4 tips om te solliciteren na een burn-out

Ben je intussen hersteld van je burn-out? En is teruggaan naar je oude werkplek geen optie? Dan wacht er wellicht een volgende spannende stap op je: een nieuwe werkgever zoeken! Hoe bespreek je dit onderwerp en hoe zorg je ervoor dat je geen terugval krijgt?

We geven je 4 tips voor solliciteren na een burn-out, zodat jij binnenkort weer aan de slag kan en energie krijgt van je werk in plaats van dat het je energie kost…
  1. Bedenk de oorzaak

    Je hebt de afgelopen maanden veel tijd gehad om na te denken. De ‘waaromvraag’ spookte vermoedelijk regelmatig door je hoofd. Heeft de oorzaak van je burn-out te maken met de waarden van je werkgever, die niet stroken met die van jou? Of past de functie niet helemaal bij je? Je carrièrepaspoort kan je hierbij helpen. Dit bevat een overzicht van
    → al jouw belangrijke waarden
    → alle dingen die jij goed kan én graag doet
    → de dingen die jij graag zou willen ontwikkelen.
    Op basis hiervan kan jij een balans opmaken van je vorige functie en zie je meteen op welke punten er een match en een mismatch is. Neem dit mee naar je sollicitatiegesprek!

  2. Verklaar het gat op jouw CV positief

    Heb je een gat op je cv vanwege een burn-out? Dan bestaat de kans dat hier naar gevraagd gaat worden tijdens het solliciteren. Liegen is geen goede optie. Beschrijf je burn-out daarom op een positieve manier. Zeg bijvoorbeeld dat het een periode was om rust te nemen en na te denken over een nieuwe uitdaging en toon je carrièrepaspoort en vertel dat je nu zicht hebt op de ingrediënten die jij nodig hebt om energie te krijgen van je werk. Word er niet naar gevraagd? Vertel er dan niets over. Houd in je achterhoofd dat ‘alles wat aandacht krijgt, groeit’. Je wil niet in de hoofden blijven hangen als die persoon met de burn-out, wel als iemand met die en die kwaliteiten.

  3. Houd rekening met jouw grenzen

    Was jij jezelf helemaal aan het opbranden door te veel te werken? Pak het na het solliciteren anders aan. Spreek met jezelf af hoe veel je gaat werken en houd je hier ook aan. Herken ook op tijd symptomen die je in het verleden had. Stress niet, maar pak deze tijdig aan en doe een stapje terug. Hierdoor is jouw burn-out echt verleden tijd.

  4. Gelukkiger na een burn-out

    In een burn-out leer je jezelf kennen. Hoe verrijkend is dit! Zie het als een enorm groot leermoment waar je dankbaar voor kan zijn. Sleep het verleden niet met je mee, maar werk aan je toekomst. Solliciteer naar een job die jou gelukkig maakt, zorg voor ontspanning en geniet meer van het leven dan ooit te voren!

En jij?

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: