Tips om je droombaan of droombedrijf te creëren
Direct Toegang
X
Tips om je droombaan of droombedrijf te creëren
50% Complete
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis eBook
Tips om je droombaan of droombedrijf te creëren
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis eBook

Geluk

De waarderingsjunk in elk van ons... 8 tips voor wie te weinig waardering krijgt op het werk.

De waarderingsjunk in elk van ons

Passion for Work-collega Karin Cammaerts vertelt...

Een vaak terugkerend fenomeen dat aan bod komt tijdens de loopbaangesprekken is het gebrek aan waardering dat mensen ervaren binnen hun job en/of werkomgeving..

Waardering is een basisbehoefte die elk van ons nodig heeft om zich goed te voelen. Het geeft ons energie en informatie over hoe we ons werk doen. Het laat ons weten of we goed bezig zijn als professional en als mens en of we bepaalde verwachtingen inlossen. Het draagt bij aan de zingeving van werk. Gewaardeerde mensen voelen zich goed in hun vel en presteren beter. Het houdt ons gemotiveerd en betrokken bij wat we doen.

Het ontkennen van het belang van erkenning en waardering kan schadelijke gevolgen hebben maar het voortdurend streven naar erkenning en waardering kan je ook ongelukkig maken. Het risico van dit streven is dat je meer focus legt op wat anderen van je verwachten. Je stemt je gedrag hierop af en dreigt alzo slaaf te worden van je eigen streven naar erkenning en waardering.

Steek de sleutel tot jouw geluk nooit in de achterzak van een ander. Tot op zekere hoogte zijn we allemaal waarderingsjunks en willen we allemaal erkenning voor wat we doen of wie we zijn. Je dreigt echter een hardnekkige junk te worden als je eigenwaarde en je geluk volledig afhangt van de goedkeuring van anderenVerwachten dat iedereen je graag ziet en alles wat je doet fantastisch vindt is een onrealistisch streven.

Wat het ook moeilijk maakt is dat ieder van ons eigen voorkeuren heeft als het gaat over waardering. Wat voor de ene wordt gezien als een teken van waardering is dat niet noodzakelijk voor de andere. De sleutel tot succes hier is om mensen beter te leren kennen.

Hoewel erkenning en waardering een gedeelde verantwoordelijkheid is tussen organisatie, leidinggevende en individu hoef je als individu geen afwachtende houding aan te nemen.

Als je vindt dat je te weinig waardering krijgt voor je werk of voor wie je bent dan geef ik je hier graag 8 concrete tips mee die je kunnen helpen om op een gezonde manier met waardering om te gaan;

 1. Ga eerst na of je gevoel van ‘ik krijg te weinig waardering’ ook echt klopt? Het is helaas eerder regel dan uitzondering om niets te zeggen als iets goed gaat – misschien staat je leidinggevende of je omgeving er niet of onvoldoende bij stil en denken ze dat ze je wel voldoende erkenning en waardering geven. Oordeel niet te snel en toets je gevoel eerst af. Je zou niet de eerste zijn die ontslag indient en vervolgens wordt overtelpt met complimenten en positieve feedback en onbegrip over je vertrek…
 2. Ga na hoe jij graag wordt gewaardeerd? De ene waardering is de andere niet. Er kunnen verschillen zitten op wat mensen als waarderend ervaren. Dat maakt het juist zo moeilijk voor anderen om ‘effectief’ te waarderen. Help ze en geef aan wat jij als teken van erkenning of waardering ervaart (compliment, schouderklopje, overuren compenceren, flexibiliteit – geven/nemen, feedback, luisterend oor, interessant project, successen vieren, opleiding volgen, bos bloemen, informele momenten van samenzijn, verjaardagswensen,…)
 3. Vraag feedback en uit je behoeften. Durf feedback te vragen aan je leidinggevende. Geef aan wat je nodig hebt, vb“ik heb nood aan feedback” ,“het helpt mij om te weten of ik dit of dat goed doe en /of ik bepaalde zaken anders of beter kan aanpakken."
 4. Laat zien wat je kan. Maak jezelf niet te klein en stel je niet te bescheiden op. Sommigen laten hun talenten en capaciteiten te weinig zien en vinden dat de andere ze maar moet zoeken en vinden. Er is niets mis met het laten zien wat je kan en daar zelf ook blij om te zijn.
 5. Vergeet niet jezelf te waarderen. Als je je zelfvertrouwen teveel laat afhangen van de waardering van anderen is het belangrijk dat je je zelfwaarde en zelfvertrouwen gaat versterken. Zoniet, dan zal je altijd een gebrek aan waardering ervaren. Hoe kan je verwachten dat anderen je waarderen als het je zoveel moeite kost om jezelt te waarderen?
 6. Accepteer complimenten. "Ach, het is graag gedaan", of"Tja, dat is nu éénmaal mijn job, dat is toch normaal,…",we maken ons er allemaal wel eens schuldig aan, maar door dit te doen stel je de complimenten gever teleur. Door complimenten te verkleinen of niet te accepteren nodig je de ander niet uit om complimenten te geven. Op een gegeven moment stopt het dan ook.
 7. Help je leidinggevende een handje. Waar ben jij goed in? Wat zijn je talenten? Durf te praten over je eigen successen,je zal er meer waardering voor krijgen. Ga er niet vanuit dat je leidinggevende het allemaal weet en dat het uitsluitend zijn/haar verantwoordelijkheid is om jouw gewaardeerd te laten voelen.
 8. Geef zelf erkenning en waardering aan anderen (collega’s – leidinggevende, …). Mensen die spontaan anderen waarderen gaan spontaan ook meer waardering ontvangen. Denk er dus aan om hier als rolmodel op te treden en zo af en toe ook eens iemand uit je omgeving te erkennen;

En jij?

Weet jij hoe jij wilt gewaardeerd worden? Wil jij helder krijgen wat je professioneel wil, dan kan het carrièrepaspoort je helpen, zodat je weet wat je wil en je je carrière zelf kan sturen. Bekijk zeker ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’. Als je helder hebt WAT je wil, maar ondersteuning nodig hebt in HOE dit te realiseren, bekijk dan ons vervolgprogramma ‘In 7 stappen bereiken wat ik wil’. Beide programma’s komen in aanmerking voor loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching krijgt voor € 80. Neem contact met ons op voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

Roddelen op het werk. Hoe ga je ermee om?

Passion-for-Work-Roddelen-op-het-werk-anders-bekeken

Er zijn schattingen dat 25 procent van de werktijd opgaat aan roddelen. Volgens het woordenboek is ‘roddelen’ genoegen scheppen in het slecht spreken over mensen die op dat moment niet aanwezig zijn. Kwaadsprekerij dus. Vandaar de negatieve bijklank.

Toch hebben we een goede reden om te roddelen. Eentje die dateert uit de oertijd.
Het is eeuwen geleden ontstaan, en ook toen was kennis macht. Op het moment dat groepsvorming ontstond (en daarmee taalvorming) was roddelen een overlevingsmechanisme. Je kon op die manier informatie inwinnen over de positie van anderen: wie deed wat, wie was te vertrouwen, voor wie moest je oppassen, wie waren de rivalen en wie je medestanders? Deze vragen zijn totop vandaag nog steeds belangrijk in samenwerking met anderen.

Roddelen hoeft dus niet negatief te zijn:

Roddelen is in essentie informatie uitwisselen, in gesprek raken via die derde, interesse tonen in elkaar. Hierdoor worden de banden tussen medewerkers hechter, kunnen vriendschappen versterken, ontstaat er informele nieuws- en informatiegaring. Zelfs negatief roddelen, kwaadspreken, is in zekere zin een teken van hechte banden tussen de roddelaars. Voor negatief roddelen moet er eerst een vertrouwensband zijn. Je wilt zeker weten dat wat jij zegt niet wordt doorverteld. Een bedrijf waar niet wordt geroddeld, is een bedrijf waarmee de werknemers zich niet verbonden voelen.
Het is dus heel normaal dat er tussendoor op het werk wel eens gepraat wordt en dat die gesprekken niet altijd over het werk gaan. De boog kan niet altijd gespannen staan en een praatje met collega’s tijdens de middag of koffiepauze werkt een ontspannen en gemoedelijke sfeer op het werk in de hand.

Roddelen kan wel negatief worden:

Wanneer het overgaat in kwaadspreken, pesterij en (strategische) manipulatie, kan dit ten koste gaan van de productiviteit en de sfeer. Bovendien kunnen roddels ook een eerste aanzet zijn tot pesten of grensoverschrijdend gedrag op het werk. Roddels zijn dus niet zonder gevaar en zelden vrijblijvend.

Wanneer verziekt roddelen de werksfeer?

De sfeer raakt verzuurd, het onderlinge vertrouwen wordt aangetast, de wil tot samenwerking verdwijnt, het absenteïsme neemt toe, niemand trekt zijn mond open tijdens de vergadering (in tegenstelling tot erna), het ziekteverzuim is hoog, de productiviteit lijdt eronder, de manager heeft weinig grip op wat er gebeurt.

Wat jij kan doen:
 • Als je toch met roddels geconfronteerd wordt, doe je er best aan hier niet aan deel te nemen en rustig aan te geven dat je liever niet over andere collega's praat wanneer ze er zelf niet bij zijn.
 • Hoor je iemand anders roddelen, spreek die daarover aan. Vraag waarop het geroddel gebaseerd is. Wedden dat het gesprek vlug stil valt?
 • Verwittig de manager als je merkt dat er herhaaldelijk geroddeld wordt over dezelfde persoon. Soms kan het vroegtijdig in de kiem smoren van roddels het uit de hand lopen van de situatie vermijden. Hier kunnen de leidinggevenden een belangrijke rol vervullen: het is van belang dat zij een duidelijk standpunt innemen en kenbaar maken dat roddelen over collega’s op de werkvloer niet door de beugel kan.
En jij?

Hoeveel energie krijg jij van je werk (cijfer van 0 tot 10)? Is jouw cijfer lager dan gewenst door een roddelcultuur? Overweeg je van werk te veranderen, maar weet je niet wat je zou willen doen? Bekijk dan ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’.

Weet je wel wat je wil, maar heb je hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk dan ons programma ‘In 7 stappen bereiken wat ik wil’.

Beide programma’s komen in aanmerking voor loopbaancheques: Hierdoor krijg je 8 u coaching voor €80.

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

Deze vraag stelde wellicht niemand je eerder...

wat als geld geen rol zou spelen Passion for Work

We vallen meteen met de deur in huis: 'Waar verlang jij naar?'
De meeste mensen vinden dit geen gemakkelijke vraag. Het kan interessante gesprekken opleveren om deze vraag met vrienden, kennissen, familie, collega's... te bespreken.
Een verdiepende vraag kan zijn: 'Wat als geld geen rol zou spelen, hoe zou je leven er dan uitzien?'

Daarover gaat dit filmpje van de filosoof Alan Watts:

De antwoorden op deze vragen kunnen je leiden naar JE MISSIE: datgene waarvoor jij hier op aarde bent, dat wat je vervulling en energie geeft, datgene waarvan jij in 'flow' geraakt en gaat stralen.

Hoe zou het zijn om zo te kunnen leven en hier dagelijks mee bezig te kunnen zijn? Hoe zou je leven er dan uitzien? Hoe zou je je voelen? Waar wacht je op?

Geloof jij dat het realiseren van je droombaan of droombedrijf ook voor jou is weggelegd?

En kan je hierin ondersteuning gebruiken? Neem contact met ons op voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

Bekijk zeker ons programma 'In 5 stappen weten wat ik wil' als je je missie helder wil krijgen.
Het vervolgprogramma 'In 7 stappen bereiken wat ik wil' leert je hoe je je missie in de wereld kan zetten. We hebben aparte programma's voor ondernemers.

Je gaat hierdoor aan de slag met jouw Personal Branding. Je leest hier meer over in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres in te vullen op de site.

Al onze programma's komen in aanmerking voor loopbaancheques of KMO-portefeuille. Door deze subsidie kan je dus zeer toegankelijk gebruik maken van onze diensten.

We kijken ernaar uit jou binnenkort te ontmoeten!

 

Hoe een dreamboard JOU kan helpen om je dromen te realiseren!

Wat is een dreamboard?

Een leuke manier om je focus scherp te houden op wat je wil realiseren, is een dreamboard (ook wel visionboard genoemd) maken. Je gaat beelden en inspirerende woorden gebruiken om je diepste wensen visueel vorm te geven. Je gaat je onderbewuste én de wet van aantrekking in gang zetten om voor je te werken!

Een voorwaarde is natuurlijk wel weten wat je wil, of tenminste een richting. Ook als het nog niet helemaal duidelijk is, kan het proces van het dreamboard maken je helderheid brengen in wat je wil. Want hoe concreter jij bent, hoe groter de kans dat je realiseert wat je wil!  

Je kan dit doen per levensgebied (werk, financiën, relatie, gezondheid...) of voor alle levensgebieden samen. Ik heb met beide ervaring, het werkt allebei. Kijk maar of je er een thema uitkiest of je gaat voor een globaal board. Als je een thema kiest, kies dan datgene wat nu het minste loopt in je leven. Door hiermee aan de slag te gaan, gaat je hele levenswiel in beweging komen. Je leven 'bolt' namelijk maar zo snel als je zwakste schakel.

Hoe maak je een dreamboard?

Dat kan op meerdere manieren: je kan het digitaal doen of via knippen en plakken op een blad. Ik geef voorkeur aan het laatste, maar dat is persoonlijk.

 • Digitaal kan het bijvoorbeeld via Dreamitalive.
 • Ik ben gek op tijdschriften en neem gewoon een grote stapel, schaar en een groot blad en plaksel en begin te knippen en plakken... Met een leuk muziekje op de achtergrond! Kaarsen aan...
Waarom werkt het?

Een dreamboard maken past goed bij het stellen van doelen. Waar wil je naar toe? Hoe zou je dat willen hebben? Het is een ontzettend leuke manier om scheppend bezig te zijn. Het focust niet op wat er niet is (wat je energie naar beneden haalt), maar op wat je wil wat er zou zijn (wat je energie geeft) en is daarom zo leuk!

Je kan bedenken wat je wil. Je kan opschrijven wat je wil, dan wordt het al een stuk krachtiger. Ik las ooit dat de kans dat dingen zich manifesteren verdubbelt als je het opschrijft. Wil je het nog krachtiger maken, gebruik dan zeker beelden! Beelden en eventueel enkele woorden maken immers gevoelens bij je los. Een plaatje zegt ook meer dan 1000 woorden en het spreekt je onderbewuste ook beter aan dan enkel een droog document vol geschreven en soms abstracte taal. Het delen met anderen geeft jezelf én je wens nog een extra boost! De wereld mag het weten! Het voelt nl heel kwetsbaar om te delen wat je diepste verlangens zijn...

Zo maakte ik onlangs mijn nieuwe dreamboard over mijn leven op Ibiza! En ja, ik wil trouwen op Ibiza, en leven op Ibiza, met man én kind! En mijn bedrijf runnen van hieruit (met elke maand een weekje België) en tijd hebben om te wandelen, te koken, te genieten van mijn dierbaren, boeiende mensen te ontmoeten, wonen op een mooie plek, bij de zee... (dat wonen bij zee op Ibiza is recent werkelijkheid geworden, dat bedrijf heb ik jaren geleden gemanifesteerd, aan de rest wordt gewerkt:-)! Keep you posted!

Het is daarbij een heel creatief proces om een dreamboard te maken. Het er mee bezig zijn door plaatjes te verzamelen, te bedenken hoe het er uit zou moeten zien, het maken er van, het schuiven met de plaatjes tot het goed voelt.. het werkt allemaal mee om te focussen. Het is een actief proces waarbij je psyche heel intensief en creatief op een leuke manier bezig is met hoe jij je toekomst zou willen vormgeven.. letterlijk bijna, in dit geval.

the-secret-book

Waarom en hoe dit precies werkt, kan je lezen in het boek 'The secret'.

Het is de combinatie van de kracht van beelden, je gevoel en het jezelf hier voortdurend aan herinneren wat 'de wet' in werking zet.

Als het klaar is, is het belangrijk het te hangen op een zichtbare plek in je huis, zodat je onbewuste al kan wennen aan je nieuwe toekomst! Of als je koos voor de digitale versie, er je screensaver van te maken en het evt als openingsfoto op je telefoon te gebruiken! Alles wat aandacht krijgt, groeit !

 Wanneer werkt een dreamboard niet?

Als jij onbewust belemmerende overtuigingen hebt, of het jezelf niet waard vindt om je dromen te realiseren, kan je nog zoveel dreamboards maken als je wil, dan werkt het niet. Zelf deed ik Thetahealing om onbewuste overtuigingen bewust te maken en om te buigen.

En jij?

Wil jij helder krijgen wat je professioneel wil, dan kan het carrièrepaspoort je helpen, zodat je weet wat je wil en je je carrière zelf kan sturen. Bekijk zeker ons programma 'In 5 stappen weten wat ik wil'.
Als je helder hebt WAT je wil, maar ondersteuning nodig hebt in HOE dit te realiseren, bekijk dan ons vervolgprogramma 'In 7 stappen bereiken wat ik wil'.
Beide programma's komen in aanmerking voor  loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80. Neem contact met ons op voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

We zijn benieuwd naar je reactie op onze blog en post zeker een foto van JOUW dreamboard op onze Facebookpagina!

 

Verliefd op een collega? Wat nu?

Passion for Work - Verliefd op een collega? Wat nu?

Verliefd zijn is heerlijk. En vermits één op drie mensen zijn of haar partner ontmoet op het werk is de kans bestaande dat je dus verliefd wordt op een collega. Verliefdheid op het werk komt dus best veel voor. Het kan het werk best tijdelijk een stuk spannender maken, maar brengt ook vele vragen met zich mee. Het kan zelfs uitmonden dat één van beide gedwongen of ongedwongen kiest om van werk te veranderen… Hoe ga je het beste om met verliefdheid op het werk? Veel hangt af van de omstandigheden: zijn jullie allebei single, hebben jullie gelijkwaardige posities, hoe nauw werken jullie samen, wat zegt het contract hierover…?

Wanneer vertel je jouw collega wél dat je verliefd bent?

Vraag is of je het wil meedelen aan die persoon of niet. Soms is het beter om dat niet te doen, terwijl het in andere situaties juist goed kan zijn om het wel uit te spreken. Als jij of de ander in een relatie zit,  is dat nogal ingewikkeld. Verliefdheid kan ervoor zorgen dat je niet echt goed helder kan denken, en het is de vraag of je in een impuls dingen moet doen waar je later spijt van krijgt. Als er partners in het spel zijn, kunnen deze ook erg gekwetst worden. Denk dus heel goed na voordat je iets doet met je gevoelens.

Wanneer jullie allebei vrij zijn en in principe niet direct samen hoeven te werken is er weinig reden om elkaar niet te vertellen over jullie gevoelens. Het ergste wat je kan overkomen is dat je een blauwtje loopt maar als die ander echt zo bijzonder is zal hij of zij altijd discreet en begrijpend met jouw gevoelens omgaan. En als jouw collega jou net zo leuk vindt is er alle reden om dat zo snel mogelijk aan elkaar te laten weten.

Het is tegenwoordig niet meer zo dat mensen die een relatie hebben op het werk, automatisch niet meer samen zouden mogen werken.  Bekijk voor alle zekerheid je arbeidscontract om te kijken of er daarover iets vermeld is.
Voorwaarde is en blijft dan natuurlijk wel dat jullie professioneel met de situatie omgaan. Negeren hoeft echt niet, maar ik raad aan om elkaar niet aan te raken op de werkvloer.

Vertel je het aan collega’s dat jullie een relatie hebben?

Het is aan te raden om eerlijk aan jullie collega's te vertellen dat jullie een relatie hebben als jullie nauw samenwerken.
Wat wel een probleem kan vormen is wanneer jullie in een hiërarchische verhouding tot elkaar werken. Wanneer hij of zij jouw baas is of omgekeerd kunnen collega's denken dat er iemand wordt voorgetrokken. Ook kunnen ze eraan twijfelen of ze nog wel open kunnen zijn tegen één van beiden zonder dat wat ze hebben gezegd bij de ander terechtkomt. Dit is een erg vervelende situatie. Ook roddels en jaloezie kunnen voorkomen… In dit geval is het aan te raden dat één van tweeën toch óf een andere afdeling óf een ander bedrijf zoekt om voor te werken.

Wanneer jij en je partner kunnen omgaan met de situatie hoeft er verder geen vuiltje aan de lucht te zijn. Het kan echter zo zijn dat één van beiden het moeilijk vindt om zakelijk en persoonlijk met elkaar omgaan te combineren of juist van elkaar te kunnen scheiden. Gewoon omdat het andere rollen zijn en je niet weet hoe jezelf een houding te geven bijvoorbeeld. Ook in dit geval moeten jullie samen nadenken over de toekomst: Blijven jullie collega's of kiezen jullie ervoor om heel erg close te zijn, wanneer jullie 's avonds allebei thuis komen vanuit een andere werkgever? Denk dus vooraf goed na over de gevolgen voor alle partijen en houd er ook rekening mee dat (kantoor)relaties ook niet altijd blijven duren...

Heb jij deze of  andere werkgerelateerde vragen? Neem contact met ons op voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

 

We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Je leest er meer over in ons gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres in te vullen rechts op de site.

Het dertigersdilemma

Passion for Work - Het dertigersdilemma

Rond de dertig (maar kan ook voorkomen bij 20-ers en 40-ers) lijkt het soms spitsuur in je hoofd. Grote beslissingen moeten worden genomen op het gebied van carrière, relaties, kinderen en huis.

Regelmatig spookt de vraag ‘Wat wil ik écht met mijn leven?’ en ‘Is dit het nu?’ door je hoofd.

Je wil alles meemaken en beleven. Het gevolg is dat je stress hebt omdat je niet kan kiezen (kiezen is verliezen, toch?), keuzes uitstelt en/of spijt hebt van eerder gemaakte keuzes. Je vergelijkt jezelf met anderen. Sociale media maken het er niet gemakkelijker op. Je ziet zoveel succesverhalen…

Je leeft in een tijdperk met onbeperkte keuzemogelijkheden:  samenwonen, trouwen, of toch maar niet? Wel of geen kinderen en wanneer? Carrière maken, voor jezelf beginnen, vrijwilligerswerk in Afrika, of toch eerst die wereldreis? Ultieme levensvragen, zingevingsvragen ook, die onrust, stress, twijfel en gepieker veroorzaken….Want het leven is toch ‘maakbaar’? Althans, zo wordt het vaak voorgeschoteld.

Je leven voelt niet als wat je er van verwachtte, je mist iets.
Tegelijk heb je het enorm druk en “heb je alles”.
Je wil een mooie toekomst, maar je hebt geen concreet doel voor ogen. Of de doelen die je stelde, heb je behaald. Wat nu?

Je twijfelt of je je leven een andere wending wil geven, maar je bent bang voor de risico’s. Je bent niet de enige. 75% van de hoogopgeleide dertigers loopt hiertegenaan…

Herkenbaar? Hierbij 11 tips om om te gaan met dit dertigersdilemma:
 1. Stop met vergelijken
 2. Niet kiezen maakt ongelukkig
 3. 100% zekerheid heb je nooit
 4. Praat erover
 5. Neem je gevoelens au serieux: daar liggen de antwoorden!
 6. Schrijf je eigen definitie van succes
 7. Doe leuke dingen
 8. Experimenteer
 9. Wees dankbaar voor wat je al hebt
 10. Leef met open zintuigen
 11. Schakel een coach in
Wil je hier verder mee aan de slag?
 • Lees dan het boek Het dertigersdilemma van Nienke Wijnantshet-dertigersdilemma-nienke-wijnants
 • Of kijk naar de zesdelige serie ‘Marlijn: de dolende dertiger’  die start op 11 oktober op NPO3 (21.20 u). Hierbij zoekt Marlijn Weerdenburg naar antwoorden op de levensvragen van de dertigers van nu. In een persoonlijke ontdekkingstocht duikt ze in de wereld van haar leeftijdgenoten, die worstelen met keuzestress, issues in de liefde, kinderen en carrière, sociale media en zingeving.  Ze spiegelt zich aan bekende collega’s in de TV- en filmwereld, laat zich inspireren door ‘gewone’ dertigers, praat met deskundigen, en onderzoekt de trend op het gebied van yoga, mindfullness  en detoxretreats.
 • Loop je vast in je werk? Bekijk dan ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’ en ga aan het roer staan van je leven en je carrière. Dit programma komt in aanmerking voor loopbaancheques. Hierdoor krijg je 8 coaching-uren voor €80 (werkelijke waarde is €1100, Vlaamse subsidie).
  We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres in te vullen rechts op de site.

Neem contact met ons op voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

 

Zet de pauzeknop op je carrière. Thuisblijven voor de kinderen

Zet de pauzeknop op je carrière. Thuisblijven voor de kinderen
Dit artikel is het gevolg van een gesprek dat Heidi Schoefs met me had n.a.v. een artikel voor het tijdschrift Goed Gevoel.

'Thuisblijven heeft enkel nut als je er 100% achterstaat'. 'Veranderingen in je carrière hebben een diepe impact op je leven', zegt carrièrecoach Katrin Van de Water. Dat komt hoofdzakelijk omdat werken in deze tijd méér betekent dan gewoon de kost verdienen.

Minstens één van onze zes levensgebieden wordt beïnvloed als je veranderingen in je loopbaan aanbrengt:

tk_cirkel_levensgebiedenwerk, gezin en relatie, financiën, sociale contacten, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling.
Deze bepalen grotendeels waar je staat in het leven en hoe je je voelt. Wil je evenwicht bewaren, dan zal je hiermee aan de slag moeten.

 

 

 

 

 

Thuisblijven voor je kids heeft enkel nut als je er 100 % achterstaat.

Kinderen zijn het meest gediend met een ouder die zich goed voelt. Je moet bedenken dat je dezelfde persoon blijft als voorheen: met behoefte aan me-time, diepgaande gesprekken en zelfontplooiing. Wil je dus pur sang genieten van je tijd thuis en voorkomen dat je in een gat valt of in een isolement terechtkomt, dan zal je je eigen behoeften moeten respecteren. Een nieuwe fase brengt nieuwe uitdagingen, zoals heroriëntatie en reorganisatie. Vanaf nu ben je je eigen CEO. Een herziening van je waardebepalingen en flexibiliteit kunnen je helpen om deze tijd tot een leuke en leerrijke periode te maken. Met je herintrede op de arbeidsmarkt in gedachten is het goed je vrije tijd doelgericht in te vullen. Kies daarom voor activiteiten die een meerwaarde beiden in je vakgebied, of waarvan je weet dat ze nuttig zijn voor je persoonlijke ontwikkeling.

Zingevingstips:
 • volg een cursus die je leuk vindt
 • verdiep je in een hobby
 • lees boeken en tijdschriften die je boeien
 • onderhoud je sociale contacten
 • breng structuur aan in je dagen
 • verzorg jezelf, als je gaat werken tut je je automatisch op, nu moet je daar soms moeite voor doen
 • blijf up-to-date in jouw vakgebied, zodat je reïntegratie makkelijker verloopt
Een kleine waarschuwing om frustraties te voorkomen:

als je full-time thuis bent, kan je in de verleiding komen de rol van de 'eeuwig dienende' te gaan vervullen. Het kan zijn dat je gezinsleden, wellicht in alle onschuld, ervan uitgaan dat jij nu alle tijd van de wereld hebt. Voor je het weet ben je het huisslaafje. Dat is dus niet de bedoeling. Bespreek dit met je gezin. Je zelfvertrouwen en je eigenwaarde moet je koesteren en beschermen.

Overweeg je een pauze? Enkele gouden tips:
 • Raadpleeg eerst een arbeidsjurist via je vakbond of de RVA voor je beslist of je part-time, 4/5 of een carrièrepauze wil. Er zijn tal van interessante regelingen waar je gebruik van kan maken, denk aan tijdskrediet enz.
 • Maak een kostenberekeing van de verhouding tussen een fulltime baan, de crèchekosten en een parttime betrekking.
 • Steek je licht op bij vrienden die 4/5 werken. Vaak krijg je fulltime taken die je in minder tijd moet waarmaken. Dit is niet de bedoeling.
 • Bespreek je wensen met je werkgever. Het kan zijn dat hij met een aangenaam voorstel komt.
 • Houd er rekening mee dat minder werken of tijdelijk stoppen invloed kan hebben op je pensioenrechten.
Reïntegratie

Vaak wordt me de vraag gesteld: Speelt de periode dat ik thuis was in mijn nadeel bij een herintrede? Grotendeels heb je dit zelf in de hand. Alles hangt af van je 'personal brand', of de manier waarop je je talenten zichtbaar maakt en ze versterkt. Dit is een onderscheidende waarde om meer plezier, energie en succes te realiseren. Thuisblijven wil niet zeggen dat je hebt stilgestaan in je ontwikkeling.

De STAR-methode

Eén van de grootste uitdagingen bij reïntegratie is het benoemen van je kwaliteiten die je hebt verworven toen je thuis was. Een grote hulp is gebruik maken van de STAR-methode (Situatie, Taken, Activiteiten, Resultaat): je schrijft je eigen 'succesverhalen' op, en filtert hieruit welke kwaliteiten je nodig had om ze te realiseren. Je hebt misschien een buurtfeest georganiseerd. Dan is organiseren zeker één van je kwaliteiten. Maar ook: netwerken, sponsors zoeken, delegeren, communicatie... Veel dingen vind jij misschien vanzelfsprekend, maar door ze op te schrijven maak je jezelf bewust van de waarde ervan. Bovendien geeft het je zelfvertrouwen een boost. Als je je focus legt op je kwaliteiten, en hoe deze een meerwaarde kunnen zijn voor de nieuwe job, zal je je kansen vergroten. Het hiaat in je cv kan je benoemen als een sabattical waarin je verschillende vaardigheden hebt ontwikkeld.

Carrièreswitch

Velen komen na een pauze tot verrassende conclusies in verband met hun carrière. De kans is heel reëel dat je tot de ontdekking komt dat je je leven een andere richting wil geven. Je opgedane kennis in combinatie met de rust die je gehad hebt, kunnen hieraan ten grondslag liggen. Ik heb méér dan eens gezien dat mensen na een carrièrepauze sterker, overtuigder en met veel meer voldoening weer aan de slag gaan!

Heb je nood aan een sparringpartner om je herintreding optimaal te laten verlopen? We helpen je graag!
We werken volgens de filosofie van Personal Branding. Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres rechts in te vullen.

Neem contact met ons op voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

 

Wat we allemaal willen

we willen het gevoel hebben dat we leven
Vraag eens aan mensen in je omgeving wat ze willen...

Je zal uiteenlopende antwoorden horen; gezondheid, leuke partner, geld, voldoeninggevende baan, droomhuis, lekker eten, een baby, tijd...

Als je dan doorvraagt waarom ze dit willen, zie je een rode draad en kom je uit bij iets universeels; we willen het gevoel hebben dat we leven!

Er zijn 3 zaken die hiertoe bijdragen:
 1. Energie
  Als je energie hebt op fysiek, emotioneel en spiritueel vlak, zal je merken dat je leven beter stroomt op elk van de 6 levensgebieden... Je bent gemotiveerd, geïnspireerd, blij... en hebt het gevoel dat je leeft!
  In dit artikel onthul ik je welke tools ik zelf gebruik om mijn energie hoog te houden.
 2. Enthousiasme
  Als je enthousiast bent, ben je verrukt over het moment, je hebt zin in de toekomst... Enthousiasme is iets magisch; het is het verschil tussen middelmatigheid en succes. Als je authentiek enthousiast bent, word je een magneet voor nog meer fijne dingen...
 3. Engagement
  We vinden het fijn als we verbinding en betrokkenheid voelen met de mensen rondom ons: onze familie, vrienden, collega's, klanten... Als dit er is, kunnen we meer genieten van het moment, hebben we voldoening, het gevoel dat hét klopt en voelen we dat we leven...
Verveling is het tegenovergestelde hiervan...

Als jij bent uitgekeken op je werk, je relatie, bepaalde vriendschappen... geven ze je geen energie meer, word je er niet meer enthousiast van en zakt het engagement. Je zou er nieuw leven kunnen inblazen. Of als je echt voelt dat dit teveel energie kost en 'de houdbaarheidsdatum' verstreken is, kunnen kijken om uit je comfortzone te komen en op zoek te gaan naar iets wat nog beter bij je past, zodat je weer energie, enthousiasme en engagement kan voelen...

En jij?

We zijn 4 miljoen minuten van ons leven aan het werk. Als we daar geen energie, engagement en enthousiasme voelen, heeft dat effect op onze andere levensgebieden, nl relatie/gezin, financiën, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling, sociale contacten.
Merk je dat werk je energie kost? Voel je dat het tijd is voor actie?

Je kan deelnemen aan het programma 'In 5 stappen weten wat ik wil'. Stap voor stap ga je je carrièrepaspoort opmaken. Je gaat in kaart brengen wat je talenten zijn, wat je wil ontwikkelen, wat voor jou belangrijk is en welke beroepen passen bij je persoonlijkheid, zodat jij energiek, enthousiast, geëngageerd en met een heldere focus weet wat je wil!
Je kan dit programma betalen met loopbaancheques waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80.

We werken volgens de filosofie van Personal Branding. Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres rechts in te vullen.

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

 

De kracht van enthousiasme

De kracht van enthousiasme
 "Het leven is een feestje. Je moet alleen zelf de slingers ophangen." Deze quote van Loesje is helemaal waar.

We leven maar door. We vliegen van de ene dag in de andere, staan niet stil bij wat we graag doen en bij wat we ‘als succes’ ervaren. Zonde toch? Want als het nooit goed genoeg is, waar doe je het dan voor? Steeds moet er weer een nieuw doel gezet worden, een nieuwe mijlpaal worden bereikt en vaak blijft het goede gevoel uit. Een leeg leven.

Wat doe jij graag? Deze vraag stel ik dagelijks aan anderen. Velen vinden dit ‘een lastige’. Ik merk dat als mensen doen wat ze graag doen, ze energie hebben en enthousiast zijn. En enthousiasme is het verschil tussen middelmatigheid en succes!

Wat is succes? Een vraag die me de laatste tijd sterk bezighoudt. Ik merk dat het voor iedereen verschillend is. Wat mij betreft heeft het niet te maken met het aantal nullen op je bankrekening. Wel met de mate van voldoening over je leven. Over het leven van je potentieel. Over doen wat je graag doet. Over het gevoel hebben dat ‘je leven klopt’.

Misschien is dit wel een belangrijke voorwaarde om iets als een succes te ervaren: iets voelt pas als een succes als het echt iets voor je betekent. Als je iets doet of bereikt wat je nauw aan je hart ligt, dan is het gevoel van vervulling pas echt aanwezig.

De laatste tijd leer ik steeds meer om me op dagelijkse basis succesvol te voelen. Na iedere stap die ik neem, sta ik even stil en neem m´n petje af voor mezelf. Voor de lezing die ik gaf. Voor de eerste training die ik gaf bij een grote Brusselse bank. Voor die ene sportprestatie. Voor die openhartige, moeilijke woorden aan een dierbare. Telkens ik het gevoel heb dat mijn comfortzone 2 mm wordt opgerekt.

Het werkt. Het geeft een goed gevoel én het stimuleert om verder te gaan. En het is erg goed voor je zelfvertrouwen. De focus ligt nu op wat er goed gaat. De boeddhisten zeggen immers: ‘Alles wat aandacht krijgt, groeit’. Bovendien geeft het energie, word je er blij en enthousiast van! Hierdoor word je een magneet voor succes, want succes trekt succes aan en zo kom je in een positieve spiraal!

It is all about energy! Wist je dat emoties een bepaalde energiefrequentie hebben? Dat boosheid, verdriet, frustratie en angst een lage frequentie hebben? En vreugde een hoge? Dat je dit kan vergelijken met een radiofrequentie en er bewust mee kan schakelen? Dus als je bewust dingen doet die je leuk vindt, je omringt met positieve mensen, je successen viert, kom je op die hogere frequentie, vandaar dat succes succes aantrekt! Enjoy the celebration!

En jij?
 • Wat zijn jouw successen? Kan je 5 succesverhalen bedenken uit je privé en/of professioneel leven? Zaken waar jij met een positief voldaan gevoel aan terugdenkt omwille van jouw bijdrage aan dat verhaal?
 • Wat is jouw volgende succesmoment?
 • Hoe ga je dit vieren?
 • Op welke radiofrequentie ben jij afgesteld?Heb jij het gevoel dat je meer uit je leven kunt halen? Ben je niet tevreden met loopbaan zoals ze nu loopt? Misschien is het programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’ iets voor je. Of wacht het echte succes je op na ‘In 7 stappen bereiken wat ik wil’Beide programma’s komen in aanmerking voor loopbaanchequesHierdoor krijg je 8 u coaching voor €80.
  We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres rechts in te vullen.

  Neem contact met ons op voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

 

Kunnen passie en overvloed samen door één deur?

De thema’s passie en overvloed komen de afgelopen weken via verschillende kanalen op mijn pad. Ik krijg vaak de vraag: 'Hoe komt het dat Passion for Work werkt!?' Is het een verhaal van Passie en Overvloed? Ja! Maar ik nuanceer het graag. Tien jaar geleden besloot ik ondernemer te worden. Intussen werken we met een team van 11 mensen en mochten we duizenden mensen begeleiden om hun droombaan of droombedrijf te realiseren. Aan passie geen gebrek. De overvloed kwam niet meteen. Wat is overvloed trouwens? Echte overvloed heb je als je over niets in het leven zorgen hebt, ook niet over geld. Passion for Work is het resultaat van passie, toewijding, doorzetten, veel tijd en geld investeren in kennis en deze kennis toepassen! Met kennis bedoel ik niet alleen vakkennis over loopbaanbegeleiding, maar ook kennis over ondernemerschap, personal branding, social media, mindset en zelfkennis… Immers, ‘zo binnen, zo buiten.’ Onze uiterlijke wereld is een weerspiegeling van onze innerlijke belevingswereld.

‘Toevallig’ las ik onlangs wijze woorden over Passie en Overvloed, die ik graag met jullie deel.

de-attractor-factorIn het boek ‘The attractor factor’ van Joe Vitale las ik een bijzonder experiment over het vergaren van rijkdom dat ooit werd uitgevoerd door Scrully Blotnick. 1500 mensen werden verdeeld in twee groepen. Groep 1 zei dat ze eerst wilde proberen veel geld te verdienen om dan later te gaan doen wat ze echt wilden. Deze groep telde 1245 mensen. De overige 255 van groep 2 zeiden dat ze eerst werk wilden maken van hun passie en vertrouwden erop dat het geld later zou komen.
20 Jaar later telde de hele groep 101 miljonairs. Eén van hen kwam uit groep 1. Dit betekent dat de andere 100 uit groep 2 kwamen, de groep die had gezegd dat ze hun passie op de eerste plaats stelden en dat het geld later dan wel zou komen.

leven-in-overvloedIn het boek ‘Leven in overvloed’ van Deepak Chopra las ik een mooi verhaal dat hierbij aansluit: Er was eens in een land ver weg, een jongeman die naar het woud ging en tegen zijn geestelijk leermeester zei: ‘Ik wil ongelimiteerde rijkdom vergaren en met die ongelimiteerde rijkdom wil ik de wereld helpen en beter maken. Wilt u me alstublieft het geheim vertellen van scheppen van overvloed?’
En zijn leermeester antwoordde: ‘In het hart van ieder mens huizen twee godinnen. Iedereen houdt heel veel van deze opperwezens.

Maar er is een geheim dat je moet weten en ik zal je vertellen wat het is. Hoewel je van beide godinnen houdt, moet je de meeste aandacht aan één van hen schenken. Dat is de godin der kennis. Probeer haar voor je te winnen, bemin haar en schenk haar je aandacht.

De andere godin is de godin van de rijkdom. Als je meer aandacht besteedt aan de godin van kennis, zal de godin van rijkdom zeer jaloers worden en meer aandacht aan jou gaan besteden. Hoe meer je ernaar streeft de godin der kennis te behagen, hoe meer de godin van rijkdom je zal willen behagen. Ze zal je overal volgen en je nooit verlaten. En de rijkdom waarnaar je verlangt zal voor altijd jouw deel zijn.’

Wil jij je ondernemerschap een boost geven? Bekijk dan ons aanbod voor ondernemers. Je kan bij ons terecht met loopbaancheques en KMO-portefeuille. We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres rechts op de site in te vullen.

Neem contact met ons op voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

Pagina 1 van 3123