water: “Met werk zoeken, is het dus net hetzelfde. Als jij niet weet waar je naartoe wil, hoe wil je dan de weg vinden? Hoeveel mensen kunnen je helpen als je zelf niet precies kan zeggen wat je wil?”

“Om te kunnen bereiken wat je wil, is het dus belangrijk om te weten wat je wil. En om dit te benoemen, zodat anderen ook weten wat jij wil. Mensen doen soms nogal lacherig over 'The Secret' (theorie gebaseerd op de zogenaamde “wet van de aantrekkingskracht”: de mens trekt de dingen in zijn leven aan waar hij zich op focust, mr), maar dit werkt echt. Mensen die niks met 'The Secret' te maken willen hebben, zullen ook het belang van een duidelijke formulering inzien. Kijk maar naar het voorbeeld van de tweedehandswagen.”

In 3 stappen naar je droomjob 
 1. Weten wat je wil
  “Als je professioneel niet helemaal helder hebt wat je wil, is het natuurlijk lastig om in actie te komen. Je kan hier zelf eens grondig over nadenken, met vrienden of familie spreken, of een jobcoach raadplegen”, vertelt carrièrecoach Katrin Van de Water.
 2. Een duidelijk jobdoelwit formuleren
  “Eenmaal je weet wat je wil, verwoord je je jobdoelwit en maak je dit kenbaar. Doe de test: als ik aan 10 mensen uit jouw netwerk de vraag zou stellen waarvoor jij gebeld wil worden, wat zullen ze zeggen? Zeggen ze alle 10 hetzelfde?”“Een goed jobdoelwit bestaat uit een functietitel en/of een korte concrete omschrijving, de vermelding voltijds of deeltijds (aantal uren) en de regio waar je wil werken. Bijvoorbeeld: ik ben op zoek naar een functie als account manager in de reclamesector, voltijds, regio Antwerpen. Het resultaat is dat jij gebeld en gevraagd zal worden voor de dingen die je het allerleukst vindt en die bij je passen.”
 3. Je jobdoelwit uitschreeuwen aan je werkgever
  “Onlangs zei een cliënt van me dat ze al zo vaak tegen haar baas had gezegd dat ze wou 'werken met passie', maar er gebeurde niets. Als zij duidelijk zou aangeven wat ze wil en waardoor ze gepassioneerd is, kan haar werkgever hier wél rekening mee houden.”
Op je cv

“Formuleer een duidelijke professionele doelstelling, zeker bij een open sollicitatie of als je je cv stuurt naar een uitzend-, selectiekantoor of headhunter. Hoe specifieker, hoe beter.”

Op je LinkedIn-profiel

“Post je professionele doelstelling bij 'Update' (onder je foto). Dit verdwijnt automatisch na enkele weken, typ het dan opnieuw (tenzij je intussen de job gevonden hebt natuurlijk …). Het is dan telkens opnieuw zichtbaar voor alle mensen in jouw netwerk. Mensen helpen elkaar graag, dus als ze iets tegenkomen dat hierbij aansluit, gaan ze je zeker een seintje geven. Hoe vaak zie je op LinkedIn staan: 'Open for a new challenge'. Dit werkt dus niet!”

Wanneer een bedrijf je contacteert voor een baan die je eigenlijk niet wil 

“Bedank hen voor hun interesse, zeg hen dat het niet helemaal aansluit bij wat je zoekt en vermeld expliciet wat je dan wel zoekt. De kans bestaat dat ze je binnenkort bellen voor wat je wél wil.”

Tijdens een netwerkevent of op een jobbeurs 

“Als jij niet weet wat je wil, heeft netwerken veel minder zin. Netwerken in het wilde weg kost veel tijd en levert weinig op.”

Deze tips worden verder uitgewerkt in de programma's ‘In 5 stappen weten wat ik wil’ en ‘In 7 stappen bereiken wat ik wil’. Beide programma’s komen in aanmerking voor loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80.

We werken vanuit de filosofie van Personal  Branding. Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres rechts in te vullen op de site.

Neem contact met ons op voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

 

Kunnen passie en overvloed samen door één deur?

De thema’s passie en overvloed komen de afgelopen weken via verschillende kanalen op mijn pad. Ik krijg vaak de vraag: 'Hoe komt het dat Passion for Work werkt!?' Is het een verhaal van Passie en Overvloed? Ja! Maar ik nuanceer het graag. Tien jaar geleden besloot ik ondernemer te worden. Intussen werken we met een team van 11 mensen en mochten we duizenden mensen begeleiden om hun droombaan of droombedrijf te realiseren. Aan passie geen gebrek. De overvloed kwam niet meteen. Wat is overvloed trouwens? Echte overvloed heb je als je over niets in het leven zorgen hebt, ook niet over geld. Passion for Work is het resultaat van passie, toewijding, doorzetten, veel tijd en geld investeren in kennis en deze kennis toepassen! Met kennis bedoel ik niet alleen vakkennis over loopbaanbegeleiding, maar ook kennis over ondernemerschap, personal branding, social media, mindset en zelfkennis… Immers, ‘zo binnen, zo buiten.’ Onze uiterlijke wereld is een weerspiegeling van onze innerlijke belevingswereld.

‘Toevallig’ las ik onlangs wijze woorden over Passie en Overvloed, die ik graag met jullie deel.

de-attractor-factorIn het boek ‘The attractor factor’ van Joe Vitale las ik een bijzonder experiment over het vergaren van rijkdom dat ooit werd uitgevoerd door Scrully Blotnick. 1500 mensen werden verdeeld in twee groepen. Groep 1 zei dat ze eerst wilde proberen veel geld te verdienen om dan later te gaan doen wat ze echt wilden. Deze groep telde 1245 mensen. De overige 255 van groep 2 zeiden dat ze eerst werk wilden maken van hun passie en vertrouwden erop dat het geld later zou komen.
20 Jaar later telde de hele groep 101 miljonairs. Eén van hen kwam uit groep 1. Dit betekent dat de andere 100 uit groep 2 kwamen, de groep die had gezegd dat ze hun passie op de eerste plaats stelden en dat het geld later dan wel zou komen.

leven-in-overvloedIn het boek ‘Leven in overvloed’ van Deepak Chopra las ik een mooi verhaal dat hierbij aansluit: Er was eens in een land ver weg, een jongeman die naar het woud ging en tegen zijn geestelijk leermeester zei: ‘Ik wil ongelimiteerde rijkdom vergaren en met die ongelimiteerde rijkdom wil ik de wereld helpen en beter maken. Wilt u me alstublieft het geheim vertellen van scheppen van overvloed?’
En zijn leermeester antwoordde: ‘In het hart van ieder mens huizen twee godinnen. Iedereen houdt heel veel van deze opperwezens.

Maar er is een geheim dat je moet weten en ik zal je vertellen wat het is. Hoewel je van beide godinnen houdt, moet je de meeste aandacht aan één van hen schenken. Dat is de godin der kennis. Probeer haar voor je te winnen, bemin haar en schenk haar je aandacht.

De andere godin is de godin van de rijkdom. Als je meer aandacht besteedt aan de godin van kennis, zal de godin van rijkdom zeer jaloers worden en meer aandacht aan jou gaan besteden. Hoe meer je ernaar streeft de godin der kennis te behagen, hoe meer de godin van rijkdom je zal willen behagen. Ze zal je overal volgen en je nooit verlaten. En de rijkdom waarnaar je verlangt zal voor altijd jouw deel zijn.’

Wil jij je ondernemerschap een boost geven? Bekijk dan ons aanbod voor ondernemers. Je kan bij ons terecht met loopbaancheques en KMO-portefeuille. We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres rechts op de site in te vullen.

Neem contact met ons op voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

Pagina 1 van 3123