Tips om je droombaan of droombedrijf te creëren
Direct Toegang
X
Tips om je droombaan of droombedrijf te creëren
50% Complete
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis eBook
Tips om je droombaan of droombedrijf te creëren
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis eBook

HSP

Ik ben hoogsensitief (HSP). Hoe vertel ik dit in mijn werkomgeving?

HSP-ers zijn de kanariepietjes van een organisatie
15 tot 20% van de mensen is hoogsensitief. Velen van hen weten het niet.

Als mensen hier dan over gaan lezen, vallen er vaak kwartjes...

Gelukkig komt er meer en meer bekendheid over de laatste jaren.

Ook in de pers (Feeling, VDAB online, diverse blogs, Facebookgroepen...) lees je er meer over. Dit is allemaal nog vrij recent.

Coming out...

Zelf schreef ik 4 jaar geleden een artikel over HSP, wat opgenomen werd in Jobat. Ik herinner het me als de dag van gisteren, hoe spannend ik het vond... In Vlaanderen sprak niemand erover. Zelf had ik tijdens mijn burn-out veel gelezen over HSP en herkende ik me er zo in. Ik begon mezelf eindelijk te snappen. Voorheen probeerde ik me vaak 'aan te passen' om 'normaal' te doen en erbij te horen, zowel professioneel als privé. Uiterlijk werkte dit redelijk, innerlijk voelde ik dat het niet klopte en dat het me energie kostte. Een stevige burn-out was het gevolg...

Puzzelstukken vallen in elkaar

Omdat ik in coachingsgesprekken zo vaak warme blikken van herkenning kreeg, en zuchten van opluchting besloot ik dat dit thema meer bekendheid mocht krijgen. Veel van onze klanten, zijn HSP. Dit is geen toeval.

HSP-ers zijn de kanariepietjes van een organisatie

Als mensen bij ons komen aankloppen, voelen ze dat er iets niet klopt op werkvlak en dat hen dat energie kost. Lachend vertel ik vaak dat ik HSP-ers als de kanariepietjes van een organisatie zie. In de kolenmijnen van weleer hadden ze ook kanaries. Als die niet meer floten, wisten ze dat er te weinig zuurstof in de gangen was en dat er gevaar dreigde... Een HSP-er voelt snel aan wat er mis is in een team of organisatie, en krijgt daar last van...

Weten dat je HSP bent is één ding, hoe vertel je het in je werkomgeving?

Zeggen dat je hoogsensitief bent en het daarbij laten, zou ik niet doen. Velen weten niet wat dat betekent en je wil niet met een waas van vaagheid bekeken worden. Bovendien is elke HSP-er anders. Vandaar dat het van belang is om je carrièrepaspoort te kennen, en heel duidelijk te kunnen benoemen wat voor jou belangrijk is. De ene is gevoelig aan licht, de andere aan geluid, geur enz. Ook waarden als eerlijkheid en schoonheid zijn typisch voor een HSP-er. Zelf vond ik het vb prettig om als ik in een landschapskantoor werkte, af en toe in een aparte ruimte te kunnen zitten omdat ik me dan beter kon concentreren.

Je hoeft zelfs in een sollicitatie- of evaluatiegesprek niet te zeggen dat je HSP bent, wel concreet aan te halen wat jij nodig hebt om goed te kunnen functioneren en met energie te kunnen werken. Dit is nl een win-win voor jou én het bedrijf, dus dit is alleen maar constructief!

En hoe maak je het kenbaar aan je dierbaren?

Ook hier raad ik aan om zo concreet mogelijk te zijn, en te benoemen welke typische dingen voor jou belangrijk zijn. Zodat zij hier rekening mee kunnen houden. Als je voelt dat iemand in je omgeving meer wil weten over HSP, kan je hen een boek aanraden. Of misschien wil je zelf meer lezen over HSP?

En ja, hoogsensitief zijn heeft ook voordelen!

Doordat ik geleerd heb mezelf niet meer aan te passen, ervaar ik de nadelen van HSP zijn quasi niet meer en ontdekte ik een schat aan voordelen. Ik beleef het leven intenser, heb diepgaandere contacten, kan snel beslissingen nemen omdat ik mijn gevoel volg... Deze voordelen kunnen ook voor je pleiten in een werkomgeving. Benoem deze ook!

En jij?

Meld je aan via onderstaande knop en vraag een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach uit je buurt!

 

Hoogsensitief (HSP)? Wij geven je 6 boekentips

passion for work - meer lezen over hsp

Naar aanleiding over het artikel in Jobat over hoogsensitiviteit (HSP) kreeg ik heel wat vragen van mensen die hierover meer wilden weten en lezen.

Ik kan je volgende boeken over HSP aanraden:

Hoogsensitiviteit algemeen


Hoog Sensitieve Personen

Elaine Aron

Bekijk boek

 


Hoogsensitiviteit als kracht

Carolina Bont

Bekijk boek

 


Leven met hoogsensitiviteit: van opgave naar gave

Susan Marletta-Hart 

Bekijk boek

 

Hoogsensitiviteit en werk:


Making Work Work for the Highly Sensitive Person

Barrie Jaeger

Bekijk boek

 

Hoogsensitiviteit en relaties:


Hoogsensitieve personen in de liefde

Elaine Aron

Bekijk boek

 

Hoogsensitiviteit en kinderen:

De hoogsensitiviteit survivalgids


De hoogsensitiviteit survivalgids

An Michiels

Bekijk boek

 

Meld je aan via onderstaande knop en vraag een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach uit je buurt!Heb jij nog andere interessante boekentips over HSP? Deel ze hieronder zodat we elkaar en anderen inspireren. Dank alvast! Ben jij hoogsensitief en wil je je carrièrepaspoort (je professionele gebruiksaanwijzing) kennen, zodat jij weet welk werk en welke omgeving bij je past en wat je energie geeft?  Je kan deze info gebruiken om de balans op te maken van je huidige job en/of in een sollicitatie- en evaluatiegesprek. Volg dan ons programma 'In 5 stappen weten wat ik wil'.  Al onze coaches zijn vertrouwd met en/of ervaringsdeskundige in HSP!

Je kan bij ons terecht met loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80. Maak nu een afspraak voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

Hoogsensitief (HSP)? Ken je gebruiksaanwijzing!

Passion for Work - hoogsensitief

Begin 2013 verscheen een variant op dit artikel in Jobat. Sindsdien werd het +143.000 keer  gelezen. Meer dan 4.000 mensen schreven zich in op onze nieuwsbrief en onze mailbox werd overspoeld door reacties van herkenning. Bedankt daarvoor!

Hoogsensitieve personen (HSP’s) hebben een gevoelig zenuwstelsel. Ze worden dus sterker geprikkeld dan andere mensen. Hooggevoeligheid is aangeboren en werd bekend door het werk van de Amerikaanse psychologe Elaine Aron.

HSP’s weten het vaak niet

Maar liefst 15 tot 20 procent van de bevolking is hoogsensitief, maar de meerderheid beseft het niet. HSP’s voelen zich vaak anders maar weten niet hoe verschillend ze zijn. Omdat ze dit niet kunnen plaatsen, gaan ze ervan uit dat andere mensen op min of meer dezelfde manier denken en voelen. Of proberen ze zich aan te passen. En daar loopt het vaak fout.

Ben jij hoogsensitief?

Het is heel belangrijk om te weten of je hoogsensitief bent. Pas dan kan je je levensstijl aanpassen en er de vruchten van plukken. Herken je dit bij jezelf?

 • Onrecht en onechtheid maken je kwaad
 • Je bent op zoek naar zingeving
 • Je voelt je anders en soms eenzaam
 • Je hebt een aparte kijk op de dingen
 • Je kan en wil niet in de pas lopen
 • Je wil voortdurend nieuwe dingen bijleren
 • Je beleeft je emoties heel intens
 • Je wil graag iets bijdragen aan de wereld

Dan is er een kans dat je hoogsensitief bent. Wil je meer zekerheid, doe dan de test.

Ken je gebruiksaanwijzing

Toen ik ontdekte dat ik hoogsensitief was, kon ik dingen beter plaatsen. Het was net alsof ik mijn eigen gebruiksaanwijzing kreeg en bepaalde aspecten van mezelf accepteerde. Ik kreeg zicht op mijn waarden en talenten en ging er rekening mee houden. Sindsdien leef ik anders, heb ik meer energie en ben ik gelukkiger!

Ben je hoogsensitief, dan heb je sneller last van stress, lange werkdagen en een drukke werkomgeving. Vermijd problemen en hou alvast rekening met deze tips:

 • Neem meer rust, je zal productiever zijn
 • Reserveer tijd alleen of zoek de natuur op
 • Vermijd drukke, competitieve omgevingen
 • Laat schuldgevoelens los over wie je bent
 • Wees jezelf, pas je niet aan anderen aan

HSP en werk

Een hoogsensitief persoon voelt zaken snel aan en kan informatie beter en uitgebreider verwerken. De voorwaarde: een rustige werkomgeving zonder teveel druk of kritiek. Bovendien is een HSP vaak gewetensvol, loyaal, gericht op kwaliteit en met veel inzicht in mensen en processen.

Meer lezen over HSP?

Ik verzamelde HSP-boekentips voor jou.

Aan de slag? In 5 stappen weten wat je wil

Ben je hoogsensitief? En wil je meer energie in je werk? Wil je zicht krijgen op je professionele gebruiksaanwijzing? In het programma 'In 5 stappen weten wat ik wil':

 • maak je je carrièrepaspoort: je professionele gebruiksaanwijzing met jouw waarden, je talenten en beroepen die bij je passen
 • stuur je je carrière in de richting die je energie geeft
 • timmer je aan je eigen weg en wissel je ervaringen uit met andere deelnemers

Ontdek de 5 stappen

loopbaancheques

Dit programma kan je betalen met loopbaancheques.

Door inzet van je loopbaancheques ontvang je 8 u coaching voor €80 (werkelijke waarde is €1100, Vlaamse subsidie).
Onze filosofie
We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Wat dit is, waarom het steeds belangrijker wordt en hoe je er zelf mee aan de slag kan, lees je in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres rechts in te vullen.

Reacties van mensen die aan de slag gingen met hun Personal Branding, lees je bij recommendations op LinkedIn.

Wil je reageren?
Ik ben erg benieuwd naar je reactie, die je  hieronder mag plaatsen. Dank alvast!

Meld je aan via onderstaande knop en vraag een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach uit je buurt!

 

Hoogsensitief (HSP) en ondernemer: (mis)match?

HSP ondernemer mismatch

Een carrière als ondernemer biedt veel voordelen als je hoogsensitief bent. Twijfel je of ben je bang om de stap te zetten? Ik toon je hoe je groeit in ondernemerschap.

Ben jij (on)bewust hoogsensitief?

15 tot 20 procent van de bevolking is hoogsensitief (HSP), maar de meerderheid beseft het niet. HSP’s voelen zich anders maar weten niet hoe verschillend ze zijn. Vaak ontdekken ze pas na jaren en enkele crisissen dat ze hoogsensitief zijn.

Dat besef is cruciaal. Pas als je weet dat je hoogsensitief bent, kan je je levensstijl aanpassen en er de vruchten van plukken. Je krijgt a.h.w. je eigen gebruiksaanwijzing. Ontdek of je hoogsensitief bent in Hoogsensitief? Ken je gebruiksaanwijzing!

Ondernemer worden: iets voor jou?

Ben je hoogsensitief, dan heb je sneller last van stress, lange werkdagen en een drukke werkomgeving. Vaak kan je ook moeilijk om met het gevoel dat het ‘niet klopt’. En dus ben je kwetsbaar voor een burn-out of bore-out.

Vermijd je dus best een carrière als ondernemer? Integendeel. Als ondernemer deel je zelf je tijd in, werk je waar en wanneer je wil, geef je zelf zin aan je werk en word je niet gecontroleerd door een baas. Stuk voor stuk zaken die een HSP’er gelukkig maken.

Anderzijds is het natuurlijk een grote stap. Ondernemer worden trekt je aan, maar maakt je misschien ook bang. Er spoken dan allerlei vragen door je hoofd:

 • Zal ik het wel kunnen?
 • Wat zal ik aanbieden?
 • Zit er wel iemand op mij te wachten?
 • Zal ik ervan kunnen leven?
 • Hoe ga ik om met de onzekerheid?

Freelancer of ondernemer

Het kan helpen om in stapjes te werken. Eerst als freelancer, dan als ondernemer. Dit is het verschil:

Een freelancer werkt als zelfstandige voor één of meer bedrijven. Hij/zij gaat ‘solliciteren’ voor een freelancecontract. De voordelen: je hebt collega’s, je moet niet verkopen en je kan de methodes van het bedrijf gebruiken. Je bent dus a.h.w. een zelfstandige werknemer.

Een ondernemer gaat een stapje verder. Hij/zij ontwikkelt zelf een aanbod en gaat dat verkopen aan zoveel mogelijk klanten. Ondernemers zijn zichtbaar en werken – zeker in het begin – vaak zonder collega’s. Het voordeel: je bent nog vrijer om je eigen ding te doen, je kan jezelf verder ontwikkelen als ondernemer en op termijn mogelijk meer verdienen.

Groei in je ondernemerschap

Wil je ondernemer worden? Bereid je dan goed voor, besef dat ondernemerschap een vak is en gun jezelf de tijd om te groeien in je nieuwe rol. Door te starten als freelancer, bijvoorbeeld. Ik heb die weg ook afgelegd en geloof dat jij ook geld kan verdienen met je passie. Daarom ontwikkelde ik een programma op maat van (bijna-)ondernemers:

Hoe kunnen wij je helpen?

 • Lees meer over HSP. Ik verzamelde voor jou enkele boekentips.
 • In 5 stappen weten wat ik wil | Je wil kijken of ondernemerschap past bij wie je bent en wie je wil zijn? Schrijf je dan in!
 • In 7 stappen bereiken wat ik wil | Weet je wel wat je wil, maar niet weet hoe dit te bereiken? Dan is dit programma geknipt voor jou!
 • VIP-coaching | Droom je ervan om ondernemer te worden? Laat je begeleiden door een business coach en neem een vliegende start!
loopbaanchequesJe kan onze programma's betalen met loopbaancheques of KMO-portefeuille. Door inzet van je loopbaancheques ontvang je 8 u coaching voor €80 (werkelijke waarde is €1100, Vlaamse subsidie).


Maak een afspraak
voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek.

Onze filosofie
We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Wat dit is, waarom het steeds belangrijker wordt en hoe je er zelf mee aan de slag kan, lees je in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres rechts in te vullen.

Referenties
Reacties van mensen die aan de slag gingen met hun Personal Branding, lees je bij recommendations op LinkedIn.

Wil je reageren?
Ik ben erg benieuwd naar je reactie, die je  hieronder mag plaatsen. Dank alvast!

Meld je aan via onderstaande knop en vraag een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach uit je buurt!