Tips om je droombaan of droombedrijf te creëren
Direct Toegang
X
Tips om je droombaan of droombedrijf te creëren
50% Complete
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis eBook

Burn-out

[Podcast] Johan Dhaeseleer interviewt Katrin:
'Als ik te veel nee moet zeggen op wat ik graag wil doen, is dat een signaal'

Interview Katrin van de Water

Enkele maanden geleden werd ik geïnterviewd door Johan Dhaeseleer van Extra Tijd.  Johan en zijn team leren je dat TIME-management T.E.A.M.-management is.  Je wordt geïnspireerd, getriggerd om die ene vaardigheid die je extra nodig hebt (werken aan je productiviteit) structureel aan je gedrag toe te voegen.

In het interview bespraken we:

'Als ik te veel nee moet zeggen op wat ik graag wil doen, is dat een signaal'

Het interview is super interessant voor jou als je wilt weten...

 • Welke methode ik gebruik om burn-out te voorkomen
 • Wat Einstein te maken met burn-out verhelping
 • Wie de mensen zijn die bij Passion for Work komen voor begeleiding
 • Hoe ik mijn energie verhoog en in flow geraak
 • De bottleneck die ik momenteel in mijn bedrijf oplos
 • Waar ik nog van droom…

Luister het interview hier: 

Wil jij je werk ook een boost geven? Als jij er klaar voor bent, ben je absoluut welkom! Kijk hier wat we voor jou kunnen betekenen. ​Vraag een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

HSP-ers lopen meer risico op een burn-out! Ik geef je 5 redenen waarom..

HSP-ers lopen meer risico op een burn-out! Ik geef je 5 redenen waarom

Sinds de ontdekking dat ik een Hoog Sensitief Persoon ben zijn veel puzzelstukjes op z’n plek gevallen. Helaas moest ik eerst een burn-out ervaren voordat ik erachter kwam dat ik HSP ben, maar nu ik het begrijp kan ik anderen waarschuwen voor de signalen van een burn-out.

Maar liefst 15-20% van de mensen is HSP, dat komt neer op 1 op de 5 personen. Als je dit niet herkent of erkent, kost het je veel energie om ‘normaal’ te doen, en je aan te passen aan de mensen om je heen. Pas wanneer je naar jezelf gaat luisteren, en je jezelf (durf ik het te zeggen?) omarmt, ontdek je wat je wel en niet nodig hebt om te kunnen groeien en bloeien.

HSP-ers lopen dus meer risico op een burn-out, ik geef je hieronder 5 redenen waarom dat zo is.

 1. Je beleeft de wereld heel intens.
  De hele dag door ontvang je talloze prikkels, van mensen, gebeurtenissen of simpelweg uit de omgeving. Waar het merendeel van de mensen deze misschien niet eens opmerken, zuig jij ze als een spons op. Hierdoor raak je overprikkeld, je hebt bijna geen rust in je hoofd of om je heen. Verantwoordelijkheden op het werk, interactie met mensen, huishoudelijke taken, nieuws of programma’s op tv – het komt allemaal harder bij je binnen en je kunt het, of gedachten eraan, moeilijker loslaten. Ontzettend vermoeiend dus.
 2. Je denkt eerder aan de ander dan aan jezelf.
  Je gaat als een kameleon door het leven. Je voelt andere mensen en situaties haarscherp aan, dus je weet ook precies wat anderen van je verwachten – en hier gedraag je je naar. Je focust je op de ander en je vergeet naar jezelf te luisteren. Je bent een ‘people-pleaser’, ook al denk je misschien dat dit wel meevalt. Dit is uiteindelijk voor niemand vol te houden. Je raakt uitgeput en leeft een leven dat ten dienste staat van anderen, terwijl je juist vaak voor jezelf en je eigen geluk moet kiezen, en je eigen grenzen moet trekken.
 3. Je bent een perfectionist.
  Als perfectionist heb je graag de touwtjes in handen en heb je een goed oog voor detail. Visuele en mentale wanorde maken je zenuwachtig of van slag, ook al heb je niet de tijd of de energie om die innerlijke en huiselijk rommel op te ruimen. Je houdt van orde en structuur, en het voelt alsof je faalt wanneer je achter de feiten aanloopt. Die constante druk om er maar bovenop te blijven zitten is slopend. Perfect bestaat immers niet. Als je de lat constant zo hoog blijft leggen ligt een burn-out op de loer.
 4. Je twijfelt aan jezelf en je intuïtie.
  Door je altruïsme en drang naar perfectionisme kan je moeilijk onderscheid maken tussen wat jouw echte gevoelens zijn en de energie die je overneemt van anderen. Hierdoor raakt jouw intuïtie van slag. Je bent zo ingesteld op verwachtingen en gevoelens van anderen dat jouw beslissingen hierdoor beïnvloed worden. Zijn jouw keuzes dan nog wel jouw keuzes? Als jij niet authentiek jezelf bent leef je een leven dat niet de jouwe is. En wanneer de afstand tussen jou als persoon en je authentieke ik steeds groter wordt, heb je grote kans dat een burn-out toeslaat.
 5. Je ervaart meer stress dan anderen.
  Behalve dat je veel meer prikkels moet verwerken en graag controle houdt, is het stresshormoon cortisol ook in grotere maten aanwezig bij HSP-ers. Cortisol wordt geproduceerd in de bijnieren, het zijn organen die hard moeten werken om allerlei gevoeligheden (ook gevoeligheden voor voeding) te verwerken. Hierdoor schiet cortisol, en dus je stressniveau, omhoog. Langdurige stress en overprikkeling van de bijnieren kunnen leiden tot bijnieruitputting. De symptomen hiervan lijken voor op die van een burn-out.

Maar het is niet allemaal slecht nieuws voor HSP-ers. Het goede nieuws is dat je, wanneer je je bewust wordt van bovenstaande punten, en tijd en aandacht aan jezelf spendeert, niet in een burn-out terecht hoeft te komen en je kan genieten van de kwaliteiten die HSP zijn met zich meebrengt.

Wil je weten of je hoogsensitief bent, doe dan de test.
Ben jij hoogsensitief en wil je meer energie krijgen van je werk en burn-out vermijden? Wil je zicht krijgen op je professionele gebruiksaanwijzing? In het programma 'In 5 stappen weten wat ik wil':

 • maak je je carrièrepaspoort: je professionele gebruiksaanwijzing met jouw waarden, je talenten en beroepen die bij je passen
 • stuur je je carrière in de richting die je energie geeft
 • timmer je aan je eigen weg en wissel je ervaringen uit met andere deelnemers

Ontdek de 5 stappen

loopbaancheques

Dit programma kan je betalen met loopbaancheques. Door inzet van je loopbaancheques ontvang je 8 u coaching voor €80.
Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt. Veel van onze coaches volgden een extra opleiding rond stress en burn-out.

Klant Leila breekt uit de gouden kooi en vertelt haar ervaring...

VIP-coaching klant leila vertelt

"Benoem een succes uit je professioneel leven. Iets waar je met een goed gevoel aan terugdenkt omwille van je eigen bijdrage aan dat verhaal. Zaken waar je trots op bent", vroeg Katrin me tijdens de VIP-coaching ...

Ik glimlachte. Ik had zowat het grootste gedeelte van mijn leven tussen burn en bore out vertoefd. Dat ik nu dagelijks 's ochtends terug kon opstaan zonder vermoeid en depressief terug neer te vallen vond ik elke keer een succes.

Ik sloot m'n ogen, ademde diep in. Een wervelwind aan gedachten slingerde voorbij. Eentje bleef terugkomen: dat laatste project, vlak voor ik ondernemer werd.

Eerst begreep ik het niet. Dat was toch geen succesverhaal? Het project was immers een grote flop geweest. Het was compleet gekanteld. Niet voltooid. Deadlines niet gehaald. Contracten niet vernieuwd. Drie project managers heb ik op 6 maanden tijd zien komen zonder en gaan met een burn-out... Er waren intriges geweest, politieke spelletjes, geroddel, manipulatie, racisme, seksisme, machtsmisbruik, bedrog, leugens,... Ik had m'n ogen niet geloofd. Wellicht daarom dat het zo lang duurde eer ook ik de handdoek in de ring gooide.

De oorzaak? Simpel.

Ik zat niet op mijn plaats. Ik deed niet wat de bedoeling was voor mij. Bepaalde aspecten van mezelf kon ik niet ontplooien. En ik had het niet door. Of, ik dacht dat het zo hoorde: elke dag afzien. In ruil voor een vast maandelijks medium-loon, bedrijfswagen, tankkaart, gsm, laptop, hospitalisatieverzekering, tandverzorging, maaltijdcheques en 30 verlofdagen. Wat had ik te klagen?

De aanleiding? Iets complexer.

Ik had het hotel geboekt met de meeste palmbomen, het mooiste zwembad en de beste 24/7 room service. Dat ik hierdoor op een taxi-rit van 1 uur van Cyber City in Kuala Lumpur, het Silicon Valley van Maleisië, zat, daar waar de kantoorgebouwen van mijn klant zich bevonden, kon mij geen barst schelen. Al maanden liep het project niet, en ik had een zinkend gevoel dat het niet ging lukken.  Het zou de eerste keer zijn dat ik de leiding had over een project dat compleet zou falen. Op z'n minst zou ik mezelf fysiek comfort gunnen.

Die avond leidde ik een belangrijke telemeeting. Een tiental stakeholders zouden van de partij zijn. Ik keek er niet naar uit...

Ik had de technische leiding over een grote verandering wereldwijd in de netwerkinfrastructuur van een multi-national met locaties in 70+ landen verspreid over 5 werelddelen. Ik vergaderde met VIP's en voelde me compleet bored-out-of-my-mind. Ik was 'gedropt' geweest in een project dat al 1,5 jaar in crisis was. De klantenrelatie stond op een laag pitje toen ik erbij kwam. Ik voelde dat er iets niet pluis was. De manier waarop sommige VIP's mij benaderden... ik kon mijn vinger er niet opleggen, maar iets in hun stem, de woordkeuze, intonatie... Wat niet werd gezegd, was toch aanwezig. Alleen kon ik niet scherp genoeg zien wat het was. Het voelde vijandig. Ik werd doodmoe van dit soort spelletjes.

Is dit nu later? Als je groot bent?

De eerste jaren had ik werken voor een multinational die IT diensten verzorgt aan andere multinationals wel interessant gevonden. Het is echt anders dan KMO's. Boeiend was het om een kijkje te nemen achter de schermen van zulke economische reuzen. Ik was gestart als Helpdeskagent, en 10 jaar later zat ik als Transformation Consultant op business trip in hartje Azië.

Mijn ego kreeg hier een kick van, en mijn hart een kick-in-the-nuts.

Echter zou dat besef pas veel later komen. Ik was een workaholic, kon niet rusten, liep mezelf voorbij, en was hierdoor zeer geliefd bij sommige managers die de moeilijkste - en in mijn toenmalige mindset interessantste - projecten naar mij toe schoven. Ik groeide zo snel door binnen het bedrijf, dat mijn loon achterop hinkte. Interne administratieve problemen zorgden ervoor dat de beloofde loonsverhogingen die bij mijn nieuwe jobtitels hoorden langdurig op zich wachten. Anderen met een gelijkaardige functie hadden vaak het dubbele van mijn loon. De structuur van de organisatie kon niet volgen met de ontwikkeling die het bedrijf zelf faciliteerde voor mij. Ik groeide sneller dan mijn werkgever dat deed, en ik had het gevoel hiervoor afgestraft te worden.

Om mijn frustratie hierover te sussen, besloot ik dit te compenseren door voor meer comfort te kiezen op mijn business trips.

Uitgeput hing ik in de sofa van mijn junior suite toen de telemeeting afliep. Twee VIP's hadden erg veel kritiek gehad op de kwaliteit van het werk van mijn teams. Met laptop op schoot was ik nog snel mijn hoofd aan het leegtypen om niet te vergeten wat op de meeting was gezegd, toen ik besefte dat de verbinding nog open stond op mijn telefoon.

Ik was niet de enige aan de lijn. Ik spitste mijn oren. En viel bijna flauw.

Ik was getuige van hoe de twee VIP's lachten om de ernst waarmee ik had geantwoord op hun vragen. Hun plan was gelukt, zegden ze. Ze hadden druk kunnen zetten. Hun vragen zouden het project met genoeg vertragen om de contractuele deadline te missen. En dat was de bedoeling. Vanwege de strategie.

Welke strategie? Impulsief en in shock verbrak ik de verbinding. Koortsachtig dacht ik na... Had ik dat wel goed verstaan? Waarom wilden mijn klanten hun eigen project saboteren? Hadden zij er groter voordeel bij op die manier?

Ik belde mijn manager die mijn redenering bevestigde: als wij de deadline niet haalden, dan kreeg de klant een forse som terugbetaald. Zeven cijfers, die som. "Doe maar alsof je van niks weet," had hij gezegd, "Jouw loon ligt er op het einde van de maand, ongeacht."

Het gonsde in mijn hoofd. Het stormde in mijn hart.
Waar was ik in godsnaam mee bezig?

Er brak iets in mij.
Ik was er klaar mee.
Bijna twee jaar heb ik thuis gezeten. Ziek. Dodelijk vermoeid. Kapot van de stress. Triest. Kwaad. Razend. Op die klant. Op mijn werkgever.  Op de wereld.  Op het 'systeem'. Het systeem was rot. Waarom bleven we met z'n allen gewoon verderdoen alsof er geen alternatief bestond?

Nog een laatste keer heb ik onderhandeld met mijn werkgever. Om te mogen vertrekken. Terugblikkend klinkt het absurd natuurlijk. Maar ik was bang (!) toen ik mijn ontslag gaf, en voelde me schuldig. Vooral toen ik werd gesmeekt om te blijven. Even dacht ik hun toestemming nodig te hebben.

Ik was een Valuable Resource, werd gezegd.
Ja. Juist daarom.
Het was voorbij. Mijn weg lag elders voortaan. Ik voelde het in elke cel van mijn lichaam.

Het laatste bod van de multinational die mij zoveel avontuur en lessen had gegeven, was 57% salarisverhoging, en ik 'mocht' de tijd te nemen die nodig was, maar alsjeblief wel terugkomen. Mijn sidderend doch onverschrokken hart wist echter gewoon: Nee.

Nee!

Als kind had ik nooit goed geleerd hoe en wanneer 'nee' te zeggen. Er was zo vaak, zo lang en structureel over mijn grenzen geweest. Stel je voor: hooggevoelig in een strenge katholieke school. Niet aan élke verwachting voldoen, betekende niet goed genoeg zijn. Ik was geprogrammeerd om tegen iedere uitdaging die op mijn pad kwam automatisch 'ja' te zeggen. Ik moest immers bewijzen dat ik goed genoeg was. Zonder in te checken of mijn lichaam mee was. Wat een kluwen van belemmerende overtuigingen. En wat had dit een gigantische impact gehad. Op elk niveau van mijn volwassen leven, zo bleek. Ik was grenzeloos op mijn werk en in mijn relaties. Het was nooit goed genoeg. Van rusten kreeg ik stress. En áls ik dan toch uitzonderlijk 'nee' zei, ging dat gepaard met schuldgevoelens, angst, agressie en verlies van contact met mezelf en de ander.

Deze specifieke 'nee', betekende veel voor mij.
Deze 'nee' was een XXXL en paste perfect.
Het was het begin van een grote 'ja'. Tegen mezelf, mijn gezondheid en mijn sanity.

Intussen had ik een hele reeks opleidingen in persoonlijke ontwikkeling achter de kiezen - die verrukkelijke ThetaHealing techniek! - en ik wist wat ik vervolgens wilde doen.

Ik dacht, foert. Ik spring.

Ik dacht, ik kan maar beter beginnen bouwen aan iets dat echt gewoon klopt voor mij, hoe onwaarschijnlijk onbereikbaar het ook lijkt, dan blijven doen wat zonder enige twijfel naar innerlijke waanzin leidt.

 • What if I fall?
 • Oh, my darling, but what if you fly?

En ik sprong. En ik dacht: Waa! Hopelijk verschijnt hier ergens een vangnet want dat ondernemen gaat wel hard!

Maar geen vangnet te zien.
Zeer onverwacht waren het mijn vleugels die verschenen.

Waar ik vroeger succes definieerde als iets dat gevalideerd werd van buitenaf door een ander, ontdekte ik een andere waarheid over succes. Succes is voor mezelf. Alleen op die manier kan ik het beste van dienst zijn in onze samenleving en iets voor anderen betekenen. Voor mij is succes: me elke dag goed voelen in mijn lichaam, mensen helpen om zich te ontwikkelen en te bevrijden, de vreugde van groei en welzijn vieren, mijn leven en werk zodanig organiseren dat ik zo gelukkig en productief mogelijk ben. Het is waar míjn hart van zingt.

Katrin keek me ontroerd aan.
"Innerlijk leiderschap", zei ze met een fonkeling in de ogen.

Dit is mogelijk het grootste succesverhaal van mijn leven. Het verhaal waarin ik leerde 'nee' te zeggen tegen wat mijn energie wegzuigt. Ik leerde over zelfrespect, respect voor anderen, samenwerken, verschillende culturen, eerlijkheid, mannen, én vrouwen, geld, corporations, eigenwaarde, en nog zoveel meer.

Dat bedrijf - wij waren 12 jaar samen geweest - was een gigantische, en soms groteske leerschool. En ik ben onherroepelijk afgestudeerd. De vervulling en vrijheid die ik nu als ondernemer ervaar, zijn voor mij het bewijs dat ik met grootste onderscheiding was geslaagd.

Leila is zaakvoerster van PrachtWerk en helpt hooggevoelige ondernemers met het opruimen van onbewuste overtuigingen die de groei van hun bedrijf tegenhouden.

En jij? Zit jij ook in de 'gouden kooi'?

Wil je je carrièrepaspoort kennen, zodat jij weet welke ingrediënten jij nodig hebt om (weer) energie te krijgen van je werk? Bekijk dan ons programma 'In 5 stappen weten wat ik wil'.  Je kan dit programma betalen met loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80. Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek.

De uitkomst kan zijn dat je:

 • toch beslist om te blijven en anders naar je job en je bedrijf gaat kijken
 • beslist intern een andere functie te gaan doen
 • voelt dat het tijd is om een andere omgeving op te zoeken, zij het in dezelfde functie
 • de knoop doorhakt voor een ander bedrijf én een andere functie, om eventueel het pad van         ondernemerschap te bewandelen
 • Leila volgde VIP-coaching,omdat ze een grondige begeleiding wilde in het ondernemerschap. Deze coaching komt in aanmerking voor KMO-portefeuille. Je leest er hier meer over.
  Per jaar kunnen 15 mensen dit programma volgen bij Katrin.
  Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek (vermeld dat je interesse hebt in VIP-coaching)

Onze filosofie
We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Wat dit is, waarom het steeds belangrijker wordt en hoe je er zelf mee aan de slag kan, lees je in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

Burn-out preventie: win-win voor werknemer en werkgever!

carrierepaspoort passion for work

Burn-out is helaas een steeds actueler gegeven. Momenteel heeft 10% van de werkende bevolking burn-out klachten. Vanuit mijn job als burn-out coach en competentie-expert geef ik advies hoe burn-out te voorkomen.

Sinds 1 september 2014 zijn werkgevers wettelijk verplicht om burn-out preventie bij hun medewerkers te verrichten. Sindsdien kent de vakliteratuur dan ook een enorme boom. Het aanbod is zelfs zo groot dat men nog moeilijk de bomen door het bos ziet. En is het zoeken naar de juiste tools om hier praktisch mee aan de slag te gaan. It takes two to tango. Zowel het bedrijf als de medewerker kan stappen ondernemen.

Wat kan het bedrijf doen? 

Competentiemanagement: wat en hoe?

Competentiemanagement is het in kaart brengen, ontwikkelen en inzetten van competenties van medewerkers. Een competentie is het geheel van kennis, vaardigheden en attitudes die bijdragen tot succes in een functie of rol. Competentie- of rolprofielen vertalen de strategie en de missie van de organisatie door naar de vereiste competenties voor medewerkers.

Hoe wordt dit concreet in de praktijk omgezet? Er worden competentieprofielen opgemaakt van de verschillende functies of rollen binnen een organisatie, idealiter met alle functiehouders of een delegatie, samen met de leidinggevende. Dit zorgt voor een maximaal draagvlak.
Competentieprofielen vormen de rode draad binnen het HR-beleid en zijn toepasbaar op verschillende HR-domeinen: rekrutering & selectie, onthaal, vorming, training, opleiding, interne doorgroei, outplacement...

Rolstressonzekerheid over het takenpakket triggert burn-out
In de vorige eeuw waren de meeste jobs vrij strak en duidelijk omlijndVandaag draait alles om flexibiliteitomni-inzetbaarheid en multitasking. Een normale evolutie in deze snelle en digitale maatschappij, maar het ontneemt wel het gevoel van controle over je job.

Gevolg? Medewerkers zien niet langer de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en te verbeteren. Het wordt ook moeilijker om medewerkers te evalueren. Het gevoel van voldoening van het “eindproduct”, waarvoor je verantwoordelijk bent, valt weg. Mensen gaan bijgevolg alle taken op zich nemen om goed te doen. Het zorgt ook voor onzekerheid over de eigenwaarde en niet openlijk durven klagen. Rollstress is uitzichtloos: het werk is immers nooit klaar en nooit echt af.*

Stap voor stap naar een oplossing

Stap 1: Creëer duidelijkheid

Formuleer heldere verwachtingen voor je medewerkers. Doe dit aan de hand van:

 • een rolbeschrijving of functiebeschrijving die het doel van de functie en de kerntaken beschrijft (bv. agendabeheer, bestellingen ingeven, planning) en
 • een competentieprofiel dat maximaal 9 competenties met gedragsvoorbeelden formuleert. Vermeld ook het waarom, gelinkt aan de missie van het bedrijf.

*Een duidelijke rol is essentieel om focus te vinden en een goede flow te realiseren. Elke medewerker moet specifieke doelen hebben, zodat hij/zij het resultaat ervan kan zien en waar hij ook verantwoordelijk voor gesteld kan worden.

Stap 2: Ken het carrièrepaspoort van je medewerkers

Een carrièrepaspoort is een inventaris van:

 • de favoriete vaardigheden (wat kan iemand goed én doet hij graag)
 • de te ontwikkelen vaardigheden (wat wil iemand graag ontwikkelen)
 • de waarden (wat is belangrijk voor de persoon)

Win-win creëren
Vinden je medewerkers dit terug in hun job? Dan betekent dat een win-win voor alle partijen.
Want wanneer je medewerkers werk doen dat ze graag doen en goed kunnen (= talenten inzetten), werk dat aansluit bij wat ze belangrijk vinden (= waarden) en waarbij ze kunnen ontwikkelen wat ze graag willen ontwikkelen, creëren ze meer zelfvertrouwen, motivatie, productiviteit, een hogere retentie en een beter imago.

Verdeel taken volgens talenten
Laat je medewerkers begeleiden in hun carrière en pas het takenpakket binnen de afdelingen (licht) aan, volgens de talenten van medewerkers. Jobcrafting, inderdaad. Dit hoeven geen grote aanpassingen te zijn. Zo kan je bijvoorbeeld een klantendienstmedewerker, die het liefst administratieve taken uitvoert, dit meer laten doen. Een boekhoudkundig assistent(e), die graag events organiseert, zou je kunnen laten meewerken aan de organisatie van het personeelsfeest.

Wat kan de medewerker doen?

De medewerker kan op eigen initiatief en in alle privacy zijn carrièrepaspoort opmaken via loopbaancoaching. Zodat hij weet welke ingrediënten hij nodig heeft om energie te krijgen van werk. Dit komt aan bod in ons programma 'In 5 stappen weten wat ik wil'. Met deze info kan de medewerker in gesprek gaan met de leidinggevende om aan te geven waar hij naartoe wil. Je hebt dan immers woorden om aan te geven welke elementen voor jou belangrijk zijn... Dan pas kan er rekening mee gehouden worden...

Vergelijk talenten met een oplaadbare batterij: doen waar je goed in bent en wat je graag doet, levert energie op en laadt je batterijen op. Als je dingen doet waar je niet goed in bent of die je niet graag doet, dan lopen je batterijen leeg.

En jij?

Hier lees je meer info over ons aanbod voor bedrijven. KMO's kunnen gebruik maken van de KMO-portefeuille waardoor ze tot 40% besparen. Ze kunnen ook gebruik maken van de derdebetalersregeling van VDAB om het carrièrepaspoort van de medewerker te kennen. Hierdoor betaalt de werknemer zelf €80, die hij terugkrijgt via interne onkostennota. Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek  (vermeld dat je interesse hebt in ons aanbod voor bedrijven).
PS Wist je dat elk bedrijf met +20 medewerkers een werkgelegenheidsplan voor 45+’ers moet opstellen? Onze trajecten passen daar perfect in.

Ben je medewerker en wil je je carrièrepaspoort kennen, zodat jij weet welke ingrediënten jij nodig hebt om (weer) energie te krijgen van je werk? Bekijk dan ons programma 'In 5 stappen weten wat ik wil'. 
Je kan dit programma betalen met loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80. Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek.  Graag tot kijk!

Dit artikel werd geschreven door Passion for Work-coach Mieke Meynen uit Kermt (bij Hasselt).

Onze filosofie
We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Wat dit is, waarom het steeds belangrijker wordt en hoe je er zelf mee aan de slag kan, lees je in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

Verantwoordelijkheid voor jezelf nemen: 5 tips

VALKUIL VAN VERANTWOORDELIJKHEID NEMEN

Het is me al opgevallen dat heel wat mensen met een (dreigende) burn-out de kwaliteit ‘verantwoordelijkheid nemen’ hoog in het vaandel dragen. Een prachtige eigenschap, maar teveel van een bepaalde kwaliteit maakt dat je meteen ook in je valkuil tuimelt.

De valkuil van verantwoordelijkheid nemen

Verantwoordelijkheid nemen gaat over het algemeen belang of het groepsbelang laten voorgaan op het eigen belang. Mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel zijn vooral bezig met de doelstellingen van het bedrijf en niet zozeer met hun eigen ‘ik’. Heel begrijpelijk dat ‘verantwoordelijkheidszin’ vaak opgenomen is in de competentie-vereisten van een vacature.

Alleen, trop is teveel, want als je de organisatie te sterk laat primeren op het ‘ik’, dan ga je jezelf wegcijferen, mogelijks zelfs opofferen. Mensen raken zo gefocust op het werk, dat ze hun eigen behoeftes niet meer voelen: alles moet wijken voor het werk, bv. thuis uitzieken als je ziek bent kan dan niet, want het werk moét gebeuren.

Vaak zowel op fysiek, emotioneel als mentaal vlak.
Maar ook voor de organisatie is het geen goede zaak. Want medewerkers verwachten in ruil van hun (vaak onbewust) offergedrag waardering van de organisatie. Alleen, die waardering kan nooit in verhouding zijn met hun inspanning (want die is ten koste van zichzelf!).
Soms kan dit gedrag zich trouwens tegen de medewerker keren: soms voelt de manager zich bedreigd door zo’n verantwoordelijke en plichtsbewuste medewerker, krijgt hij de indruk dat de ander de boel wil overnemen. En dan, als donderslag bij een heldere hemel, volgt vaak ontslag. Terwijl de medewerker alleen maar het beste voor het bedrijf voor ogen had…

Hoe dan wel?

Ik gebruik graag de metafoor van een boot bij stormweer om dit principe te verduidelijken. Als een boot bij een woelige zee dreigt op hol te slaan, dan laat men het anker uit. Hetzelfde geldt voor de mens: ook wij gaan bij onrustige omstandigheden ons anker uitwerpen, op zoek naar rust. Alleen, de vraag is: waar gooi jij je anker uit? Bij jezelf? Of bij de ander, de organisatie? Wie gebruik jij als referentiepunt?

Mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben vaak de neiging om hun anker bij de organisatie te leggen. De oorzaak hiervan is vaak te zoeken in de kindertijd, waarbij men – door omstandigheden – (onbewust) aangeleerd heeft om de focus steeds op de omgeving te houden, waardoor het contact met zichzelf – én de eigen grenzen! – verwaterd is.
Begrijpelijk ook dat als je het anker bij de ander uitgooit, het werk nooit goed genoeg kan zijn, aangezien het referentiepunt buiten jezelf ligt. Hier komt vaak ook perfectionisme om het hoekje loeren…

De uitdaging voor mensen die de neiging hebben om zich weg te cijferen in functie van de organisatie is dus: eigenliefde. Eigenliefde is jezelf belangrijk genoeg vinden om je op de eerste plaats te zetten en van daaruit grenzen aan te geven.

En hoe doe je dat? 5 tips:

Eenvoudig in theorie, maar vaak heel wat moeilijker om in praktijk te brengen. Voor mij werken deze 5 tips:

 1. Stel jezelf regelmatig de vraag ‘Wat heb IK NU nodig?’. 
  Post-its op strategische plaatsen kunnen je helpen om dit ‘top of mind’ te houden.
 2. Wees zuinig met beloftes.
  Ga eerst voor jezelf na of iets energie geeft of kost. Doe geen beloftes meer als de inspanning groter is dan wat het jou opbrengt.
 3. Ontwikkel meer zelfbewustzijn.
  Loopbaanbegeleiding is een laagdrempelige manier om aan dit zelfbewustzijn te werken door op zoek te gaan naar het antwoord op vragen zoals ‘wie ben ik en wie wil ik zijn?’, ‘wat vind ik belangrijk?’, ‘wat geeft me energie?’,…
 4. Ontwikkel meer lichaamsbewustzijn
  Wees je bewust van je lichaam – door sport, massages,…
 5. En vooral: wees mild  voor jezelf!
  Patronen die zich 40 jaren hebben kunnen inslijten, verdwijnen meestal niet op 1-2-3...

Leestip:

 1. Het drama van het begaafde kindZelf had ik veel aan het boek 'Het drama van het begaafde kind'
  van Alice Miller.

En jij? Waar gooi jij je anker uit?

Wil jij leren opnieuw jezelf centraal te stellen en opnieuw meer zelbewustzijn te ontwikkelen?

Ben je op zoek naar het antwoord op vragen zoals ‘wie ben ik?' 'wie wil ik zijn?’, ‘wat vind ik belangrijk?’, ‘wat geeft me energie?’, ‘welke beroepen passen er bij mijn persoonlijkheid?’…

Bekijk dan ons programma In 5 stappen weten wat ik wil en ga aan het roer staan van je leven en je carrière. Dit programma komt in aanmerking voor loopbaancheques (ook voor zelfstandigen!). Hierdoor krijg je 8 coaching-uren voor €80 (werkelijke waarde is €1100, Vlaamse subsidie). Neem contact met ons op voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

Dit artikel werd geschreven door Passion for Work-coach Katleen Straetmans uit Landegem.

Onze filosofie
We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Wat dit is, waarom het steeds belangrijker wordt en hoe je er zelf mee aan de slag kan, lees je in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

Mentaal kapitaal: je brein trainen om sterker in het leven te staan.

Anja Van Nueten Mentaal Kapitaal

In het boek 'Mentaal Kapitaal' vertelt Elke Geraerts wat de 4 belangrijkste hefbomen zijn van mentale veerkracht, en hoe je deze kunt trainen om je mentale kapitaal te vergroten. Ik deel ze graag met je…

Hefboom 1: Zelfcontrole

Hoe hoger jouw zelfcontrole, hoe meer kans op succes in je leven. Dat is gebleken uit de ‘Marshmallow-test’ van de Amerikaan Walter Mischel. Hij liet kleuters een kwartier alleen met een marshmallow. Als ze er niet van aten, kregen ze een tweede. Eén derde van de 600 geteste kinderen slaagde erin het volle kwartier van het snoep te blijven. Twintig jaar blijkt dat de kinderen die een tweede marshmallow hadden verdiend, het aanzienlijk verder hadden geschopt en gezonder en succesvoller waren!

Ook al wordt de basis voor zelfcontrole in je kindertijd gelegd, als volwassene kan je hierin nog bijleren. Als je het gevoel hebt dat je geleefd wordt door je impulsen en negatieve gedachten, dan kan je jouw zelfcontrole trainen door actief voor afleiding te zorgen. Mijn truukjes als ik in de stress schiet:

 • Aandacht op mijn ademhaling en tellen (1 is in, 2 is uit, 3 is in …zo verder tot 10 en opnieuw)
 • Terugtellen van 50 naar O
 • Even de tuin inlopen en genieten van wat ik daar zie/hoor/ruik
 • Erg – maar dan ook héél erg – luid zingen J

En jij? Schrijf 2 dingen op die jou veel stress bezorgen en zoek hiervoor een geschikte afleiding. Oefenen maar!

Hefboom 2: Bewustzijn

Twee psychologen van Harvard ontdekten dat onze geest maar liefst 47% (!) van de tijd afwezig is. Je kent dat wel; die momenten dat je aandacht afdwaalt. Dit hoge percentage toont aan dat ons brein deze tijd nodig heeft om informatie te verwerken én op te slaan, om verbanden te leggen, om creatief te zijn, … Wees je hiervan bewust en gun je hersenen deze tijd. Je pauzes opvullen met ‘even Facebook checken’ is dus niet zo’n goed idee, want zo blijf je jouw brein belasten met informatie. Heel erg moe word je daarvan.

Wat werkt beter? Na een aandachtsintensieve taak, een gesprek, een vergadering, … is het super slim om - al is het maar heel even – iets heel anders te doen. Loop even buiten en adem diep in en uit, ga iets te drinken halen, eet een stuk fruit, ga je handen wassen. Maak er een klein ritueeltje van, zodat je even tot jezelf kan komen en je gedachten de tijd krijgen om informatie te verwerken. Je zal frisser en met nieuwe aandacht aan je volgende taak of vergadering kunnen beginnen!

Ook mindfulness kan hierbij helpen. Het is één van de weinige bewezen technieken om je beter te concentreren, prestaties te verbeteren en bewustzijn te trainen. Slechts 10 minuten mindfulness per dag maakt al een wereld van verschil. Als totally not-zweverige madam fronste ik vroeger spontaan mijn wenkbrauwen bij het woord mindfulness. Maar kijk; ik probeerde het uit en nu kies ik elke dag een oefening van 10 à 20 minuutjes uit de (gratis) Rituals- of Headspace-app. Een computer werkt toch ook beter en sneller als je even reboot?

Hefboom 3: Focus

‘When you are hunting elephants, don’t get distracted chasing rabbits’, is een uitspraak van de Texaanse oliemagnaat Thomas Boone Pickens, waarbij de olifanten een metafoor zijn voor de grote, belangrijke taken die je te doen staan, en de konijnen voor de kleinere, lopende zaken, of de waan van de dag, zoals mails, telefoons, collega’s, ...

Veel mensen starten hun dag met het ‘even’ checken van hun mails. Dan zet je als het ware het konijnenhok open en laat je toe dat er van ’s ochtends vroeg konijnen tussen je voeten door springen die je aandacht afleiden zodat je geen tijd of energie over houdt voor je belangrijke taken. Beter is het om ’s ochtends meteen een olifant onder handen te nemen en je daarop te focussen. Je brein komt ’s nachts tot rust, dus heb je ’s ochtends de meeste mentale energie. Avondmens of ochtendmens; plan je belangrijkste taken als je nog fris bent. Routinetaken, zoals je mailbox verwerken of je administratie up-to-date houden, doe je na de middag, als je energiepeil sowieso lager staat.

Die arme multitasker

Dat ons brein niet gemaakt is om te multitasken is intussen herhaaldelijk bewezen in allerlei experimenten. Multitaskers zijn zelfs tot 40% (!) minder efficient en kunnen minder genieten van een afgewerkte taak. Beter is het om te singletasken en je aandacht te schenken aan één taak.

Zet hierbij de automatische alerts van je mailbox, Facebook, nieuwe sms’en uit. Die voortdurende ‘pings’ zijn dodelijk voor je concentratie. Onderzoek leert dat het 25 minuten duurt om opnieuw in diepe concentratie te geraken nadat je bent gestoord. En dan heb ik het nog niet over rinkelende telefoons, collega’s die langskomen, … De efficiëntiewinst die we kunnen halen als we onszelf en onze collega’s ongestoord laten werken, is enorm.

Hefboom 4: Optimisme

De lijm die alle andere hefbomen samenhoudt is optimisme. Niet schrikken, maar van nature uit zijn wij optimistisch ingesteld. Zo onderschatten we consequent het risico dat we lopen op verkeersongevallen en ziektes, en overschatten we ruim de kans om de lotto te winnen. Optimisme is niet louter een aangeboren eigenschap, het is deels ook een instelling. Je kan dus kiezen om optimistischer in het leven te staan en bijgevolg succesvoller en gelukkiger zijn.

Optimisme kan je leren! De kracht van intrinsieke motivatie

Probeer er op je werk of daarbuiten achter te komen welke activiteiten jou energie en een goed gevoel geven. Op welk momenten ben je écht gelukkig en waardoor komt dat precies? Wat vind je er zo leuk aan? Welke elementen trekken je het meeste aan en in welke mate ben je vandaag met die energiebronnen bezig? Stel jezelf deze vragen en zet in op wat jou energie geeft.

En jij?


Heb je zin om dit boek te lezen? Klik dan hier voor meer info. Klanten in loopbaan- of burn-out-coaching die aangeven last te hebben van grote fysieke en mentale vermoeidheid en stress, raad ik steevast het boek “Mentaal Kapitaal” aan. Heel veel dingen waar we last van hebben, worden namelijk veroorzaakt door de manier waarop we denken. Het goede nieuws echter is: je kan je brein trainen, net zoals je je spieren traint tijdens het sporten. Zo word je mentaal veerkrachtiger en ben je beter bestand tegen stress, burn-out en andere mentale problemen.

Als jij de energie die je krijgt van je WERK een cijfer geeft van 0 tot 10, op welk cijfer kom je dan uit? Voel je al langer dat je iets anders wil, maar doe je er niets aan? Misschien voel je dat het tijd is voor actie!

Wil je professioneel iets anders, maar weet je niet wat? Neem deel aan het programma 'In 5 stappen weten wat ik wil'
Stap voor stap ga je je carrièrepas opmaken. Je gaat in kaart brengen wat je talenten zijn, wat je wil ontwikkelen, wat voor jou belangrijk is en welke beroepen passen bij je persoonlijkheid, zodat jij met een heldere focus en energiek het nieuwe jaar in kan! Jij gaat ontdekken waar je 'ja' op wil zeggen, en wat een 'nee' wordt, gewoon omdat het niet bij je past...

Dit programma komt in aanmerking voor loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80 (Vlaamse subsidie, werkelijke waarde is €1.100). Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt!

Dit artikel werd geschreven door Passion for Work-coach Anja Van Nueten uit Noorderwijk (bij Herentals).

Onze filosofie
We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Wat dit is, waarom het steeds belangrijker wordt en hoe je er zelf mee aan de slag kan, lees je in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

Je job, een gouden kooi?

Je job, een gouden kooi
De gouden kooi, wat is dat?

Een mooi salaris, aangevuld met mobiele telefoon, auto, carrièrekansen, leuke collega's... Toch is dat voor sommigen niet (meer) voldoende. Misschien is de 'houdbaarheidsdatum' van je job wel overschreden? Velen dromen van ander werk. Weegt de zekerheid van een vast loon wel op tegen meer vrijheid? Ze zien echter geen mogelijkheid om te ontsnappen uit 'de gouden kooi' of durven de stap niet te zetten...

Wat is het gevolg?

Het gevolg is dat ze steeds meer vervreemden van zichzelf, dat ze in een negatieve spiraal terechtkomen, die een effect heeft op hun zelfvertrouwen, hun gezondheid, hun relatie... Ze stellen zich de vraag 'Is dit het nu? Er moet toch meer mogelijk zijn?'. Tegelijk vinden ze dat ze niet mogen klagen...  Zeker als HSP-er heb je hier nog meer last van, omdat je geen werk kan doen enkel om geld te verdienen, het moet 'zin' hebben...

Mentaal ziekteverzuim en eventueel bore-out of burn-out zijn vaak het gevolg. Als je dokters, psychologen, therapeuten mag geloven zijn veel van de problemen waar mensen mee kampen, werkgerelateerd.

Wat is de oplossing?

We raden aan om je carrièrepaspoort op te maken. Hierbij ga je in kaart brengen wat voor jou belangrijk is, wat je goed kan én graag doet en wat je graag zou willen ontwikkelen. Hierdoor kan je een balans opmaken van je huidige situatie.

Wat zijn de mogelijkheden? Er zijn verschillende uitkomsten mogelijk:
 • je kijkt anders naar je huidige job en/of kan je job op een iets andere manier invullen en/of een nieuwe opleiding volgen: je blijft in hetzelfde bedrijf in dezelfde job
 • je ziet dat de waarden van je bedrijf wel passen bij die van jou, maar dat de functie niet meer klopt: je gaat intern iets anders doen
 • je ziet dat de functie klopt, maar de waarden niet: je gaat extern iets gelijkaardigs doen
 • je ziet dat zowel de waarden als je functie echt niet meer kloppen en bent klaar voor een echte carrièreswitch: misschien overweeg je wel freelancer te worden of je eigen berdrijf te starten, om te beginnen misschien in bijberoep naast je huidige werk?: je gaat extern iets (helemaal) anders doen.
  We promoten 'de weg van de geleidelijkheid' en zullen impulsieve stappen niet aanmoedigen.
Kiezen voor jezelf?

Het leven is kort, en jij bent belangrijk! Jij beslist hoe je leven eruit ziet! Het is jouw leven, en van niemand anders. Vaak zien we dat mensen heel loyaal zijn tegenover hun werkgever. En zichzelf wegcijferen, en daarmee ook hun dromen en verlangens. Hierdoor maken ze zichzelf te klein...  We nodigen je uit loyaal te zijn aan jezelf. Ja te zeggen tegen wat je écht wil, nee te zeggen tegen wat je niet (meer) wil...

Bang voor de onzekerheid?

Alles wat bekend is, geeft vertrouwen. Het is perfect normaal dat je geneigd bent daaraan vast te houden. Vaak echter horen we klanten achteraf zeggen: had ik het maar veel eerder gedaan! Veranderen kan je echter leren.
In ons vervolgprogramma leren we je hoe je verlangen groter kan maken dan de angst. En dan zie je dat de onzekerheid over wat de toekomst brengt, veel minder erg is dan ongelukkig te zijn in je job. Wat heb je écht te verliezen? Het zou kunnen dat je het (een tijdje) met minder zal moeten doen, maar ook daar kan je creatief in worden. Er zijn zoveel mogelijkheden! We denken graag met je mee!

Aan de slag?

Wil jij je carrièrepaspoort kennen, zodat er beweging komt in deze uitzichtloze situatie? Bekijk dan ons programma 'In 5 stappen weten wat ik wil'.  Je bent dan in staat om een balans op te maken van je huidige situatie, en ziet wel van bovenstaande mogelijkheden het best bij je past.

Dit programma komt in aanmerking voor loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80.

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt!

Onze filosofie
We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Wat dit is, waarom het steeds belangrijker wordt en hoe je er zelf mee aan de slag kan, lees je in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

Kun je een burn-out zien aankomen?

Passion for Work - Burn-out, zie je dat aankomen?

12 jaar geleden was ik meer dan een jaar thuis met een burn-out. Vaak krijg ik de vraag of ik de burn-out kon zien aankomen. Mijn antwoord: ja en nee.

Als ik terugga in de tijd zie ik dat:

 • ik in een eerdere loopbaancoaching al had opgeschreven dat ik vatbaar was voor burn-out en bore-out.
 • ik wist dat ik hoogsensitief was en voelde al langer dat het werken in loondienst niet echt bij me paste.
 • ik was nooit meer uitgerust, herkende mezelf niet meer en had allerlei vage fysieke klachten… Ik die voordien zo sportief was en tonnen energie had, die niets liever deed dan de rugzak nemen en lange tochten maken, op zoek naar avontuur….
 • ik die de dagen aftelde naar onze vakantie 3 weken later; we zouden 3 weken naar Italië gaan…
 • mijn familie en dichte vrienden maakten zich zorgen om me, ze zagen ook dat ik ‘anders’ was dan voorheen
 • op het werk werd ik cynischer, thuis had ik ‘een korter lontje’…

De eerste signalen van een burn-out

Drie weken voor vertrek merkte ik dat ik echt niet meer kon… Ik kon geen 3 weken meer wachten op die vakantie. Ik voelde dat ik moest ingrijpen, omdat anders het leven voor me zou ingrijpen door een verkeersongeval of een hartstilstand. Een doktersbezoek waarbij ik me ziek meldde was het gevolg…

Alle vermoeidheid van jaren kwam eruit. De vage fysieke klachten werden erger. Mijn vriend moest me met de auto brengen naar het hotel bovenop de berg, omdat ik te moe was! In de Pilatesles kreeg ik mijn been niet meer omhoog. Lieve hemel, hoe was dat mogelijk?

Wat is een burn-out precies en hoe kun je het voorkomen?

Bekijk de hele masterclass video waarin ik je concrete tips geef om een burn-out te voorkomen of te overwinnen.

Met een langdurige burn-out thuis

Enkele weken thuis werd meer dan een jaar…Een jaar waarin ik mezelf tot doel stelde om mezelf te helen, mijn energie weer terug te krijgen. Dat werd ‘mijn werk’: werken aan mezelf. Ik ging heel gezond eten, dagelijks even zwemmen, volgde therapie, familie-opstellingen, loopbaanbegeleiding, meditatie… Alles wilde ik doen om beter te worden, en ook uit te zoeken hoe mijn verdere leven er dan zou uitzien.

Ik las: ‘Bij burn-out wordt het oude zelf opgebrand’. En uit de as zou het nieuwe zelf herrijzen…

Spannend hoor, ik kende het oude, wist wel dat dat niet meer werkte, maar wat zou dat nieuwe dan zijn?  En hoe moest ik die controledokter in overtuigen dat ik deze tijd echt nodig had?
Ik was op zoek naar antwoorden: Hoe kon ik energie krijgen van mijn werk? En vond antwoorden… Die ik in een eigen methode gaat, waarmee ik anderen wilde gaan helpen. Ik ging verder speuren en kwam in aanraking met de Personal Branding Academy en ging tips voor energiemanagement toepassen…  Alles begon langzaamaan weer te stromen…

Passion for Work - Waarom wordt Personal Branding steeds belangrijker?

Een nieuwe missie werd geboren!

Na 16 maanden thuis zijn, werd Passion for Work geboren! Met de missie om duizenden mensen te inspireren om hun droombaan of droombedrijf te realiseren. Heerlijk dat ik al mijn inzichten en ervaring kon doorgeven!

Of ik nog kans heb op herval? Ik blijf waakzaam en ben heel anders gaan leven:

 • ik doe werk wat ik heel graag doe en bekijk jaarlijks mijn carrièrepaspoort opnieuw
 • ik volg mijn hart en leef een groot deel van de tijd in het buitenland
 • ik laat me ondersteunen door o.a. een gezondheidscoach
 • ik ben veel meer aan het roer van mijn leven gaan staan

Kun jij jouw eigen burn-out zien aankomen?

 • Hoeveel energie krijg jij van je werk? (cijfer van 0 tot 10) Ik raad om dit op te schrijven en bij te houden in je agenda. Zo kan je op tijd ingrijpen. Je zit namelijk in de gevarenzone voor bore-out of burn-out als het cijfer langdurig onder 5/10 is. Bekijk de speciale masterclass video en kom erachter of jij in de gevarenzone zit.

Hoe kun je meer energie krijgen uit je werk?

Bekijk ons programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil en ga aan het roer staan van je leven en je carrière. Dit programma komt in aanmerking voor loopbaancheques. Hierdoor krijg je 8 coaching-uren voor €80 (werkelijke waarde is €1100, Vlaamse subsidie).

We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Je leest er meer over in het gratis eBook wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

Contacteer ons en vraag een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach uit je buurt! Veel van onze coaches hebben een bijkomende opleiding rond stress en burn-out gevolgd.

 

Door: Katrin Van de Water

Zaakvoerster van Passion for Work, kwam zelf uit een burn-out en heeft inmiddels een leven vol energie. Ze heeft al +2000 mensen naar hun droombaan of -bedrijf geholpen met haar unieke Personal Branding methode. "

 

De Psiobril, helpt bij ontspannen, inslapen, doorslapen...

De Psiobril, helpt bij ontspannen, inslapen, doorslapen...

Een bril die door de Rode Duivels en ministers gebruikt wordt om topprestaties neer te zetten? Dan heb je mijn aandacht! Ik verdiepte me in deze bril, waar 25 jaar research naar gedaan werd bij de Universiteit van Luik (jaha, een Belgische uitvinding!) en ontdek dat hij ingezet kan worden bij deze voornaamste aanwijzingen.

 • Seizoensgebonden depressie
 • Intellectueel overwerkt
 • Chronische vermoeidheid
 • Slaapstoornissen
Hoe werkt het?

PSiO is een lichtstimulatie bril uitgerust met een MP3 «licht speler». Hij combineert de lichtstimulatie met de relaxatie-stem en gekleurde, muzikale lichteffecten.

Welke technieken bevinden zich in de PSiO?
 • Sofrologie & positieve suggestie
 • Meditatie
 • Licht stimulatie
 • Kleur stimulatie
Met hoog technologische research in optische fysica en een wereldwijd brevet is PSYCHOMED erin geslaagd om op een gebogen glasplaat het licht van één enkele diode gelijkmatig te verspreiden. Dankzij deze technologische hoogstand, kon een zeer kleine accu in de linkerzijde van de bril geplaatst worden en zo werd de PSiO het enige «all-in-one» toestel in zijn genre.
Welke programma’s bevinden zich in de PSiO

Dankzij de ingebouwde «MP3 kleur speler» kunt u verschillende toepassingen, in functie van het gewenst gebruik, downloaden :

 • Meditatie (15 tot 20 min.)
  Deze programma’s leiden u stapsgewijs naar de basisprincipes van deze eeuwenoude techniek die niet makkelijk te beheersen is zonder hulp.
 • Turbo-siesta met gekleurde muziek (3 tot 6 min.)
  In het geval van intellectuele vermoeidheid, kunt u dankzij het gepulseerd licht van PSiO in enkele minuten recupereren. U kiest uit één of meerdere muziekstukken (MP3 kleur speler) in verschillende stijlen.
 • Relaxatie (15 tot 30 min.)
  Aangename stemmen brengen u naar een plek van rust en kalmte met zachte muziek en natuurgeluiden op de achtergrond. Het gepulseerd licht zet een einde aan het rusteloos gepieker. De aandacht vermindert en komt uiteindelijk volledig tot rust aan de grens met de slaap. Dit is de ideale staat om positieve gedachten en beelden te vormen in het diepst van jezelf.
Continu of gepulseerd licht

De programma’s met gepulseerd licht verminderen het negatief gepieker. De programma’s met continu licht (fotogevoelig) worden voornamelijk gebruikt bij meditatie (of voor personen die gepulseerd licht niet aangenaam vinden).

Medische waarborgen
PSYCHOMED heeft jarenlange ervaring met de technologie die aangewend is in de PSiO. Deze wordt reeds 20 jaar in ziekenhuizen gebruikt, namelijk voor het behandelen van stress tijdens operaties met plaatselijke verdoving en in slaapklinieken.
Gebruiksaanwijzing
 • 's morgens : volg met open ogen het Mediatie programma, geleid door de stem.
 • 's namiddags : volg het muzikaal programma Turbo Siesta met gesloten ogen.
 • 's avonds : volg met gesloten ogen het Relaxatie programma in uw bed.
  N.B. : In het algemeen zet de gebruiker na het programma of ‘s nachts tijdens een korte ontwaakperiode de bril af en legt hem naast het bed.

De gebruiksfrequentie

PSiO kan altijd gebruikt worden wanneer u behoefte heeft aan ontspanning of recuperatie.

De PSiO kan in alle veiligheid meerdere malen per dag gebruikt worden !

Contra-indicatie

Geen, behalve voor epileptici.

Wil je hier verder mee aan de slag?
 • Lees meer info op de website
 • Kom op 3 november naar de gratis workshop. Je leest er hieronder meer over.
 • Wil je de bril kopen? Laat het ons weten en we nemen contact met je op.

Heb jij deze of  andere werkgerelateerde vragen? Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt!

Onze filosofie
We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Wat dit is, waarom het steeds belangrijker wordt en hoe je er zelf mee aan de slag kan, lees je in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

Wil je reageren?
Ik ben erg benieuwd naar je reactie, die je  hieronder mag plaatsen. Dank alvast!

Na een burn-out weer aan de slag: wanneer en hoe? Door Passion for Work-collega Mieke Meynen

Passion for Work - exit burnout

Om terug aan het werk te gaan na een burn-out, heb je een officiële toelating nodig van een arts. Hij/zij onderzoekt medische en fysieke zaken en beslist of je in staat bent om het werk te hervatten.

Het verloop van een burn-out en de herstelperiode ervan is voor iedereen anders. Of je klaar bent om de draad weer op te pikken, is dus erg persoonlijk. Vanuit haar job als stress- en burnout-coach, loopbaancoach én ervaringsdeskundige geeft Mieke Meynen je graag advies.

Burn-out overwinnen: laat je coachen!

Tijdens een burn-out is het belangrijk om op zoek te gaan naar hulp. Een stress- en burn-out coach helpt je doorheen de herstelperiode en bereidt je ook voor op een reïntegratie.

Hij/zij overloopt onder meer samen met jou een wetenschappelijke vragenlijst, die je meer inzicht geeft op de vraag of je klaar bent om terug te gaan werken. Met deze lijst kan je dan naar je arts gaan.

Hoe bereid je jezelf voor op een geslaagde reïntegratie?

Zoek uit wat de aanleiding was van je burn-out en wat je aan je job kan aanpassen om dit te vermijden. Een gesprek met je leidinggevende of HR-manager aan de hand van je carrièrepaspoort kan je al een eind op weg helpen. Bespreek jouw stressbronnen, energiegevers en talenten. Belangrijk: je hoeft niet 100% klachtenvrij zijn om succesvol te integreren.

Lukt het je al om, gedurende een viertal weken, huishoudelijke taken en andere activiteiten uit te voeren in blokken van twee uur met een pauze? Dan kan je, in overleg met je arts, het werk weer voorzichtig hervatten. Bouw daarbij langzaam op. Begin bijvoorbeeld met een kort bezoekje aan je collega’s en praat wat bij met een kop koffie. Start nadien eventueel met een paar halve dagen of een paar uurtjes per week. Luister daarbij vooral goed naar je eigen lichaam en forceer niets. Een stress- en burnout-coach maakt samen met jou een persoonlijk plan op om het werk weer te hervatten.

Terug aan het werk na een burn-out: 7 tips

Ga je weer aan het werk na een burn-out? Best wel spannend en toch wat onwennig. Deze tips helpen je zeker op weg:

 1. Na een burn-out is het mogelijk dat je voor een langere periode last hebt van concentratieproblemen. Is dat het geval? Verminder je workload en bespreek je takkenpakket met je leidinggevende. Start bijvoorbeeld met minder taken en beperkte werkuren. Bouw nadien stilaan op en bespreek dit op je werk.
 2. Een goed time management is cruciaal. Inventariseer alles wat je doet en bekijk dan hoeveel tijd je besteed hebt aan taken die echt functiegerelateerd zijn.
 3. Waak goed over je pauzes. Als je in de flow van je werk zit, is het verleidelijk om geen pauzes te nemen. Toch is het wetenschappelijk bewezen dat je efficiënter werkt als je af en toe pauzeert.
 4. Een gezonde geest in een gezond lichaam wordt jouw levensmotto! Eet gezond, beweeg en zorg voor voldoende ontspanning.
 5. Leer 'nee' zeggen als je te veel hooi op je vork hebt. Durf zeggen hoe je je voelt. Opkroppen vraagt immers erg veel energie.
 6. Plan goed en leer prioriteiten stellen. Wil je weten of je er goed in bent? Doe hier de test.
 7. Terugvalpreventie is nodig! De weg naar een herstel is immers vaak bezaaid met allerlei valkuilen. Zo is de verleiding groot om je weer te laten meesleuren in de ratrace van weleer. Laat je daarom ook na je burn-out nog begeleiden. Op die manier vermijd je de valkuilen en leer je je grenzen respecteren. Bovendien blijkt uit cijfers dat burn-out patiënten zonder goede coaching en begeleiding langer thuis zijn en moeilijker de weg vinden naar een geslaagde reïntegratie.


Wil jij je carrièrepaspoort kennen en weten hoe je energie krijgt van werk? Bekijk dan ons programma. Je kan bij ons terecht met loopbaancheques (ook voor zelfstandigen!), waardoor je 8u coaching krijgt voor €80.

We werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt door je naam en mailadres hieronder in te vullen.

Contacteer ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt! Veel van onze coaches volgden een extra opleiding rond stress en burn-out.

Pagina 1 van 3123